ASUS Transformer Prime - méregdrága autobot

Bevezető, tartozékok

Az Asus viszonylag új versenyző az androidos mezőnyben, a táblagép-bizniszbe tavaly nyáron robbantak be a Transformer, majd a Slider névre hallgató készülékekkel. Mindkét masina egy egyszerű ötlet köré épült, a 10,1 hüvelykes képátlójú kijelzővel rendelkező masinákat egy-egy teljes kiosztású billentyűzettel támogatta meg a gyártó. A fizikai klaviatúra mellett mindkét gép remek formatervvel, korrekt anyaghasználattal és erős hardverrel rendelkezett, nem is csoda, hogy a honeycombos mezőny egyik legkeresettebb tagja a legelső Transformer volt.

Asus Transformer Prime
[+]

Érthető tehát, hogy a gyártó a Transformer Prime esetében sem akart elrugaszkodni a bevált recepttől. A billentyűzet mellett a masina többi aspektusán is fejlesztettek egy sort, a legnagyobb változáson a központ feldolgozóegység ment át. A készülékben ugyanis a piacon elsőként az NVIDIA legújabb mobil megoldása, a négy (plusz egy) magos processzorral szerelt Tegra 3 dübörög. Nagy volt tehát az öröm, amikor megérkezett a levél a hivatalos magyarországi képviselettől: mehetünk a gépért.

Asus Transformer Prime
[+]

A készülék egy méretes fekete dobozban érkezett, amely roppantmód hasonlít az előző Transformerek csomagolására. A végleges tartozékkínálatról nem tudunk nyilatkozni, hiszen mi mindössze egy speciális adatkábelt és egy töltőt kaptunk a masinához. Egy jókora kézikönyvre mindenképpen számíthatunk, de reméljük, hogy további tartozékok is lapulnak majd a jókora csomagban.

Külső

Azt hisszük, minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az Asus mérnökei remek munkát végeztek, a Transformer Prime ugyanis gyönyörűre sikeredett. A szálcsiszolt fém borítás és az ultravékony, alig 8,3 milliméteres kivitel nagyon elegáns külsőt kölcsönöz a masinának. Az anyaghasználat pedig nem megy a hordozhatóság rovására, a Transformer Prime ugyanis mindössze 586 grammot nyom, amely kimondottan könnyűnek számít táblagép-fronton. Az összeszerelés minősége is patent, nem zörög semmi, a billentyűzetes dokkoló is pontosan illeszkedik.

Asus Transformer Prime
[+]

Az előlap a szokásos felépítést követi: a legnagyobb területet a képernyő foglalja el, az egyéb elemek az azt körülőlelő, a kelleténél egy kicsit szélesebb kávában kaptak helyet. Bal felül egy halványszürke Asus feliratot láthatunk, középen pedig a fényérzékelő és a másodlagos kamera kacsint ránk. Maga a kijelző nagyon korrekt: egy 10,1 hüvelykes képátlójú Super IPS+ panelről van szó, amely az óriási betekintési szögek mellett igen komoly fényerővel rendelkezik. A jobb alsó sarokban található menüben bekapcsolhatjuk a Super IPS+ névre keresztelt üzemmódot, ami tovább növeli a panel fényerejét a jobb kültéri láthatóság érdekében; ez egy 680 nit körüli értéket jelent. A felbontása 1280 x 800 képpontos, a megjelenített színek száma pedig 16 millió; a kép éles, a színek pedig szépek, bár egy fokkal lehetnének élénkebbek is, komoly gond azért nincsen. Az érintéseket kapacitív technológiával érzékeli, egyszerre akár tízet is; a Gorilla Glass üveg pedig a karcolások és egyéb behatások ellen hivatott megvédeni a megjelenítőt.

Asus Transformer Prime
[+]

A készülék hátlapját az igen elcsépelt egyszerű, de nagyszerű szófordulattal lehet jellemezni. A szálcsiszolt fém itt is elviszi a prímet, egyedüli díszítőelemként pedig egy Asus feliratot kapunk, amely középen foglal helyet. A fényképező felül középen található, tőle jobbra pedig egy LED-es villanó csücsül. Az alig látható külső hangszóró a hátlap bal oldalára került, ami nem a legjobb választás. Egyrészt a táblagépet két kézzel fogva az ember önkéntelenül rámarkol a hangkeltőre, fokozva a dobozhang-hatást. Másrészt pedig kicsit idétlen, hogy csak az egyik oldalról szól a gép; kár érte. A hangzás egyébként erős közepes a táblagépek mezőnyében, a hangerő és a dinamikatartomány is lehetne jobb.

Asus Transformer Prime
[+]

Az Asus követi az első Transformer által kitaposott utat, a Prime oldalán is bőséges interfész-kínálat fogad minket. A hangerőt bal oldalt szabályozhatjuk, a gombok mellett pedig egy microHDMI-aljzat és egy microSD-kártya foglalat lapul. A 3,5 milliméteres kimenet a jobb oldalra került, alul pedig egy speciális 40 tűs csatlakozóval futhatunk össze, amely az adat- és töltőkábel, valamint a billentyűzetes dokkoló kapcsolódási pontjaként funkcionál. Felül mindössze egy mikrofont és a ki- és bekapcsoló gombot találjuk, amely a képernyő lezárására és feloldására is használható. Az interfészkínálat tovább bővíthető, a billentyűzetes dokkoló ugyanis kínál még néhány finomságot; de erről majd később.

Billentyűzet

A Transformer táblagépek jellegzetessége a billentyűzetes dokkoló, amelyet kis hazánkban egyelőre csak a 32 GB kapacitású memóriával rendelkező modell mellé kapunk. Egy teljes kiosztású fizikai klaviatúráról van szó, amely az alul található 40 tűs aljzaton keresztül csatlakozik a tablethez. A szintén szálcsiszolt fém borítással rendelkező gombsor vastagsága 8 és 10,4 milliméter között mozog, a tömege pedig 537 gramm, így a táblagéppel együtt már egy alig több, mint egy kilós eszközről van szó. A billentyűk műanyagból készültek, a nyomáspont és a méret megfelelő; azt mondanunk sem kell, hogy a gépelési élmény fényévekkel jobb az érintőképernyős megoldásnál. Az egyetlen probléma a háttérvilágítás hiánya, enélkül ugyanis sötétben nem egyszerű a gépelés.

Asus Transformer Prime
[+]

A betűgombok mellett jó néhány extra billentyűt is kapunk, melyek a rendszer kezelését hivatottak kényelmesebbé tenni. Ennek megfelelően a szokásos droid-billentyűk (főképernyő, keresés, beállítások és vissza) mellett a hangerő szabályozásán át a zene vezérléséig szinte mindent megoldhatunk a klaviatúra segítségével. Nálunk egy angol példány járt, de hivatalos forrásból megtudtuk, hogy január tájékán a magyar kiosztással rendelkező modell is piacra kerül, melyet egymagában, táblagép nélkül is meg lehet majd vásárolni. A 83 gombot felvonultató billentyűzet alján egy touchpad látható, amely egyszerre két ponton is képes érzékelni, az alsó rész pedig egérgombként funkcionál.

Asus Transformer Prime
[+]

Mint azt már említettük, a dokkoló a fizikai gombsor mellett jó néhány extrát is tartogat számunkra. A klaviatúra bal oldalán a már ismert 40 tűs aljzatot találjuk, mellette pedig egy LED található, amely az akkumulátor töltöttségi szintjének megfelelő jelzésekkel bombázza a felhasználót. Jobb oldalt egy USB2.0-aljzat foglal helyet, amely mellett pedig egy SD-kártya olvasóra bukkanhatunk. A billentyűzetben egy 22 Wh-s lítium-polimer akkumulátor is helyet kapott, amely bónusz energiaforrásként szuperál a táblagép számára. A gombsor csatlakozása után a masina először a billentyűzet akkumulátorát szívja le, csak ez után nyúl a tablethez; utóbbit ráadásul tölti is.

Hardver, rendszer, sebesség

Az Asus hardver szinten is nagyon kitett magáért, olyannyira, hogy jelenleg a Transformer Prime borítása alatti vas toronymagasan veri a konkurenciát. A táblagép lelke az NVIDIA legújabb megoldása, az eredetileg Kal-El kódnéven futó Tegra 3, amely a körülbelül egy éve piacra került Tegra 2 chipsetet hivatott leváltani. A 40 nanométeres csíkszélességű SoC egy négymagos, magonként maximum 1,4 GHz órajelű ARM Cortex-A9 MPCore processzormagot tartalmaz, melyekhez egy ötödik vezérlőmag is tartozik. Utóbbi órajele csupán 500 MHz; ő felel a többi mag ki- és bekapcsolásáért, valamint a kisebb számításigényű feladatokat is ellátja. Utóbbira jó példa a kikapcsolt kijelző melletti működés; a táblagép ugyanis ekkor is fogadja az e-maileket és egyéb értesítéseket, ezek kezelésére viszont pazarlás lenne mind a négy magot használni. Kis terhelés mellett csak egyetlen mag működik 1,4 GHz-es órajelen, közepes kihasználtság esetén két mag megy egyenként 1,3 GHz-en, végső esetben pedig mind a négy mag felpörög, szintén egyenként 1,3 GHz-re. A beállítások között egy, a processzorhasználatra vonatkozó opciót is találunk, a rendszerteljesítmény almenüben három lehetőség (normál, kiegyensúlyozott és energiatakarékos) közül választhatunk.

A processzor mellé egy új generációs GeForce ULP grafikus gyorsítót is kapunk, amely a Tegra 2 250-es elődjénél állítólag háromszor gyorsabb. A háttértár mérete kiviteltől függően 32 vagy 64 GB lehet, mellette pedig 1 GB alacsony fogyasztású LP-DDR2 memória dolgozik. A hardver tehát bivalyerős, ezt az alábbi táblázat is hűen bizonyítja, melyben két Tegra 2 250-nel szerelt táblagéppel eresztjük össze a masinát. A Tegra 3 lapkakészletnek nemsokára pedig egy külön írást is szentelünk majd, amelyben részletesen bemutatjuk az NVIDIA üdvöskéjét.

Szintetikus tesztek
Benchmark Asus Transformer Prime Samsung Galaxy Tab 8.9 Acer Iconia Tab A100
Quadrant Standard kb. 1900 pont 2405 pont 2007 pont
Linpack for Android (single)

47,124 MFLOPS / 1,78 s

30,912 MFLOPS / 2,71 s 28,809 MFLOPS / 2,91 s
Linpack for Android (multi) 96,991 MFLOPS / 1,74 s 54,958 MFLOPS / 3,07 s 54,585 MFLOPS / 3,09 s
Smartbench 2011 Prod. 4459 pont 2546 pont 2632 pont
Smartbench 2011 Games 2902 pont 2388 pont 2338 pont
AnTuTu Benchmark 10626 pont 4972 pont 4673 pont

A Transformer Prime-on az android rendszer 3.2-es verziója fut, de az Asus ígérete szerint jövő év elején már meg is érkezik rá az Ice Cream Sandwich frissítés. Az Asus mérnökei belenyúltak az alap Honeycomb felületbe: átrajzolták az egész alsó vezérlősávot, kapunk néhány egyedi minialkalmazást, valamint a jobb oldali, a beállítások gyors elérésére szolgáló menüt is megvariálták kissé. Az eddig megszokott lehetőségek mellé néhány új opció is bekerült a kalapba, innen is átállíthatjuk a Super IPS+ módot és a processzor működését.

Asus Transformer Prime Asus Transformer Prime

A működési sebesség nagyon rendben van, bár ezen a téren a Tegra 2-vel szerelt táblagépeknek sem volt sok takargatnivalójuk. Az animációk szélsebesek és folyamatosak, szaggatásnak nyoma sincs, még alkalmazások menü eddig kissé darabos kirajzolása is sima ügy. Az alkalmazások párhuzamos futtatása meg sem kottyan a programnak, még akkor sem, ha egy Riptide GP és egy ShadowGun is fut a háttérben. Az 1080p felbontású FullHD videókat is megeszi reggelire, a lejátszás és a tekergetés is folyamatos. A sebesség megtapasztalásához ajánljuk a fenti videót.

Szoftverek, kamera

Az Asus mérnökei nem nyúltak a beépített honeycombos alkalmazásokhoz, melyek mindennemű változás nélkül állnak a rendelkezésünkre, így ezek bemutatásától most eltekintünk. A gyári szoftvercsomag mellé viszont rengeteg extrát kapunk, a pakkban egyaránt helyet kaptak hasznos és felesleges programok; szerencsére előbbiek vannak túlsúlyban. Az App Backup segítségével biztonsági mentéseket készíthetünk az alkalmazásainkról, az App Lockerrel pedig jelszavakkal védhetjük meg őket. A MyLibrary elektronikus könyvek olvasására és vásárlására használható, a Press Reader pedig újságok és magazinok böngészésére van kihegyezve; kár, hogy utóbbi csak próbaverziós. A MyCloud az Asus saját felhőszolgáltatását takarja, amely három különálló funkciót kínál. A My Content egy 8 GB kapacitású ingyenes tárhelyet takar, a My Desktop távoli asztal- és fájlelérésre szolgál, az @Vibe-on keresztül pedig médiatartalmakat érhetünk el. Az internetes tárhelyet az Asus Webstorage névre hallgató alkalmazással is elérhetjük; egyelőre rejtély számunkra, hogy egy funkció miért kapott két parancsikont. Ezek mellett találunk még egy fájlkezelőt, egy DLNA-klienst (MyNet), egy panorámafotók készítésére szolgáló appot (Photaf Lite), egy teljes verziós irodaszoftvert (Polaris Office) és egy noteszt (SuperNote).

Asus Transformer Prime Asus Transformer Prime

A táblagépben rejlő hardveres erő demonstrálására az Asus jó néhány előre telepített játékkal is meglepett minket. A leglátványosabb talán a Riptide GP névre hallgató jetski-verseny, de a Shadowgun névre hallgató FPS sincs nagyon lemaradva; igaz, itt az irányítás nehézkessége csorbította a játékélményt. Ezek mellett egy flipper (Zen Pinball THD), egy logikai (Sprinkle), egy újabb FPS (Davinci THD) és egy verekedős (yssk) játék is fent volt a háttértáron, valamint természetesen a Tegra Zone teljes kínálata is elérhető. A tesztkészülék ráadásul két techdemót is tartalmazott (Glowball és Bladeslinger), melyeket nélkülöznünk kell majd a boltok polcaira kerülő modellből.

Asus Transformer Prime Asus Transformer Prime

A Transformer Prime hátlapján egy autofókuszos kamera is helyet kapott, mellyel maximum 8 megapixeles, azaz képpontos fényképeket készíthetünk. A kameraszoftverben állíthatunk a vakumódon, a fehéregyensúlyon, a fókuszmódon, az érzékenységen, a képarányon és a méreten, valamint színhatásokat és jeleneteket is megadhatunk. A képek minősége nem az igazi, a dinamikatartomány lehetne szélesebb, a zajszűrő algoritmus pedig túl magasra van csavarva, így sok részletet elmos. Videókat maximum 1920 x 1080 képpontos felbontásban, másodpercenként 25 képkockás sebességgel rögzíthetünk. Itt egy kicsit szerényebbek a buherálási lehetőségek, mindössze a vakumódon, a fehéregyensúlyon, a fókuszáláson és a felbontáson (FullHD, HD vagy VGA) állíthatunk, valamint néhány színeffektet is kapunk. A felvételek minősége meglepően jó: a dinamikatartomány és az élesség korrekt, a gyors mozgásokat is simán lekezeli a gép; a Transformer Prime simán lekörözi az olcsóbb FullHD kamerákat. A tesztvideó ezen a linken érhető el.

Netbook helyett?

Egy billentyűzettel felszerelt Transformer Prime-ot első blikkre simán összetéveszthet a témában kevésbé jártas szemlélő egy netbookkal. Tény ami tény: a korrekt felbontású kijelző, a teljes kiosztású fizikai billentyűzet és a bivalyerős hardver a masina akár egy teljes értékű számítógépként is szuperálhat az átlag felhasználó számára. Mint azt már említettük, a klaviatúra ideális a gépeléshez, hosszabb szövegek esetén sem fárasztó vagy kényelmetlen a dolog, így ezt kipipálhatjuk. Egy átlag felhasználó számára a szoftveres oldal is adott: van böngésző, van Office, a zenéket és videókat le lehet játszani, a továbbiakra pedig ott a Market. Persze ez a felhozatal nyilván édeskevés, ha valaki például fejlesztésre vagy épületek tervezésére használja a számítógépet, de ne feledjük, nem is tartoznak a célcsoportba.

Asus Transformer Prime Asus Transformer Prime

A teljes értékű használathoz fontos, hogy a gép megfelelően kezelje a külső eszközöket, mint például egy monitort. A microHDMI-aljzatnak köszönhetően ezt ki is tudtuk próbálni egy FullHD felbontású monitoron. A Transformer Prime 1280 x 800 képpontos felbontású képet küldött át a külső képernyőre; a két kijelzőn egyazon kép volt látható, azaz nem kapunk kiterjesztett asztal módot. A táblagép becsukásával pedig a külső monitor sem kap képet.

Asus Transformer Prime Asus Transformer Prime

A billentyűzet jobb oldalán található usb2.0-aljzaton keresztül további perifériákat is csatolhatunk a masinához. A billentyűzetet és egeret gond nélkül megette a gép, az USB-s karácsonyfa is szépen világított, amikor a Transformer Prime-ra csatlakoztattuk. A külső meghajtókkal is simán megbirkózik (feltéve természetesen, hogy nem igényelnek külső áramforrást), mi egy USB3.0-ás külső SSD-t kötöttünk rá, a tartalma szépen megjelent a rendszerben.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A tesztpéldányunkon nem volt SIM-kártya foglalat, mivel egyelőre csak a WiFi-only kivitel lesz kapható, a GSM- és UMTS-modemmel felvértezett kivitel még várat magára. A szokásos képességeket viszont nem kellett hiányolnunk, a készülékben egy WiFi-modul (802.11b/g/n, DLNA-támogatással), egy Bluetooth-chip (2.1, A2DP- és EDR-támogatással) és egy a-GPS chip található. Utóbbi gyorsan megtalálja a jelet, a pozicionálás is viszonylag pontos. Bár több hírt is olvastunk arról, hogy a WiFi hatótávolsága kisebb a keleténél, mi ezt nem vettük észre, a kapcsolat stabilságával sem volt probléma.

Asus Transformer Prime Asus Transformer Prime

A táblagépben egy 25 Wh-s akkumulátor rejlik, amely a hivatalos specifikációk szerint 12 órán át bírja a strapát. Ez persze terheléstől függ, nekünk közepes kihasználtság mellett (pár óra játék és netezés, folyamatos WiFi- és Bluetooth-kapcsolat, némi fényképezés és videózás) körülbelül 10 órát bírta, ami mindenképpen jó teljesítmény. Ehhez jön a billentyűzetben rejlő 22 Wh-s akksi, amely a hivatalos információk alapján hat órát ad a gép élettartamához, ami hellyel-közzel helyesnek is tűnik; nálunk is ilyesmi volt a helyzet. A lényeg, hogy a billentyűzettel megtámogatott Prime két napig általában minden gond nélkül kibírja töltés nélkül.

Asus Transformer Prime Asus Transformer Prime

Értékelés: Asus Transformer Prime
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás - pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A Transformer Prime egy lenyűgöző gép, az Asus külső és belső szinten is maradandót alkotott. A Super IPS+ kijelző, a szálcsiszolt fém borítás, az ultravékony formaterv, a remek akkumulátoridő és a Tegra 3 nyers ereje könnyedén a trónra repíti a gépet. És bár a táblagépen jelen pillanatban az Android rendszer 3.2-es verziója fut, hivatalos forrásaink alapján már januárban számíthatunk az Ice Cream Sandwich frissítésre. Persze negatívumok is akadnak: a kamerával készített képek lehetnének jobbak, a külső hangszóró elhelyezkedése sem ideális, a gépen pedig jó pár olyan szoftver található előre telepítve, melyeket valószínűleg nem sokan használnak majd, letörölni pedig nem lehet.

A fő negatívum viszont az ára. A táblagép jelenleg két kivitelben kapható kis hazánkban: a 32 GB kapacitású belső tárhellyel és billentyűzetes dokkolóval rendelkező modell és a 64 GB-os, ám klaviatúra nélküli kiszerelés egyaránt kemény 190 ezer forintba kerül. Mondanunk sem kell, hogy ez rengeteg pénz, nem biztos, hogy egy táblagép vagy egy telefon megér ennyit. Bár a képességei alapján simán lehetne ajánlott termék, a magas ár miatt csak a tetszett plecsnit kapja meg, 150 ezer forint körül viszont már mehet rá az ajánlott. Egy biztos: ha valaki rengeteg pénzt szeretne költeni táblagépre, ne gondolkodjon sokat, a Transformer Prime a legjobb választás. Végszóként pedig szeretnénk még egyszer megköszönni az Asus hivatalos magyarországi képviseletének, hogy felajánlották a masinát egy teszt erejéig.

Asus Transformer Prime

dr. Kind

Specifikációk

Asus Transformer Prime
Asus Transformer Prime Általános
Technológia WiFi only
Méret 263 x 180,8 x 8,3 milliméter (táblagép)
263 × 180,8 × 8~10,4 (billentyűzet)
Tömeg 586 gramm (táblagép) / 537 gramm (billentyűzet)
Színvariációk ezüst
Kijelző
Kijelző átlója 10,1 hüvelyk
Kijelző felbontása 1280 x 800 pixel (149 ppi)
Kijelző típusa Super IPS+
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
Processzor órajele 4 x 1,3 GHz
Processzor csíkszélessége 40 nanométer
Utasításkészlet ARMv7
Grafikus chip GeForce ULP
RAM / ROM 1 GB LP-DDR2 RAM / 32/64 GB ROM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória -
Memória bővíthetősége microSD-kártya (táblagép) / SD-kártya (billentyűzet)
Adatátvitel
Frekvenciasávok -
GPRS / EDGE nincs / nincs
UMTS / HSDPA / HSUPA nincs / nincs / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP és EDR)
WiFi 802.11b/g/n, DLNA
USB USB 2.0, speciális 40 tűs aljzattal
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok némaüzem
Vibra funkció van
Kihangosás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform android 3.2
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok vannak
Valutakonverter van
Extra szoftverek App Backup, App Locker, MyLibrary, PressReader, MyCloud, MyNet, SuperNote, Polaris Office
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, autófókuszos, LED-es villanóval
Másodlagos kamera 1,2 megapixeles
Videófelvétel 1080@25fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 25 Wh (táblagép) / 22 Wh (billentyűzet)
Egyebek
3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, külső perifériák támogatása, giroszkóp, gyorsulásérzékelő, fényérzékelő, digitális iránytű, billentyűzetes dokkoló
  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés