HTC Desire 10 Lifestyle - a stílusnak súlyos ára van

A HTC középkategóriás(nak szánt) készüléke kellemes megjelenésű, a fülesre jutó hang kiváló, a hardver viszont megdöbbentően régi és gyenge, az árát meg feldolgozni sem tudjuk.

Hardver, szoftver

A készülékbe szerelt hardverkonfigurációt minden további megjegyzés és hangsúly nélkül, csak úgy, mintegy tényszerűen leírjuk. A készülékházba a Qualcomm 2013 végén kiadott, 28 nanométeres csíkszélességű, 32 bites, ARMv7 utasításkészlettel dolgozó, négymagos lapkakészlete került. A Snapdragon 400 MSM8928-as variánsa négy darab, maximum 1,6 GHz-re skálázott Cortex-A7-es magot tartalmaz, a grafikus feladatokat az Adreno 305 látja el. Mindehhez 2 GB rendszermemória áll rendelkezésre. Noha létezik a készülékből 3/32 gigabájtos kiszerelés is, ez pont nem az. Az optimalizáció mellesleg kiváló, mármint az erőforrásokhoz képest meglepően kellemesen használható a készülék, legalábbis a rendszerfelületek közötti navigáció alapvetően problémamentes, viszont az egyes alkalmazások megnyitásánál és működésénél kifejezetten érezhető egyrészt a számítási kapacitás hiánya, másrészt a konstrukció korából fakadó összeférhetetlenségek.

Teljesítmény-teszt
Benchmark HTC Desire 10 Lifestyle Honor 6X Moto Z Play Vernee Apollo Lite
Rendszerchip Snapdragon 400 HiSilicon Kirin 655 Snadragon 625 MediaTek Helio X20
AnTuTu Benchmark 6.x 30977 pont 58127 pont 62987 pont 90081 pont
Vellamo Browser 1959 pont 3083 pont 2906 pont 3279 pont
Vellamo Metal 1048 pont 1532 pont 1502 pont 2951 pont
Geekbench 4 (single/multi) 527 / 1350 pont 798 / 3285 pont 759 / 2450 pont n/a
GFXBench Man. onscreen 4,2 fps 8,4 fps 10 fps 18 fps
GFXBench Man. offscreen 2,0 fps 7,9 fps 9,8 fps 17 fps
GFXBench T-Rex onscreen 11 fps 19 fps 23 fps 36 fps
GFXBench T-Rex offscreen 5,7 fps 19 fps 23 fps 37 fps


[+]

A rendszer tavaly októberi biztonsági csomaggal támogatott Android 6.0.1-re épül minimális módosításokkal, viszont ritka széleskörű testreszabhatóság biztosítása mellett. A Témákban nem csak a HTC által előtelepített, illetve online adatbázis alapján ajánlott csomagok érhetők el, de saját témákat is szerkeszthetünk a legapróbb részletekig személyre szabva a rendszer megjelenését. Egyébként sok helyen megmaradtak a gyári androidos felületek és alkalmazások, noha akad bőven saját megoldás is. Fájlkezelő például egyáltalán nincs, a microSD kártyát mellesleg fel sem ismeri a rendszer menet közben, kizárólag újraindítás után, de a Google Play Áruházban például fellelhető a HTC saját fájlkezelője, ami teljesen meg is felel a célnak.


[+]

A főoldal és az értesítési panel például teljesen hagyományos droid, a kétfázisú értesítősáv a megszokott formában érhető el, a kapcsolótábla elrendezése és tartalma viszont nem módosítható. Az alkalmazásmenü ezzel szemben a legapróbb részletig személyre szabható, a rendezés logikája, a háttérkép, és a rácsméret is variálható, valamint gyorskeresés és a Play Áruház gyors elérése is adott. A főképernyők alapértelmezett módon csak jobbra lapozhatók, mivel balra a BlinkFeed nevű felület ugrik elő. Az információkat, eseményeket, hírtájékoztatót és meghatározott közösségi oldalak értesítéseit tartalmazó oldalt egyébként el is távolíthatjuk, bár nem biztos, hogy érdemes; igen jó hatásfokkal és logikával dolgozik.


[+]

A gesztusvezérlés a Kijelző és mozdulatok menüpontban keresendő a Motion Launch gesztusok között. Itt engedélyezhetjük a dupla koppos ébresztést és zárolást, a zárolt képernyőről való ébresztést anélkül, hogy felvillantanánk a kijelzőt kopogtatással vagy a bekapcsológombbal, sőt, rögtön a kezdőképernyőre navigálhatjuk magunkat, ha jobbról balra simítva oldjuk fel a zárlatot. Ugyanezen az elven a BlinkFeed-et is elérhetjük, ha ellenkező irányba simítunk. A kamera is indítható ilyen formában, a kijelzőt aránylag gyorsan, kétszer egymás után kell lefelé simogatni. A kamera mondjuk csiga lassan nyílik meg, de a lehetőség adott. De tényleg gyorsabb hagyományos módon próbálkozni.


[+]

Apró, de annál kellemesebb extra a nem megváltoztatható sorrendű navigációs gombok háttérvilágításának testreszabása, valamint az alkalmazásváltó több funkcióval való felruházásának lehetősége. Ezen kívül elég fapados a felhozatal, előtelepített alkalmazásból sem került a kínálatba feleslegesen sok, noha nem vagyunk biztosak benne, hogy az eleve adott Instagram helyett, vagy mellett ne lett volna praktikus egy fájlkezelő (is). Valószínűleg egyébként a szintén rendelkezésre álló Messenger és a Facebook prioritást élvez a felhasználók körében az ilyen jellegű készségekkel szemben.


[+]

Az eszközök java része a Google szoftvercsomagjából került ki, de még a zenelejátszó is, a zseblámpa, az óra vagy a hangrögzítő viszont saját felülettel mutatkozik. Extra szoftver a fent említett közösségi alkalmazásokon kívül News Republic, ami egy hírgyűjtő alkalmazás, van időjárás és egy Record nevű, ami az Under Armor aktivitásfigyelő kiegészítőkhöz készített társalkalmazás. A Boost+ lényegében a telefonkezelő; tárhely és erőforrásmenedzsment érhető el, valamint az egyes alkalmazásokat is itt láthatjuk el védelemmel. A Zoe videovágó sem lett okosabb, továbbra is a felvételeinket fűzi össze zenei aláfestéssel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • HTC

Azóta történt

Előzmények

 • Bemutatkozott a Desire sorozat két új tagja

  A gyártó szerint az eddigi legjobb Desire készülékeket rakták össze, melyek méltóak az eredeti Desire örökségéhez.

 • HTC Desire 630 - a fröccsöntés új dimenziója

  Jó ötlet volt a HTC-től, hogy ismét egy fiatalosabb termékkel álljon elő, ám ez nem mentség a régi hardverre, a mono BoomSound hangszóró pedig kihagyott ziccer.

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • HTC 10 - tízpróba

  A tajvani gyártó leváltotta a One-szériát, és áprilisban bemutatta legújabb csúcsmodelljét, ami továbbfejlesztett UltraPixel kamerát, BoomSound hangszórópárt és felső kategóriás hardvert kapott.

Hirdetés