Ice Cream Sandwich frissítés-körkép

Bevezető

A Google és a Samsung közös rendezvényén hivatalosan is leleplezésre került az Android rendszer legújabb verziója, valamint a hozzá tartozó referenciamobil is napvilágot látott. A keresőóriás édesszájú mérnökei tartják magukat az eddigi irányvonalhoz: az Android 4.0 beceneve ismét egy édességre hajaz, az Ice Cream Sandwich magyarul ugyanis a jégkrémszendvics jelentést hordozza. Az új verzió a táblagépek és telefonok közötti űrt is befoltozza, a jeges finomság ugyanis véget vet a Gingerbread és Honeycomb párhuzamos elérhetősége okozta fragmentálódásnak.


Samsung Galaxy Nexus

Első blikkre szembetűnik, hogy az Ice Cream Sandwich-csel érkező készüléken nem találunk fizikai vezérlőbillentyűket. Az Android 4.0 ugyanis csupán az érintőképernyőt használva is kezelhető, hasonlóan a Honeycombhoz; ennek megfelelően a szokásos keresés, beállítások, főképernyő és vissza négyesfogattól könnyes búcsút kell vennünk. A megváltozott UI és a néhol átstrukturált menü mellett fontos még, hogy a felhasználói felület számításából immár a grafikus chip is kiveszi a részét, melynek következtében szignifikáns gyorsulás várható. Emiatt viszont alapkövetelmény, hogy az Ice Cream Sandwich-csel telepített készülékek egy dedikált GPU-val is rendelkezzenek. Emellett persze rengeteg kisebb és nagyobb újítással találkozhatunk, melyekről már szót ejtettünk egy rövidke irományban.

Egy új rendszerverzió érkezésekor nagyon fontos kérdés a visszafele kompatibilitás megléte, azaz a régebbi készülékek támogatása. Az ember ugyanis nem annyira boldog, ha az alig pár hónapos, százezres csodamobiljára nem kapja meg a legújabb frissítéseket. Szerencsére ezzel a gyártók is tisztában vannak, a cégek többsége már be is jelentette, mely modellekre lesz elérhető az Ice Cream Sandwich. Mára ezeket szedtük össze, a cikk viszont korántsem teljes: bár a legtöbb gyártó már érdemben reagált a kérdésre, sok esetben még nem tisztázott, hogy lesz-e frissítés. Éppen ezért folyamatosan frissítjük majd az irományt, amint beesnek a hivatalos közlemények. Természetesen csak a hivatalos forrásból származó információkra építettünk, a pletykák és mendemondák kimaradtak a játékból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés