- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mobil flották
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Azonnali mobilos kérdések órája
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rover623
félisten
válasz MikaVejneGI #26151 üzenetére
De miaz a X?
Ha tuningra kell(ene), akkor nem mindegy...?primus inter pares
-
Henk
veterán
válasz MikaVejneGI #26151 üzenetére
Az előbb írta:
Alapvető kérdés: tuningolni akarsz?
Mert akkor ne vegyél Kingston-t...
Te meg válaszoltad, hogy igen tuningra kéne.
Akkor már lényegtelen, hogy mi az X, mert tuningra nem ajánlott a márka. -
Pá
addikt
Vigyázat, noob kérdés következik!
Jelenleg 2x2 giga ram van a gépben, de ez sajna kevés, viszont mivel most kicsit felmentek a RAM árak, nem vennék még 2x2-t.
Kérdés: a dual-channel ugyanúgy menni fog ha a maradék két slotba most 2x1 giga ramot teszek? Ez így ok?
Illetve akkor mit történne, ha csak 1db 2 gigás modult vennék a harmadik slotba és a negyedik üresen maradna így később bővíthetném, amikor lejebb mennek az árak.
Egyáltalán fognak lejebb menni az árak?
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
proof88
addikt
az árakra én is kíváncsi lennék, hogy mikor mennek lejjebb, én is tegnap láttam, hogy omg, mi ez a drágaság mérges is lettem...
De hogy érdemi választ is adjak, ha intel chipseted van, akkor menni fog a dual channel akkor is, ha 2x2 giga és 2x1 gigát van együtt. FlexMemory Technologynak hívják. Nem tdom mióta van, de én már egy i915-ös chipsetes giga lappal is csináltam olyat anno, ami még sima ddr ramos lap volt, hogy 2x256 mega és 1x512 mega ram és ment a dual channel, a szintetikus tesztben is 3000 MB/s-ről 4000 MB/s-re nőtt az olvasási sebesség. Aztán nem tudom, hogy ilyenkor csak a két kis modul között volt-e dual channel. De nálad a kis modulokból is kettő van. Szóval nálad lehet minden tartományban meglesz a dual channel.
Nem Intel chipseteknél nem tudom, hogy van. -
Henk
veterán
válasz MikaVejneGI #26156 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy mondjuk a hyperX-re gondolt.
Azt, hogy tuninghoz milyen ramot vegyél majd a valóban hozzáértők megmondják. Nekem Ocz van, de erre is panaszkodnak páran. Nálam sem tudja a gyári időzítést 1600Mhz-en, értelmes fesz.-el. -
attiati
veterán
Nekem már az is elég lenne, hogy vajon miért emelkedtek meg így? Gyártókapacitások estek ki a válság miatt, és most jelentkezik? Vagy a visszaeső kereslet most kezd élénkülni?
nem bocsátkoznék találgatásba, de szerinted ilyen $-al szembeni forinterősödés ellenére így reagál a ram ár (csak egy példa)... hát nem tudom. $-ban kéne piszkosul esni a ramáraknak, változatlan ft erősség mellett.
Vagy a pár hónappal ezelőtti árak csak teljesen extrém alacsony árnak számítottak, és ez a normális? Másfél évvel ezelőtt is a mostani árakhoz hasonló áron vettem akkoriban trendinek számító mai mennyiséget.
[ Szerkesztve ]
-
apóka
aktív tag
Sziasztok!
Gariztatásra kéne visszavinni a ramokat. Eredetileg csupaszok, de én raktam rá hűtobordát. Hogy lehet ezet normálisan leszedni, piszkosul felragadtFocust bontok, ha kell valami írjál. Mk1 98-2004
-
robesz87
tag
Üdv!
A következő konfighoz kellene 4gb ddr3, lehetőleg max 22k-ból, valami jóféle.
Phenom 2 545
HD4890
Gigabyte MA770T-UD3PTuningolni nem fogom.
Mit ajánlatok?
-
proof88
addikt
válasz attiati #26158 üzenetére
anno amikor kicsit jobban rágyúrtak a flash-memóriák gyártására, akkor kicsit drágábbak lettek ezek a ramok, lehet hogy most az ssd-be gyártanak több flash memóriát és ezért lettek drágábbak ezek?
apóka: nem tudom, de nagyon vigyázz, mert volt már, aki leszedte a bordát és jött vele a memória chip is!
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz proof88 #26164 üzenetére
Ja és az se mindegy mi van rajta... Valahol azt írják hidegre jön le jobban, valaki meg hogy melegre. Valamelyik urban legend A válasz engem is érdekelne. Van egy régi procim amire szintén eléggé rácuppant a hűtő.
robesz87: Amúgy mi volt a baja? Ha szabad tudni.
[ Szerkesztve ]
-
Zufo
tag
Helló
Corsair dominator 2gb (1066) kit szerintem bemondta az unalmast . Amikor op rendszert meg néha játékok meg bootolásnál is csomószór hibaüzenetet ír ki és megnéztem hogy melyik lehet a bűnös, szal most majd gariztatnom kellene ebbe az a gáz hogy már fingom sincs hogy honnan vásároltam , vagy etz a hibát valahogyan meglehet oldani vagy nem is biztos hogy rammal volt gond?
-
MikaVejneGI
aktív tag
válasz Rover623 #26160 üzenetére
Hagy segítsek én is 1 kicsit , ha mindent ki guglizzunk mi egyszerű halandók , akkor te(ti) ..félistenek... ilyen okosságot nem tudnátok írni (erről ennyit)de ha nem akarsz segíteni , vagy nem tudsz, akkor ne írjál semmit.
Jah és megtaláltam én is , de sajna itthon nem kapható..ha mégis 40-50k az ára.
A többiektől elnézést kérek , de ezen a Guglizzatok beszólásokon feltudok pörögni rendesen..Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN
-
Rover623
félisten
válasz MikaVejneGI #26168 üzenetére
Én meg azon tudok felpörögni, amikor olyan triviális (tudod mit jelent a szó?) dolgokat kérdezgetnek itt néhányan, amit tényleg a googli segítségével percek alatt be lehetne lőni...
De vannak, akik még erre sem veszik a fáradtságot...jobb, kényelmesebb ha más kaparja ki a gesztenyét...
A legjobb: amikor még azt is hozzáteszik, "nem érek rá visszaolvasni/utánajárni"...
Hát a nagy büdös pacifütyit...
Ez itt egy nonprofit fórum...ha akarok, segítek...ha nem akarok, nem segítek...mert mondjuk én meg arra nem érek rá...
Most pl. segítettem...megadtam a "kezdőlökést"...valamit te is csinálj...mert abból nem okulsz, hogy mindig mások oldják meg a problémádat...primus inter pares
-
Ger_man
senior tag
Sziasztok!
Nem rég újítottam be egy GB MA790X-UD3P alaplapra, ami DDR2-es. (Inkább nem próbálkoztam AM3as alaplappal)
A problémám az, hogy a Kingston HyperX 2X1GB (KHX8500D2K2/2G) memóriát ami CL5ön menne 1066Mhz-en (ajánlott feszültséget 2.2V-ra írja a Kingston), de egyszerűen nem megy, mármint elindul, de a prime 1-3perc alatt kifagy, és játékban is tapasztaltam fagyást.
Holott 800Mhz-en CL5, és autó feszen (kb. 1.95V) pedig gyönyörűen fut a prime… (2 óráig futtattam) és 3-4 óra játék után sincs semmi probléma.
A procim egy X3 720BE, alapfeszen, három maggal, alap órajelen.
Aki tud valami okosat mondani, az írja meg legyen szíves…Köszönöm!
-
szaszabee
aktív tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám hogy van nekem egy Ozc gold 2x1 Gb 1100 ramom 5-6-6-15 idözitéssel Mikor elöször Megvettem 2.2v alatt nemvolt hajlando elindulni De most már ott tart hogy csak egyre nagyobb fesszel hajlando elindulni
Már 2,4 v n l indul el
Ez mitöl van?
Ha valaki tud segitsen
Elörre is Thx[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz robesz87 #26163 üzenetére
A következő konfighoz kellene 4gb ddr3, lehetőleg max 22k-ból, valami jóféle.
Gigabyte MA770T-UD3PKingmax és Kingston 4GB 1333Mhz KIT-ek vannak Ipon-nál és asszem Hardverker-nél, vagy PlanarComputer-nél simán Kingmax 2x2GB 1333Mhz-es, ezek 24k kb.
...avagy A-Data 2GB DDR3 1333-as szintén Hardverker-nél vagy InterEvo-nál, rendelésre. (Ez 10k / darab)
A Kingston-ok és az A-Data -k benne vannak az UD3P memory support listájában, a Kingmax nincs, de az meg elég sok mindennel kompatibilis, másrészt nekem pl. fagyás és reboot nélkül megy benne szépen már 2 hete.1600-ast nem igen ajánlanak, mert voltak vele fagyások és rebootok, volt aki több hétig szenvedett velük.
[ Szerkesztve ]
-
Barcelinho
csendes tag
Sziasztok. Memóriás kérdésem lenne: van 2x2GB Kingmax RAM-om. (Az egyik Kingmax, a másik meg Nanya chip-es.). Az időzítésük nem azonos, de a CPU-Z azt írja, hogy dual-ban mennek 9-9-9-24-ben. De az SPD szerint ezt egyik sem tudja alapban. Ez akkor hogy lehet?
-
Bull Boss
őstag
Sziasztok! Laptopomban szeretném fejleszteni a memóriát. Sajnos még a régebbi DDR1-es tipust tudja csak fogadni. A mostani ram PC2100as azaz 266Mhz-es és a chipset Intel 855GM leirása szerint a memória frekvenciája 200/266mhz lehet. Amit kinéztem az csak DDR 333-asban lehet kapni. Szerintetek működne vele gond nélkül? Van laptopoknál is ilyesféle visszafelé kompatibilitás? Konkrétan Toshiba L10-119 a laptop tipusa. Előre is köszi
-
kem
addikt
Sziasztok!
Végre össze tudok rakni egy nagyon fasza "High-End" konfigot magamnak, és nem szeretnék befürödni a memóriával. Melyik ramok a legfrankóbbak DDR2 vonalon? DFI DK 790GX-M2RS lapba kellene egy 940-es Phenom II mellé.
3szempontom van: legyen max 100Font körül, 2x2Gb legyen és véletlenül se legyen ez a szűk keresztmetszet amikor kihajtom a procibol a maximumot...Eddig ezt találtam: OCZ OCZ2RPR11504GK DDR2 PC2-9200 1150 MHz Reaper HPC Edition 4GB Dual Channel Memory (->hivatalos honlap<-)
Mit ajánlanátok még ezen kívül? Szeretnék pár lehetőséget összegyűjteni, hátha az egyikre rátalálok jó áron. Van ilyen, hogy legjobb DDR2? Régen a Supertalenteket nagyon ajánlottátok, de itt UK-ben nem nagyon lehet kapni, pláne nem 4Gb-os kitben,[ Szerkesztve ]
Köszi!
-
pablotaxi69
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
P 3-as gépet szretnék egy kicsit felturbózni./ Nem processzor túlhajtás meg ilyesmi,ahhoz nem értek/P3 650/256/100/1.65, van a procira írva,PC 100-222-620 a memoriára.Milyen memóriával lehetne bővíteni,esetleg még valami egyszerűbb trűkk,amivel a maximomot kilehet hozni a gépből.Gyereknek lenne első gépként.
Köszi a segítséget. -
kem
addikt
Ilyen ramot is tudnék venni 20k-ért átszámítva: OCZ DDR2 PC2-9600/ 1200MHz / Blade Series / Low Voltage / 4GB Kit :
1200MHz DDR2
CL 5-5-5-18
4GB (2x2048MB)Dual Channel Kit
1.80 Volts
1.85V EVP* (Extended Voltage Protection)
Pure Aluminum Heatsink
OCZ Lifetime WarrantyPart Numbers: OCZ2B1200LV4GK
pablotaxi69:
Szia!
Inkább az alaplapod chipkészletén múlik, hogy milyen ramot tudsz beletenni. 100, 133MHz-es SD-k mennek bele egyébként. Ha 1oldalas akkor tutira megy, viszont ha 2 oldalas (főleg ha 256-os vagy nagyobb), akkor nem biztos,h megy a lapban. Egy viszonylag nagy tányérméretű vinyóval is sokat lehet gyorsítani a rendszeren, mert a régi vinyók piszok lassúak. Mi az alaplapod pontos típusa és milyen porendszert akarsz a gépre tenni?
[ Szerkesztve ]
Köszi!
-
romero28
senior tag
i7-nél teljesen mindegy hogy 3x2gb vagy 2db 3x1gb-os tri-kitet teszek a gépbe
azonos mhz-ű és egyforma időzítésű ramokról van szó , viszont a márkájuk nem egyforma . -
szaszabee
aktív tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám hogy van nekem egy Ozc gold 2x1 Gb 1100 ramom 5-6-6-15 idözitéssel Mikor elöször Megvettem 2.2v alatt nemvolt hajlando elindulni De most már ott tart hogy csak egyre nagyobb fesszel hajlando elindulni
Már 2,4 v indul el
Ez mitöl van?
Ha valaki tud segitsen
Elörre is Thx[ Szerkesztve ]
-
Jugar
tag
Sziasztok!
Az nagy problémát jelent, hogy ha GIGABYTE GA-MA770-UD3 alaplapomba 2 x 2GB 1066MHZ DDR2 RAM Corsairt teszek, és 2x1GB 800MHZ DDR2 KINGMAX-ot? Nem üti egymást az órajal vagy ilyesmi?
-
romero28
senior tag
a két 3x1-es kitnek más a márkája és persze tuning is lenne . kb 1800-1830mhz-en szeretném járatni a ramokat . az apacer 3x1-es 2000-mhz-es ramom ezt tudja is , csak az a kérdés , ha beteszem mellé a másik 3x1-es 2000mhz-es más márkájú ramot , hogy a kettő együtt tudná-e azt amit az apacer tud külön
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz szaszabee #26183 üzenetére
Hello
Az eseted kísértetiesen hasonlít a cikkben leírtakra:
http://logout.hu/cikk/micron_d9_avagy_hogyan_nyirjuk_ki_a_ram-ot/teljes.html
Itt leírja milyen hatások történnek az anyagban, és miért "fáradhat" el. Sajnos nem jelent túl jót
"... most már elég világos, hogy mi történik. A magas feszültésg magas elektromos áramot okoz, túl sok elektron kezdi károsítani az chip belső szerkezetét, és hamarosan, a drága tuning RAM-od elkezd hibázni, vagy egyáltalán működni. Az anyagban keletkezett kis ''űrök'' megakadályozzák az elektromos áramlást (magasabb feszültség kell, hogy jól működjön azonos frekvencián...stb.."
Használtan vetted? Mert ha nem, és garis, akkor sürgősen gariztasd!
[ Szerkesztve ]
-
MrPG8
aktív tag
Hello!
Lenne egy kérdésem.
Éppen gépújítás előtt állok. DDR3-mas ramokat szeretnék 4GB-ot dual chanelbe. Ki is néztem a megfelelő KIT-emet, de sajnos azóta elfogyott és csak rendelésre lehet kapni. Viszont külön 2GB-osból kapható. Vehetek 2 2GB-osat is vagy maradjak a Kit-nél?
Köszi! -
Ren Hoek
veterán
válasz szaszabee #26191 üzenetére
Ha kicsit adsz a késleltetésre, úgy nem indul el alacsonyabb feszen? Mert ahogy a cikkben is olvasható, csak mégkárosabb neki a magasabb fesz. Lehet ha feláldozol egy kevés késleltetést, ami szerintem úgysem észrevehető - hosszabb élettartama lesz. Vagy visszaveszel frekvenciát.
Ezek most gyári értékek? OCZ oldalán 1066 a max, és az is 2.1 V-on megy... Illetve "OCZ EVP (Extended Voltage Protection) is a feature that allows performance enthusiasts to use a VDIMM of 2.15V without invalidating their OCZ Lifetime Warranty."
Ilyen ramod van?
[ Szerkesztve ]
-
mandras81
senior tag
Sziasztok!
Ez és egy Gigabyte X48T-DQ6 alaplap jó párosítás lenne?
Mennyire húhzatóak ezek a RAM-ok?
Köszi a választ előre is!
-
potyi23
senior tag
Hi. A ddr3/1333 ramjaimat hogy tudom mennyire kell allitanom ezeket : dram cas activate to precha,ras to ras delay,row refresh cycle time,write recowery time,read to precharge time!!Honnan tudom ezeket kiolvasni? kocce
-
Zufo
tag
Sziasztok
Új ramokat szeretnék venni mert a régiek bemondták az unalmast, tudnátok ajánlani valami jó tauning ramot semmiféle képpen se legyen 1066hz alatti és 2 gb-os kitről lenne szó. Szóval ha tudnátok ajánéani valami minőségi darabot ölrülnék a keret rá olyan 15k huf.
Köszi előre is.
-
Mandarinn
senior tag
Sziasztok!
Mit szóltok a Silicon Power memóriákhoz?
Meg szabad venni jó áron? -
-
banderasz77
addikt
Üdv.
Veszek egy új procihűtőt (Mugen 2 ) és a meglévő Corsair Dominator ramjaim nem fognak elférni. Ezért alacsony modulokat kellene vennem és kérdezném, hogy mik az ajánlott kitek. 2*2 GB kellene 1066 Mhz, 5-5-5-15 időzítésekkel.
Amit kinéztem eddig az a Corsair XMS2 v. a Kingston HyperX Black edition (ez gondolom csak színben más, mint a sima) infót nem találtam róla.
Új hozzászólás Aktív témák
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest