Hirdetés

Élőben az Apple sajtótájékoztatójáról

Élőben az Apple sajtótájékoztatójáról

Az Apple sajtóeseményeit rendszerint óriási figyelem övezi mind a sajtó, mind a felhasználók oldaláról. A ma esti rendezvény esetében sincs ez másképp, az elmúlt hetekben szinte nap mint nap érkeztek a pletykák és állítólagos kiszivárgások az új termékekkel kapcsolatban. Bár hivatalos megerősítés még nem érkezett, egy új, kisebb méretű kijelzővel szerelt táblagép érkezése nagyjából borítékolható, nagyon sok jel utal az interneten csak iPad Miniként ismert készülék bemutatására. A hivatalosan még be nem jelentett termékhez a méretek ismeretének hiánya ellenére már a tartozékgyártók is beindultak, alább látható a Gumdrop cég által gyártott tok, amely 7,85 hüvelykes képátlójú kijelzővel szerelt iPadekhez készült. A hírek alapján továbbá a harmadik iPad is átesik egy kisebb vérfrissítésen, illetve a madarak új MacBook számítógépekről is csiripelnek; utóbbiakról bővebb információért a PROHARDVER! cikkét ajánljuk. Az biztos, hogy ma este új termékekkel gyarapodik majd a paletta, az Apple Store ugyanis már kora délután nem volt elérhető.


Gumdrop tok 7,85 hüvelykes kijelzővel rendelkező iPadhez

Az esemény San José (USA) városában, a California Theatre-ben kerül megrendezésre, az impozáns épület kapui helyi idő szerint reggel 9-kor nyitnak, a bemutató 10-kor kezdődik; Magyarországon ez este hét órát jelent. A helyszínt természetesen már Apple-ruhába (avagy iMaskarába) öltöztették, az épületet a rendezvény plakátjai és feliratai díszítik. Az Apple-eszközök tulajdonosoknak jó hír lehet, hogy az almás készülékek segítségével élő videós közvetítésen is nyomon követhető a bejelentés, ehhez egy iOS vagy OS X alapú gépre és egy Safari böngészőre lesz szükség. Már csak pár óra tehát, és érkeznek az Apple újdonságai.

Tíz perccel kezdés előtt elindult az élő közvetítés is, a videó az igen szép helyszínt mutatja be, közben halk zene szól, a képminőség korrekt. Pontban hétkor lehalkult a zene, kezdünk: színpadra lépett Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. Az előadó köszönti a nézőket és nagyon izgalmas újdonságokat ígér, de első körben még az iPhone 5-ről van szó. Az első hétvégén öt millió példány talált gazdára, így az iPhone 5 a világ legkelendőbb mobilja. Egy rövid videó következik, mely az új iPhone bevezetését mutatja be: kígyózó sorok az Apple Store-ok előtt, az eladók pacsiznak a vásárlókkal, mindenki ujjong.

Hirdetés

A felvétel után ismét Timé a terep, aki az új iPodokra (nano és Touch) tereli a szót; az újdonságokból már három millió darab kelt el. A téma immár az iOS 6: egy hónap leforgása alatt 200 millió készülék futtatta az iOS legújabb verzióját. Az iOS 6 és az OS X Mountain Lion szimbiózisáról van szó, a Documents in the Cloud felhőszolgáltatásra több, mint 125 millió dokumentumot töltöttek fel a felhasználók. Az iMessage-en keresztül az elmúlt évben 300 milliárd üzenetet küldtek, ez másodpercenként körülbelül 28 ezret jelent. A Game Centerben 160 millió felhasználói fiókot hoztak létre, a képmegosztó szolgáltatás 70 millió fotót tartalmaz. Az App Store immár 700 ezer telefonos appot és 275 ezer iPad programot tartalmaz, a letöltésszámláló 35 milliárdnál tart, a fejlesztők összesen 6 és fél milliárd dollárt kerestek.

Az iBooks-ban másfél millió könyv érhető el, jelenleg 400 millió letöltéssel rendelkezik a szolgáltatás. Az alkalmazás új verziója hamarosan megjelenik, fejlett iCloud támogatás, új megosztási lehetőségek, új betűtípusok és folytonos görgetés jellemzik az új iBooks szoftvert. A mai naptól letölthető a új verzió, természetesen ingyenes.

Egy huszárvágással a számítógépekre ugrottunk, a Mac-ek piaca immár hat éve gyorsabban nő, mint a PC-ké. A színpadon Phil Schiller, aki a Mac-ekről fog beszélni; egyelőre a Retina MBP-ről van szó. Fejlesztettek a 13,3 hüvelykes MacBook Prón, az új modell vékonyabb és könnyebb lett az elődnél. Retina kijelzőt kapott, a felbontása 2560 x 1600 pixeles, azaz négyszereződött az előd felbontása. 29 százalékkal magasabb kontrasztarány, IPS technológia 178 fokos betekintési szögekkel, 300 nit maximum fényerő, tükröződésmentes bevonat. Hardveres szempontból kétmagos Intel Core i5 vagy i7 Ivy Bridge, Intel HD 4000, 7 órás akkumulátor, maximum 8 GB RAM és 768 GB SSD jellemzik a gépet.

Új Mac Mini is érkezik: Intel Core i5 vagy i7 Ivy Bridge, Intel HD 4000, legfeljebb 16 GB RAM a borítás alatt. Végül az iMac is megújult, igen csinos új külsőt kapott a gép, sokkal vékonyabb lett az elődnél, az élek mindössze 5 milliméter vastagak. Új kijelzőt is kapott a gép: a technológia szintén IPS, 300 nit maximum fényerővel, 178 fokos betekintési szögekkel. A 27 hüvelykes képátlójú modell felbontása 2560 x 1440 képpontos, a 21,5-ös kivitelé 1920 x 1080 pixeles. Hardveres fronton négymagos Intel Core i5 vagy i7 Ivy Bridge, NVIDIA Kepler grafikus gyorsító, legfeljebb 32 GB RAM és 768 GB SSD. Elérhető hibrid meghajtós (128 GB SSD + 500 GB HDD) kivitelben is, a Fusion Drive névre hallgató megoldást automatikusan, a felhasználó számára transzparens módon kezeli az OS X.

Ezzel vége is a Mac-eket érintő rész, újra Tim Cooké a színpad, a téma az iPad. Szokás szerint egy kevés statisztikával kezd az úriember: két és fél év alatt 100 millió iPad talált gazdára. Az iPad készülékek a tabletekről lebonyolított adatforgalom 91 százalékát viszik el. Az iPad táblagépeket tanítási célokra is használják, az Egyesült államokban több, mint 2500 iskolában használnak iBooks-alapú könyveket. Az iBooks Authors könyvszerkesztő alkalmazás is új verzióval jelentkezik: multitouch widgetekkel, egyedi betűtípusokkal, új frissítési procedúrával és képletbeviteli lehetőséggel érkezik a program. Az üzleti szférában is népszerű az Apple táblagépcsaládja, a Fortune 500 tagjainak 94 százaléka használja vagy tervezi bevezetni az iPadeket. Ismét Phil a színpadon, ő fogja bemutatni az új tabletet.

A negyedik generációs iPadről lesz szó tehát (azaz az iPad 3 utódjáról), az előadó óriási teljesítménynövekedést ígér. Új lapkakészletet kapott az eszköz, az Apple A6X dupla CPU és GPU teljesítményt ígér a SoC az A5-höz képest, nem mellesleg új képfeldolgozó processzorral is bővült. LTE, FaceTime HD és tíz órás üzemidő, fejlesztett WiFi (802.11a/b/g/n, 2,4 és 5 GHz), Lightning port, új kábelek (lightning to USB, HDMI, SD, VGA) jellemzik az újdonságot. Fekete és fehér színben lesz kapható, retina kijelzővel. A legkisebb modell (16 GB, WiFi only) ára 499 dollárba kerül majd az Egyesült Államokban.

Közben megérkezett az iPad mini is, melynek nagy előnye, hogy egy kézzel is kényelmesen lehet tartani (nem vicc, ez ebben a formában hangzott el). 7,2 milliméter vastag, a tömege 308 gramm, fekete és fehér színben lesz kapható. A kijelző 7,9 hüvelykes képátlójú, a felbontás 1024 x 768 (azaz most nem hallhatjuk a retina szót). Ennek megfelelően a képarány is változatlan maradt, ami jó hír a fejlesztőknek. Természetesen minden, a 9,7 hüvelykes iPaddel kompatibilis alkalmazás működik az újdonságon is. Phil összehasonlítja a Nexus 7-tel az új iPadet, természetesen mindenhol az új Apple táblagép nyer: vékonyabb, nagyobb a kijelzője (a pixelsűrűségről gyanúsan hallgatnak), könnyebb, szebbek az appok és jobb a böngészési élmény.

A borítás alatt egy Apple A5 SoC található, kétmagos processzorral. FaceTime kamera az előlapon, 5 megapixeles iSight fényképező a hátlapon, LTE-támogatás, 802.11a/b/g/n WiFi (2,4 és 5 GHz), Lightning port, 10 órás üzemidő jellemzik a masinát. Videó következik, melyen az iPad mini tervezési folyamatáról és újdonságairól van szó. A géphez új Smart Cover is dukál, melyet gyorsan be is mutatnak a felvételen.

A felvétel után ismét Philnél a mikrofon, a Smart Coverről van szó. November másodikán indul a WiFi-only kivitel értékesítése, ekkor Magyarországon is kapható lesz az újdonság, rá két hétre világszerte mindenhol piacra kerül az iPad Mini. Reklámfilm következik. Ez tehát az iPad mini, Phil búcsúzik, ismét Timé a terep. Egy gyors összefoglalás után megköszöni a részvételt és elköszön a nézőktől, vége a műsornak.

A hivatalos oldalon immár elérhetőek a készülékek részletes specifikációi, pótoljuk a hiányzó adatokat. Az iPad mini 200 x 134,7 milliméteres területtel rendelkezik, melyhez 7,2 milliméteres vastagság és 308 vagy 312 (LTE-modemes verzió) grammos tömeg társul. A háttértár mérete kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 GB, a WiFi-egység mellett egy Bluetooth 4.0 modem is helyet kapott a borítás alatt, a nanoSIM-foglalattal rendelkező változat egy négynormás GSM-modult, egy négysávos UMTS-chipet és egy LTE-modemet is tartalmaz. Az elsődleges kamera 5 megapixeles képeket tud lőni, f/2.4-es, BSI-szenzorral megtámogatott ötelemű lencsével rendelkezik, képes az arcfelismerésre, 1080p felbontásban rögzít videót. Az energiát egy 16,3 Wh-s lítium-polimer akkumulátorból nyeri, egy feltöltéssel 10 órányi videólejátszást, WiFi-n keresztüli böngészést és zenélést bír, mobil adatforgalom mellett a netezési idő 9 órára csökken.

A lightning aljzat mellett egy 3,5 milliméteres kimenet is helyet kapott felül, ugyanitt található a ki- és bekapcsoló gomb. A hangerőszabályzó és a képernyőforgatást engedélyező vagy letiltó billentyű a jobb oldalra került, utóbbi a néma mód aktiválására is szolgál. A hangszórók alul láthatóak. Az érzékelőket tekintve egy giroszenzorral, egy gyorsulásmérővel, egy digitális iránytűvel és egy fényszenzorral rendelkezik a táblagép. Kizárólag a SIM-foglalatos modell rendelkezik a-GPS modemmel. További információért a hivatalos oldalt ajánljuk.

Időközben megérkeztek a magyarországi hivatalos árak is. A legkisebb iPad Mini 99.990 forintba, a 13,3 hüvelykes retina MacBook Pro kiviteltől függően 569.990 vagy 669.000 forintba fog kerülni. Az új Mac mini ára 195.990 és 319.990 forint között mozog, a negyedik generációs iPad 149.990 forintról indul, az új iMac mérettől és hardvertől függően 429.990 forint és 669.990 forint között lesz kapható.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés