Itt az Apple okosórája, a Watch

Funkciók II., szolgáltatások

Az Apple Watch kétféle méretben lesz elérhető, a kisebbik, 1,5 hüvelykes kijelzővel szerelt variáns azonos dizájnt kapott (a nagyobbik 1,65 hüvelykes megjelenítővel rendelkezik), ám dimenziói miatt egy kissé sportosabbnak mondható. Ezzel egyébként nincs vége a sornak, a formavilág változhat, a szíjak pedig hatalmas számban vásárolhatók meg, kombinálva rengeteg egyénileg kiválasztott órával szaladgálhatunk az utcán.

Hivatalosan is bemutatkozott az Apple Watch
Forrás: The Verge

A bemutató folytatásaképpen Kevin Lynch, az Apple technológiáért felelős alelnöke lépett a színpadra, aki rögtön elmondta, hogy az iPhone egyszerűen már kívánt maga mellé egy okosórát. Kevin az új funkcióról, a force touchról kezdett el csevegni, amivel lényegében a más előbb említett témázási lehetőséget vehetjük igénybe. A nagyításos módszernek köszönhetően az áttekintésre alkalmas nézetből akár a hatalmas ikonokkal tarkított felületig is görgethetünk. Előbbit egyébként egy alulról felfelé irányuló ujjmozulattal is elérhetjük, ezzel is kényelmesebbé téve a használatot. A módszer hasonlít az Android Wearre, amiben mondjuk kevesen fognak meglepődni, lévén egy ekkora képernyőn nehéz lenne másképpen megoldani a vezérlést.

Hivatalosan is bemutatkozott az Apple Watch
Forrás: The Verge

A beépített rezgőmotor segítségével könnyebben megérezzük a Watch-hoz kapcsolt készülékek értesítéseit, elég csak felemelni a karunkat ahhoz, hogy láthassuk ezeket, egy jobbra vagy balra történő legyintéssel pedig akár menedzselhetjük ezeket. Az üzeneteket például (nyilván egyelőre csak angol és más fő nyelveken) megérti a rendszer, és azonnal lehet rájuk válaszolni, akár az előre feldobott mondatok segítségével is, ha pedig ezt körülményesnek vagy nem megfelelőnek éreznénk, akkor a beépített mikrofonnak és a Sirinek köszönhetően akár diktálhatjuk is azt, amit válaszként elküldenénk.

Hivatalosan is bemutatkozott az Apple Watch
Forrás: The Verge

Az Apple integrálta még a képnézegető funkciót is, itt is a tekerő segítségével tudunk belezoomolni az albumokba. Nem maradt ki az Apple Maps sem, habár ekkora kijelzőn nem túl nagy élmény a navigálás, mégis hasznos lehet, ha meg szeretnénk nézni, hogy a város melyik részén tartózkodunk éppen (ehhez mindenképpen csatlakoztatni kell egy iPhone-t, amiben ugye van GPS). Hasznos része is van azért a dolognak, hiszen az órán keresztül akár navigálhatunk is, a Watch pedig különféle rezgésmódokkal jelzi, hogy jobb vagy balra kell majd fordulnunk.

Hivatalosan is bemutatkozott az Apple Watch
Forrás: The Verge

Külön, úgynevezett kommunikációs gombot is szereltek a görgető alá, ezzel lehet előhívni például a kedvenc négyjegyeket. A kontaktok egy részéhez akár mintát is rajzolhatunk, így akár ezeknek a segítségével is előkereshetjük azt, akit például hívni szeretnénk. Említést érdemel még a Fitness és a Workout alkalmazáspáros, mely az Apple szerint mozgásra és egészséges életmódra sarkallhatja majd a felhasználókat. Az órába NFC chipet szereltek még, amivel a vezetékmentes fizetést hozzák még közelebb a felhasználóhoz.

Hivatalosan is bemutatkozott az Apple Watch
Forrás: The Verge

Az Apple Watch 2015 elejétől lesz elérhető, méghozzá 349 dolláros, vagyis előzetes költségek nélkül átszámolva 85 ezer forintos áron. A kompatibilis készülékek listája egyelőre nem túl hosszú, az iPhone 5, 5c, 5s, 6 és 6 Plus kütyükkel tud együttműködni az óra. Tim Cook szerint megéri várni az órára, hiszen rengeteget dolgoztak vele, és annyira jó az ökoszisztéma az Apple termékei között, hogy már csak erre az egy eszközre van szükség a tökéletes élményhez. Hogy ez így van-e, azt majd a felhasználók eldöntik, kíváncsian várjuk, mennyire lesz sikeres az almás cég újdonsága.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés