Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin_Shield

    őstag

    válasz stargazer #51454 üzenetére

    Attól függ mit hasonlítasz és mivel. Adott fényviszonyok között, ha mondjuk ISO100-on 1/125 záridőhöz f2.8 kell, akkor mindegy mekkora az érzékelő. Egy mobilteló körömpiszoknyi szenzorán épp úgy ezek az értékek fogják adni a helyes expozíciót, mint egy középformátumú Hasselbladon.
    Természetesen a két - fiktív és sarkított - példában szereplő képek nem lesznek minden téren egyformák, az expozíciós adatok egyeznek meg. A mélységélességi viszonyok viszont nagyon mások lesznek az optikák eltérő fizikai gyújtótávolságai miatt.
    A nagyobb szenzor összességében számtalan előnnyel, de hátránnyal is jár. Például sokkal jobban tűri a magas érzékenységet, jobb a dinamikaátfogása, nagyobb színmélysége. Hátránya, hogy drágább, nagyobb és súlyosabb lesz a rendszer.
    A kisebb mélységélesség - szerintem - se nem pro, se nem kontra, van amikor előny és van amikor nem az.
    Minden érzékelőméret egy átgondolt kompromisszum erdeménye, a mobiltelefonoké épp úgy, mint a KF vázaké. Hogy ki, hol és mivel köti meg a magáét, az egyéni probléma. Ha neked kevés az MFT tudása akkor tudsz váltani APS-C-re, Fullframe-re, vagy akár még feljebb is. Tedd azt amit jónak látsz, válaszd azt a rendszert ami tetszik, de ne hamis indokok alapján, mert aztán koppanás lesz a végén, hogy nem ilyen lovat akartál.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák