Huawei P50 Pro - emlékkép

5G helyett öt kamera, Kirin helyett Snapdragon chip, Google helyett EMUI 12. Mire elég?

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A P50 Pro két nanoSIM-et fogad be minden hazai 2G, 3G és 4G sáv támogatásával, ám ugyebár 5G modem nélkül. A vétel stabil, a beszélgetési hangminőség tiszta és erélyes, a mikrofonok zajszűrése pedig ügyes. Megvan a kétcsatornás, fürge WiFi 6 modem (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2 x 2 MIMO, HE160, 4096 QAM, 8 Spatial-stream Sounding MU-MIMO, Direct, HotSpot, vezetékmentes EMUI Desktop kivetítés), a Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, SBC, AAC, LDAC) és a 3.1 Gen.1-es USB (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort, vezetékes EMUI Desktop kivetítés). Számítógépre kötve a telefont csak a médiaátvitel működik, a teljes tárhely elérése nem, bár egy FTP ablakkal gyorsan megoldottam a kétoldalú fájlmozgatást. Megvan a többcsatornás műholdvevő villámgyors pozíciószerzéssel (A-GPS, GPS L1 + L5, GLONASS, BeiDou B1I + B1C + B2A, Galileo E1 + E5a, QZSS L1 + L5, NavIC), valamint az iránytű, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, a hall szenzor, a barométer, az infra és az NFC, korlátoltan elérhető mobilfizetéssel.


[+]

A 4360 mAh-s telep némi növekedés generációsan, ám a Snapdragon 888 nagyobb étvágyú a Kirin 9000-nél, így az 4-6 órás, mindenképpen jó képernyőidők egy kicsit visszaléptek. Nem kell megijedni: egy hosszú nap biztos kijön egy töltésből, vagy másfél kevesebb nyomogatással, a 66 wattos töltő pedig fél óra alatt 75%-ot, 50 perc alatt 100%-ot pakol a telepbe, plusz ott a vezetékmentes, 50 wattos opció, efféle állvány beszerzésével. Akad végül fordított töltés mindkét technológiával, pár ügyes energiatakarékos funkció és kellemesen alacsony marad a készenléti fogyasztás.


[+]

Huawei P50 Pro
Pro
Gyönyörű, vízálló kivitel
Villámgyors csúcspanel és működés
Ügyesen összedolgozó ökoszisztéma
Remek fő-, zoom- és szelfikamera
Jó üzemidő, kétféle villámtöltéssel
Kontra
Megcsúszott bevezetés 5G modem nélkül
Hiányzó Google-szolgáltatások és kulcsfunckiók
Visszalépés ultraszéles kamerában
Értelmezhetetlen ár a hiánylistára tekintve
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 9,5 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (HUF, 8/256 GB) 449 990

Elismerés jár a Huawei makacs törekvéseiért szembe szélben, a P50 Pro pedig aláhúzza: nem felejtett el a márka profi csúcsmobilt építeni, amely mutatós, vízálló, csupa képernyő elől, kitűnő fő- és zoomkamerát kínál hátul, egyre teljesebb ökoszisztémát belül, másfél napos üzemidőt villámtöltővel a pakkban és jófajta hazai támogatást. Egy mobil azonban mégis csak adatkommunikációs eszköz, és 100 ezer forint felett az 5G modem olyan alapelvárás, amit már nevezéskor teljesíteni kell, és ez közel félmillióért sem jött össze a Huawei-nek. Csak azért pedig, mert ökoszisztémán belül ügyes az összhang, még a legendásan belterjes Apple is felkínálja a Google szolgáltatásait. Ezeket a Huawei nyilván nem önszántából hagyta ki, és ahol tud, segít a HMS-es átállásban, illetve külső forrásból való telepítésben, ám bőven akadnak bejelentkezési, értesítéskezelési és egyéb gondok Google API-ra írt alkalmazásokkal.

Mindez a Huawei aktuális csúcsmobilját nem feleslegessé teszi, csak olyan kuriózummá, amely szűk réteg igényeit elégíti ki – ha pedig igazi különlegességet keresünk, a csajos, flipes Pocket inkább kitűnik a P50 családból. Azért a Pro most is tud kamerában oktatni, például színkezelésben és pazar zoomképességekben – visszalépett viszont ultraszélesben és még mindig lehetne javítani a videók hangminőségén. Ráadásul ma már nem csak az Apple, a Samsung vagy a Google kínál komplett kameratelefont, csatlakozott a Xiaomi, és az ajtón kopogtat a Hasselbladdal és 150 fokos ultraszéles kamerával felvértezett OnePlus 10 Pro, ott pedig az új Snapdragon chip és az 5G modem is megvan. Ilyen versenyben a tavalyi mezt viselő P50 Pro a kispadon kénytelen a sebeit nyalogatni, és ennyiért nem valószínű, hogy játékidőt szavaznak neki.

Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés