Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4546 üzenetére

    Most vitázni próbálsz velem? :)
    Igen, vannak ösztöneink, de nem mindenünk ösztön.

    A természet több utat is kitalált. Vannak az ösztönök, amik segítik a túlélést. És van egy másik út is, az pedig a jó alkalmazkodó képesség, tanulás. Ehhez nagy és bonyolult idegrendszert kell kifejleszteni. Ez képes előre nem programozott esetekben is biztosítani a túlélést.

    Az ember esetében nem csak az ösztönök vannak jelen, csak az ösztönök segítségével nem lehetnénk ilyen sikeres faj. Elműködgetnénk alapvető ösztönökkel, de a bonyolult társadalmainkban nem vinnénk velük sokra, ha nem lenne egy központi szervező erő, ami el tudja csitítani ezeket az ösztönöket.

    Kicsit azt érzem, hogy most is elbeszélünk egymás mellett. Mintha úgy próbálnál meg vitázni, hogy nem az általam írtakra reflektálsz, és amit írunk, azok szépen megférnek egymás mellett. Ez meg már nem is vita. Mert ahogy olvastam az írásod, sok mindenben igazat adok, de ezek nem befolyásolják az általam írtak érvényességét. Persze ez nem baj, csak akkor jelezned kéne valahogyan, hogy én se keressem az írásaimra a cáfolatokat.

    Még egy kiegészítés: tanult ösztönnek nem nevezek semmit, mert az ösztön nem lehet tanult. Ami tanult, az nem lehet ösztön. A tanulás képessége az állatvilágban is megvan, de nem ösztön.

    És még egy: ez már messze van a vallástól. Az ember képes szabadon döntést hozni, képes elérni, hogy ne az ösztönei mentén éljen, egészen extrém eseteket is láthatunk (amik persze nem mindig követendők).

    Talán onnan indult ki az egész, hogy mennyiben valósíthatók meg az emberek által a keresztény tanítások, és mennyire működhet Krisztus követése (oxox felvetése volt). A válaszom az ,hogy tökéletesen nem valósulhat meg, de ez nem is reális elvárás. A célok viszont mindenképp kellenek, hogy a helyes utat megtaláljuk, és azon járjunk. Mert ez viszont elvárható. És ennek az a neve, hogy kereszténység, Krisztus követése. És aki őt követ, az az ő egyházához tartozik. Egyetemesen és személyesen is.

    És még egy fontos: most látom ,hogy ezt a hsz-t oxox-nak címezted, ami magyarázatot ad a vitátlanságra, és a tanult ösztön fogalmára is. Így tiszta már :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák