Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BonFire

    veterán

    válasz HAX #1471 üzenetére

    Ha örökös újrakezdő vagy, akkor a nyelvtant csak érintőlegesen ajánlom. Állj rá arra, hogy angolul fórumozol, beszédpartnereket találsz, videocsetelsz, mert nyilvánvalóan egy újrakezdőnek már megvannak az alapjai, hogy elkezdhessen beszélni. Aztán majd beszéd közben élesben merülnek fel olyan nyelvtani helyzetek, amelyeket még nem ismersz, és akkor rákérdezel akár a fórumozóktól, akár a nyelvpartneredtől. Akkor és ott kitárgyaljátok, és ennél jobban nem is kell belemenni. Fogsz ott kapni rá példákat is.

    Élő emberrel azért jobb ezt csinálni, mert az élő ember addig fogja neked magyarázni, amíg le nem esik a húszfilléres. A könyv meg ír egy vagy két bekezdést, amit vagy megértesz, vagy nem.

    A különálló szavak magolását egy az egybe felejtsd el!
    A magolást egy az egybe felejtsd el! Nem hatékony.

    A szavakat mindig kontextusba foglalva kell gyakorolni. A lehető legegyszerűbb mondat legyen, amiben csak egy idegen, új szó van. Példa: Are you blackmailing me? – kiemelve a tanulandó szót. A lényeg itt az, hogy kontextusban kap az egész egy érzelmi töltetet, és könnyebb felidézni, mintha csak úgy lógna a levegőben a szó. Ráadásul az ilyen kész mondatokat beszélgetésben egy az egyben bedobhatod. Készen vannak.

    A magolás azért felejtős, mert pocsékolod vele az idődet. Ugyanis fölösleges újra meg újra átnézni a tanult szavakat, amikor még nem felejtetted őket el. Erre vannak az SRS-programok, amelyek nyilvántartják, mennyire emlékszel egy-egy szóra, és akkor kérdezik fel őket, amikor már éppen elfelejtenéd.

    Amúgy csak a biztonság kedvéért megkérdezem: az anyanyelved nyelvtani szabályaival milyen mértékben vagy tisztában? Például, hogy mi az a befejezett melléknévi igenévi jelzős szerkezet a magyarban? Ha nem, akkor miért akarod mindezt tudni egy idegen nyelven?

    Nem nyelvtani szabályokat tanulunk, hanem nyelvet. Beszélj!

    [ Szerkesztve ]

    A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák