Hirdetés

Élő tudósítás az Apple sajtótájékoztatójáról

Élő tudósítás az Apple sajtótájékoztatójáról

Mint azt bizonyára sokan tudják, ma este hétkor kezdődik az Apple sajtótájékoztatója; az amerikai óriás az előzetes pletykák és az árulkodó meghívó alapján egy új iPhone készüléket mutat majd be. Nem csoda tehát, hogy óriási érdeklődés övezi a mai rendezvényt, melyet természetesen mi is közvetítünk majd. Kérdés, hogy milyen újításokat hordoz majd a mobil: míg tavaly az iPhone 4S nem okozott nagy meglepetéseket (azaz csak a keynote szerint volt forradalmi), idén muszáj valami nagyot robbantania a cégnek. Kulcsszavakban mi nagyobb méretű és felbontású kijelzőre, négymagos processzorra, megváltozott elhelyezkedésű csatlakozókra, NFC- és LTE-támogatásra, valamint megújult külsőre számítunk.

A cég azonban sajnos nem követi a Google, a Samsung, a Sony, a Microsoft, a Nokia és mindenki más példáját, a bejelentést ugyanis nem lehet élő streamen követni. Adás után viszont mindenki számára elérhető lesz a felvétel, így az érdeklődők számára érdemes lesz majd frissítgetni az Apple hivatalos oldalát. Este hétkor kezdünk, rendhagyó módon egy párhuzamos megoldást választottunk, jelen cikk folyamatos szerkesztése mellett Bog és Legendd kolléga egy élő MobilarenaTV-adásban kommentálják majd a san franciscói történéseket. Az új készülék érkezését jelzi, hogy az Apple Store jelenleg nem elérhető. Már csak két óra és kezdünk!

Már csak öt perc és kezdünk, a terem zsúfolásig töltve újságírókkal, mindenhol kamerákba és fényképezőgépekbe fut az ember, az esti napfény megcsillan az almalogókon. Pontban hétkor el is kezdődött az esemény, Tim Cook pattan a színpadra, köszönti az egybegyűlteket, nagyon menő cuccokat ígér mára. Első körben a barcelonai Apple boltról mesél, melyet egy rövid videóval illusztrálnak; az egyik legnagyobb ilyen épületről van szó. A felvétel végeztével ismét Timé a mikrofon, aki továbbra is a bolthálózatot ecseteli: 380 Apple Store-t tartanak fent 12 országban, melyeket a legutolsó negyedévben 83 millió látogatót fogadtak. Egy kicsit áttérünk az OS X-re: porondon a Mountain Lion és a retina MacBook Pro.

Terítéken az iPad, melyből az előző negyedévben 17 millió példány talált gazdára. We're in a post PC world - elérkezett a számítógép utáni világ - mondta Tim. Az Apple az iPad a tavalyi 62 százalékos piaci részesedését 68 százalékra tornászta fel. A táblagépek által létrehozott internetforgalom 91 százaléka iPadektől származik, a Fortune 500-as cégek nagy része is használja az eszközt.

Témát váltottunk: az App Store immár 700 ezer alkalmazásnak ad otthont, melyekből 250 ezer kimondottan táblagépre készült. Egy felhasználó átlagosan száz alkalmazással rendelkezik. Mindjárt az iPhone-ról lesz szó, Phil Schiller a színpadon. Megérkezett az iPhone 5, a készülék teátrálisan kiemelkedett egy oszlopból.

Hirdetés

A készülék borítása üvegből és alumíniumból áll, a készülékház 7,6 milliméter vastag, a tömege 112 gramm; 20 százalékkal könnyebb és 18 százalékkal vékonyabb az elődnél. A kijelző ismét retina, 326 ppi pixelsűrűséggel, négy hüvelykes képátlóval és 1136 x 640 képpontos felbontással. És állítólag nagyon kézre áll. Az alap alkalmazások mindegyikét módosították, melyek így kihasználják a megnövelt méretű felület adta lehetőségeket. A régi alaklmazások letterbox módban futnak: alul és felül egy-egy vékony fekete sáv között látható a UI. A fejlesztők számára állítólag könnyű az átállás.

Újra kijelző: 44 százalékkal szaturáltabbak a színek, SRGB renderelés. A következő hívószó az Ultrafast Wireless (ultragyors vezeték nélküli kapcsolat): GPRS, EDGE, EV-DO, HSPA, HSPA+, DC-HSDPA és LTE támogatással rendelkezik az eszköz, ergo a 4G hálózatokat is kezeli. A 4S antennájához hasonló dinamikus chip van a fedélzeten. 802.11a/b//n WiFi, 2,4 vagy 5 GHz-en, akár 150 Mbps letöltési sebességgel.

A borítás alatt egy Apple A6 lapkakészlet duruzsol, az elődhöz képest kétszeres számítási és grafikus teljesítménnyel rendelkezik. Az alkalmazások is közel kétszer gyorsabban indulnak el, mint az az iPhone 4S esetében tapasztalható. A SoC 22 százalékkal kisebb helyet foglal el, valamint kevesebb energiát is fogyaszt. Előbújt Rob Murray az EA-tól, aki nagyon komoly játékélményt és lélegzetelállító grafikát ígér. A képeken tényleg konzolszintű a látvány, valós idejű tükröződések a visszapillantó tükörben. Az úriember jó pár percig kockul a színpadon a hamarosan érkező Real Racing 3-mal, majd visszabújik a színpad mögé, ismét Philé a terep.

Óriási akkumulátor-logó a kijelzőn, a téma ennek megfelelően az üzemidő, amit sikeresen megnöveltek a 4S-hez képest. 40 óra zene, 10 óra WiFi-böngészés, 8 órányi beszélgetési idő, 225 órás készenlét, 10 órányi videólejátszás. Átugrunk a kamerára: a hátlapi fényképező továbbra is 8 megapixeles, BSI-szenzorral F/2.4 lencsével és ötelemű lencsével rendelkezik. Megjelent a dinamyc low light mode, mellyel jobb fotókat lőhetünk majd gyenge fényviszonyok mellett. Zafírból készült a lencse. Az A6 lapkakészletben egy új képfeldolgozó egység is debütált: gyorsabb fotózás, spatial zajcsökkentés, szűrők és egy csöppnyi Nokia-oltás (mi nem nyúltunk a felvételekhez). Van panorámamód (28 megapixeles az elkészült mű) végre, illetve a megosztás is egyszerűsödött.

Videófelvétel 1920 x 1080 pixeles felbontásban, arcfelismerés, BSI, fotózhatunk is kamerázás közben. Az előlapi kamera 720p felbontású FaceTime-ra képes, BSI itt is. Pezsgőt bontottunk a szerkesztőségben: a FaceTime immár mobilhálózaton is megy. A készüléken három mikrofon található, valamint egy ötmágneses jelátalakító és szélessávú audió.

A csatlakozóról van szó, az új megoldás a lighting (villám) névre hallgat. A Thunderbolt porttal együtt már egy korrekt kis viharra számíthatunk. A Bose, a JBL, a B&W és a Bang & Olufssen már dolgozik a kiegészítőkön. Lesz átalakító az előző generációs kábelekhez, az árról nem esett szó.

Scott Forstall demózza az iOS 6 rendszert. Új térképszoftver 100 millió POI-val, Yelp-alapú infokártyákkal, turn by turn hangos navigációval, 3D-s épületekkel; minden teljesen folyamatosan fut. Fejlesztettek egy sort a műholdas képeken is. Safari új felhasználói felülettel, amely leginkább az OS X-es változatra hajaz; az éppen nyitva tartott lapokat szinkronizálhatjuk a számítógép és a mobil eszközök között (á la Google Chrome). Új szolgáltatások a Passbookban. A Siri is okosodott, ezt egy élő demón mutatják be, az előadó nagyon kedvesen elbeszélget a hang alapú asszisztenssel, Scott még a Facebook-státuszát is Sirivel frissíti. Ezzel búcsúzik is Scott, újra Phil pattan a színpadra.

A készülék fekete és fehér színben lesz kapható, eltérő hátlappal. Most egy irtó hosszú és unalmas videót láthatunk, melyben Jonathan Ive ismétli el a már elhangzott információkat. A reklám végeztével újra Phil beszél, az árak kerülnek szóba. Az árazás megegyezik az iPhone 4S debütálásakor tapasztalhatóval: az USA-ban előfizetéssel $199 (44 ezer forint) a 16GB-os modellért, $299 (66 ezer forint) a 32GB kapacitású kivitelért, $399 (88 ezer forint) a 64GB-osért. Előrendelés péntektől, az Egyesült Államokban már szeptember 19-én meg is érkezik a mobil. Az iOS 6 frissítést az iPhone 4S, iPhone 4, 3GS, új iPad, iPad 2 és iPod touch modellek kapják majd meg. Ami kimaradt a telefonból: nincs NFC, ám nagyjából beigazolódtak a sejtéseink.

A megújult iTunes-t Eddy Cue ismerteti. 26 millió szám található a kínálatban, a kilenc éves szolgáltatásban már több, mint 20 milliárd dalt vásároltak a felhasználók. Elérhető 63 országban, az iTunes-fiókok száma eléri a 43 milliót, a vásárlások 60 százaléka mobilról történik. Ezek az újdonságok is az iOS 6-tal érkeznek majd, a Mac és PC kliensek is frissülnek a közeljövőben. Az iTunes in the Cloud felhőszolgáltatást több, mint 200 millió ember használja. Közben új iPod készülékeket is bemutattak. Új Nano: 2,5 hüvelykes kijelző, multitouch, 5,4 milliméteres vastagság, hét választható szín, Buetooth. Új iPod Touch: 4 hüvelykes kijelző (megegyezik az iPhone 5-ével), A5 processzor, 6,1 milliméteres vastagság, 88 grammos tömeg, 40 órás zenelejátszás, 8 órányi videó, 5 megapixeles kamera BSI-szenzorral, 1080p videófelvétel, 720p másodlagos kamera, AirPlay támogatás, Siri, új csatlakozó, nyakbaakasztós opció (megmosolyogtató, hogy ezt az új feature-ök között sorolják fel). Öt elérhető szín: ezüst, piros, kék, sárga és fekete; mindegyikhez be lehet szerezni egyező színű karpereceket.

Megújult a fülhallgató is; az előzőből több, mint 600 millió kelt el. Az újdonság EarPods névre hallgat. Véget ért az iPodos epizód, ismét Tim Cook összegzi az elhangzottakat. A színpadot most a Foo Fighters foglalja el, egy rögtönzött koncertet láthatunk. Jobb lenne azért egy one more thing, ám ehelyett egy harmadik dalra zendít a zenekar. És ezzel véget is ért a prezentáció, Tim Cook elköszönt.

Időközben elérhetőek a részletes specifikációk is, így pótolom, ami kimaradt. A készülék 123,8 x 58,6 milliméteres alapterülettel rendelkezik. Az adatkommunikációs részhez egy Bluetooth 4.0 egység is tartozik, az a-GPS egységet egy GLONASS-modullal támogatták meg. A kijelző kapcsán fontos még megemlíteni a 800:1 kontrasztarányt, az 500 cd/m2 maximális fényerőt és az ujjlenyomat-álló bevonatot. Ezek mellett fontos megemlíteni, hogy a 3,5 milliméteres kimenet a készülék aljára, a Lightning port mellé költözött. A további adatokért a hivatalos oldal a nyerő. És a legfontosabb: hölgyeim és uraim, nanoSIM!

dr. Kind

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés