Hirdetés

Jabra Speak 510 - minőségi telefonálás

Hirdetés

Jabra Speak 510-es széria

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy kihangosítókat tesztelünk a Mobilarena virtuális hasábjain, de azért alkalomadtán szívesen foglalkozunk efféle termékekkel is. Például abban az esetben, ha a dán Jabra egyik csúcsmodelljét van lehetőségünk kipróbálni, a hallókészülékek mellett különféle telekommunikációs kiegészítőket is gyártó vállalat termékei ugyanis általában elnyerik a tetszésünket, még akkor is, ha az árcédulák sokszor nem a magyar végfelhasználó igényekhez igazodnak. A hangsúly itt egyébként a végfelhasználói szón van, ugyanis a Jabra logóval ellátott termékek sokszor nem számukra készülnek, tesztünk tárgya, a Speak 510-es kihangosító sem feltétlenül a konyhapulton érzi magát a legjobban, képességeit inkább irodai környezetben lehet kihasználni. Igásló jellegét a csomagolása is jól mutatja, egy méretben pont hozzáillő, mindenféle díszítéstől mentes kartondobozban lehet hozzájutni.


[+]

A kiegészítő formavilága leginkább egy repülő csészealjéra hasonlít; 12 centiméteres átmérőről, durván 3 centiméteres magasságról és 195 grammos tömegről beszélhetünk, méretéhez képest kis túlzással pehelysúlyú a Jabra versenyzője. Az összeszerelési minőség makulátlan, az anyaghasználat a célnak megfelelő. A Speak 510 nem prémium kiegészítőnek, hanem egy ipari használatra tervezett valaminek tűnik, és az is. Alul finom, szivacshoz hasonló anyaggal van borítva, aminek valószínűleg nem csak a tapadásban, hanem a rezgések elnyelésében is szerepe van. Rögtön fölötte egy körbetekert USB-kábel vehető szemügyre, a 85 centiméteres hossz bőségesen elég a töltéshez és a számítógéphez való csatlakoztatáshoz is. Kicsivel odébb egy 3,5 milliméteres jack-csatlakozó bújik meg, ha ebbe headsetet dugunk, akkor a beszélgetések priváttá válnak, a Jabra terméke pedig kvázi egy audio-kapuvá egyszerűsödik.


[+]

Felülről nézve már dizájnról, nem csak használhatóságról beszélhetünk. A hangszórórácsot közel másfél centiméteres káva futja körbe, ahova a következő gombokat helyezték el a dán mérnökemberek: ki-és bekapcsolás, hívásfelvétel és bontás, hangerőszabályzók, Bluetooth, némítás, akkumulátor töltöttségének ellenőrzése. Mindegyikhez tartoznak ledes visszajelzőfények is,a melyek már a hangszórórácsba kerültek beépítésre. 12 darab fényforrásról beszélhetünk, amelyek különféle színekkel tudnak világítani, ez pedig nagyon látványos eredményhez vezet. A hangerő növelésekor például az óramutató járásának irányába újabb és újabb ledek villannak fel, de a kör töltöttsége jelzi azt is, hogyan áll az akkumulátor, csak ebben az esetben már nem fehér fényt bocsátanak ki a kis diódák. A megjelenés tehát rendben van, de talán ennél is fontosabb, hogy a kis kiegészítő egészen kiválóan kezelhető.


[+]

A Speakben található hangszóró 5 centiméteres átmérőjű, működési tartománya 250 Hz és 10 kHz között mozog, tehát nem zenehallgatásra, hanem telefonhívások lebonyolítására lett kitalálva és optimalizálva. Erről szól ez az egész eszköz, kis túlzással bárhova le lehet rakni ahhoz, hogy érdemben lehessen vele telefonálni. Erőssége a konferenciahívás, lévén a mikrofon 360 fokban vesz és csillapítja a zajt is, de a hangminőségre amúgy sem lehet panasz, kiválóan lehet rajta hallani a beszélgetőpartnerünket, ő viszont nem fogja hallani saját magát. Lehetne durrogtatni a különféle jelzőket (DSP, zajcsökkentés, visszhangcsökkentés, dinamika-kiegyenlítés), és ezek persze leírva is jól hangzanak, de a lényeg inkább az, hogy ennél a terméknél meg is valósulnak. Arra persze senki ne számítson, hogy a tárgyalóasztal közepére helyezett Speak 510 olyan minőségben veszi majd a hangot, mint ahogy egy jó minőségű headset tenné, hiszen ez is csak egy kihangosító, de amit ebből a műfajból ki lehet hozni, azt valószínűleg kihozza.


[+]

A Jabra Speak 510 a dán gyártó számos, prémium üzleti termékéhez hasonlóan a Jabra Direct nevű PC-s alkalmazással is kezelhető. Az egyszerű program több funkciót lát el egyszerre, így a segítségével folyamatosan nyomon követhető a csatlakoztatott eszköz állapota, ki-be kapcsolhatók bizonyos funkciók (például a sokak számára zavaró hangüzenet párosításkor és lecsatlakozáskor), illetve ezzel az alkalmazással frissíthető az eszköz saját szoftvere is. A Jabra Directet emellett azért is érdemes telepíteni, mert a programon keresztül az eszközzel vezérelhetővé válik a legtöbb PC-s VoIP-kliens, így például egy Skype-hívást kezelhetünk a Jabra Speak 510-en lévő híváskezelő gombokkal is.


[+]

A csatlakoztatást egyébként több módon is meg lehet oldani. Telefonokhoz nyilván a 3.0-s Bluetooth adja magát, amelynek érdekessége, hogy Class 1-es, tehát megfelelő eszközökkel akár 100 méteres hatótávolságot is tud. A2DP-t, AGHFP-t is tud, egyszerre 8 eszköz csatlakoztatható hozzá. A különféle UC-rendszereket és a PC-s softphone platformokat természetesen támogatja az eszköz, de a Microsoft Lync, az IBM Sametime, a Cisco, az Avaya és a Skype is jöhet a Jabra termékének. A beépített akkumulátor 15 órás üzemidőt garantál, az automatikus kikapcsolási funkciónak köszönhetően a készenléti idő pedig bő fél év is lehet.


[+]

Ezek fényében ki lehet jelenteni, hogy a Jabra Speak 510 egy nagyon jól használható kihangosító, amit elsősorban irodai környezetben, konferenciabeszélgetések során érdemes használni. Az ára is ennek megfelelő, 45 ezer forintot kell érte fizetni, amiért kizárólag a kiegészítőt és a hordozáshoz használatos kis textiltokot kapjuk meg. Létezik emellett egy 510+ nevű variáns is, amihez egy USB-s Bluetooth-kulcs is jár, de hazánkban ezt egyelőre még nem vezették be.

Jabra Speak 510

Bocha

A tesztkészüléket a BerryBolt juttatta el hozzánk, köszönjük!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Jabra

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés