- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #10451 üzenetére
De nem a 8 alatt van bajom vele, hanem Ubuntu alatt és akkor, ha betöltene a rendszer.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
-
Penge_4
veterán
"Ilyenkor nem unmountolja a parti sünöket, így azokat a meghajtókat az Ubi nem tudja mountolni. Ki kell kapcsolni a fast shutdownt a win8-on."
Ezt nem értem. Ha a rendszer le van állva, akkor hogy tud mountolódva maradni bármilyen partíció is? Nem az lenne a logikus, hogy az Ubuntu tudja mountolni, de akkor mondjuk (világos)kék (szmájlis) halállal döglik meg a Win8 a következő indításkor, mert "kimountolódtak" a leállított rendszer alól a partíciók?
-
válasz Sub-ZeRo #10455 üzenetére
"de a win8 system rev. partícióját is betölti, de nem birom le unmount-olni róla. "
Ja, akkor félreértettem
Fstab-ba beírtad mind a kettőt? Illetve sudo umount ?@Penge_4 : Nem zárja le a nyitott file-okat, stb. Nyilván a win8 tudja folytatni a saját dolgát, mert elmenti az állapotot, de bármi más hibásan leválasztott partíciót fog érzékelni.
MS logika.Mutogatni való hater díszpinty
-
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #10458 üzenetére
De az fstab-ba bele került a system rev meghajtó. És az umount parancs nem megy.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Penge_4
veterán
"Nem zárja le a nyitott file-okat, stb. Nyilván a win8 tudja folytatni a saját dolgát, mert elmenti az állapotot, de bármi más hibásan leválasztott partíciót fog érzékelni."
De a cikkben is azt írják, hogy: "A hibát az okozhatja, hogy induláskor a Windows a fájlrendszer leálláskor rögzített adatait tölti vissza, függetlenül attól, hogy a leállás és indulás között más rendszer hozzáfért-e a meghajtóhoz."
Tehát elvileg hozzá kéne férnie. Csak adatvesztést okozna, ha írnál rá bármit is.
Egyébként ez is tetszett a linkelt cikkből linkelt cikkben. "A Microsoft tesztjei szerint a kernel újraindítása semmilyen pozitívummal nem jár a felhasználó számára, így arra csak extém esetekben lehet szükség - ezt a lépést tehát az új kikapcsolás funkció alapértelmezésben mellőzi."
-
quailstorm
nagyúr
Nem igazán értem a vitát. De valamit írok
Sokoprendszeres gépemen két dolog kell az ubuntu boldogságához.
Win8 gyorsindítás letiltása, és hibernálás letiltása.
-
válasz Penge_4 #10460 üzenetére
Nemtom, nekem előfordult, hogy a hibásan leválasztott ntfs partíciót az Ubuntu nem mountolta fel.
Mondjuk most van Win8 -am egy külön winyón, az meg mindig ellenőrzi magát... (A winyó jó.)@Sub-Zero : A fene tudja, az fstabot nézd meg, esetleg heyből kommentezd is ki a rev partíciót, alapból sem nagyon bántanád gondolom. Elég azt behúzni induláskor, amin az adatok vannak.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #10463 üzenetére
Majd ha lesz idegzetem hozzá, akkor majd valamikor javítom a rendszert, de most egyelőre elegem lett ebből a hülyeségből, hogy így kell szenvedeni egy ntfs partíció használatáért...
-
Penge_4
veterán
válasz Sub-ZeRo #10464 üzenetére
" most egyelőre elegem lett ebből a hülyeségből, hogy így kell szenvedeni egy ntfs partíció használatáért..."
Kontrasztként ha lesz hozzá idegzeted, azért próbálj meg Windows alatt is beröccenteni egy teljes értékű ext4 partíciót. Csak, hogy legyen viszonyítási alapod.
Persze tudom, "működjön" meg "nem érdekel, hogy mi miatt", de azért nem árt nem elfelejteni, hogy valószínűleg régebben, még kezdő korodban a Windows-t is elég sokszor megfektetted és újra kellett húzni akár az egész rendszert, mire belejöttél és kitapasztaltad.
-
-
Most telepítettem a BOINC klienst. Miután átváltottam haladó nézetbe, eltünt a menüsor.
Hogyan tudnám visszaszerezni?
Az is meglehetősen fucsa, hogy miután kilépek a kezelő programbol (a számítást futtatva hagyva), majd megint elindítom a kezelőprogramot, nem tud csatlakozni a háttérben futó programjához.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
Letöröltem az ntfs-configot és dőlt a rendszer is. Szóval most azt kipróbálom, hogy újrahúzom, és mielőtt ezt a programot felrakom rádugom a win8-as hdd-t, majd utána telepítem és állítom be melyikek legyenek felcsatolva.
-
God Vazzeg
veterán
-
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #10471 üzenetére
Fast boot kilőve, a hibernálást meg nem hazsnálom, csak az alvó állapotot.
Amúgy meg nem azzal volt a baj, hogy nem jól állt le a rendszer, hanem azzal hogy letöröltem ubunt alatt az ntfs-configot és dőlt a rendszer.(#10472) hcl: A csomagot leszedtem. De már itt az új rendszer mindjárt. Szóval most amit írtam feljebb az jó lenne, hogy akkor indítom el az ntfs-t ha már a win8 is rajta lesz?
[ Szerkesztve ]
-
válasz Sub-ZeRo #10473 üzenetére
Az ntfs-config csomagot el is felejtheted, ha nem cserélgeted gyakran a winyót. Egy bejegyzés az fstabba, és máris magától csatolj az ntfs partíciókat, minden nélkül.
Neem is így van, van két adatpartícióm ntfs-el, azt látja minden oprendszer.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #10480 üzenetére
nem maradt más mint az fstab szerkesztése...
nekem is összeomlik az ntfs-config egy ideje, de nem érdekel/etc/fstab
pl gedittel
(ROOT kell mindenhez)
segíteni fog az fdisk -l és a blkid parancsok
mintaconfig
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
#Entry for /dev/sdc2 :
UUID=9412058d-8553-4256-823e-c9bcb0578964 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#Entry for /dev/sdd1 :
UUID=466878F46878E3D9 /media/XP ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd3 :
UUID=01CE384BC80386A0 /media/data ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdc4 :
UUID=01CE3889C84BAA00 /media/data2 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd2 :
UUID=C6D89B4AD89B381F /media/win7 ntfs-3g defaults,nosuid,nodev,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdd4 :
UUID=01CE384F2936EB80 /media/vista64 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
#Entry for /dev/sdc1 :
UUID=6240D9C140D99C5B /media/win8 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
/dev/sdc5 none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/sdb4 /media/zip0 auto rw,user,noauto,sync 0 0 -
nagyúr
válasz quailstorm #10481 üzenetére
Nem jó a sorom amit beírok.
/dev/sdb5 /media/Adat 500 ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sda5 /media/Adat 750 ntfs-3g defaults 0 0"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
milestone
tag
Így tettem,ezt kaptam:
"Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot ezek javításához.
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja a -f használatával."Majd próbáltam az "apt-get -f install" parancsot, ezt kaptam:
"E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?"Elnézést, de nem értek hozzá....
Köszönöm mindekinek a válaszokat.
-
-
nagyúr
válasz quailstorm #10484 üzenetére
Megvan, nem volt jó a mappa neve! Sikerült!
(#10485) cigam:Miért?
-
válasz Sub-ZeRo #10486 üzenetére
Hát amikor olvasod, még talán összefésüli a 2 tartalmat(Bár már ott is lehetnek üzközések, pl. egyforma nevü fájl/könyvtár a 2 különböző partíción), De ha beleírsz, akkor a rendszer melyik partíción hozza létre az új fájlt?
Sztem ezért a rendszer nem is enged ilyent.
-
milestone
tag
válasz quailstorm #10484 üzenetére
Amint írtam, nem értek hozzá...
Milyen parancssort üssek be?[ Szerkesztve ]
-
válasz God Vazzeg #10489 üzenetére
Nekem még ez sincs: umask=007,gid=46.
-
-
milestone
tag
Köszönöm. Próbáltam. Ezt kaptam:
"A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
kde-l10n-de kde-l10n-hu kde-l10n-engb kde-l10n-zhcn
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-headers-3.2.0-49
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.2.0-49
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 64 nem frissített.
3 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltendő adatmennyiség: 11,7 MB.
A művelet után 56,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]? i
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main linux-headers-3.2.0-49 all 3.2.0-49.75 [11,7 MB]
Letöltve 11,7 MB 4mp alatt (2.676 kB/s)
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 750769 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Kicsomagolás: linux-headers-3.2.0-49 innen: .../linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb ...
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb (--unpack):
unable to create `/usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile.dpkg-new' (while processing `./usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile'): Nincs több hely a lemezen
Nem került írásra apport jelentés, mivel a MaxReports már elérve
dpkg-deb: error: subprocess paste was killed by signal (Törött adatcsatorna)
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)"Ezután ezt próbáltam: "sudo apt-get autoremove".
Ez a válasz:
"Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot ezek javításához.
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja a -f használatával."A sudo parancs rendszergazdai jogokat jelent?
-
válasz milestone #10493 üzenetére
A lényeg változatlan maradt: Nincs több hely a lemezen
10GB-ra már a W95-öt se telepítettem. Vagy növeld meg a partíció méretét, vagy tegyél bele egy nagyobb lemezt.
Amúgy nézd át a könyvtáraidat, nem a ott figyel egy CD/DVD image, vagy fílm,....
Igen a sudo arra jó, hogy a mögé yrt parancsot "emelt" szinten futtassa le, ezért is kéri be a jelszót.
-
milestone
tag
(#10494) rybank - Synaptic nincs fent és emlékeim szerint nem is engedi felrakni, amíg ez a gebasz fennáll.
(#10495) cigam - sajnos partíció/vinyó növelés nem opció. 5+ éves noti, 160GB vinyóval. A fő rendszerem az XP, az Ubit csak ismerkedésre tettem fel, tetszett. Megnéztem, nincs fent semmi nagy fájl, a Home könyvtáram 150MB. Máshova gondolom nem kerülhetnek személyes dolgok. Telepítéskor kb 5GB szabad helyem volt, most 1,3GB. Nem lehet eltávolítani az időközben felgyülemlett és aktualitását vesztett frissítéseket?
(#10496) God Vazzeg - próbáltam, u.azok a hibaüzenetek.
Köszönöm mindekinek, hogy segíteni próbált. Sajnos nincs rá időm, hogy mélyebben megismerjem a linuxok parancssorait, nincs rá időm, pedig anno a Dos-os parancsokkal kezdtem.
Valószínűleg ledobom az Ubit- majd egyszer - és felteszem a Mentát. Bár, 1,5 év valószínűleg u.itt tartok majd, betelik a lemez...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz God Vazzeg #10496 üzenetére
Ezek milyen parancsok?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple notebookok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- F-Secure termékek
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest