- Vodafone mobilszolgáltatások
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
Topikgazda
válasz carl18 #63900 üzenetére
Teljesen rendben vannak az értékek. Procod 60 tök normális 4 modulnál. (végre egy értelmes bios és lap, ami nem próbál 40ohmot 4 modulnál....) A többi ellenállás érték szintén normális, 24-20, attól függ dual vagy single rank modulos.
Lehet próbálkozni a vsoc-ot lejjebb venni, de 4 modulnál sajnos kb ennyi kelleni fog, mint amit a lap ad. Ráadásul nehezen mérhető, mert egy szintig csökkentve jó minden teszt hozza amit kell. Aztán tovább csökkentve is minden teszt okés, de már teljesítmény veszteség itt-ott látszik, aztán még tovább csökkentve jönnek a random újraindulások.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63902 üzenetére
"De eszembe jutott egy ötlet: ha kipróbálod a kétféle kitet külön-külön a PC-ben és megnézed, hogy milyen ellenállásokat állít be az alaplap (ZenTimmings-szel) és nincs nagy különbség a két kit között, akkor valószínű nem kell aggódj olyan esettől, amit #63870 nexwo említett."
Bizonyára az én szemem káprázik akkor....
-
carl18
addikt
válasz fudi2002 #63901 üzenetére
Rendben Köszönöm a választ! Ha minden rendbe akkor marad ilyen beállítás mellet.
Cpu alulfeszültség van de az nem zavar be a ramoknak tudtommal.Mikor meglett a 32gb beraktam a gépbe és nem indult, aztán kellet egy bios reset hogy működjön. A Bios már frissitve lett, de lekopogom szerintem is elég jó a B450F bios.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
®abstract®
őstag
válasz Aprósólyom #63852 üzenetére
meglesem.
ez volt a teszt appom [link] hiba nem volt.
spd + thaiphoon mit mutat?
meddig lehet altalaban tuningolni ramot % ban?Szavahihetőség manapság ritka kincs.
-
Aprósólyom
addikt
válasz fudi2002 #63903 üzenetére
Ez már az utóhatása annak, hogy ő kérdezett, pedig még előtte írtam, hogy szerintem 1.4V-ig nem nagyon kell aggódni az ilyenek miatt.
Úgyhogy én csak leírtam, hogyha meg akar bizonyosodni valamiről ez esetben, a UDIMM modulok szükséges ellenállás értékeiről, milyen irányba menjen, vagyis azokat akkor külön-külön érdemes ellenőrizni, nem egyben a 4 modult, mert az megint változtatja a szükséges értékeket. Máshogy nem lehet összevetni a két kitet, hogy mennyire hasonló.Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz ®abstract® #63905 üzenetére
Thaiphoon-nal az SPD infót tudod kiolvasni: gyártási dátumon túl, hogy pl. milyen típusú DRAM lapkákból épül fel a modul. PL. Hynix 8Gbit A die vagy Samsung 8GBit B die. Ezekből lehet feltételezni a potenciális tuning képességeket.
HW unboxed és Gamers Nexus 3200@CL14 tempóval szokott tesztelni, mert ezt a tempót nagy általánosságban minden épkézlább modul tudja.
Viszont érdemes az összes lehet további sub-timing értéket tuningolni, ami sajna vagy nem sajna, de mindenképp időigényes procedúra, mert mindenkinek magának kell megcsinálnia a saját rendszerén.Hogy van-e értelme tunningolni azt leginkább az alkalmazások (játék?) és a teljes PC setup, játékon belüli beállítás kérdése. Ha mindent maxra tolsz és egy közepes VGA-d van, akkor lehet nem érdemes szöszmötölni.
Leginkább talán a LOW grafika + high refresh rate kompetetív játékok miatt lehet értelme a komolyabb tuningnak, pár AAA single player címtől eltekintve (Asszem hitman, farcry, Tomb raider?)Ui.: Ezzel a RAM teszttel nincs tapasztalatom. Én is a RAM OC leírások, fórumok szerint a TM5-t használom.
[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
®abstract®
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63906 üzenetére
Ha majd találtok egy lapot - amit én nem találtam pár év alatt mint am4 topikgazda - ami akár 2 akár 4 modullal több 60ohm procodt ad, szóljatok. Hozzáteszem, 60ohm sem okoz problémát 1,45v vdimmnél sem, merthogy ezzel is toltuk anno(és nem xmpn! ). Annyi, hogy értelemszerűen jobban melegszik a modul, de természetesen ez már a külön ventivel hűtött kategória. Rém egyszerű, pl a micron edie 60 foknál feladja a harcot és szórja a hibát tm5 alatt, szóval ha valami túlmegy akkor úgyis úgy vág ki a program/játék asztalra, hogy öröm nézni. Nem ettől fognak ezek elromlani. A másik, hogy amit tm5 felmelegít, arra képtelen a hétköznapi használat.
Azt meg már végképp nem raktátok a képletbe, hogy pl milyen trfc értékek mellett beszélgetünk. Ugyanis ha azt szorítod, melegedésnek indul változatlan vdimm és ellenállás mellett is. Ezért írtam, hogy 1.35v vdimm mellett, ha az alaplap biosz akkora idióta hogy 120ohmot állít be és eszement ampert kapna amit így sem kap, akkor azt tudni illik, hogy xmp annyira laza minden értelemben, hogy így sem fog melegedni a modul. Szóval szép az elmélet, csak tökre semmi értelme nincs egy memóriamodulnál.
Szóval dumcsiztunk egy jót a semmiről.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Semmi nem megy tönkre
1.9V DRAM, 4700MHz CL14 14 14, és Gear1:
Ilyet csak a CML tud. Bírják ezek 1.5V SA feszHa meg tönkremegy, kell venni másikat
[ Szerkesztve ]
-
válasz fudi2002 #63920 üzenetére
Azért kaptam az alkalmon
Ok, ez más, bench kategória, de röviden lehet adagolni ilyet is.Köszi a délutáni dolgokat
MűködnekHa már RAM meg stabilitás a téma.
Ez az én DDR4-em 4133MHz CL15 15 15:
2.5 óra RMTPro HCI + 1.5 óra TM5 PCB DestroyerEz a napim, bírnia kell. Samu B Die 2x16Gbram Dual Rank.
Tetszik ez a masina így -
fudi2002
Topikgazda
válasz zebra_hun #63921 üzenetére
Te napjában hányszor ölted volna meg a samó kited?
Anno am4ben Alpi kolléga 1.6v körül tolta, de Recska kolléga a micron edienak is bőven 1.5v felett nyomta szintén am4el.
Itten mi meg vakarózunk, hogy juj mi lesz ha 1.35vhoz rossz ellenállást állít be a lap 800as trfc mellett..Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
válasz fudi2002 #63922 üzenetére
Simán bírják. Kezdetben én is félve adagoltam, de látva több évre visszamenőleg, hogy 1.6V-ig kutya bajuk, én sem kepesztek rajta.
Legjobb b die kit xmp 1.55V. Ha a gyárban ennyit engednek, akkor az jóval többet is bír.
B die-on kívül mást nem ismerek, azokról fogalmam sincs.
Megértem azokat akik tartanak egy kis oc-tól, nem beszélnék rá senkit.
Végeredmény meg magáért beszél.Szerk.:
Alpi nem szívbajos[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
válasz fudi2002 #63923 üzenetére
Erősen lapfüggő hogy mennyi feszt tudsz adni a memóriáknak.
Az a lap a legjobb amd T-topológiás lap volt,nem volt szükség magas ram órajelre viszont brutál feszt és időzitést birt.
Manapság már nem is gyártanak T-topológiás lapokat pedig...Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
válasz fudi2002 #63926 üzenetére
Bizony volt de 369 eurós árával akkoriban sem volt olcsó mulatság amig ezeket az x370 lapokat 59e ft-ért szórták ki.
Hozzáteszem 1.82V lehetett a maximum amivel elindultak a memóriák,többet lehetett beirni de nem volt képes rá a lap.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
GAbre
veterán
Üdv!
Ugyanolyan memória, egyedül die,és méret különbözik.
De a gép nem akart működni új memóriával.
És ezután support linkelt nekem egy oldalt,amin írják,hogy akár 15 percet is mehet a gép,mire kiismeri rendszer memóriát.
Ilyenről még csak nem is hallottam.Nálam,csak szimplán,meghal gép(dram hibaled), kép nincs,mint amikor túl akarod húzni ramot,és csak force power off segít.
Eddig 5 percnél tovább nem hagytam.
Valóban 15 percet is hagynom kéne?Vagy hibaledből kiindulva felesleges?[ Szerkesztve ]
-
Zolix
tag
Sziasztok!
Van egy Asus B650 plus alaplap, 7700x proci, kingston fury ddr5
kit KF560C36BBEK2-32 ram. Állandóan gond van vele néha megy egy napig utána állandóan behal minden. Desktop betölt onnan semmi nem indul. Olvashattam a fórumot de igazán semmi ne vált be. A proci is alapban 60 fok felett volt alapban, azon sikerült valamit csökkenteni, de az sem valami jó! A ramot direkt a laphoz választottam de totál gáz! Fogalmam sincs mi a gond most már a gép sem indul, ha nem került volna sokba az egészet kivágnám az ablakon! Hogy kezdjek ehez hozzá van valami tippetek?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz mindenes24 #63928 üzenetére
Huh asszem lemaradtam. Visszaolvasva amit írtál nincs nekem meg mihez és mit keresel. Kezdjük az elején, milyrn plazform, mennyi memó kell, mire akarod használni?
-
GAbre
veterán
Szia.
Biosz gondolom friss.
Ha sima tuf-os lapra gondolsz,akkor ilyen procival és lappal ment nálam,5200-as ugyanilyen memória.
Nálam 1.1V 5200mhz cl 38.
Szóval saját tapasztalat alapján tök jól kell mennie ezen.De húzni 6000-re nem lehetett azt.
Memtest86-al megnézted nem dobott hibát?
Ha ok bioszon,meg dim cserén kívül én ennyit tudok csak mondani(meg expo profilt próbáltad?),hogy próbáld ki ezen az órajelen,időzítésen,hogy megy.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
Ddr5 training valóban tarthat, de 15p elég soknak tűnik. Intelen jellemzően 1-2p max, amdn Cifu írta anno vmelyik lap coldbootkor 5pet elszórakozott. De nyilván ha lesípolja a memót, akkor az a training után van már, ergo ez így gond.
[ Szerkesztve ]
-
GAbre
veterán
válasz fudi2002 #63934 üzenetére
Köszi.
Közbe próbálok am5 fórumban kérdezni,hátha cpu tehet róla(bár expo plecsni ott van)
De azt is kétlem,hogy ez ram hiba lenne.
De,hogy közepes lapot se készítenének fel bioszilag vagy valami,hogy egyáltalán menjen valahogy a memória,azt is furcsállom.Szóval support lenne ennyire fos?
Netes se találtam semmit.Avatar
-
Zolix
tag
Bios az friss! Igen a TUF változat. Nekem ment 6000-en is simán(expo 2)De egyszer csak újraindult és annyi! QDe auto-n 4800- on is gond volt! Totál instabil! Semmilyen beállítás nem jó!
Elemet is kiszedtem a lapból de most szerintem a ram meg is halt! Most már szervizbe viszem, mert mivel nem indul nem tudom mit tegyek! Alaplapon piros fény világít, biosba sem tudok belépni! -
Zolix
tag
Majd megnézem az alaplapom melyik fény világít pirosan, de szerintem a ram lesz! Tudtok valamilyen komoly szervizet, akik megbízhatóak?
-
GAbre
veterán
Memteszt bármi félét futtattál?
Mert lehet hibás lett,vagy koszos,esetleg cpu,memória alá ment valami be,érdemes megnézni/pucolni.
Az,hogy pirosan világít semmit nem jelent,bootolásnál nálam is minden led, a piros is világít,ha windows alatt is van led,az gyanús,akkor már nem kell lennie,de memóriateszt eredményig nem lehet fixet mondani.
És ha már tesztelés!
Nem írtad,hogy másik dimm-be raktad-e,vagy 2 helyett 1 memóriával próbáltad?
Ha még nem szereltél javaslom a szokásos method-ust:
Kábel igazgatás,hibás és hiba közeli alkatrészek átnézése/tisztítása.
Ha hibagyanús alkatrész,és van lehetőséged másik környezetben,itt gépben kéne kipróbálni csinálja-e."Tudtok valamilyen komoly szervizet, akik megbízhatóak?"
Itt nincs olyan,hogy megbízható!Garos termékek jó eséllyel,azoknak kell adni akitől vetted.
Főleg,hogy jó eséllyel 1 megyében se vagyunk,hogy mondjak neked 1 itteni jó szervízt.fudi2002:
CP2K24G56C46U5[ Szerkesztve ]
-
Zolix
tag
Nem futattam mem tesztet odáig nem jutottam el!
Nem rakosgattam sehova a ramokat, már túl ideges vagyok, hogy ennyi pénzt kidobtam az ablakon inkább szívjon a szakember vele az rutinos, tapasztalt. 2-3 évente rakok össze gépet és mindegyik elsőre hiba nélkül ment, ilyen gondjaim soha nem voltak! -
GAbre
veterán
Nincs jumper rajta sajnos,1etlen hibája kb ennek a lapnak,hogy elem vga alatt van,csak úgy megy a c-mos,meg persze biosz frissítéssel.
Akkor ramlotokat,meg cpu socketet kéne átnézni.Esetleg ramot másik gépben.
Ha ram másikban is fagy,akkor ramhiba.
Ha nem tudod előbbit,és átnézés után is szarakodik lapod,akkor vszeg azt kell visszaküldeni garba.Avatar
-
őstag
Én úgy tudom cmos reset-et power butonnal is lehet csinálni.
"Hold down the power button on your computer for about 10-15 seconds to discharge any remaining power stored in the capacitors. By discharging the power, the CMOS memory will reset, thereby resetting your BIOS."
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó új bontatlan 16GB-s Kingmax ramok
- 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz RAM - posta az árban!
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest