Alkalmazásbemutató: budapesti menetrendek Androidra

A BKK információs appját már bemutattuk, azonban a hivatalos alkalmazás konkrét menetrendekkel nem, csak aktuális forgalmi változásokról szolgál hasznos információval. Éppen ezért szétnéztünk, hogy a legnépszerűbb mobilos platformon milyen applikációkkal tudjuk fővárosi közösségi közlekedésünket megkönnyíteni. A négy legnépszerűbb alkalmazás, amit "Budapest menetrend" keresésre a Google Áruháza kidobott, a következő: a Budapesti Menetrend Szincsák Tamástól, a Budapesti menetrend / Transit Budapest a TapGaptől, a BpMenetrend az iMind Kft-től és a SmartCity Budapest Transport a ponte.hu jóvoltából. Összehasonlításunk során a következő szempontokat vizsgáltuk meg: menetrendek offline elérhetősége, pontossága, kedvencek összeállításának és mentésének a lehetősége, közeli járatok megjelenítése, útvonaltervezés, online/offline térképes megjelenítés.

A Smart City Budapest Transport (fenti képernyőképek) egyszerű megjelenésű, a Windows Phone minimalizmusára és sötét háttereire emlékeztető app, aminek a kezdőoldalán a közeli járatok, a járatkereső, az offline térképes útvonaltervező és a kedvencek jelennek meg. Járatokra jobboldalt alul lehet keresni (ide csak számokat lehet beírni, betűket nem), és egy járatra kattintva baloldalt a megállók egyik, jobboldalt pedig a másik irányban kerülnek listázásra. A kívánt megállót kiválasztva a legközelebbi és az egész napos indulási időpontok mellett a megállóból induló többi járat is elérhető. Magukra az egyes indulási időpontokra nem lehet kattintani, illetve hiányosság, hogy járatokat és megállókat sem lehet a kedvencek közé felvenni, csak az úti célokat. Az offline térkép hasznos, bár böngészési módban a járatok és a megállók nincsenek bejelölve.

A BpMenetrend elegáns megjelenésű, világos hátterekkel operáló app, aminek a megnyitásakor mindjárt a kedvencek listája jelenik meg a legközelebbi járatindulásokkal. Magukat a járatokat és azokon belül a megállókat és a kapcsolódó menetrendeket a jobb felső menügomb megérintésével lehet kiválasztani. Megállókeresés vagy útvonaltervezés nincs, ahogy a térképes megjelenítés is kimaradt, illetve a közeli megállók és járatok listázására sincs lehetőség. A BpMenetrendnek létezik prémium változata is, amely eltünteti a reklámokat, vizuális témákat biztosít, illetve tájékoztatást ígér a kedvenc járatokat érintő forgalomváltozásokról.

A Budapesti menetrend vagy Transit Budapest a TapGaptől ugyancsak minimalista vizuális körítéssel rendelkezik. Az alkalmazás szintén a kedvencek listájával nyílik meg, ide járatok és megállók egyaránt gyűjthetők. Lehet keresni a járatok és a megállók között, és egy adott indulási időpontra kattintva megjelennek a hátralévő megállók és érkezési időpontok is. A menü baloldalról húzható elő, ahol a kedvencek, a járatok, a megállók és a közelben lévő megállók opcióin felül a legutóbb böngészett járatok és megállók is listázásra kerülnek. A Transit Budapest egyszerűségében nagyszerű.

A Szincsák Tamás-féle Budapesti Menetrend használja ki legjobban az androidos fejlesztői felületet. Így például KitKat rendszer alatt áttetsző az állapotsáv és az androidos kezelősáv a térkép menüpont alatt, a betűméret testre szabható, és a kedvencek importálása/exportálása is megoldott, akár a Google Drive felhőszolgáltatással. Az utóbbi hasznos extra lehet azoknak, akik több androidos eszközt is használnak vagy gyakran váltanak készüléket. A vizsgált app is a kedvencek listájával indít, ahova járatokat és megállókat is fel lehet venni, és amely számos indulási időpontot listáz egy-egy tétel mellé. Az opciók, így a menetrendek, a BKK-s hírek, az útvonaltervező, a térkép és a beállítások baloldalról húzhatók elő. Az online térkép jelöli az összes megállót és az onnan elérhető járatokat, a fizetős változathoz pedig offline térkép is jár, továbbá widget, reklámmentesség és az útvonaltervek kedvencekhez adásának lehetősége. Az egyes járatokra kattintva meg lehet tekinteni az útvonalat a térképen, az időpontra lépve pedig a hátralévő megállókat és az érkezési időpontokat.

A menetrendek pontosságát úgy néztük meg, hogy a BKK honlapjáról kiválasztottunk egy aktuális forgalmi változtatást, a 3-as metró felújítását a Nagyvárad tér és a Deak tér között a szeptember 6-7-ei hétvégén. A változtatással mind a négy app tisztában volt, bár a SmartCity Budapest Transport és a Transit Budapest egyértelműbben is jelölhette volna a változást. Járatról járatra nem volt lehetőségünk a menetrendek pontosságát letesztelni, így nem mernénk ez alapján ítéletet mondani mindenesetre mindegyik elég gyakran frissíti adatbázisát. Amire egyébként egyik alkalmazás sem képes, hiszen offline adatbázissal dolgoznak, az az élő, pillanatnyi forgalmi változások jelölése a menetrendekben, mondjuk baleset vagy csőtörés kapcsán. Funkciókat tekintve mindenesetre Szincsák Tamás menetrendje nyerte el leginkább a tetszésünket, sokoldalú, az androidos opciókat és vizuális apróságokat is kihasználó app a Budapesti Menetrend, amely ráadásul folyamatosan fejlődik is.

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: Centroid

    Ezúttal egy magyar fejlesztésű, iOS-es fotós applikációt mutatunk be olvasóinknak, amelyik geometriai formákra bontja a témákat.

  • Alkalmazásbemutató: BKK FUTÁR

    Megérkezett a BKK menetrendeket, útvonaltervezést és a tömegközlekedési járművek pozícióját élőben mutató applikációja, amely iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is letölthető.

Előzmények

Hirdetés