Bluetooth headsetek minden kategóriából

Előszó

Habár az első kékfogas headseteket 18 éve vehettük kezünkbe - és ezzel együtt a Bluetooth technológia is bőven nagykorú - az igény koránt sem csökkent irántuk. Ennek triviális okai vannak: kell egy eszköz, amivel vezeték nélkül telefonálhatunk úgy, hogy kezünket nem kötjük le és a külvilágot sem zárjuk ki teljesen. Leginkább a vezetéshez tudjuk kötni ezeket az eszközöket, ami aligha véletlen. Mivel a magyar gépjárműpark nem áll a legfényesebben, a beépített kihangosítók hiányában egy pótolhatatlan eszközre lelhetünk bennük, de sokan használják olyan munkakörben is, amikor fontos, hogy mindkét kezünk szabad legyen és/vagy ne kelljen állandóan a telefonért nyúlkálni.


[+]

A képlet még mindig ugyanaz: mielőtt nekikezdünk az utazásnak, a kutyasétáltatásnak vagy éppen a vajköpülésnek, a terméket az egyik fülünkre illesztjük, összekapcsoljuk a telefonunkkal, tabletünkkel vagy laptopunkkal és csiribú-csiribá, máris érkezik a jel. Az előző cikkeinket böngészve nem láthatunk sok különbséget a külcsínben, a gyártók megmaradtak az ergonómia és a praktikum vonalán, azonban a belbecset próbálták tökéletesre csiszolni az újabb igényeknek megfelelően.


[+]

Aki rendszeresen használ vagy használt már mono headsetet az tudja, hogy nem szabad lebecsülni ezeket a készülékeket és meg kell fontolnunk választásunkat igényeinknek megfelelően. Ezek között a két legfontosabb paraméter az üzemidő és a kényelem szokott lenni, ám nyilván a hangminőség sem elhanyagolható szempont, főleg, ha zajos környezetben tervezzük a termék használatát. Nyilván mindenezeken felül lehetnek speciális elvárásaink is (multipoint, hangvezérlés, zajszűrés), megpróbálunk mindezekre kitérni a következőkben. Négy márka termékpalettájáról válogatva összesen hét készüléket néztünk meg, amiket a Cellect Hungary Kft-nek köszönhetően veszünk gorcső alá.

Jabra BT2045 és XO B15

A Jabra nevű dán cég 1983 óta dolgozik különböző fülbe/fülre tehető eszközökkel, azt ígérik, mindent megtesznek a mindent felülmúló hívásokért és zenehallgatásért. A BT2045 dobozban a szokásos összetevőket találjuk a headseten kívül: használati útmutató, USB töltő és egy papírlap, hogy ne felejtsük el regisztrálni a termékünket, illetve a szoftvert frissíteni, ami mondjuk speciel enné a terméknél teljesen lényegtelen. A matt fekete színű eszköz lekerekített formája és a szintén fekete fülkampó olcsóbb műanyag hatását kelti. Egy fizikai gombot találhatunk rajta minden funkcióhoz. Viszont nagyon jól illeszkedik a fülre, könnyű, ezért pár perc után már észre sem vesszük, hogy valami a fejünkön van.


[+]

A headseten egy jól látható, kék-piros színű LED-et fogunk találni, ez folyamatosan ég, ha például töltőre tesszük (szabványos, microUSB végződésű kábellel etethető), illetve villog, ha be van kapcsolva. Az egyetlen gomb hosszas nyomása ébreszti fel, ha nincs a közelében már ismert telefon, akkor várja, hogy párosítsuk, onnantól teljesen üzembiztosan teszi a dolgát. Pittyegéssel tudatja, hogy minden rendben, ha gyorsan kétszer nyomunk rá a gombra, akkor újrahívja a legutóbbi számot, semmi más különösebb funkciója nincs.


[+]

A füldugó nem illeszkedik tökéletesen a hallójáratba, de befedi azt, így a hang olyan, mintha egy Sokol rádióból szólna a fülünkbe, de legalább érthető a beszéd. A gyártó tiszta hívásokat ígér (kifejezésük is van rá: Clear calls), aminek végső soron a 9 grammos BT2045 eleget is tesz. Ha a Kossuth rádió szólna rajta, tökéletesen visszaadná nagypapám rádiójának hanghatását. Üzemideje 9,5 óra, készenlétben 10 napot tud eltölteni, extrája a Multipoint technológia, tehát több Bluetooth eszközt is képes kezelni. A nap végén a Jabra 6990 forintos megoldása pont az, aminek látszik: egy egyszerű, és ebből adódóan egyszerűen használóható, középkategóriás darab, ami tökéletesen alkalmas arra, amire a gyártó is szánja: hogy biztonságosabban vezessünk.

A Hong Kong-i XO Crawford egy kevésbé ismert cég hazánkban, elektronikai termékeket 2013 óta gyártanak. A B15 névre hallgató headsetjük ettől függetlenül elég különleges, a dobozánál legalábbis izgalmas: ha ujjsérülés nélkül sikerül kinyitnunk (ami nekünk nem jött össze), akkor a headseten túl kaptunk hozzá egy plusz gumipamacsot, egy microUSB-kábelt és egy angol nyelvű, egyszerű használati utasítást. Több színben létezik, nálunk a matt fehér verzió járt. Szép, áramvonalas formája van, rajta a piros márkalogóval és egy darab fizikai gombbal minden funkcióhoz. Nagyon jól passzol átlagos fülekre, különösen kényelmesen ül a fülkagylóban, puha a gumírozása.


[+]

Annak ellenére, hogy nincs fülkagylóra tehető pánt, stabilan ül a fülben, heves fejrázásra sem esik ki. Egy kék LED ad itt is visszajelzést a történésekről, illetve azokra a pittyegésekre is támaszkodhatunk, amiket a fülünkben hallunk. A párosításhoz kikapcsolt állapotból 5 másodpercig kell nyomnunk az egyetlen gombot, ami egyébként csak annyit tud, hogy fogadhatjuk vele a hívást, kettős nyomásra pedig újrahívja a legutóbbi számot. Elvileg a doboz szerint van benne SMS felolvasás is, ám ezt nekünk nem sikerült megtalálnunk, nem olvasott fel semmit, a mellékelt kínai-angol használati útmutató sem adott támpontot. A multipoint viszont megvan, egyszerre két telefonhoz is csatlakozhat.


[+]

Egy mono headsethez mérten meglepően jó a beszélgetési hangminősége, ami a közel tökéletes illeszkedésnek és a jó minőségű hangszóróknak köszönhető, viszont van egy sistergős alapzaj, ami egy kicsit zavaró. Tömege megegyezik a Jabráéval, üzemideje azonban jóval szerényebb, egészen pontosan a fele: 4 óra, amihez elég lassú, 2 és fél órás töltési idő párosul. Extraként fogható fel, hogy zenehallgatásra is alkalmas, ami nem különösebben nagy élmény, de a lehetőség adott. A karcsú üzemidő ellenére a töltöttséget magán az eszközön is le lehet olvasni. 2990 forintért azonban összességében azt mondhatjuk, hogy ez egy korrekt termék, hiszen kényelmes és jól használható. Csak gyakran kell töltögetni.

Plantronics ML15 és Explorer 55

A Bluetooth headsetek kapcsán a Plantronics egy jól ismert gyártó, nem véletlenül: az amerikai cég története 1960-ra nyúlik vissza, amikor még a headsetek olyan nagyok és kényelmetlenek voltak, hogy sok repülőgép pilóta inkább a hagyományos mikrofonokat és fejhallgatókat használta ezek helyett. 1961-ben a Plantronics rukkolt elő először egy könnyű és kényelmes megoldással a pilóták számára, amit a két társalapító kísérletezett ki. Ma pedig nagyon erősek a Bluetooth headsetek piacán, tesztünkben több terméküket is bemutatjuk, hiszen elég széles árskálán mozog a kínálatuk.


[+]

Az ML15 doboza egyszerű eleganciát sugároz, a headseten túl tartalmaz egy USB-töltőt, valamint egy magyar nyelvű használati utasítást. Az eszköz kinézetes egyszerű, minden különlegességet nélkülöző, matt fekete borítást kapott, a fülkampója is fekete, a funkciókat itt is egy darab gombbal lehet elérni. Nagyon könnyű és kicsi, az átlagos méretű fülekbe talán túlságosan is az, úgyhogy talán a hölgyeknek lehet ideális, de azt valószínűleg ők sem fogják díjazni, hogy a hangszóró gumiborítás nélkül kerül a hallójárathoz, ami nem valami komfortos érzés. Ezen két LED van, egy kék és egy piros, ezek tájékoztatnak arról, hogy épp milyen állapotban van a termék.


[+]

A hang teljesen átlagos minőségben érkezik hang a fülünkbe, a túloldalon tiszta időben tökéletesen értik, amit beszélünk. Üzemideje az előző oldalon bemutatott két headset közötti, 6 óra, az ára viszont pont annyi, mint a Jabra BT2045-é, 6990 forint. Ha az álmunk egy minden sallangtól mentes, átlagos, egyszerű középkategóriás headset, és nem rendelkezünk túl nagy fülekkel, akkor a Plantronics ML15 jó választás lehet. De alapvetően inkább a dánok terméke ajánlott a kettő közül, hiszen árban ugyanott vannak, viszont üzemidőben az egy erősebb megoldás. Ráadásul a Plantronics terméke már egy ideje piacon van, ezért van vásárlói visszajelzés is bőven, ahol elég sokan arról számolnak be, hogy instabil a kapcsolat a telefon és a headset között, noha mi ezt nem tapasztaltuk.


[+]

Az Explorer 55 designos dobozában magán a headseten túl található egy magyar nyelvű leírás és egy USB-töltő is. A matt fekete törtmintás, minőségi műanyag borításon 3 fizikai gombot találhatunk: bekapcsoló gomb, hívásirányító gomb és hangerőszabályzó. Az eszközhöz áttetsző fülkampó és gumis haranggal érkezik. Felvenni olyan érzés, mintha a szükségesnél eggyel nagyobb zoknit hordanánk, ezt a verziót valószínűleg a kicsit nagyobb fülő embereknek tervezték.


[+]

Ez a headset azért több szempontból is más szintet képvisel, mint az ML15. Egyrészt beszél, bekapcsolás után rögtön tájékoztat az akkumulátor állapotáról, a párosítási helyzetről (van-e csatlakoztatott telefon), viszont a hívó nevét nem olvassa be, noha az nem lenne haszontalan. A hangerőállítás lehetősége praktikus, hiszen nem kell a telefont elővenni ehhez, viszont kicsit feleslegesnek tűnik, hogy van küön bekapcsológomb is, hiszen a híváskezelő billentyű hosszas megnyomása a párosítást indítja el, ezt a többi kütyün megoldották egy gombbal. Ez a headset már 3.0-s Bluetooth szabványt használ A2DP-vel megtámogatva, ami zenehallgatásra is alkalmassá teszi, noha ennek egy ilyen terméknél különösebb jelentősége nincs.


[+]

A tökéletlen illeszkedés miatt mi egy kicsit távolinak érzékeltük a headsetből jövő hangot, maximálisra tekerve a hangerőt pedig van némi rezonancia. A gyártó azt ígéri, hogy szeles időben is minden rendben lesz, ami valóban igaz, de nem biztos, hogy ezt mi is elmondhatjuk majd magunkról az illeszkedési rések miatt. Ami azonban talán jobban számít, az az, hogy egy töltés 11 óra beszélgetést tesz lehetővé, ami kimagasló érték. A 9990 forintos végfelhasználói árat figyelembe véve ez nem rossz választás, de elsősorban azoknak, akik kicsit nagyobb füllel rendelkeznek.

Plantronics M70 és Samsung Essential

A doboz kinyitása után az M70-nél is megtalálhatjuk összes szükséges tartozékot: a magyar nyelvű használati utasítást és az USB-töltőt. A headsetet kézben tartva érezni, hogy ennél már a felső-középkategóriában járunk, minőségi anyagok mindenütt, dizájnos, lekerekített formák. A fekete borítás közepén átfutó fehér sáv eleganciát sugároz. A fülkampók és a gumiborítás áttetszőek. A kényelem szempontjából nem lehet ok panaszra, remekül passzol és az anyaghasználatnak köszönhetően kényelmesen helyezkedik el a fülkagylóban. A felvétel után szinte a fülünk részének érezzük a kiegészítőt, amely kialakításából adódóan a külső zajokat is jól szűri.


[+]

A híváskezelő gomb jókora, könnyű eltalálni, a ki-bekapcs csúszka is egyértelmű, a hangerőgombok megléte is pozitívum. Ezen a headseten is microUSB csatlakozót fogunk találni, és bár elsőre úgy tűnik, hogy nincs rajta LED, ha töltőre tesszük, akkor egy kis piros fény jelzi, hogy az eszköz áramot vesz fel.


[+]

A bekapcsolás után egyből egy nyelvválasztó menüben találjuk magunkat, ahol a megfelelő nyelvnél lenyomva a gombot egyből párosíthatjuk az M70-et a készülékünkkel. A hangminőség makulátlan, tisztán és zajmentesen szól, a zenehallgatásnál pedig meglepő módon találkozhatunk némi basszussal is, de ez nyilván nem a headset fő funkciója. A hívásokat enyhén szeles időben is gondtalanul bonyolíthatjuk, az üzemidő pedig itt is 11 óra, de különlegességnek mondható, hogy a mélyalvás funkcióval akár 180 napig is készenlétben lehet. A 8 grammos tömeg szinte elenyésző, tesztünknek egyértelműen ez a legjobb tagja, főleg, mert annyira nem drága, amennyire minőségi: 9990 forintért kell ennél több?


[+]

A Samsung márkát senkinek sem kell bemutatnunk, a headsetjeik közül pedig most egy középkategóriás modellt teszteltük, amelynek az elnevezése abból a szempontból mindenképp egyedi, hogy nem tartalmaz különféle szám- és betűkombinációkat. Persze azért van egy kódszáma, ha szükséges: EO-MG920, de hát ezt nyilván nehezebb megjegyezni. Az egyszerű doboz tartalma a headseten túl egy soknyelvű használati utasítás és egy plusz gumipapucs. A kiegészítő külseje egyszerű, felülete törtmintás, olcsó műanyagokból építették, fülkampója áttetsző. Két darab fizikai gomb került rá, az egyikkel tudjuk ki- és bekapcsolni, a másikkal a hívásokat lehet kezelni, plusz hangerőszabályozó is akad. Könnyű, mindössze 9,2 grammot nyom, komfortosan fekszik rá a fülre, a fülkampót szorosabbra állítva pedig a gumis füldugó illeszkedése is makulátlan.


[+]

Átlagos minőségű hangszórót kapott, a mikrofon kialakítása azonban nagyon jó, enyhe szélben vagy zajos környezetben is jól lehet érteni minket a túloldalon. Az üzemidő 7 óra, a töltöttség állapota egy led segítségével magáról a headsetről is leolvasható. A termék neve annyiból mindenképp találó, hogy ez egy átlagos minőségű, mindennapos használatra tervezett eszköz, ami azoknak lehet ideális választás, akik nem vágynak semmilyen extrára egy ilyen készüléktől, csak egy szinte észrevétlenül és stabilan működő megoldást keresnek. 3-4 ezer forintos árával ez is egy igen korrekt vételnek mondható, kicsi, könnyű és vannak rajta hangerőgombok is.

Plantrincs Voyager 5200 és összegzés

A Voyager 5200 esetében már a dobozra pillantva is látszik, hogy egy prémium terméket tartunk a kezünkben, itt a korábban látott kiegészítőkkel ellentétben már háromféle méretű gumiharangot is kapunk. Hogy ez miért egy prémium dolog, az persze nagy kérdés. A kiegészítő külseje lényegesen elüt a mezőny többi szereplőjétől. Mérete körülbelül másfélszer akkora, mint egy hagyományos kialakításúak, állítható mikrofon része előrenyúlik az arcunk fele, azonban ezt a nem feltétlenül szívderítő látványt feledteti velünk a puha gumiborítás, a remek minőségű műanyagok és a tökéletesen passzoló illesztések.


[+]

Az eszközön döbbenetes módon 5 darab gomb helyezkedik el a készüléken, úgymint: ki- és bekapcsoló gomb, hangerőszabályzók, bejövő hívás felvétele és mikrofonnémítás. Ezen kívül kapott még egy NFC chipet is, aminek segítségével könnyedén összeköthetjük a hasonló chippel rendelkező telefonunkkal. A kényelemmel kapcsolatban vegyesek az érzéseink, ez nem csak a mezőny, hanem jó eséllyel az általunk próbált legnehezebb Bluetooth headset, amelynek tömege közel a duplája egy hagyományos készülékének, 20 gramm. Folyamatosan érezni lehet, hogy valami a fülünkön van, de legalább kényelmesen ül, köszönhetően az anyaghasználatnak és a sokrétű beállítási lehetőséginek, így nem kell aggódni akkor sem, ha túl kicsi vagy éppen túl nagy a fülünk.


[+]

Használat tekintetében pont azt nyújtja, mint amit elvárunk tőle. A hangok tökéletes balansszal szólnak belőle, mondhatni, hogy simogatják a fület. Az átlagos 10 helyett papíron 30 méterre távolodhatunk el készülékünktől beszélgetés közben, ami azoknak jöhet jól, akiknek a csatlakoztatott készülékük helyhez kötött, de szeretnének kötetlenül beszélgetni. A 4 darab adaptív mikrofon miatt a zajszűrés kiváló, erős szélben is érthetőek maradunk. Szenzorok is kerültek bele, érzékeli, ha levesszük a fejünkről (és ilyenkor a telefonon tudunk beszélni), illetve nagy előnye, hogy hosszabb használat során sem terheli meg a hallószervünket, nincs az a kellemetlen érzés, ami a legtöbb mono headset huzamosabb ideig történő használata után tud jelentkezni: mintha a fél fülünkre nem hallanánk. Üzemideje viszont átlagos, 7 óra beszélgetési időt tud.


[+]

A professzionális imázshoz egy csomó további extra is hozzátartozik. Az egész headset kapott egy nanobevonatot (a P2i közreműködésével), ami IP4X szabványnak felel meg, főleg az izzadtságnak és a vízcseppeknek áll ellen. Van egy külön hangutasítás gomb, ami a telefonunkon levő virtuális asszisztens elindítását végzi (Siri, Google Now, Cortana, Bixby), bejövő hívásnál bemondja a hívó nevét, ha pedig lenémítottuk magunkat és mégis beszélni kezdünk, akkor szól, hogy érdemes lenne a némítást kikapcsolni. Ismeri a HD Voice technológiát (amihez nem árt, ha a telefonunk is tudja, plusz a hálózat is, amit használunk), tényleg minden bele van rakva, amire az iparág jelenleg képes. Láthatóan professzionális felhasználásra tervezték, ügyfélszolgálati munkára, folyamatos használatra és tökéletes hangminőségre optimalizálva.


[+]

Kétségtelenül a Voyager 5200 a headsetek egyik nagyágyúja. Ha nem szeretnénk szinte semmiben sem kompromisszumot kötni és egy professzionális készülékre vágyunk, akkor ez a mi termékünk. A 31 900 forintos végfelhasználói ár mondjuk nagyon erős, de maga a termék még így is megfontolandó azoknak, akik nem akarnak kompromisszumot kötni.


[+]

Összegzés. A célnak alapvetően mindegyik termék megfelelt, még a legolcsóbb modell is használhatónak bizonyult. Viszont bőven van eltérés a funkciók kapcsán, ám ha abból indulunk ki, hogy arra kell csak a cucc, hogy a hívásokat fogadjuk és letegyük, akkor abban sehol nem volt hiba. A hangminőségben már akadnak eltérések, az XO sistergése például elég jól hallható, a másik oldalon pedig általában akkor voltak elégedettek a beszélgetőpartnereink, ha valamelyik zajszűrős modell használtuk. Persze autóban ez igazából nem drámai eltérés, ha nem húzzuk le az ablakot, de ha arról van szó, hogy utcán, zajos munkakörnyezetben is szükségünk van egy headsetre, akkor a legolcsóbb holmik kiesnek a pixisből. Sokat dob a használhatóságon, ha van a készüléken magán is hangerőszabályozó, hiszen ehhez sem kell elővegyük a telefont, de jelen mezőnyből csak a legdrágább Plantronics tudott olyan szintű hangvezérlést, ami például szükséges ahhoz, hogy a névjegyzékből bárkit felhívhassunk a csatlakoztatott mobil előhalászása nélkül. Alant egy táblázat, ami összefoglalja a funkcionális és egyéb eltéréseket.

Specifikációs tábla (szétnyitható)
Paraméter XO BT15 Jabra BT2045 Plantronics ML15 Plantronics M70 Plantronics Explorer 55 Plantronics Voyager 5200 Samsung Essential
Tömeg 9 gramm 9 gramm 9 gramm 8 gramm 10 gramm 20 gramm 9 gramm
Beszélgetési idő 4 óra 8 óra 6 óra 11 óra 11 óra 7 óra 7 óra
Készenléti idő nincs adat 10 nap 9 nap 16 nap 12 nap 9 nap 12 nap
Bluetooth verziószám 4.1 A2DP 2.1 3.0 3.0 A2DP 3.0 3.0 3.0
Ár kb. 3000 Ft kb. 5000 Ft kb. 5000 Ft kb. 6500 Ft kb. 9000 Ft kb. 30 000 Ft kb. 3500 Ft

Fentiek alapján persze ki tudunk osztani néhány plencsit. A legolcsóbb XO az ára miatt ugyan kaphatna egy Tetszett minősítést, de a karcsú üzemidő és a sistergés miatt ez elmarad. Ezt a plecsnit ugyanakkor a Jabra kiérdemelte, ahogyan a többikhez képest drága Voyager is, ami tényleg professzionális darab, még ha kicsit bumfordi is. Az ajánlott minősítés a Samsung Essential számára nem volt nehéz döntés, olcsó, de mégis jól használható, az akkumulátorról tájékoztató LED-ek és a hangerőgombok miatt simán megérdemli. A legerősebb plecsni pedig a Plantronics M70-nek jár, amely nem csak a mi megítélésünk szerint éri meg az árát, hanem a vásárlói visszajelzések is nagyon pozitívak. Plecsni nélkül marad azonban a gyártó másik két terméke: az ML15 szerintünk ugyan nem rossz, de rengeteg rá a panasz, az Explorer 55 pedig furcsa kialakítása miatt nem az igazi, ráadásul árban sem tűnik kiemelkedően versenyképesnek. Persze ez a hét termék csak egy szűk merítés a piacon levő, több száz headset közül, de arra mindenképpen elég, hogy lássuk, hogy egy pár ezer forintos kis headset is alapszinten ki tudja szolgálni az elvárásokat, a középkategóriában pedig érdemes a vásárlói visszajelzéseket is elolvasni, mert hiába lehet, hogy a specifikáció vonzó, hosszabb használat esetén derül csak ki, hogy ténylegesen mennyire megbízható egy ilyen készülék.

Jabra BT2045 Plantronics Voyager 5200
Samsung Essential Plantronics M70

KunyA feat. Bog

A headseteket a Cellect biztosította, köszönjük. Most megpróbáljuk mindegyiket szépen visszacsomagolni, de nem lesz egyszerű.

Headset az ALZA.hu-n

Előzmények

  • Cellect Bluetooth Speaker teszt

    A cég saját márkás sztereó hangszórója hosszú üzemidővel, kedvező árral és némi svéd minimalizmusra emlékeztető külsővel próbálkozik, összességében korrekt termék.

  • Jabra Elite 65t és Active 65t teszt

    Megbízható márkától divatos és kedvező árú, kellemes hangfekvésű fülhallgatókat próbáltunk ki, és bár nem tökéletes, de jól használható eszközöket ismertünk meg bennük.

  • Xiaomi Mi Band 3 - nem késünk el a strandról

    A Xiaomi Mi Band széria az első modell óta sikeres, teljes joggal. A belépő szintű aktivitásmérők között továbbra is remek konstrukciót és minőséget képviselnek, nem kivétel a legújabb Mi Band 3 sem.

Hirdetés