Honor 50 - apám nevében

Mennyit számít a szoftver! A Huawei Nova 9 nem versenyképes Google szolgáltatások nélkül, a Honor 50 már inkább annak tűnik. Miközben a két telefon csaknem azonos.

Adatátvitel, akkumulátor

Van 5G, halleluja, nem mintha ennek jelen pillanatban még óriási jelentősége lenne, de ha hosszabb távra tervezünk a masinával, akkor jól fog jönni. A WiFi kétcsatornás, a Bluetooth 5.2-es, a lokalizációs szolgáltatásokhoz minden ismert műholdas rendszert igénybe tud venni az eszköz, van NFC, szóval ezen a területen mondhatjuk, hogy rendben vagyunk. A Chrome olyan, amilyen, de a sebességgel nincs gond, viszont a Type-C USB csak 2.0-s. Infra nincs, FM-rádió nincs, ezeket túl lehet élni, ahogyan a vezeték nélküli töltés hiányát is, bár az ebben az ársávban azért már nem irreális elvárás.

Hirdetés

[+]

Az akkumulátor papíron átlagos méretű (4300 mAh), az üzemidő is inkább átlagos a maga 6-7 órás kijelzőidejével, viszont a 66 wattos gyorstöltés nagyon hasznos, 40 perc alatt a nulláról tele lehet tankolni a telepet, de már 15 percnyi töltés után is bátran elindulhatunk vele az éjszakába. Videót WiFi-n streamelve 10 órán át tudtam megtekinteni egyhuzamban (illetve nyilván tekintette a hóhér, csak hagytam pörögni némán, amíg mást csináltam), ez is egy jó közepes adat.


[+]

Honor 50
Pro
Szemrevaló, minőségi kivitel
Csúcskategóriás, 10 bites OLED panel
Megfelelő sebesség és optimalizálás
Korrekt üzemidő és villámtöltés
Kontra
Középszerű segédkamerák és szenzorzoom
Nincs sztereó hangszóró, jack kiment, IP-védelem, microSD foglalat
Összezavarodó EIS videózás közben
Túlzó árazás
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 8,5 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték arány 5 pont
Ár: 6/128 GB, HUF 189 900

Összegzés. Egyrészt éljen, itt a Honor megint, nincs semmiféle funkcionális és szoftveres korlátozás rajta, az összeszerelési minőség, a külső, az ergonómia mind megfelel annak, amit a márkától megszokhattunk, ez tehát pipa, Google, 5G, ennyivel kapásból többet tud, mint a Huawei márkajelzésű testvére. Jó a design, korrekt a kijelző, fürge a hardver, remek a gyorstöltési opció, ám megint látszik, hogy a puszta számok egy specifikációs táblázatban maximumi iránymutatásnak jók, mert amikor az egyetlen számottevő hardveres eltéréshez érünk, akkor bizony kijön, hogy hiába 108 megapixelt kínálnak a másik termék 50 megapixeles megoldásával szemben, a használat során egyértlemű, hogy ez a gyengébb megoldás. Nem fogok itt nagyszabású elméleteket gyártani, de az tény, hogy a Huawei sosem használta sehol ezt a 108 megapixeles szenzort korábban, szóval ez a Honornak is teljesen új, de úgy fest, hogy nem tudtak egy minden szempontból tökéletes algoritmust rittyenteni hozzá, ami főleg a videózással kapcsolatos anomáliákból látszik. Ráadásul van egy olyan tippem is, hogy a Honor korábban készen kapta a Huawei műhelyéből a fotós-videós hardvert és szoftvert, most pedig ott álltak letolt gatyával, hogy ezt nekik kéne megoldani a semmiből úgy, hogy erre specializálódott szakembergárdájuk sem nagyon volt. Van még itt tennivaló, ez tisztán látszik.

Viszont ez a mi értékelésünket is alapvetően befolyásolja. Mert egyébként is úgy éreztük, hogy 190 lepedőt elkérni a Honor 50-ért egy kicsit túlzás, azért ennyiért van egy rakás alternatíva (Galaxy S20 FE, Xiaomi Mi 11i, OnePlus Nord 2, Realme GT), ezek pedig olyan szereplők, akiknek komoly rutinjuk van abban, hogy a hardver és a szoftver minden aspektus kapcsán remekül együtt tudjon működni. És tudásban sem maradnak el a Honor 50-től. Teljesen egyértelmű, hogy a Honor nagyon nincs könnyű helyzetben, bizonyára a gyártási költségei is magasabbak, mint amikor még a Huawei szárnyai alatt raktak össze kvázi meglévő modulokból versenyképes ajánlatokat, most még az is a nyakukba szakadt, hogy nekik kell összekalapálni a szoftvert is, és akkor még ott lebeg a fejük felett egy potenciális embargó opciója is. Na, ez az a három dolog, ami a vásárlót abszolút nem érdekli, minden júzer a legjobbat akarja megkapni a pénzéért, 190 ezer forintos árcímke mellett viszont ez nem feltétlen teljesül. Nagyon hasonló tudást kínál a Realme GT Master és a Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE is, márpedig ezek bizony jelentősen olcsóbb versenyzők, nem egy-két ezres az eltérés, a GT Master 125 ezer forint hivatalos forrásból ugyanezzel a chipsettel, akkuval, töltéssel, kijelzőtechnológiával, plusz azon még 3,5 mm-es jack csatlakozó is van. De iderángathatom a Galaxy A52S-t is, ami szintén olcsóbb, miközben csak a gyorstöltéssel marad el, de cserébe klasszisokkal jobb kamerás összteljesítményt nyújt, szóval nem látom az értékesítési érveket a Honor 50 mellett, így hiába drukkolunk annak, hogy a márka újra tényező legyen a piacon, ezzel az árképzéssel ez egyelőre nehezen fog menni, de majd talán levonják a konzekvenciákat és a következő nekifutás árban is versenyképes lehet.

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés