HTC Desire 10 Lifestyle - a stílusnak súlyos ára van

A HTC középkategóriás(nak szánt) készüléke kellemes megjelenésű, a fülesre jutó hang kiváló, a hardver viszont megdöbbentően régi és gyenge, az árát meg feldolgozni sem tudjuk.

Külső, kijelző

A készülék megjelenése egyébként még egyedinek is mondható. A hátlapot tejüveg jellegű, matt, púderes tapintású plasztik képezi, aminek ritka kellemes érzete van. Valószínűleg a legkiválóbban megmunkált műanyag, amit valaha láttunk. Vagyis fogtunk. Legalábbis én. Vállalom. Ezzel együtt megvannak a hátulütői is. A 156,9 x 76,9 x 7,7 milliméteres dimenziókkal bíró phablet fogása kiváló, a 155 grammos tömeg abszolút tűréshatáron belül marad, sőt könnyű, a diszkrét hátlapi ívek és a minimálisan sem csúszós felület pedig kiváló fogást biztosít. A készülék tökéletes összeszerelési, és a műanyag kasztni ellenére kiemelkedő anyagminőséget mutat, az egyszerű formatervet az apró részletek teszik egyedivé.


[+]

A nem specifikált minőségű Gorilla Glasszal védett előlap 69%-át foglalja el a Super LCD panel, következésképpen kényelmesen ráhagyott kávákkal kereteződik. Alul meghatározott sorrendben kaptak helyet a kapacitív érintőgombok, viszont rendelkeznek háttérvilágítással, ráadásul tetszőlegesen választható formában. Kérhetjük, hogy a navigációs gombok csak használat közben világítsanak, vagy aktív kijelző esetén folyamatosan is képesek fényt kibocsájtani, ráadásul az az érzésünk, hogy a környezeti fényviszonyokhoz alkalmazkodó mértékben teszik mindezt. Az alkalmazásváltó gomb többfunkciós, hosszú nyomásra például előszedhetjük vele az aktuális felület beállításait.


[+]

A felső tartományban egyedi, egészen esztétikus kialakítású beszédhangszóró tűnik fel, alatta visszafogott megjelenésű márkajelzéssel. A bal sarokba 5 megapixeles előlapi kamera került, mellette pedig a fény- és közelségérzékelő szenzor figyel. Első ránézésre aránylag könnyű összetéveszteni egy lehetséges előlapi vakuval, de sajnos ilyen extra nem jár a szelfikedvelőknek. Van viszont inaktív állapotban láthatatlan, de értesítések esetén több színben is pislákolni képes LED a szenzorok és a hangszóró között.


[+]

Az 5,5 hüvelykes, Super LCD panel 1280 x 720 pixeles felbontása kissé kevésnek érződik. A 267 ppi képpontsűrűség a rendszerfelületek esetében még mondjuk megfelelő minőséget jelent, de bizonyos alkalmazások megjelenítésénél érződik a hátrány, egyes hardverigényesebb appok felülete pedig minősíthetetlenül jelenik meg. Például a Facebook, ami érthetetlenül homályos, szöszös, plusz olyan, mintha párás lenne a kijelző, a Messenger viszont teljesen rendben van. A fényerő egyébként elfogadható szinten van minden tartományban, a kontraszt korrekt, a színhőmérséklet pedig preferenciáink szerint módosítható. A panel ezen felül erősen tükröződik, a betekintési szög változtatása pedig minden esetben erőteljes fényerőcsökkenést, és látványos inverziót eredményez, a széleken jelentkező fényszivárgás viszont nem zavaró.


[+]

Kijelző-teszt
HTC Desire 10 Lifestyle Xiaomi Redmi 3s Honor 6X Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,0 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 342 nit 454 nit 556 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 15,1 nit 1,0 nit 5,4 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0,25 nit 0,41 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány 1369:1 1107:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 7732 K + kézi 8356 K + kézi 8166 / 6590 K 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az oldalkeretet a kijelző és a hátlap felől is, minden színváltozatban arany díszcsík szegélyezi. A fémes hatású részletek mindenhol megjelennek, például az alsó élre tervezett fűzőszem kialakításánál, ahova a mellékelt függesztőpántot installálhatjuk. Mellette a megjelenésében is nyilvánvalóan monó multimédiás hangszóró hét darab furata és a hosszabb alapjával felfelé beszerelt microUSB csatlakozó található. A felső élre jutott fülhallgató kimenet, míg a fizikai kezelőgombokat a jobb oldalon érdemes keresni. A recés felületű bekapcsológomb kiválóan kézre esik, ráadásul a kialakítás miatt abszolút eltéveszthetetlen, míg a másik oldalon a nanoSIM és a microSD kártya helye kerül elő a kipattintható, egy ponton rögzített fedőelem alól. Látszólag egymás mellett két nanoSIM-nek elegendő hely van a lemez mögött, az egyik slot viszont ebben a modellverzióban csak a miheztartás végett van ott, egyébként zárt.


Sajnos a hátlap nem koszolódik, hanem konkrétan elszíneződik, így eltávolítani sem lehet a maszatokat.

Attól függetlenül, hogy a hátlap műanyag, következésképpen technikailag antennakilépésekre szükség pont nincs, a remek felületű, púderfehér hátlap alsó és felső részére szintén arany színű díszcsík került. A HTC színben harmonizáló logója igen hangsúlyos, míg az akkumulátorra vonatkozó engedélyek és a magas felbontású audiorendszerről informáló jelzés alig látható módon került feltüntetésre az alsó tartományban. A bal felső sarokban látványosan kiemelkedő és enyhén eltúlzott méretű kameralencse majdhogynem steam punkos beütést kelt a vastag bronzos foglalatban. Alá szintén díszszegéllyel kiemelt, egytónusú, szimpla LED villanó került, valamint alig észrevehető módon a másodlagos zajszűrő mikrofon is kapott helyet.


[+]

Ahogy a képeken is látszik, a hátlap igen erőteljesen, márványosan koszolódik, amit nem igazán lehet eltüntetni a felületről. Több mint valószínű, hogy a ritka különleges és remek tapintású, egy darabig ránézésre is kellemes felület porózus, így a szennyeződések és bármilyen matéria, ami elszíneződést okozhat, bejut az anyagba. Például egészen konkrétan látszik, hogy előttünk farmerzsebben járt a készülék, ami mellesleg teljesen rendeltetésszerű használatnak minősül, viszont a jellegzetes kék textilfesték több helyen megfogta a hátlapot, míg az alsó sarkoknál úgy tűnik, mintha maga a díszcsík színezése jutna be valahogy a hátlap anyagába. Következésképpen bizonyos ruhák, a hölgyek esetében pedig tippre bármilyen sminkcucc (kipróbálni ugyan nem fogom) nagy valószínűséggel eltüntethetetlen nyomokat fognak hagyni a készüléken. Kár érte.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • Bemutatkozott a Desire sorozat két új tagja

  A gyártó szerint az eddigi legjobb Desire készülékeket rakták össze, melyek méltóak az eredeti Desire örökségéhez.

 • HTC Desire 630 - a fröccsöntés új dimenziója

  Jó ötlet volt a HTC-től, hogy ismét egy fiatalosabb termékkel álljon elő, ám ez nem mentség a régi hardverre, a mono BoomSound hangszóró pedig kihagyott ziccer.

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • HTC 10 - tízpróba

  A tajvani gyártó leváltotta a One-szériát, és áprilisban bemutatta legújabb csúcsmodelljét, ami továbbfejlesztett UltraPixel kamerát, BoomSound hangszórópárt és felső kategóriás hardvert kapott.

Hirdetés