Hirdetés

FM-transmitter a gyakorlatban: E-TEN X650

Hirdetés

FM transmitter - elmélet, eszközök

Click to read in English!

FM-transmitter... egyre több ilyen névvel ellátott eszközt láthatunk mostanában a boltok polcain, ráadásul egyre olcsóbb árcimkével. A kifejezés magyarul körülbelül annyit tesz, mint FM-sugárzó. Ez alapján könnyedén rájöhetünk, hogy mit is csinálnak ezek az eszközök: rövidhullámon sugároznak adást. A kérdés persze az, hogy mit, hiszen az FM tartományról legtöbbünknek a rádióadók jutnak eszünkbe, de jelen esetben nem erről van szó, aki kalózrádiót szeretne üzemeltetni, az másfele keresgéljen.


Ez nem fog menni

Az FM-sugárzókat gyakorlatilag úgy foghatjuk fel, mint autós kihangosítókat. Kocsiban ülve valószínűleg sokak agyán átfutott már, hogy milyen jó lenne az MP3 lejátszón tárolt számokat hallgatni a kereskedelmi rádiók süketelése helyett, ám erre a CD-s fejegységek korában egyre kevesebb lehetőségünk van. Az első, ha veszünk egy BMW-t, amiben van iPod dokkoló, hurrá. A második, ha a fejegységünkön van vonalbemenet, ilyenkor nagyon egyszerű a dolgunk. A harmadik, ha a CD-lejátszón van USB port, ám ez nem kompatibilis minden lejátszóval, általában csak azokkal, melyek képesek USB Mass Storage üzemmódban működni. A kazettás korszakban mindezt megoldhattuk egy átalakító kazettával.

Az FM-sugárzók többek közt ezt a problémát oldják meg, méghozzá igen logikusan és egyszerűen. FM-tuner ugye majdnem minden autóban van, ezért elég az MP3 lejátszón/telefonon/akármin lévő zenét sugározni egy bizonyos frekvencián, az autó fejegységét beállítani ugyanarra és kész is a csoda.

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság felel a frekvenciagazdálkodásért, jogszabályok írják elő, hogy ki mit sugározhat, meg persze azt is, hogy hol. Csupán két frekvenciatartományt lehet engedély nélkül használni. Az első a 26 960-27 410 kHz 40 csatornája, kivéve a 26 995, 27 045, 27 095, 27 145 és 27 195 kHz-es frekvenciákat. Ebben kizárólag F3E vagy G3E (frekvencia- vagy fázismodulált) adásmódú CEPT PR 27 rádióberendezések üzemelhetnek. A második tartomány a 446,0-446,1 MHz, amelyben kis hatótávolságú üzleti rádió (PMR 446) alkalmazások üzemelhetnek. Mint látható, mindkettő elég távol van a "normál" rádiók által használt 88-108 MHz-es tartományától. Az FM-transmitterek használata ettől függetlenül nem illegális, csupán annyi a kikötés, hogy az efféle eszközök teljesítménye maximum 500 mW lehet - további információk itt és itt. Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban nem használhatók engedély nélkül a transmitterek.

Ennyit az elméletről. Jelen cikkünkben az E-TEN glofiish X650 nevű Pocket PC-jét nézzük meg, mely - elvileg - az első beépített FM-sugárzóval rendelkező PDA. A közeljövőben tervezünk egy átfogó tesztet írni a kiegészítő, azaz bármilyen eszközzel használható transmitterekről is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • E-TEN

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés