- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iOS alkalmazások
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #59047 üzenetére
Úgy vettem észre, hogy custom vonalon több embernek fontosabb a kapcsolók hangja, mint a nyomásérzet. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fontos a másik, hanem például azt, hogy a thock megbocsátóbbá tesz sokakat a nem olyan sima járásért.
Szerintem egy csörgő-csattogó stabilizátor vagy pengő rugó bármilyen gépelési élményt tönkre tud tenni.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Pakmara
őstag
-
dqdb
nagyúr
válasz Pakmara #59052 üzenetére
A barna gyenge taktilitásának van némi hangja, de azt simán elnyomja például az, ha tövig nyomod a billentyűt, ahogyan rengetegen teszik. És persze a hang erőteljesen függ magától a billentyűzettől is, ugyanaz a kapcsoló eltérően hangozhat két modellben.
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz Pakmara #59052 üzenetére
Boven nem a legrosszabb igeny, felre ne erts; csak mar el kellett kezdenem talalgatni, hogy az ilyen fontos igenyek kielegiteseert mit fognak legkozelebb bealdozni a gyartok.
Ugye mert a hulladek minosegu (es amugy pont emiatt hangos) kupakok epp az elozo elengedhetetlen feature miatt lett elterjedt.
[ Szerkesztve ]
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
prolad
addikt
válasz Domonkos #59047 üzenetére
Persze, a világítást látod, a hangot hallod, 2 fontos érzékelési mód kilőve. Emellett ne legyen büdös, legyen jó íze és kellemes tapintása, így lefedtünk minden érzékelési módot. Az hohy milyen használni, ezek után lényegtelen :D
De viccen kívül, jobban járna mindenki, ha a gyártók az RGB helyett a halkságra kezdenének fókuszálni, már csak amiatt is, mert a halk billentyűzet extra szoftver nélkül is halk, az RGBnél ez már feltétlen mondható el.
-
Dester31
tag
SteelSeries Apex Pro billentyűzete van itt valakinek? Érdekelne egy-két személyes tapasztalat, főleg az állítható "keménységgel" (és a zajossággal) kapcsolatban.
Des
-
Csandi
őstag
válasz Dester31 #59056 üzenetére
Próbáltam már, azt tudod állítani, hogy milyen magasan érzékeljen a kapcsoló. Lehet nagyon gyorsra tenni, meg hagyományos MX Red hosszúságúra is. Hangosnak hangos, a kupakok nagyon zörögnek/lötyögnek (rattle), de akiknek van általában szeretik. Nekem akkormár a Razer Huntsman TE sokkal jobban bejön.
Ja meg azt olvastam redditen, hogy hosszú távon elromlanak ezek az állítható kapcsolók, bár ez lehet, hogy csak pár egyéni eset volt.
-
nyunyu
félisten
válasz Csandi #59057 üzenetére
Egy Hall-effektes érzékelőn mi tud elromlani?
Max az ólommentes forrasztása
Más kérdés, hogy az ilyen elven működő billzetekről már a hetvenes-nyolcvanas években leszoktak az áruk miatt, ezekhez képest már a 83-ban megjelenő Cherry MX is nagyon olcsó volt.
Aztán pár éve néhány fanatikus nörd elővette ezt a technológiát, és létrehozták az XMIT billzetet, aztán megjelent a kínai AcePadTech, végül SS is látott benne fantáziát, és kihozták az OmniPoint switches billzetüket.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #59059 üzenetére
Kezd ismét divatba jönni az optikai kapcsolókkal együtt, például a Gateronnak is van HE kapcsolója az optikai mellett. Wooting two Lekker Edition december-január során jön meg az előrendelőknek, aztán jövő áprilisra várható a Wooting two HE az optika vonal mellé (vagy helyére, ez nem világos). Vagy ott van az Input Club és az ő Keystone billentyűzetük teljesen analóg érzékeléssel szoftveres oldalon, ebből készül taktilis változat is, valamint a sokak által várt, beam spring élményt nyújtó karakterisztikájú clicky kapcsolóval is elérhető lesz valamikor.
Aztán pár éve néhány fanatikus nörd elővette ezt a technológiát, és összekickstarterezték a Wooting One billzetet
Az optikai volt Flaretech kapcsolókkal, a Lekker Edition és a HE lesz mágneses. És ha már mágnesek, akkor custom vonalon pedig hamarosan jön az első olyan GB, ahol a plate-et mágnessel "lebegtetik", hogy teljesen izolálják a háztól a gépelés során keletkező rezgéseket.[ Szerkesztve ]
-
Aljasvip
senior tag
Amazon.de-n akciós megint a Logitech G815: 111€ +10,6€ szállítás Magyarországra, felbontott darabok 103€ + free shipping áron mennek.
G915-re és G915 TKL-re továbbra sincs semmi akció, majd talán karácsony körül. -
C1trom
tag
Sziasztok! Akinek van itt, vagy van tapasztalata brown switches coolermaster ck350-el lenne pár kérdésem hozzájuk. A google nem igazán segített eddig.
Ez a 20-30k közti árkategória az amit még max kiadnék egy billentyűzetért és ezzel szemezek, de vannak kételyeim.
Igények: magyar, fullos / nem csonkított kiosztás, rgb, és / vagy fehér háttérvilágítás, de nem túl übergémer design, diszkrét hang, kábelmenedzsment (variálható kábelkivezetés.. fixen középen nem jó, esetleg bal szélen).Szóval a kérdéseim:
-A világítást lehet egyszínű fehérre állítani? (Vagy legalább egyáltalán bármilyen egyszínűre, mert mindenhol csak szivárványosan látok róla képet)
-Világítás fényereje állítható-e?
-Hangja mennyire irritáló? Még egy mellette alvó idegbeteg csivavát sem ébreszt fel? Hallani egy egész szobában, vagy az egész lakásban? Vagy még a szomszéd is jön reklamálni a zajért?
-Általában milyen az anyag / összeszerelési, működési minősége?Esetleg valami hasonló árkategóriás billentyűzet létezik ami megfelel a fenti igényeimnek?
Előre is köszi! -
copass
veterán
tegnap megjött a Redragon Kumara K552...tisztában voltam vele hogy milyen az outemu, na de ez vmi nagyon rossz széria (NATEC Genesis Thor 300 egyáltalán nem peng). a rugó rettenetesen peng, a fém plate és a tök üres műanyag ház meg még jobban felerősíti. azonnal nekiestem!
35g rugókra kicseréltem és kapott pici olajat. stabikat zsíroztam és a pcb-re raktam gumi lapot. házba raktam egy kis alátétfóliát.
a pcb és a plate közé tettem öntapadós ablakszigetelő csíkokat.
határozottan szebb lett a hangja.
csináltam egy előtteutánáta videót![ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
DewiL
senior tag
silent alpaca vs cherry mx silent red
mindkettőre menne majd lube (205g0) és film (tx)
megéri-e az alpaca a közel dupla árat ?"I am the beginning... the end. The one who is many. I am the Borg."
-
dqdb
nagyúr
Ha a simaság fontos számodra, akkor bőven, ha csak a hang, akkor nem.
A Silent Alpaca csak egy átszínezett Durock Silent Linear, szóval az is mehet helyette, ahogyan a többi átszínezés is, mint Ghost switch vagy Seriko (bár most egyiknek sincsen jó ára vagy szimplán elérhetetlen, a két utóbbi GB-ban volt jó áron 50-55 centért).
A switch film Durocknál kötelező, Cherrynél felesleges.
Azzal gondolom tisztában vagy, hogy a kapcsoló nem minden, egy halkított kapcsoló is tud hangos lenni nem jó körítés mellett.
[ Szerkesztve ]
-
DewiL
senior tag
Csak a hang fontos :D nem biztos hogy észrevenném a különbséget a simaságban, de aztán ki tudja... vagy ez miben nyilvánul meg? (sejtem hogy nehéz ezt leírni)
igen, durock silent lineart néztem én is, de nem olcsóbb mint az silent alpaca (0,75€)
a cherry meg developer kitben 0,31€-re jön ki, a filmre itt azért gondoltam, mert olvastam, hogy kapcsolóház megbontása után érdemes lehet, meg ha már úgyis szétszedem, felrakni már nem sokkal több munkakb ez lenne a setup:
ymd75v3 + brass plate
kdb75 alu case + foam
durock stab-ok
kprepublic HU pbt caps[ Szerkesztve ]
"I am the beginning... the end. The one who is many. I am the Borg."
-
copass
veterán
válasz nyunyu #59074 üzenetére
nem félek! melóhoz kell a clicky rájöttem. de kell most már egy switch opener...
láttam egy olyat hogy zsugorcsövet húznak a stabira, azt még kipróbálom a hamán. teszek ár egy mini usb-t még és kész.
így néz ki a stabi allati "fogásjavító"
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
dqdb
nagyúr
vagy ez miben nyilvánul meg?
Ha nyomod le a billentyűt, akkor nem simán csúszik lefelé, hanem reszelősen-súrlódva teszi ezt. Az előbbiről híres a JWK/Durock, az utóbbiról hírhedt a Cherry (és bejáratás előtt a Cream), kenéssel javítható, de nem lehet eltüntetni teljesen.De ha te ezt nem érzed, akkor egyértelműen Cherry, mert olcsóbb és kissé mélyebb tónusú eleve a hangja (ezen a téren pedig a Durock szorul segítségre, a 205g0 és a switch film mélyíti a hangszínét).
Hogyhogy KBD75 ház, de nem KBD75 nyák? Nem ismerem az YMD75-öt, csak kérdezem, KBD75 volt már a kezemben egy összeszerelés erejéig.
Ha a halkság a lényeg, akkor a réz plate helyett alumíniumot választanék, mert ha az előbbi peng (és képes rá), akkor az a fület jobban bántó magas frekvenciás hangon teszi. Vagy ha a puhább gépelési élményt kedveled, akkor PC plate (bár PC-t és más műanyagot még csak top mount és gasket mount esetében próbáltam, tray mountnál nem tudom, hogyan működik, hiszen ott a plate csak merevít, és a PCB-nél fogva van rögzítve a belső).
Erre a szivacsra gondoltál a PCB és plate közé, vagy egy másikra a ház és a PCB közé?
-
DewiL
senior tag
szerintem akkor teszek egy próbát a cherry-vel (+205g0), max majd cserélem, ha mégsem tetszik és rendelek próbának pár silent alpacat
ymd75 iso + hotswap és 45$ ezért választottam
a brass platenek nekem jobban tetszett a hangja videók alapján, aztán majd kiderül milyen leszezt mindenképpen + a case aljába még valamit lehet rakok majd
a module foam-on még gondolkozok"I am the beginning... the end. The one who is many. I am the Borg."
-
Aksomatic
senior tag
Sziasztok adott egy Spirit of Gamer XK500 amiben elromlott egy switch, az a helyzet, hogy nem tudom még állapítani milyen switch van benne, azon kívül hogy barna. Egyáltalán ezeknél az olcsóbb billentyűzeteknél ki lehet forrasztani vagy ez nem ilyen egyszerű
-
Radeon_5
aktív tag
Bambusz case-et hogy erdemes karban tartani?
Szetszedni nem akarnam a billt max a keycapeket leSon of a Bit
-
dqdb
nagyúr
válasz Aksomatic #59082 üzenetére
Valószínűleg nem a kapcsoló romlott el, hanem csak az ólommentes forrasztásnak van nyűgje. Forraszd ki és vissza és remélhetőleg nem javul. Ha nem, akkor cseréld fel valamelyik ritkán használt kapcsolóval (Scroll Lock például). AliExpressről lehet kapcsolót rendelni, de ez az adatlapja szerint Victory márkájú darab annyira ismeretlen, hogy éppen ilyet nem.
Radeon_5: szerintem itt tedd fel a kérdést, ez inkább faápolással kapcsolatos dolog, mint billentyűzetekkel
-
Amerigo57
őstag
Egy kis érdekesség a FNATIC cégtől.
Link:[ Szerkesztve ]
-
lionshamlet
senior tag
Sziasztok, adott 1db wireless keyboard és 1 db wireless egér, nem egy típus így mindkettő a saját adapterével működik csak.
Hogyan tudnám megoldani, hogy egy adapteren működjön mindkettő?
(valamiért azt gondoltam, ezek plug/play eszközök és működnek egy adapterről is mivel ugyanazt a frekvenciát használják, de ezek szerint mégsem, mindegyik eszköz csak a saját dedikált adapterével működhet talán)?
-
tusi74
őstag
válasz lionshamlet #59088 üzenetére
Én úgy tudom, hogy ez csak a Logitech eszközökkel van megoldva, de azok közül is csak azoknál, amelyik unifying vevővel rendelkeznek. Vagyis, ha mind az egér, mind a billentyűzet unifying-os, akkor az egyik vevőjére rá"programozható" a másik eszköz. Ehhez régen saját kis program volt. Mára a Logitech Options add device gombjával meg lehet megtenni.
-
dqdb
nagyúr
válasz lionshamlet #59088 üzenetére
frekvencia != protokoll
Nincsen szabványosított protokoll a nem Bluetooth alapú eszközökhöz, így minden gyártó sajátot használ, akár többfélét is (Logitechnek legalább háromféle 2,4 GHz-es megoldása van, és 27 MHz-esből is volt kettő). Sokszor az eszköz és az adapter megváltoztathatatlanul össze vannak párosítva, ha elhagyod a vevőt, akkor megszívtad. Egyes eszközöknél működik a párosítás, de egy vevő csak egyetlen eszközt képes kezelni, míg másoknál egy vevő több és többfajta eszközt is képes kezelni (a felettem említett Logitech Unifiying ezen a téren a legokosabb). Sőt, az is előfordulhat, hogy egy eszköz több vevővel képes kommunikálni, azaz például két gép között tudod a billentyűzetet kapcsolgatni.
-
dqdb
nagyúr
iso + hotswap és 45$ ezért választottam
Látom, végre egyre több tervezőnek esik le, hogy elfér egy nyákon egyszerre az ANSI és ISO kiosztás is Kailh hotswap socketekkel. Az kicsit mókás, hogy a képen az ISU Enterhez tartozó socket hiányzik, csak a jelölése van ott a nyákon. A műanyag plate-re tett javaslatomat felejtsd el ezzel a nyákkal, a Kailh hotswap megoldása olyan szinten merevíti önmagában a nyákot, hogy egy műanyag plate előnye flexibilitásban nem jönne ki, legfeljebb a fémes hang teljes hiánya lenne pozitív (FR4 plate lenne a legjobb, de az még nem terjedt el az kínai DIY vonalon, pedig az egyik legolcsóbb megoldás és közben nagyon jó).nyunyu: Jéé, értelmes hotswap elektronika, amibe belemennek a PCB mounted kapcsolók, és nem kell amputálni a plusz lábaikat???
A GMMK-n és Dropon kívül a hotswap billentyűzetek és nyákok készítői szoktak gondolkodni Sőt némelyek még tovább mennek, és PCB mounted stabilizátorokat tesznek fel, hogy a felhasználó lehetőségeit ne korlátozza be ezen a téren sem úgy, hogy ez neki nagyon költséggel sem jártAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
DewiL
senior tag
a plate-et illetően eszembe jutott, hogy mi lenne, ha liquid rubber spray-el lefújnám pl ilyennel, mondjuk egy második alu plate lenne a kísérleti alany, de valószínűleg hülyeség, mert nem találtam hasonló kivitelezést
"I am the beginning... the end. The one who is many. I am the Borg."
-
Kowi84
aktív tag
Tudom, hogy nem egy több 10000 forintos klavi, és nem lehet benne bizgentyűket cserélgetni, hogy máshogy csilingeljen lenyomás közben, de hátha tud valaki segíteni...
Ez a konkrét típus nagyon tetszik, mind elrendezésben (normális méretű az enter!), mind formailag, de sehol sem találok belőle magyar nyelvűt. Tudtok olyan billentyűzetet javasolni, ami hasonló ehhez (árban is), vagy olyan oldalt ahol létezik magyar nyelvű? -
dqdb
nagyúr
Meglehetősen rossz ötlet lenne. A szükséges, tizedmilliméteresnél kisebb pontossághoz képest csak vastag réteget tudnál ezzel létrehozni, azzal pedig hazavágnád az egészet, ha csak úgy simán felviszed.
Egy kapcsoló nem csak annyi helyet foglal el, amekkora számára a lyuk a plate-en, hanem kicsit nagyobbat, így végig kellene maszkolni minden kivágást fél milliméteres szélességben, hogy oda ne kerüljön anyag. Ha pedig azt gondolod, hogy nem kell a maszkolás, a gumit úgyis össze tudod nyomni, amikor a kapcsolót beteszed a plate-be, akkor sok szerencsét, egyes plate-ek annyira szűkek tudnak lenni (a kapcsolók pedig néha kicsit testesebbek), hogy sokszor kihívás tud lenni bepattintani a kapcsolókat (pár hónapja két flex cuttal ellátott CF plate-be tettem BOX kapcsolókat, még másnap is fájt a hüvelykujjam).
Ha fémet akarsz és merevebbet, és nem baj, ha a plate hajlamosabb magas hangszínű pengésre, akkor réz. Ha fémet akarsz és kevésbé merevet, akkor alumínium. Ha fémet akarsz és kellemetlenül merevet, akkor acél. Ha rézhez hasonlót szeretnél fémes hang nélkül, akkor nem kikönnyített CF. Ha alumíniumhoz hasonlót szeretnél fémes hang nélkül, akkor FR4. Ha műanyagot szeretnél és flexibiliset, akkor PC vagy kikönnyített CF. Az esetedben a tray mount rögzítési pontjai miatt a flexibilis plate annyira nem nyerő, a plate jobb alsó sarka így is sokkal többet fog mozogni az univerzális jellege miatt, azaz az alsó sorban és főleg annak a jobb oldalán a sok támogatott kiosztás miatt alig van anyag.
-
Csandi
őstag
válasz Kowi84 #59094 üzenetére
Minden enter normális méretű, kérdés ki mit szeret/mit szokott meg
Egyébként én nem tudok ilyen árban magyar mechanikus billről, a legolcsóbb amit szoktunk ajánlani CM kb. 25 ezer
Illetve most felnéztem az egyik népszerű magyar üzlet oldalára ipon, beállítottam, hogy mecha és magyar, 10ezer alatt 2 darabot adott fel, de mindkettő kb. annyira noname mint amit linkeltél, így valószínűleg mindegy melyiket veszed.
[ Szerkesztve ]
-
-
Enton
addikt
válasz Kowi84 #59094 üzenetére
Első nekifutásra sikerült a kb leglehetetlenebb kiosztást favorizálnod a magyar nyelvhez. A hosszú bal shift, meg 1u backspace* mellé és ugrik a hosszú "í" betű is.
Legközelebbi helyben talált rokon immár rövid bal shift és hosszu "í" is akad de még mindig 1u a backspace*:
Genius Scorpion K8Ami kicsit jobb lehet a sima ISO+hu kiosztás végett:
Genius Scorpion K8
Hama Letality2Plusz egy rakat van világítás nélkül és vagy AnsIso kevert kiosztással(képek és cikkszám alapján akár még jó is lehet).
Apróról ilyen ársávban, ha nem riaszt vissza a használt klavi:
Hama urage
Asus Cerberus
Cougar 200KAkad most ami neked bejöhet. Vatera, jó fogás, fb marketplace, még kismillió opciót adhat.
Meg alzán lehet még esetleg újracsomagolt példányokat találni, ha épp van bármiből is.Esetleg amazon.de vagy amazon.co.uk(év végéig), újracsomagolt vagy akciós példányok, de akkor uk+ISO ami kiosztás kell keresni és matricázhatsz a rendes magyar ékezetes betűkért.
Érdemes egy közeli media markt vagy valami számtech bolt meglátogatása ahol ilyen billek szoktak kirakva lenni, ott tudsz jobb képet kapni mit is tudnak ebben az ársávban a billek a kezed alatt.
*:Ha nem használtál még eddig 1u backspace-t akkor messzire kerülendő, biztos nem ezután fogod megszeretni.
"just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
HELLAFLUSH
őstag
Sziasztok! ne haragudjatok, hogy itt teszem fel a kérdésemet, de más topicot nem találtam.
Vettem egy Coolermaster CK530 TKL billentyűzetet alkatrésznek amit életre tudtam kelteni.
Szétszedve látszott rajta, hogy be volt ázva...kitakarítottam a PCB-t denaturált szesszel aztán több napig száradt...minden szuperül működik viszont 10db RGB led nem világít rajta, de a Gateron Bwown kapcsolók viszont működnek.
Lehetséges , hogy zárlat miatt haltak be a ledek? vagy előfordulhat, hogy a PCB a hibás?
érdemes lehet LED-et rendelni hozzá?
Az alábbi karakterek nem világítanak:
y
c
b
m
.
-
jobb SHIFT
balra nyíl
jobb WINDOWS
Scroll Lock
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Projektor topic
- Ukrajnai háború
- Hálózati / IP kamera
- Hardcore café
- Tőzsde és gazdaság
- Call of Duty: Black Ops 6
- Pixelkeresés a hardverrengetegben
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest