Cell Phone Recon - telefonkövetés szoftveresen

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: Bocha | 2010-08-26 10:00

Alkalmazottak vagy gyermekek követésére használatos szoftver, melynek árából okostelefont kapni. Kinek, miért, hogyan?

Flottakövetés, telefonfigyelés

A Speedshop valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy mit indít el azzal, hogy odaad nekünk egy aprócska pendrive-ot tesztelni, mely gyakorlatilag egy kulcs egy olyan szoftverhez, mely bár kétségtelenül hasznos lehet, sokakban erős indulatokat gerjeszt. A Cell Phone Recon név alapján az angolul beszélők már valószínűleg azonosították, hogy miről van szó: mobiltelefon felderítés, a tükörfordítás így néz ki. Beszédes is és nem is, tisztázzuk hát, hogy miről van szó.

Cell Phone Recon review

Ha azt mondom, hogy flottakövetés, akkor eszébe jut valakinek valami? Valószínűleg igen, mert bár hazánkban nem kimondottan elterjedt, azért előfordul, hogy a cégek valamilyen módon követik azon alkalmazottaikat, akik céges autóval furikáznak vagy a vállalat számlájára telefonálnak. A dolog motivációja roppant egyszerű, a vállalatok nem szeretnék, hogy a kedves alkalmazott visszaéljen azon javakkal, melyeket elvileg azért szolgáltat számára a cég, hogy a munkáját segítsék, vagy adott esetben lehetővé tegyék, hogy dolgozhasson. Flottát alapvetően autóknál szoktak követni, költségek szempontjából azoknál igazán fontos, hogy merre is járnak velük; a megoldás rendszerint egy GSM-modullal egybeépített GPS-vevő, melynek segítségével a gépjármű aktuális pozíciója egy szempillantás alatt lekérhető, de vannak olyan eszközök, melyek ezen túlmenően is tudnak dolgokat, például mérik a fogyasztást. Mobilos követés is van, itt azonban nem feltétlenül a telefonszámla miatt, a cégek azokból ugyanis alapesetben is részleteset kapnak, bármikor ki lehet olvasni, hogy egy ember mikor, kinek és mennyit telefonált. A mobilos flottakövetés tehát túlmutat a számlák ellenőrzésén: az alkalmazottak tartózkodási helyét lehet velük ellenőrizni. Gyakorlatilag ugyanaz a dolog, mint az autók esetében, csak itt a GSM-modul és a GPS-vevő maga a mobiltelefon, ami úgyis mindig az embernél van, aki elvileg használja is, ideális eszköz tehát az ellenőrzéshez.

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de a szerkesztőségben elég heves viták alakultak ki az eljárással kapcsolatban. Mindenek előtt nem árt tisztázni, hogy egy legális dologról van szó, legalábbis abban az esetben, ha az alkalmazott aláírásával igazolja, hogy beleegyezett abba, hogy céges gépjárműve vagy mobiltelefonja "követve legyen". Más kérdés persze, hogy mennyire etikus az ilyesmi, főleg abban az esetben, ha a munkalehetőséget egy vállalat az ominózus aláíráshoz köti, magyarán az, hogy nem alkalmazzák azokat az embereket, akik ilyesminek nem teszik ki magukat. Komoly lélektani dolgok húzódnak meg a látszólag egyszerű kérdés mögött, az emberek ugyanis marhára nem szeretik, ha ilyen módon követik és ellenőrzik minket, főleg azért, mert Magyarországon a cég által biztosított javakat az alkalmazottak része közel sem csak munkaidőben használják. Itt nagy kérdés húzódik meg, nehéz ugyanis eldönteni, hogy az dolgozók részéről mennyire etikus magánbeszélgetésekre is használni a céges telefont, vagy mennyire fér bele az, hogy az autóval ne egyből haza, hanem mondjuk a gyerekért az óvodába, netán a másik kerületben lakó szeretőjéhez menjen az ember; a példában két teljesen eltérő eseményt említettem, céges szempontból viszont mégis ugyanaz a dolog, nevezetesen magáncélú használat.

Többen állítják, hogy a követésnek és az adatok ellenőrzésének van létjogosultsága, sőt, ez a világ legtermészetesebb dolga, hiszen a jól dolgozó embernek sem az e-mail postafiókjában, sem a mobiltelefonjában nem szabad, hogy rejtegetni valója legyen. Mások ezen túllépve egyenesen azt állítják, hogy a személyi adatok védelméről szóló jogi szabályozások felesleges lobbik eredményei, a cégnek joga van követni a tulajdonát, majd pontot is tesznek. A kérdés az, hogy mi történik abban az esetben, ha az alkalmazottnak túlóra keretében szó szerint haza kell vinnie a munkáját, tehát mondjuk a telefonját is, magyarul akkor is tudják követni, amikor már lejárt a munkaideje. Ez a magatartás igazán jellemző a multiknál, létező probléma, választ viszont szándékosan nem adunk, mert ebben a kérdéskörben csak vélemények vannak, abszolút igazság nincs. Nézzük inkább azt az eszközt, mely ezeket a gondolatokat előcsalta belőlünk!

Cell Phone Recon

A Cell Phone Recon tulajdonképpen egy szoftver, melyet megfelelő mobiltelefonra telepítve lehetővé válik az internetes mobilkövetés. Multiplatform megoldásról van szó, mely jelenleg 8-as és 9-es Symbian rendszereken, Windows Mobile-on, Androidon és BlackBerry-n is működik, tehát gyakorlatilag csak egy okostelefon kell hozzá. Nyilván nem árt mondjuk, ha az adott telefonban van GPS-vevő, hiszen anélkül a helymeghatározás nem lehetséges, de ennek hiányában is elég sok információ lekérhető az adott mobilkészülékről.

Cell Phone Recon

Maga a cucc egy pendrive, melyen nincs semmilyen program, ha bedugjuk számítógépünkre, megnyitja a követéshez használatos honlapot, ahol instrukciókat kapunk az egyébként roppant egyszerű telepítési folyamathoz. Amire szükségünk lesz (és amiért fizikailag is megvesszük a csomagot, bár ami azt illeti, neten is simán lehetne árulni), az a fémből készült pendrive-on lévő szériaszám, ezzel tudjuk aktiválni a szolgáltatást, egy pendrive-val elvileg egy mobiltelefon követhető. A regisztrációs procedúra roppant egyszerű, e-mail címünk megadása után be kell írni egy jelszót és a már említett sorozatszámot, be is léphetünk a rendszerbe, ahol a követni kívánt készülék IMEI- és telefonszámát, valamint típusát kell megadni, utóbbit csak úgy heccből, a szolgáltatás menetét nem befolyásolja - mi például egy vadi új Samsung Galaxy 3-on teszteltük a dolgot, ami a támogatott készülékek között még nyilván nem is szerepel. Persze ezzel még nem végeztünk, szükség van a készüléken történő szoftvertelepítésre is, amihez be kell írnunk egy webcímet (magán a készüléken, persze), letöltődik egy program és el is indult a gépezet.

Cell Phone Recon
Azért a sorozatszámért fizetünk, amit mi elmostunk ezen a képen

A dologban az az érdekes, hogy Androidon nem is volt szem előtt, hogy a program fel van telepítve a készülékre, valószínűleg nem véletlenül. Az alkalmazást minden platformon "PhotoViewer"-nek hívják, Androidon ikonja nincs, de bekapcsolás után permanensen fut a háttérben, csak a futó taskok megtekintésével vehetjük észre és zárhatjuk be. Mindenhez hozzáfér a telefonon, le tud kérni adatokat, tud üzenetet küldeni és adatforgalmat is generálhat, nyilván ez a lényeg, a működési elv ugyanis az, hogy minden történést feltölt egy internetes adatbázisba, amiket aztán a már említett oldalon ki lehet listázni. Nem tudtuk lemérni, hogy mekkora adatforgalmat generál, de nem nagyot, mert képek/zenék/stb. nem röpködnek, csak nyers információ, havi szinten szinte biztos, hogy nem eszik többet pár megabájtnál.

Cell Phone Recon
Admin menü a weben, mobilos adatainkat csak egy jelszó választja el a világtól

Hogy milyen adatok kérhetők le a rendszer segítségével? Mindenek előtt a GPS-pozíciónk, de nem az aktuális, hanem egy periodikus. Nem találtuk meg a logikát abban, hogy a rendszer mikor és miért rögzíti a helyeket, először azt hittük, hogy negyed órás intervallumonként tol fel valamit, de később kiderült, hogy nem, ugyanis a mozgást is figyeli, ha az ember (azaz a telefon) a fenekén ül, akkor feleslegesen nem frissíti a pozíciót. Mindenesetre érdekes (és a használhatóságot kicsit csökkenti), hogy az épp aktuális pozíció még manuálisan sem kérhető le, mindenképp meg kell várni, hogy a rendszer frissítse magát, ha nem teszi, így jártunk.

Cell Phone Recon
A Samsung Galaxy 3 ezeken a helyeken járt mostanában

Ezen felül a telefonálást, valamint az e-mail és SMS forgalmat követi a Cell Phone Recon. Hívásoknál egyértelmű a helyzet, a kimenő/bejövő/nem fogadott hívásokat külön-külön listázza, mindegyiknél megtekinthető a telefonszám, a dátum, az idő, a hívás hossza, valamint az, hogy a készülék fizikailag hol volt a hívás alatt (egy GPS-koordináta). Itt rögtön van is egy trükközési lehetőség, az időt ugyanis nem az internetről, hanem a telefonból olvassa ki a szoftver, magyarul lehet délután három óra, ha a telefonon reggel nyolcat állítunk be, akkor az lesz a listában. SMS-eknél és e-maileknél ugyanez a helyzet, csak a beszélgetés hossza helyett maga az üzenet látszik, sajnos hibás ékezetekkel, a magyar betűket ugyanis nem támogatja a rendszer, a forgalmazó pedig nem tudta megmondani, hogy mikor fogja. Egy e-mail tehát krixkraxok halmaza lesz a webes felületen.

Cell Phone Recon
Az ékezetek nem jól jelennek meg az adminfelületen, bekapcsolás után közvetlenül a GPS-információk sem voltak épp tökéletesek

Extra funkció a listák lementésének lehetősége, a cucc bármit ki tud exportálni CSV formátumba. Van továbbá egy "contact backup" névre hallgató funkció, mely a készülék névjegyzékében tárolt adatokat tudja lementeni; itt csak a belső memóriában található dolgok látszanak, a SIM-en tároltak nem.

Vélemény

A mobilkövetés létjogosultságával kapcsolatban tehát nem nyilvánítunk véleményt, de az eszközről magáról (pontosabban a szoftverről) tudunk írni összegzést. Az elképzelés nem rossz, egy platformfüggetlen, készülékről-készülékre átvihető megoldás mindenképp kellemes, ugyanakkor komoly hiányosságai is vannak, az aktuális pozíció lekérésének hiánya fájó, az ékezetes karakterek hiánya pedig még ennél is rosszabb, igaz, mindkettő orvosolható, utóbbihoz csak az kéne, hogy a gyártó felfedezze, hogy Európa keleti részén vannak olyan népek, akik furcsa betűket is használnak a nyelvükben.

Cell Phone Recon

Elméleti szinten tolvajok ellen is használhatjuk a Cell Phone Recont, hiszen magunkat követve egy esetleges telefonvesztés esetén megtalálhatjuk, láthatjuk, hogy ki lopta el (feltéve, hogy a mi telefonunkról beszélne a tolvaj) és hogy ki vette meg (amint elkezdi használni). Mindez azért lehetséges, mert a program elvileg független a SIM-kártyától (függetlenül attól, hogy a regisztráció során meg kell adnunk a telefonszámot is), egészen addig a készüléken marad, amíg nem kap egy hard resetet, azaz teljes memóriatörlést. Látni kell viszont, hogy másokat egy szerződés aláírása után "lehallgatni" és követni tilos, nem csak akkor, ha az alkalmazottunkról van szó, akkor is, ha a féltékeny férj mondjuk felesége mobiltelefonjára telepíti fel a cuccot. Kicsit necces továbbá a bruttó 29 999 forintos végfelhasználói ár is, jobban örülnék, ha tizedennyiért is tömegesen lehetne nyomkövető alkalmazásokat venni, melyek segítségével egy gombnyomással megnézhetnénk telefonunk helyzetét. A cucc tehát érdekes volt, jó sokat agyaltunk az általa hordozott funkciók kapcsán, de magánszemélyként biztos, hogy nem vennénk meg. És cégként sem, de ettől még tudjuk, hogy vannak, akik meg fogják vásárolni.

Bocha

A Cell Phone Recont a www.speedshop.hu biztosította, köszönjük! Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.