Júliustól kötelező biztosítást kell fizetni egyes rollerek után is!

A mikromobilitási eszköz nettó tömege és tervezési sebessége fogja eldönteni, hogy szükséges-e megkötni rá a felelősségbiztosítást.

2024. július 16-tól bővül azoknak a járműveknek a köre Magyarországon, melyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. Az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikro mobilitási eszközökre, köztük elektromos rollerekre, segwayekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb), az alábbi ábrán látható módon. A jármű nettó tömege és a jármű tervezési sebessége dönti majd el, hogy szükséges-e rá megkötni a kgfb-t. 25 kg alatti és 25 km/h-s tervezési sebességet nem meghaladó járművek esetén nem kell a biztosítás, viszont 25 kg-nál könnyebb, de 25 km/h-nál gyorsabb gyári sebességgel haladni képesre igen. A 25 kg-nál nehezebb járművek esetén 14 km/h-s tervezési sebesség alatt nem kell, felette már igen.

Az új szabályozás megértését segítő ábra
Az új szabályozás megértését segítő ábra (forrás: Mabisz.hu) [+]

Minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét — idézi a Magyar Biztosítók Szövetségét a HVG cikke a témában. A biztosítók június 8-ig állítják össze az új rendelkezés szerint a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat. Egyben figyelmeztet is a Mabisz, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása!

Hirdetés