Hirdetés

Huawei Experience: Mi fán terem a véroxigén-telítettség?

Nem fán terem, hanem az erekben mérik a pulzoximéterrel szerelt kütyük.

A legegyszerűbb idő- és értesítéskijelzőktől eljutottunk a sokrétű egészségkövető órákig és karperecekig, ami nem jelenti azt, hogy a fejlődésnek ezennel vége: egyre több testinformációhoz juthatunk hozzá a jelenlegi és a jövőbeni hordható kütyük segítségével. A pulzusszám mérése ma már alaptulajdonság nem csak sport, hanem pihenés és alvás közben is, a komolyabb LED-es, látható vagy akár infravörös fénnyel operáló szenzorok pedig a fényszórás és a fényvisszaverés eleve, illetve okos algoritmus alapján a véroxigén-telítettséget is megmérik.


[+]

Ezt az adatot SpO2 néven jelöli a Huawei Watch GT 2e, a Watch GT 2 Pro, vagy mondjuk a Watch Fit, de mit is mérnek a fotopletizmográfián alapuló pulzoximéterek, ha már ilyen szép szavakkal dobálózunk? A szív esszenciális alapszervünk, amely átlagosan 5 liter vért keringet a testünkben percenként, egy liter oxigént juttatva ereinkbe és többi szervünkbe. Ha túl kevés oxigén tud a szívünk körbepumpálni, az hypoxiához, cianózishoz és hasonló, ijesztő nevű betegséghez vezethet, ezért jó kontroll alatt tartani a dolgot.


[+]

A véroxigén-telítettség vagy oxigénszaturáció a hemoglobin oxigénnel való telítettségének mértékét jelöli százalékosan, ez a szám az egészséges embereknél mindenképp 90%, de ideálisan, tartósan 95% felett van, amit betegségek, a tengerszint feletti magasság és az illető fizikai kondíciója, így mondjuk a fáradtság negatívan befolyásolhat. Az okosórák és fitnesz karperecek ezt a százalékos arányt mérik csuklónkon, persze nem orvosi szintű műszerek precizitásával. Ugyanakkor kapóra jön ezen adat nyomon követése járvány idején, vagy ha lehetőségünk adódik magashegyi túrán, esetleg síelésen részt venni, amikor a ritkább atmoszféra miatt eleve kevesebb oxigén jut a tüdőnkbe.

[+]

A Huawei kütyüin a mérést az óra alkalmazásmenüjéből, az SpO2 opcióra bökve tudjuk megkezdeni. Készüljünk az egyperces dologra nyugodtan, kényelmes testhelyzetben, és bár nem mindig lehetséges, ideálisan szobahőmérsékleten. A tiszta és tetoválásmentes, nem túl szőrös csuklófelület kapóra jön az optikai alapú mérés során, és ha a dolgot türelmesen kivártuk (esetleg nem megfelelő illeszkedés miatt újrafuttattuk), megkapjuk a százalékos értéket. Praktikus lehet egy-egy extra mérés, hogy az esetlegesen kiugró, szokatlan értékeket elimináljuk, és van, aki az óra hátlapi szenzorait inkább az ujjbegy fölé helyezi a csukló helyett.


[+]

A mérések természetesen átvándorolnak a Huawei Egészség mobilalkalmazásba, majd a felhőbe, így azokat többféle kütyüről visszanézhetjük, legyen szó a gyártó telefonjairól, egyéb Androidos mobilról vagy iOS-es eszközökről, melyek Watch GT kompatibilitását itt vettük górcső alá. A fent említett három Huawei kütyüvel pedig elébe is mehetünk a dolognak folyamatos, pontosabban gyakori, automatikus SpO2 mérést végezve a nap során. Ezeket a méréseket a mobilapp megfelelő szekciójára lépve nézhetjük vissza napi, heti, havi és éves lebontásban, pár megjegyzéssel a gyártó részéről, mire érdemes figyelni. A folyamatos mérést az Egészségen belül a csuklónkon viselt eszközt kiválasztva, majd az egészségfelügyelet opcióra bökve tudjuk kérni.

[+]

Ugyanitt az automatikus SpO2 mérés mellett az automatikus pulzus-, alvás- és stressz-szint követést is ki- és bekapcsolhatjuk – érdemes ezeket rendre engedélyezni, némi extra merülés árán is, hiszen remek a Watch GT sorozat üzemideje. Végeredményben újabb adattal bővül mozgás- és egészségkövetésünk, hogy ne csak a lépéseket, az elégetett kalóriákat, az edzéseket, a terhelést, az alvást vagy a pulzusszámot tartsuk megfelelő mederben. A legtöbbet saját egészségünkért persze mi magunk tehetjük, ám legyen szó komoly fizikai kihívásról vagy a szervezetet fenyegető, külső tényezőkről, kapóra jön egy sokrétű, pulzoximéterrel szerelt csuklóék.

Azóta történt

Előzmények