Megérkezett az Android rendszer 4.0-ás verziója

Hirdetés

A Google és a Samsung közös hongkongi kiállításán magyarországi idő szerint hajnal négykor bemutatásra került az android rendszer legújabb, 4.0-ás verziója. Az Ice Cream Sandwich művésznévre hallgató variáns egységesít a táblagépeket és a telefonokat, azaz véget vet a Honeycomb és a Gingerbread párhuzamos létezésének.

A felhasználói felület, a minialkalmazások kezelése, a képernyőzár, a szövegbevitel és az alkalmazásváltó megújulása mellett számos új képességeket rejt a rendszer. Javítottak a multitaskingon, az NFC-támogatás és a WiFi modul hotspotként való használata már alap, a prezentáció szerint a böngészési élményt is a következő szintre emelték. A Beam névre hallgató funkcióval NFC-alapon oszthatjuk meg az adatokat, a keresőóriás saját szociális hálója, a Google + pedig egy új klienssel gazdagítja a rendszert. A kameraszoftver felülete is átesett egy ráncfelvarráson, kapunk pár új effektet, valamint már alapból képes lesz panorámafotók lövésére. A képernyőzárat immár az arcunkkal is feloldhatjuk, a Face Unlock névre hallgató megoldás ugyanis az arcfelismerést hozza el a rendszerbe.

A mappázási módszeren is változtattak, ezeket immár nem csupán alkalmazásikonok tárolására használhatjuk, hanem például partnereket is belehányhatunk. Megújult a minialkalmazások kezelésének módja is, a widgetek megújult külsőt kaptak, valamint végre mindegyiket szabdon átméretezhetjük. Az alkalmazások közötti váltás egy új grafikát kapott, amely a honeycombos app switcherre emlékeztet. Az Android 4.0-ban pedig már nincs szükség külső eszközre, ha képernyőfotót szeretnénk készíteni, ezt a ki-és bekapcsoló gomb és a hangerő növelésére szolgáló billentyű együttes lenyomásával is megtehetjük majd. Az alap alkalmazások is kaptak egy kis vérfrissítést, így a levelezőszoftver, a böngésző, a kereső és a naptár is megújult. Az értesítési rendszer is kibővült: az ikonok megújultak, a zenelejátszó vezérlői pedig immár natívan részesei a lehúzható sávnak. Az egyes értesítéseket pedig egyenként is eltávolíthatjuk egyetlen mozdulattal.

Pár órája már a legújabb SDK is letölthető, melynek dokumentációjában egy újabb változásra lelhetünk, mely szerint a felületi elemek renderelésében végre a GPU is részt vesz, így szignifikáns gyorsulásra lehet számítani. A kiállításon pedig az első Ice Cream Sandwich-et futtató készülékről is lehullt a lepel, a Samsung gyártotta Galaxy Nexus készülékről bővebb információ itt található.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés