Huawei Band 6 - vérbűl az oxigént

Kulcsfontosságú adatot mér felárral a remek kijelzőjű Huawei fitnesz karperec.

Egészségkövetés járványhelyzetben

Remélhetőleg a járványhelyzet pozitív fordulatot vesz és nem tartogat további meglepetéseket, ám a világ sokak szerint nem lesz már olyan, mint régen, és az elmúlt hónapokban sokan kényszerültek életvitelük megváltoztatására így vagy úgy. A bezártsághoz sok esetben feles kilók felszedése extra stressz társult, márpedig egyik sem enyhíti a meg nem nevezett betegség tüneteit. Azért a rossz hírek közé néha beesett néhány jó: a szigorú zárás idején kitisztult a nagyvárosok levegője és egycsapásra megnőtt az elektromos hajtású járgányok népszerűsége, ahogy az egészségkövető kütyük is sosem látott figyelmet kaptak.


[+]

Sokan ismerkedtek meg olyan fogalmakkal, mint a véroxigén-telítettség avagy oxigénszaturáció, amely a vérben a hemoglobin oxigénnel való telítettségének mértékét jelöli százalékosan. Ez az érték egészséges szervezet esetében legalább 95%-os, de inkább felette van, és mindenképpen meghaladja a 90%-ot, erre pedig olcsón kaphatók ujjbegyre csíptethető kütyük és csukló fölött operáló órák, több-kevesebb pontossággal. A lényeg: ha ez az érték tartósan és többször megismételt mérések után is alacsony, érdemes az információval megkeresni a háziorvost akkor is, ha nem orvosi pontosságú műszerrel mért az ember, mert az alacsony SpO2 érték egészségügyi kockázatot vetíthet előre.

Hirdetés

[+]

Beszélek majd a Huawei Band 6 mobilos és önálló tudáslistájáról, valamint megnyerő kijelzőjéről, ám mégiscsak egészségkövetése most a lényeg, és az oxigénszaturáció félóránkénti rögzítése mellett a folyamatos pulzusszám figyelést is biztosítja. A csukló felett viselt, fotopletizmográfián alapuló megoldások persze nem feltétlen hajszálpontosak, a Watch GT 2 Pro a karomon mindenesetre hónapok óta és következetesen jegyzeteli az oxigénszaturációt, néha, főleg nappali mozgás közben hosszabb időre kihagyva – szerencsére a ketyere nem menti el a kétes sikerű mérést. Az átlagértékek 98% körül állnak meg, kevés komolyabb kilengéssel az egyes mérések esetében, és ehhez viszonyítva a Band 6-os kartárs valamivel pontatlanabb, és talán légiesebb kivitele és könnyebb mozgása miatt az automata vizsgálatok több hézaggal járnak a napi, rendszeres rögzítés során.

[+]

Ám ami fontosabb: az átlagok tekintetében és a sikeres mérések többségében megnyugtatóan következetes eredményeket mutat ez a Huawei kütyü is, hogy bár hellyel-közzel, egy-egy ritka, alacsony értéket félretéve alkalmas legyen potenciális problémák előrejelzésére, és méréseinek nem nagyobb a kilengése a Watchhoz képest 2-3%-nál. Hasonló a helyzet a folyamatos és edzés közbeni pulzusméréssel is: a GT 2 Pro kiegyensúlyozottabb pillanatnyi értékekben, míg a karperec néha 3-5%-kal fölélő, de az átlagok tekintetében a két cucc 1-3%-on belül végez, márpedig a drágábbik variáns Garminok ellen is jól szerepelt. A profiknak persze továbbra is pulzuspánt ajánlott (amit nem lehet Huawei kütyükhöz társítani), amatőr egészségkövetőknek viszont ennyi hibafaktor belefér, cserébe hasznos információkkal gazdagodva.

[+]

Ha pedig már feje tetejére állítottam a tematikát: saját rendszerén belül az alváskövetés szintén következetes és ügyesen találja el az elalvás és a felébredés időpontját, ahogy a lépésszámlálás és a stressz-szint követés is szinkronban van kerek társával összevetve. Az algoritmus munkáját gyorsulásmérő és giroszkóp segíti – iránytű, barométer, EKG vagy GPS viszont nincs, így pedig navigáció vagy pontos útvonalkövetés sem – persze lehet telefonnal együtt futni, és akkor van. Az edzésfajták listája elsőre kurta: van kinti-benti futás, gyaloglás és kerékpározás, elliptikus tréner, medencés úszás (támogatott a sós vizes is 5 ATM védelemmel), ugrókötelezés, evezőgép, általános sporttevékenység és ennyi. Viszont több tucat másik mozgásfajtát könnyedén hozzáadhatunk a listához, bár ettől még, aki teljes értékű sportórára vágyik, még mindig egy drága Garminnal, Suuntóval vagy Polarral jár a legjobban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés