Hirdetés

XPRO kijelzővédő fóliák és üvegek bemutatója

Hirdetés

Ami azt illeti, még sosem teszteltünk kijelzővédő fóliákat a Mobilarena hasábjain. Egyszerűen nem láttuk értelmét a dolognak, egyrészt azért, mert évekkel ezelőtt, a kisebb megjelenítők és fizikai gombsorok korában még nem is volt annyira hangsúlyos ez az egész, másrészt azt hittük, hogy az órási érintőkijelzős okostelefonok tulajdonosai Gorilla Glasstól és Dragontrailtől függetlenül gondolnak arra, hogy valamilyen módon is óvják a készülékeiket. Az efféle termékekből pedig van is kínálat bőven, nagy különbség pedig azt hittük, hogy nem lehet. Az eddig leírtak fényében felmerülhet a kérdés, hogy miért pont most teszünk kivételt, de a válasz viszonylag egyszerű: van egy magyar cég, amelyik az általunk ismert gyártókhoz képest elképesztően széles kínálattal rendelkezik a kijelzők védelmére szolgáló fóliákból és üvegekből, ráadásul termékeit elérhető, magyar pénztárcáknak is megfizethető áron kínálják. Úgy gondoltuk hát, hogy az XPRO termékcsaládra érdemes lehet egy pillantást vetni.


[+]

Mindenek előtt érdemes szétválasztani a kijelzővédő fóliák és a kijelzővédő üvegek fogalmát, a cég kínálatában ugyanis mindkét típusból szép számmal akad. Röviden azt lehet mondani, hogy a fólia véd a karcoktól és adott esetben nyújt valami extrát is, míg az üveg a komolyabb fizikai behatások esetén is megóvja a telefont, tulajdonképpen önmagát feláldozva, legalábbis ezt állítja a gyártó. A fóliák beazonosításához a gyártó honlapja sok segítséget nyújt, valamint innen kiderül az is, hogy az alapanyagokat Japánból hozatják, az viszont nem, hogy Kínában vágatják méretre. A termékek nevei elég beszédesek, de csak az angolul értők számára derül már ki ránézésre, hogy mi mire is jó. Az Anti Bluelight a szemet irritáló fényeket tompítja, az Anti Shock fólia létére is képes elnyelni az ütéseket, az Antibacterial a baktériumok telepedését nehezíti, a Diamond csillámporhoz hasonló, csillogó felülettel kényezteti a hölgyek szemét, a Matte viszont pont ennek ellenkezőjét teszi, tükröződésmentes. Szintén a szebbik nemet célozza a Mirror termékcsalád is, mely kikapcsolt kijelző esetén tükörként működik, de nagyon érdekes a víz- és olajlepergető Oleophobic, az oldalról nem olvasható Privacy, az öngyógyító Self Healing fólia is, amelyek mellett egy pusztán fóliaként működő Ultra Clear megoldás is elérhető. Minket azonban elsősorban az edzett üvegek érdekeltek, amelyek Tempered Glass néven futnak.


[+]

Ezek között szinte teljesen észrevétlenül helyet foglaló megoldásokat is lehet találni, de pár iPhone készülékhez olyan modellek is elérhetők, amelyek az előlap teljes egészét befedik, szálcsiszolt fém felületükkel egyedi kinézetet adva az Apple termékeinek. A felhelyezéssel nem volt probléma, a folyamat egyszerűségében pedig a gyártó is hisz; egyébként nem is űrtechnológia a dolog, a csomagban magyar nyelvű leírás és különféle tartozékok vannak ahhoz, hogy mindenki otthon el tudja végezni a felhelyezést; először a mellékelt alkoholos kendővel kell áttörölni a felületet, majd a mikroszálas törlőkendővel kell átmenni rajta. Az esetlegesen mégis ottmaradt porszemeket végül egy ragasztós papírral kell eltávolítani, majd fel is lehet rakni a fóliát vagy üveget.


[+]

A kérdés persze, hogy mit bírnak a termékek. A fóliákat nem ütögettük, csak megkarcolni próbáltuk őket, ami nem sikerült; a lenti videón nem igazán látszik, hogy mennyire erősen is próbáltuk rányomni a stílusos külsejű teszt-sniccert, pedig odatettük magunkat, mindenféle eredmény nélkül. Aztán jött a Tempered Glass és a kalapács, aminek a hegyes felével be tudtuk törni az üveget, de a kijelzőnek semmi baja nem lett. A gyártó egyébként nem állítja, hogy mindent kibírnak a termékek, ha nagyon a szélén éri az ütés az üveget úgy, hogy az okostelefon oldallapja is kaphat belőle, amiből azért lehet baj, de úgy tűnik, hogy alapvetően nagyon ellenálló a borítás.

Az XPRO termékcsalád tagjai nem különösebben drága termékek. A sima fólia 990 forinttól indul, a valami extrát is nyújtók általában 1490-be kerülnek, az ütésállóért pedig 2490-et kérnek el. Ennek körülbelül a duplájába kerül az üveg, ami a fenti videón látszik, hogy mit bír. A könnyű felhelyezhetőség, a széles választék és a rendezett szolgáltatás fényében ezek bizony ajánlottak.

XPRO fóliák és üvegek

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • XPRO

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés