Bluetooth headsetek minden kategóriából

Plantrincs Voyager 5200 és összegzés

A Voyager 5200 esetében már a dobozra pillantva is látszik, hogy egy prémium terméket tartunk a kezünkben, itt a korábban látott kiegészítőkkel ellentétben már háromféle méretű gumiharangot is kapunk. Hogy ez miért egy prémium dolog, az persze nagy kérdés. A kiegészítő külseje lényegesen elüt a mezőny többi szereplőjétől. Mérete körülbelül másfélszer akkora, mint egy hagyományos kialakításúak, állítható mikrofon része előrenyúlik az arcunk fele, azonban ezt a nem feltétlenül szívderítő látványt feledteti velünk a puha gumiborítás, a remek minőségű műanyagok és a tökéletesen passzoló illesztések.


[+]

Az eszközön döbbenetes módon 5 darab gomb helyezkedik el a készüléken, úgymint: ki- és bekapcsoló gomb, hangerőszabályzók, bejövő hívás felvétele és mikrofonnémítás. Ezen kívül kapott még egy NFC chipet is, aminek segítségével könnyedén összeköthetjük a hasonló chippel rendelkező telefonunkkal. A kényelemmel kapcsolatban vegyesek az érzéseink, ez nem csak a mezőny, hanem jó eséllyel az általunk próbált legnehezebb Bluetooth headset, amelynek tömege közel a duplája egy hagyományos készülékének, 20 gramm. Folyamatosan érezni lehet, hogy valami a fülünkön van, de legalább kényelmesen ül, köszönhetően az anyaghasználatnak és a sokrétű beállítási lehetőséginek, így nem kell aggódni akkor sem, ha túl kicsi vagy éppen túl nagy a fülünk.


[+]

Használat tekintetében pont azt nyújtja, mint amit elvárunk tőle. A hangok tökéletes balansszal szólnak belőle, mondhatni, hogy simogatják a fület. Az átlagos 10 helyett papíron 30 méterre távolodhatunk el készülékünktől beszélgetés közben, ami azoknak jöhet jól, akiknek a csatlakoztatott készülékük helyhez kötött, de szeretnének kötetlenül beszélgetni. A 4 darab adaptív mikrofon miatt a zajszűrés kiváló, erős szélben is érthetőek maradunk. Szenzorok is kerültek bele, érzékeli, ha levesszük a fejünkről (és ilyenkor a telefonon tudunk beszélni), illetve nagy előnye, hogy hosszabb használat során sem terheli meg a hallószervünket, nincs az a kellemetlen érzés, ami a legtöbb mono headset huzamosabb ideig történő használata után tud jelentkezni: mintha a fél fülünkre nem hallanánk. Üzemideje viszont átlagos, 7 óra beszélgetési időt tud.


[+]

A professzionális imázshoz egy csomó további extra is hozzátartozik. Az egész headset kapott egy nanobevonatot (a P2i közreműködésével), ami IP4X szabványnak felel meg, főleg az izzadtságnak és a vízcseppeknek áll ellen. Van egy külön hangutasítás gomb, ami a telefonunkon levő virtuális asszisztens elindítását végzi (Siri, Google Now, Cortana, Bixby), bejövő hívásnál bemondja a hívó nevét, ha pedig lenémítottuk magunkat és mégis beszélni kezdünk, akkor szól, hogy érdemes lenne a némítást kikapcsolni. Ismeri a HD Voice technológiát (amihez nem árt, ha a telefonunk is tudja, plusz a hálózat is, amit használunk), tényleg minden bele van rakva, amire az iparág jelenleg képes. Láthatóan professzionális felhasználásra tervezték, ügyfélszolgálati munkára, folyamatos használatra és tökéletes hangminőségre optimalizálva.


[+]

Kétségtelenül a Voyager 5200 a headsetek egyik nagyágyúja. Ha nem szeretnénk szinte semmiben sem kompromisszumot kötni és egy professzionális készülékre vágyunk, akkor ez a mi termékünk. A 31 900 forintos végfelhasználói ár mondjuk nagyon erős, de maga a termék még így is megfontolandó azoknak, akik nem akarnak kompromisszumot kötni.


[+]

Összegzés. A célnak alapvetően mindegyik termék megfelelt, még a legolcsóbb modell is használhatónak bizonyult. Viszont bőven van eltérés a funkciók kapcsán, ám ha abból indulunk ki, hogy arra kell csak a cucc, hogy a hívásokat fogadjuk és letegyük, akkor abban sehol nem volt hiba. A hangminőségben már akadnak eltérések, az XO sistergése például elég jól hallható, a másik oldalon pedig általában akkor voltak elégedettek a beszélgetőpartnereink, ha valamelyik zajszűrős modell használtuk. Persze autóban ez igazából nem drámai eltérés, ha nem húzzuk le az ablakot, de ha arról van szó, hogy utcán, zajos munkakörnyezetben is szükségünk van egy headsetre, akkor a legolcsóbb holmik kiesnek a pixisből. Sokat dob a használhatóságon, ha van a készüléken magán is hangerőszabályozó, hiszen ehhez sem kell elővegyük a telefont, de jelen mezőnyből csak a legdrágább Plantronics tudott olyan szintű hangvezérlést, ami például szükséges ahhoz, hogy a névjegyzékből bárkit felhívhassunk a csatlakoztatott mobil előhalászása nélkül. Alant egy táblázat, ami összefoglalja a funkcionális és egyéb eltéréseket.

Specifikációs tábla (szétnyitható)
Paraméter XO BT15 Jabra BT2045 Plantronics ML15 Plantronics M70 Plantronics Explorer 55 Plantronics Voyager 5200 Samsung Essential
Tömeg 9 gramm 9 gramm 9 gramm 8 gramm 10 gramm 20 gramm 9 gramm
Beszélgetési idő 4 óra 8 óra 6 óra 11 óra 11 óra 7 óra 7 óra
Készenléti idő nincs adat 10 nap 9 nap 16 nap 12 nap 9 nap 12 nap
Bluetooth verziószám 4.1 A2DP 2.1 3.0 3.0 A2DP 3.0 3.0 3.0
Ár kb. 3000 Ft kb. 5000 Ft kb. 5000 Ft kb. 6500 Ft kb. 9000 Ft kb. 30 000 Ft kb. 3500 Ft

Fentiek alapján persze ki tudunk osztani néhány plencsit. A legolcsóbb XO az ára miatt ugyan kaphatna egy Tetszett minősítést, de a karcsú üzemidő és a sistergés miatt ez elmarad. Ezt a plecsnit ugyanakkor a Jabra kiérdemelte, ahogyan a többikhez képest drága Voyager is, ami tényleg professzionális darab, még ha kicsit bumfordi is. Az ajánlott minősítés a Samsung Essential számára nem volt nehéz döntés, olcsó, de mégis jól használható, az akkumulátorról tájékoztató LED-ek és a hangerőgombok miatt simán megérdemli. A legerősebb plecsni pedig a Plantronics M70-nek jár, amely nem csak a mi megítélésünk szerint éri meg az árát, hanem a vásárlói visszajelzések is nagyon pozitívak. Plecsni nélkül marad azonban a gyártó másik két terméke: az ML15 szerintünk ugyan nem rossz, de rengeteg rá a panasz, az Explorer 55 pedig furcsa kialakítása miatt nem az igazi, ráadásul árban sem tűnik kiemelkedően versenyképesnek. Persze ez a hét termék csak egy szűk merítés a piacon levő, több száz headset közül, de arra mindenképpen elég, hogy lássuk, hogy egy pár ezer forintos kis headset is alapszinten ki tudja szolgálni az elvárásokat, a középkategóriában pedig érdemes a vásárlói visszajelzéseket is elolvasni, mert hiába lehet, hogy a specifikáció vonzó, hosszabb használat esetén derül csak ki, hogy ténylegesen mennyire megbízható egy ilyen készülék.

Jabra BT2045 Plantronics Voyager 5200
Samsung Essential Plantronics M70

KunyA feat. Bog

A headseteket a Cellect biztosította, köszönjük. Most megpróbáljuk mindegyiket szépen visszacsomagolni, de nem lesz egyszerű.

Headset az ALZA.hu-n

Előzmények

  • Cellect Bluetooth Speaker teszt

    A cég saját márkás sztereó hangszórója hosszú üzemidővel, kedvező árral és némi svéd minimalizmusra emlékeztető külsővel próbálkozik, összességében korrekt termék.

  • Jabra Elite 65t és Active 65t teszt

    Megbízható márkától divatos és kedvező árú, kellemes hangfekvésű fülhallgatókat próbáltunk ki, és bár nem tökéletes, de jól használható eszközöket ismertünk meg bennük.

  • Xiaomi Mi Band 3 - nem késünk el a strandról

    A Xiaomi Mi Band széria az első modell óta sikeres, teljes joggal. A belépő szintű aktivitásmérők között továbbra is remek konstrukciót és minőséget képviselnek, nem kivétel a legújabb Mi Band 3 sem.

Hirdetés