Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dany007

    veterán

    válasz JJános #4889 üzenetére

    Na ez így már nekem kezd tecceni.
    Én már nagyon sokat gondolkodtam rajta.
    Az itteniek tanácsára újra elkezdtem olvasni a Bibliát.
    Viszont a teremtéstörténet után inkább csak átlapoztam. Lehet, hogy hiba volt, tudom, de nálam az kiverte a biztosítékot.

    Végülis én sem mondom azt, hogy nem létezhet egy felsőbbrendű entitás / lény, akinek amolyan beleszólása van mindenbe, aki jóval felettünk és minden más felett is áll. Szal nem erről van szó.
    Csak én mindezt nem tudom úgy elképzelni, ahogyan azt a Biblia mondja.

    A teremtéstörténetből nekem egyértelműen lejött, hogy az akkori emberek írták, és javarészt találták is ki azt. Látszik rajta, hogy az akkori emberek látásmódja alapján íródott. Úgy, ahogy akkoriban elképzelték a világot, és annak teremtését.
    Szal, megint félreértések elkerülése végett, nem azt mondom, hogy a Bibliában az atomfizikai szinten le kellett volna írni a fejlődéseket. Nem. Elvégre egyszerű embereknek íródott, hogy ők is megértsék miről van szó. Viszont az akkori ember se volt hót topa. Megértette volna azt is, hogy a Nap, az a nagy fényes izé az égen, az adja a fény és a világosságot. Valamit, hogy a Föld forgása miatt van éjszaka és nappal.
    Ehelyett mi van? Isten megteremti a fényt! Aztán kettéválassza a nappalt és az éjszakát (ha jól emlékszem). Majd mindez után, megteremti a Napot is! Meg a csillagokat az égre, hogy a hajósok éjszaka is tudjanak tájékozódni! Érted mire akarok kilyukadni?
    Elvégre akkoriban nem voltak távcsövek. Nem voltak műszerek. Valójában az akkori ember csak azt tudhatta, amit a saját szemével látott és érzékelt a külvilágból.
    Gondolj csak bele. ~ 1500 évvel ezelőtt még azt hitték ( ne keverjük a hitet: tudni vélték), hogy lapos a Föld. ~ 500 éve még azt hitték, hogy a Föld körül kering a világmindenség. És még 100 éve is azt hitték, hogy a Tejút, a mi galaxisunk az egész világegyetem! (ezen elképzelések nagyrészével nincs alapvető gond, csak a technika és a tudás fejlődésével kiegészültek, továbbfejlődtek) 1926-ban Hubble fedezte fel (korának legerősebb távcsövével), hogy a Tejút csak egy galaxis a sok milliárd másik között. Ezáltal kiderült, hogy a világegyetem 100 milliárdszor nagyobb, mint addig hitték.
    Most ezek után gondolj bele, hogy amikor a Bibliát írták, vajon mit képzelhettek / gondolhattak az emberek a világról? Hát persze, hogy olyan dolgok jönnek ki, mint a csillagok csak azért vannak az égen, hogy a hajósok este is tudjanak tájékozódni... persze...

    Ha az akkori ember képes volt felfogni, és megérteni / elhinni, hogy egy mindenható lény, csettintésre teremt fényt, meg napokat, meg éjszakát, meg tengereket meg stb... Akkor simán képes lett volna megérteni a Föld forgását, illetve a Nap fényt adó mivoltát. Elvégre ez sem tűnik hihetetlenebbnek, mint egy természet feletti lény "csettintése"...

Új hozzászólás Aktív témák