Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Domonkos

    Ármester

    válasz mave13 #58250 üzenetére

    Kivancsi leszek majd a velemenyedre mondjuk ugy 1-2 honap mulva is, amikor mar jol hozza leszel szokva ehhez es majd egyszer visszaulsz a G15 ele egy rovid idore. :))
    Hozzaszokast segitendo: probald meg annyira finoman hasznalni a billentyuzetet, amennyire csak tudod! Ha nem kell (marpedig mechanikus billentyuzetnel nem kell), akkor ne nyomd le tovig a billentyuket! Probalj meg raerezni, hogy mikor fognak es pont annyira nyomd oket csak le! Elegge hamar ra lehet, es utana sokkal jobb, "legiesebb" lesz a hasznalata! (es ha egyszer tenyleg sikerul raerezni, akkor onnantol lesz erthetetlen es ertelmetlen a kommersz membranos billentyuzetek hasznalata :DDD )

    [ Szerkesztve ]

    Gender of electrical connectors is defined by the pins.

  • grizlisandor

    addikt

    válasz mave13 #58250 üzenetére

    Köszi, akkor ha veszek billentyűzetet, akkor mindenképpen veszel hozzá csukótámaszt.

    CK530 TKL szemezek, ahhoz a S méretű csuklótámasz kell, egyedül az alzánál van jelenleg; múlt héten volt 3 helyen is, olcsóbban. :U

  • dqdb

    nagyúr

    válasz grizlisandor #58252 üzenetére

    Gloriousnak is van csuklótámasza, az jobb minőségűnek tűnik (igaz, drágábbnak is). Vagy ha nem extrém sürgős, akkor ott van az AliExpress, szivacsos kapható fillérekért, vagy keményfa kicsit drágábban (ez utóbbit itthon is könnyen legyártathatod vagy elkészítheted magad is akár), vagy ha tudsz 36 cm szélességben 3D nyomtatni, akkor generálok szívesen ilyen szélességű csuklótámaszhoz DXF fájlt.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • copass

    veterán

    válasz grizlisandor #58252 üzenetére

    az a CM nekem nem jött be nekem, macska játék lett belőle! :D
    kingston még mindig bírha a strapát, igaz drágább is.

    [ Szerkesztve ]

    "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

  • dqdb

    nagyúr

    válasz mave13 #58250 üzenetére

    a magas billentyűzethez erősen ajánlott, mert igencsak változtat a gépelési élményen
    Szerintem is kell, a kapcsolók magassága miatt nem lehet kellően alacsonyra építeni egy MX kapcsolós billentyűzet elejét (úgy rémlik, hogy 16 mm a legkisebb elérhető magasság a kupak szoknyájának aljáig).

    viszont szaga az van... nem is kicsit
    Én kapcsolókkal jártam így. Megjött egy zacskónyi NK Blueberry, kibontottam és a névből "várható" áfonyaillat helyett megcsapott a rohadt halszag. Körbekérdeztem, hogy ez most egyedi-e, aztán megnyugtattak, hogy nem, az egyik műanyagnak szellőznie kell kicsit, addig ragasztós hal szaga van :) 3 napig pihent 15 fokban egy tálcára kiterítve, azóta semmi szaga.

    Meg, nincs körbe levarrva, úgyhogy vannak kételyeim a textil fedőréteg tartósságát illetően, de majd kiderül.
    Steelseries deskmatem volt ilyen, az olyan 3 évig bírta, aztán elkezdett persze felpöndörödni (eddigre a felszíne is megkopott). Közben mosózsákban többször kimostam, szóval tartósabb volt, mint elsőre vártam volna, de inkább szépen beszegett szélű darabokra cseréltem le, azok szemre tartósabbnak tűnnek (aztán majd az idő igazolja vagy cáfolja :) ).

    kellemesebb, de sokkal hangosabb, szebb a világítása
    Több fény = több hang, a low profile kialakítás kedvez a fénynek, cserébe sokkal hangosabbá teszi a billentyűzetet. De ez a divat, egy rendes high profile billentyűzetet nem lehet kapni sajnos. O-gyűrűzni tudod, az a bottom out hangját tompítja (a felfelé irányt nem), cserébe a fényből elvesz, vagy ahogyan Domonkos is írta, megtanulod nem tövig nyomni.

    perifériás látásnál érzékelhetően villog,
    Ezt korábban rendszeresen megemlítettem, hogy zavaró tud lenni (a korábbi CM billentyűzetek 150 Hz-en vibráltak), általában az a válasz jött, hogy nem érdekel és én nem látom, tehát nem zavarja a szemem (pedig igen).

    a billentyűzet nyitott jellegéből adódóan gyűjti a macskaszőrt... nagyon. A macs pedig vörös, így látszik is elég rendesen.
    Ezt hátrányként említve olyan reakciót kaptam, hogy jobb a low profile kialakítás, mert ezt sokkal könnyebb tisztítani. Igaz, sokkal könnyebben megy tele szösszel, és azt tényleg könnyebb kitakarítani, ami nem menne bele, ha nem ilyen lenne a kialakítása.

    Ez a sztori úgy 20k körül lenne reális cakk-pakk. De, ez van, a cucc talán újabb 15 évre marad, a G15 megy a B gépre.
    Kijelenthető a G15 korábbi árát nézve és korrigálva az azóta 50%-ot dráguló dollárral, hogy most is hasonló áron vettél billentyűzetet.

    Javításra szoruló forrasztásra, kihulló LED-re vagy kupakcserére számíthatsz, de maga billentyűzet menni fog valószínűleg. A kapcsolóhiba ritka (a mikrorepedéses forrasztás gyakori, amit sokan hibás kapcsolónak hisznek), de könnyen cserélhető, az MCU is bírni szokta megfelelő ESD védelem mellett (annak inkább a locsolás szokott megártani), kupakot lehet rá venni, így tényleg sokáig bírhatja.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Domonkos

    Ármester

    válasz emvy #58256 üzenetére

    A massdrop crtl-tol anno miert valtal meg?

    Gender of electrical connectors is defined by the pins.

  • emvy

    nagyúr

    válasz Domonkos #58257 üzenetére

    Mert megimpulzusvasaroltam a Varmilo 68%osat. A massdropot nem szerettem különösebben, inkább látványos volt, mint jó. A legmagasabb minőségű billentyűzetem kétségtelenül a Varmilo volt.

    while (!sleep) sheep++;

  • emvy

    nagyúr

    válasz emvy #58256 üzenetére

    Meg ehhez annyit, hogy a trackpointja tokeletes, pont olyan, mint az IBM.

    while (!sleep) sheep++;

  • Zizi123

    senior tag

    válasz Zizi123 #58015 üzenetére

    Segitsetek!!!
    Van a pengo Varmilo MX Brown-al a kalvariam.
    A P...l Kft nagyon rendes volt, es felajanlotta, hogy kicsereli 1 msikra, de kiderult, hogy megneztek 1 2 evvel regebbi Varmilo MX Brown-t, es az is ugyanugy pent, mint az enyem, tehat valami mas problema all a dolog mogott.
    Rendesek voltak, es felajanlottak, hogy kicserelik valami masra:
    Pl
    vagy
    Pl2
    esetleg
    pl3

    A DAS Keyboard -nal bukom a vilagitast, es a magyar nyelvet, de marad az mx brown.
    Ujra Varmilo, csak silent red -el, vagy red-el amik hat nem tudom, hogy irodai felhasznalasra mennyire jok, es meg fizethetek is ra par ezer FT-ot.

    Vagy csereltessem ki ugyanilyen Varmilo mx brown-ra, es bontatlanul menjen fel a hardverapro-ra?
    Teljesen tanacstalan vagyok.
    Es utolso sorban persze ott vannak a hazibarkacs megoldasok, amivel bukom a garit, de akar jo is lehet a bill..

    Eddig iszonyat nagy szivasnak erzem ezt a Varmilo ugyet.

    [ Szerkesztve ]

  • Domonkos

    Ármester

    válasz Zizi123 #58260 üzenetére

    DasKeyboard-ra ne csereld; mert nem egy ligaban versenyeznek. :(

    Gender of electrical connectors is defined by the pins.

  • tusi74

    őstag

    Jó régen jártam már itt, pedig régen ez volt a kedvenc topikom. Szerintetek miért adják el sokan a mechanikus billentyűzetüket? Legalábbis itt a Hardveraprón rengeteg eladó mechanikus billentyűzetet látok eladó sorban. Amikor anno berobbantak a mechák, az volt mellettük az érv, hogy milyen tartósak, bezzeg a membránosok hogy felkeményednek. Viszont ha így van, akkor az emberek nem hosszútávú befektetésre vesznek mechanikus billentyűket? Szinte újakat is hirdetnek.

    A másik, érdekességképpen elővettem egy legalább 10 éves Made in Germany Cherry Cymotion Expertet, és olyan, de olyan kényelmes volt. Semmi felkeményedés, puha, mint a vaj. A billentyűk anyaga olyan, amilyet már régen láttam. Nincs egy kopás rajta. Sőt szinte olyan érzékeny, hogy hozzáértem, és már kapcsolt is. Felért egy Cherry MX reddel. Vagyis szerintem a régi membrános billentyűzeteket, még sokkal strapabíróbbra építették.

    Most vacillálok, melyiket használjam, a Cherry MX Board 3.0 blue-t, vagy a Cymotion Expertet. Talán az szól a mecha mellett, hogy gépelni, valóban pontosabban lehet vele, mint a membránossal. De érzetre meg a membrános a jobb.

    Illetve nemrég olvastam egy külföldi fórumot, ahol arról szólt az eszmecsere, hogy lehet úgy megbuherálni a mechákat, hogy pont olyan legyen mint egy membrános. Csak nem vágynak vissza az emberek a puha billentyűütésre, ez a mecha őrület megmarad egy hype korszaknak. Kíváncsi vagyok, kinek mi a véleménye.

    [ Szerkesztve ]

  • Domonkos

    Ármester

    válasz tusi74 #58262 üzenetére

    En azert kezdtem el eladogatni a mechanikus billentyuzeteimet, mert amikor mar a tartalek tartalekanak a tartalekanak a tartalekanak is volt tartaleka, akkor rajottem, hogy egy parat mar biztosan nem fogok tobbe hasznalni. Tovabba az izlesem is valtozott, igy most mar nem ugyanazokat a billentyuzeteket hasznalnam, mint anno birtokoltam. Legtobbszor en is hasznaltan vettem oket, nem buktam rajtuk akkorat, hogy ne akarjam oket akar havonta valtogatni. :U

    >Illetve nemrég olvastam egy külföldi fórumot, ahol arról szólt az eszmecsere, hogy lehet úgy megbuherálni a mechákat, hogy pont olyan legyen mint egy membrános.
    Ez egy az egyben hulye gondolat. Ha olyan erzetet szeretne, mint amit a membranos billentyuzet ad, akkor vegyen egy membranosat. Semmi ertelme messzirol indulni es egy nagysagrenddel tobbet a celra kolteni. :N

    >Csak nem vágynak vissza az emberek a puha billentyűütésre, ez a mecha őrület megmarad egy hype korszaknak.
    Vissza?! Azt azert ne feledjuk el, hogy a membranos billentyuzetek a mechanikus billentyuzetek olcsositasanak a tovabb-olcsositasanak vegtermeke. Rohadtsok kompromisszumot hoztak azert meg, hogy legalabb valamennyire hasonlo tudjon maradni az erzet, mikozben a gyartasi koltsegeket a minimumra tudtak szoritani. Szerintem kicsit tullottek a celon. En inkabb azt nem ertem, hogy hogy vannak olyanok, akik a mai, laposabnal laposabb (erre majd ne felejtsetek el rakerdezni kb. egy honap mulva nalam :DD ), nedves homok erzetu billentyuzetet tartjak mervadonak. Bar tudom, izlesek es pofonok kulonboznek... :U

    [ Szerkesztve ]

    Gender of electrical connectors is defined by the pins.

  • tusi74

    őstag

    válasz Domonkos #58263 üzenetére

    Régen én is éltem haltam a lapos billentyűzetekért. Sőt, mindenáron ollós billentyűzetet akartam. Aztán lett egy pár ollós, amiknek a műanyag ollója nagyon hamar tönkrement. Nem tudom, egyáltalán létezik-e fém-ollós billentyűzet.

    Aztán lett nálam is a mecha-őrület, de még mindig a laposhoz ragaszkodtam, így lett MX Board 3.0 blue. Az első nagyon karcos volt, eladtam, aztán vettem az új szériából, ennek nagyon simán járnak a gombjai.

    De most a nagy "szerelmem" egy 10 éves német membrános, amit írtam. Pedig az minden, csak nem lapos. Azon olyan minőséginek tűnnek a keycap-ok, az MX Board 3.0 sapkái meg sem közelítik az érzetet.

    [ Szerkesztve ]

  • mave13

    őstag

    válasz Domonkos #58251 üzenetére

    Hát, a munkahelyen több leletező állomáson dolgozom, ahol a legolcsóbb billentyűzetek vannak, úgyhogy van összehasonlítási alap... Ez sokkal jobb. De, majd kipróbálom a G15-öt is egy idő múlva, most direkt pihentetem egy kicsit.

    Még anno anyám mechanikus írógépén tanultam gépelni, úgyhogy a mai napig elég durván nyomom le a gombokat, ez tény. Mondjuk tövig... vagy még tovább, idegállapottól függően. :D
    A ma esti munkáknál megpróbáltam olyan finoman pötyögni, amennyire csak tudok. Értem miről beszélsz, de ez egyelőre kurva nehéz. Vissza kell fognom magam, több hibát is vétek, és gyorsabban fáradnak az ujjaim az aktív gátlás miatt. De, halkabb lett a gépelésem, ez tény. Így már kezdem látni, miről beszéltek a kapcsolók, meg a kupakok, billentyű hangok, érzések terén.
    Meg fogom tanulni, de ez nem pár nap lesz. Köszi a tippet.

    Icewolf || kósza ||

  • mave13

    őstag

    válasz dqdb #58255 üzenetére

    Már ennek is kezd elmenni a szaga, de azért, még mindig irritáló... jó, mondjuk 24 órája bontottam ki, úgyhogy még van ideje.

    Nekem is volt Steelseries egérpadom, de elég gyorsan feladta a harcot, nem lettünk barátok. Még 2012-ben Tokyoban vettem egy Razer Goliathust, na ezzel nagyon egymásra találtunk. Azóta nyúzom, 2017-ig aktív gamer voltam, de ez a pad gond nélkül vett minden akadályt. Néha bedobom a mosógépbe, aztán olyan, mint az új... mondjuk már kicsit simább, mint új korában. Minap beújítottam egy magyar piacos verziót, meglátjuk ez is bírja-e legalább ennyit.

    Ha 3 évet elmegy ez a csuklótámasz kb. elégedett leszek. A következő szerintem úgy is keményfa lesz, valami japán stílusú... az nagyon piszkálja a fantáziámat. Lehet nem is lesz ez 3 év...

    Nem akarok O-gyűrűzni... Nem azért vettem, hogy "visszabutítsam". Inkább megtanulnám normálisan használni.
    Egyébként ennek a billentyűk közötti fénye még nem zavaró... amivel befürödtem korábban NATEC Genesis Rhod 400 RGB... na az brutális darab ilyen szempontból.
    A vibrálás igazából valóban nem zavar amikor a monitort nézem... de perifériából azért látom, ez tény.

    Hát, pont a macskaszőr az, amit nem olyan egyszerű ebből kipucolni. Elég hosszú ahhoz, hogy kifújni ne lehessen, a billentyűk közötti rések pedig kellően szűkek, és mélyek ahhoz, hogy az ecset ne férjen bele... Úgyhogy marad a hozzá kapott fedő izé, ami pont jó is lenne, ha nem lenne kivágva a nyilak helye. Így nem teljes értékű takaró. Meg nem lenne hátrány, hogy mikor használom a billentyűzetet a macska a székében aludna mellettem, és nem parádézna az asztalon, és simiztetné magát... de ez jelenleg azt hiszem nem kiküszöbölhető. Most is itt van... :D

    Ha jól dereng, a G15-öt én még olcsóbban vettem 2006 (7) ??? körül, miután kijött még talán Sulinetre. De a kalkuláció kb. helytálló. Hogy melyiknek volt jobb az ár-érték aránya? Hát passz. Akkor az LCD kijelzős billentyűzet elég különleges dolognak számított, és számomra valóban hasznos is volt játékoknál. Ez talán nagyobb wow faktort adott a dolognak. Meg akkor még kicsit gyerekebb voltam... na nem mintha most komoly felnőtt lennék. :DDD És hát hol volt akkor még/már a mechanikus kapcsoló...

    "Javításra szoruló forrasztásra, kihulló LED-re vagy kupakcserére számíthatsz, de maga billentyűzet menni fog valószínűleg."
    Ne keseríts már el, hogy ennyire bóvlit vettem... Kihulló LED??? WTF? Ezért az árért ez már csak nem valami noname kínai szemét... na jó kínai, de akkor is.

    Icewolf || kósza ||

  • ilyen_85

    senior tag

    Végre elkészült az első billentyűzetem :C

    Mivel az első építésem, azért voltak gondok és nem ment valami gyorsan, de végre megvan és a végeredmény olyan amilyet szerettem volna :). A hangja baromira bejön, nincs pengés, nincs tejfölös doboz hangja, nagyon tetszik.

    A kontroller forrasztásáig ólommentes ónnal forrasztottam, meg is látszik, baromi csúnya lett, az ón pedig szörnyű volt, és lassan ment a forrasztás. A type-c csati forrasztás nem ment könnyen, az ón nagyon nem úgy viselkedett ahogyan (a build guide alapján) kellett volna neki, de működik :)

    Később majd az esztétikai hibákat javítani fogom, szerencsére a működésével nincs gond.

    Egyelőre egy ideiglenes kupak szett van rajta, valami olcsó kbdfans-es, addig vaciláltam, hogy melyiket vegyem meg, míg végül sikerült egy olyat venni amin nincs is ISO enter :), remélhetőleg hamar ideér a végleges.

    Mindegy végül is ezt egy próbának szántam, nem voltam biztos benne, hogy megtudom-e csinálni, de végül nem volt nehéz.

    Mivel ez lesz a játékos billentyűzetem, ezért egy olcsó lineráris Durock L7 került bele, annyi hogy megkentem. A végleges kupak szett majd sötét szürke lesz és lesz benne ISO enter is :) ha végre megérkezik.

    Egyelőre nem számoltam össze mennyibe került, sok olyan dolgot kellett megvenni, amit később is tudok használni, így annyira azért nem lett olcsó :)

    képek ITT

  • ilyen_85

    senior tag

    válasz dqdb #58255 üzenetére

    Megjött egy zacskónyi NK Blueberry, kibontottam és a névből "várható" áfonyaillat helyett megcsapott a rohadt halszag.

    Erre már a cream-nél is sokat panaszkodtak :) annak is rohadt halszaga volt krém helyett :D

    Egyébként ha nem titok, hol tudtál venni Blueberry-t? Én eddig akárhol néztem nem volt készleten...

  • Domonkos

    Ármester

    válasz ilyen_85 #58267 üzenetére

    Type-C csati szoftveres USB v1.1 stackhez? Hmmmm :C

    Gender of electrical connectors is defined by the pins.

  • Pocee

    senior tag

    Sziasztok!

    érdeklődni szeretnék, hogy a laptopom rákötöttem a tvre, viszont a laptop meg így nem ér el az ágyba, ezért kellene egy billentyűzet a laptophoz ami vezeték nélküli, szeretnék valami igényes jó minőségű billt olyan 30k-ig.
    Mit ajánlotok? a laptop bluetoothképes ha ez szempont.

    [ Szerkesztve ]

    Mr.Brightside

  • ilyen_85

    senior tag

    válasz Domonkos #58269 üzenetére

    Nem azért van rajta, mert bármihez is kéne, csak nem akarok többféle kábelt tartani itthon, ezért külön örültem neki, hogy ez van rajta :B

  • dqdb

    nagyúr

    válasz ilyen_85 #58267 üzenetére

    Első DIY projektnek bátor döntés volt, és örülök, hogy sikerült szépen összerakni.

    A kontroller forrasztásáig ólommentes ónnal forrasztottam, meg is látszik, baromi csúnya lett, az ón pedig szörnyű volt, és lassan ment a forrasztás.
    Én még nem érzem a forrasztási tudásomat megfelelőnek, hogy egy ilyen nyitott nyákos megoldással próbálkozzam (biztos vagyok benne, hogy a végeredményt nem érezném eléggé szépnek, így eleve neki sem állok), az USB-C csatoló pedig tényleg a kihívás kategória.

    Mivel ez lesz a játékos billentyűzetem, ezért egy olcsó lineráris Durock L7 került bele, annyi hogy megkentem.
    Akkor a legsimábban járó lineárisok közül választottál egyet. A szám csak a stem színét jelenti, az L1-2-3-4-5-6 ugyanúgy 67 grammos rugóval jön, ami nem hajlamos pengésre. Switch film ment bele? Mert amilyen simán járnak a JWK gyártmányok, úgy tud zörögni némelyiknél a ház felső része, ezért érdemes betenni a plusz réteget (ami a hangját is mélyebb irányba tolja el).

    Úgy nézem Durock vagy Everglide stabilizátort használtál, jó döntés.

    Erre már a cream-nél is sokat panaszkodtak :) annak is rohadt halszaga volt krém helyett :D
    Ugyanaz az ház, másik stem, ezért maradt a szag is :) A Cream eddig kimaradt az életemből, így meglepetésként ért eléggé.

    Egyébként ha nem titok, hol tudtál venni Blueberry-t? Én eddig akárhol néztem nem volt készleten...
    Májusban lehetett a MyKeyboardon előrendelni, aztán valamikor júniusban küldték el. Furcsa egy kapcsoló a 3 mm-es úttal, átlagosnál nagyobb erővel és hosszú taktilis huplival. Először eléggé sok lenyomás kimaradt az izommemóriából történő touchtyping miatt, aztán amikor 1 hét múlva visszakerült egy másik billentyűzet, akkor majdnem keresztülnyomtam a gyengén taktilis kapcsolót a plate-en :) Taktilis vonalon eléggé hangos szerintem, mert nehéz nem tövig nyomni, érdekességnek nem rossz, de annyira nem jött be.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • ilyen_85

    senior tag

    válasz dqdb #58272 üzenetére

    Én még nem érzem a forrasztási tudásomat megfelelőnek, hogy egy ilyen nyitott nyákos megoldással próbálkozzam

    Életem kb 5. forrasztása volt :P előtte csak ilyen apróbb "beavatkozásokat" végeztem.

    Az ólom tartalmú ón egyébként nagyon sokat segített, a forrasztásra fordított idő nagyon sokat csökkent, szerintem legalább a harmadára, ki is vágom a csába a menteset... semmire nem való.
    Illetve a forrasztás külalakja is nagyon sokat javult, már már büszke vagyok rá :)

    Switch film ment bele? Mert amilyen simán járnak a JWK gyártmányok, úgy tud zörögni némelyiknél a ház felső része, ezért érdemes betenni a plusz réteget (ami a hangját is mélyebb irányba tolja el).

    Film még nincs benne, mert nem volt raktáron a boltokban ahonnan vettem a cuccokat (2 boltból rendeltem így is, egy 3. boltot már nem akartam bevenni a buliba), de majd később teszek bele. Két switchet úgy is újra kell forrasztani, mert nem úgy állnak ahogy szeretném.

    Úgy nézem Durock vagy Everglide stabilizátort használtál, jó döntés.

    Burzsuj hangulatomban voltam (és amúgy is rendeltem Aqua Zilenteket, ezért Zeal stabilizátorok vannak benne).

    1 hét múlva visszakerült egy másik billentyűzet, akkor majdnem keresztülnyomtam a gyengén taktilis kapcsolót a plate-en

    Igen sajnos most én is így vagyok az apple kínboard után... teljesen tönkrevágta a gépelési szokásomat ezért most még elég sokat tövig nyomom szegény L7-et...

    Taktilis vonalon eléggé hangos szerintem, mert nehéz nem tövig nyomni, érdekességnek nem rossz, de annyira nem jött be.

    Sok taktilist néztem, a Blueberry is a listán volt, de végül nem akartam rosszat venni ezért összeszorítottam a farpofámat és Zilenteket vettem. Most egy kicsit legalább úgy érzem, hogy megérte rögtön jót venni.

    Örülök neki, hogy megpróbáltam, egyelőre nagyon tetszik és ha végre a touch type is újra menni fog odafigyelés nélkül, akkor meglesz minden amit akartam.

    Akartam felvenni egy videót a hangjáról, de olyan hangosnak tűnt videó alapján (telefon mikrofonja gondolom nem jó erre), hogy inkább nem tettem, köze sincs a felvétel alapján a hangjának az igazihoz.

    Bocs a félkövér miatt, de nagyon összefolyt...

    [ Szerkesztve ]

  • nubreed

    veterán

    Sziasztok!

    Az volna a kérdésem, hogy aki már rendelkezik ilyen billentyűvel meg tudná-e mondani, hogy a Coolermaster CK550 billentyűzeten lehet állítani a világítás erősségét a billentyűkkel, a szoftver használata nélkül?

    Köszönöm!

    We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz mave13 #58266 üzenetére

    A következő szerintem úgy is keményfa lesz, valami japán stílusú... az nagyon piszkálja a fantáziámat.
    Jó az, pár évente újralakkozással sokáig bírja (vagy legalábbis az előttem lévő diófadarab jól bírja).

    Nem akarok O-gyűrűzni... Nem azért vettem, hogy "visszabutítsam". Inkább megtanulnám normálisan használni.
    Helyes. Az o-gyűrűzési mániát amúgy sem értem. Vagy eleve csendesített billentyűzetet kell venni, ami a felfelé utat is tompítja a gyűrűvel ellentétben, vagy meg kell tanulni touchtype-olni. Négy évvel ezelőtt úgy voltam vele, hogy meglátom, aztán rendelek gyűrűket, ha kell, azóta is "rendelem".

    Elég hosszú ahhoz, hogy kifújni ne lehessen, a billentyűk közötti rések pedig kellően szűkek, és mélyek ahhoz, hogy az ecset ne férjen bele...
    Sűrített levegő oldalról eléggé sok mindent ki tud tolni, de a space és a többi stabilizált billentyű környékén figyelni kell, hogy ne fújasd be vele a házba a szőrt a kivágásoknál. Vagy rendes drótos kupakleszedő, lekapod a kupakokat némi szappanos vízben ázni, és akkor egy fejtetőre állított billentyűzetből egy 6-8 milliméter széles ecsettel könnyű kiszedni mindent.

    Kihulló LED???
    Nem fizikailag értettem, hanem elektronikailag. Egy billentyűhöz négy forrasztás kell (kettő a kapcsolóra, kettő a diódára), egy RGB LED-hez szintén négy, azaz a diszkógömb effekt duplázza a forraszpontok számát. A billentyűzet erőteljes mechanikus igénybevételnek van kitéve, folyamatosan mozog a nyák, így a ridegebb ólommentes forrasztás idővel meg tud repedni (főleg akkor, ha nem túl jó minőségű). És ilyenkor LED-nél azt látod, hogy elment az egyik színcsatorna vagy az egész LED, és lehet cserélni/újraforrasztani. Ha SMD darabról van szó, akkor ez eleve macerásabb, és a LED-ek érzékenyebbek a hőre, szóval könnyebb forrasztás közben megsütni azokat, és az is előfordulhat, hogy a beteg ugyan túlélte, de mégis rosszul sikerült a műtét, akkor idővel képesek egyik napról a másikra elromlani.

    Aggódni nem kell, mert szinte minden cserélhető és javítható (az MCU lehet problémás), csak a világítás több és nehezebb melót hoz a képbe.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Radeon_5

    aktív tag

    válasz dqdb #58275 üzenetére

    A bambusz case-emet szerinted mivel erdemes kezelni es milyen surun (hogyan)?

    Son of a Bit

  • kzoltann

    aktív tag

    Nekem is elkészülöben van az elso sajat összeallitasu billem.
    Alap: Idobao ID80 lett, mert nem mertem még commitelni a forrasztáshoz. Szeretnék még probalni más switcheket. Stabilizatorokat kicseréltem Durock-ra mert a gyári tényleg elég pocsék volt.
    Switcheknél: nálam is pont Durock L7-re (62g spring) esett a választás ár-érték arányban jónak találtam. Linearisat akartam. Out of box nem tetszett annyira a hangja, ugyhogy ujrakentem oket + tx 0.125 switch filmet is kapott igy nagyon jo a gepelesi elmeny és a hangja is sokat javult.
    Került még bele hangszigetelo szivacs. Keycapekbol vártam a dropos csomagom érkezését, de költözés miatt - másik országba - sajnos nem fogom tudni átvenni mert 3 hete ül szortirozason :(
    Szoval egyelore az olcso billemrol leszedett keycapekkel használom.

    [ Szerkesztve ]

  • mave13

    őstag

    válasz dqdb #58275 üzenetére

    Ilyen kupakleszedőt kaptam a billentyűzethez, egyszerű, és jó.
    Pár évente a Logit is szétszedtem, és kitakarítottam, szerintem ez is hasonlóan fog járni...

    "Nem fizikailag értettem, hanem elektronikailag. "
    Ja, OK! Láttam már egy-két érdekes dolgot, és hát hajlamos vagyok szó szerint értelmezni a dolgokat. :D Hát, forrasztópisztolyom van, de az ide nem elég precíziós... viszont van villamosmérnök barátom... bár, ha jól emlékszem egy éve adtam oda neki a Logi M705 lapját kapcsoló cserére, és még mindig nincs kész. :DDD De, jó a taktika, mert már abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán odaadtam... Na mindegy. Talán pár évig ilyesmire még nem lesz szükség.

    Érintkezési hibás forrasztást akkor itt nem tanácsos lőlégfúvóval kezelni, ha jól sejtem... vagy még a sütős megoldást ismertem régről.

    Icewolf || kósza ||

  • Tanisz

    senior tag

    Sziasztok,

    Munkára szeretnék egy billentyűzetet venni.

    1.Mekkora összeget szánsz rá?
    20e-30e max
    2.Használt szóba jöhet?

    nem
    3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?

    Modecom Volcano Hammer brown a mechanikus kopogással őrületbe kergetem a környezetem :D (nem vicc, tényleg, ez a csere elsődleges célja, hiába imádom ezt a billt, le kell cserélnem)
    4.Mire használnád a billentyűzetet?

    Programozás, dokumentumok írása...stb
    5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)

    Ollós, vagy gumiharangos, a mechanikusat kizárnám, mert ami silent az 30e HUF felett van ahogy láttam
    6.Van konkrét modell ami tetszik?

    nem igazán, ha van háttérvilágítás akár egy színben is, jól jönne
    7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)

    ISO magyar (sok magyar nyelvű gépelésem szokott lenni, hiába a programozáshoz jobb az angol bill)
    8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)

    Teljes értékű/méretűre lenne szükségem (numpad, fn-sor, kurzorblokk..stb. a médiagombok nem szükségesek)
    9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
    világítás jól jön, ha vezetéknélküli az sem baj, bár az ársávba nem biztos hogy lesz wireless bill, ami nagyon fontos, hogy amennyire lehet minél csendesebb legyen, ha mellettem meetingelnek, vagy nincs a másikon füles, akkor ne zavarja

    Segítségeteket előre is köszönöm!
    Elég sürgős lenne a vásárlás, így az itthoni webshopok, boltokból rendelném meg elsősorban.

    http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

  • ilyen_85

    senior tag

    válasz kzoltann #58277 üzenetére

    Nekem is elkészülöben van az elso sajat összeallitasu billem.

    Gratulálok! :C Néztem a kitet amit választottál, a fekete nagyon szép! :) én mondjuk valamiért nem tudom rávenni magam a szigetes megoldásra, valamennyivel rendezettebben néz ki, de nem szeretem őket használni.

    A forrasztást egyébként szerintem nyugodtan próbáld ki, nekem tényleg ez volt az első komoly forrasztásom és egyáltalán nem volt nehéz!

    Megnéztem pár yt videót, hogy hogyan kell és ment szépen. Annyi, hogy nem érdemes ólom mentes ónt venni, sokan mondták itt is és más fórumokon is, de annyira nem vonzott az ólom kipárolgása... Végül bekapcsoltam egy ventit magam mellett, hogy ne tüdőzzem le az egészet és kész :)
    Megéri, mert a forrasztás nagyságrendekkel könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb az ólom tartalmúval, így már tényleg azt mondom, hogy nem volt semmi gond.

    Mondjuk vettem egy új forrasztó pákát (Mini ts80), a régi pákámmal, ami évek óta kallódik a spejzban, már nem próbáltam volna meg, mert nem állítható a hőmérséklete.

  • kzoltann

    aktív tag

    válasz ilyen_85 #58280 üzenetére

    Pont fekete a kitem. Drop-os matcha-mango szett [link] tette volna egyelore teljessé de a posta közbeszolt - szeptember eleje ota allt szortirozason - és holnapután költözök angliaba :( szoval most keresnem a tökéletes keycap szettet.

    Nekem is a forrasztás lesz az irány, de előbb még pár switchen végigmennék amire egy ilyen "budget" hotswap lap pont jó, hogy kiprobaljam benne mi tetszik.
    Rajta vannak még a listámon: Silent Alpaca, Taelios V2, Gateron Black Ink, Novelkey Cream switchek.
    Aztan amelyik a végén legjobban bejön (vagy ezek hazassaga), ott már commitelek a forrasztáshoz. Szoval a dontest egyelore inkabb a tesztelgetés vezérelte.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz kzoltann #58281 üzenetére

    Ha a trackinget a Drop oldalán nézed, akkor a GMxxx számot dobd be ide, majd a More Shipment Details alatt a Local Tracking Number mezőben lesz egy másik követési szám. Ezt dobd be a posta csomagkövetőjébe, mert az több infót jelenít meg, például az olyan apróságot is, hogy vámkezelésre berántották a csomagodat.

    Az utóbbi időben a postának nem szokása SMS-t küldeni a vámkezelésre kiválasztott csomagoknál akkor sem, ha ott van a csomagon a telefonszámod/emailed.

    szoval most keresnem a tökéletes keycap szettet.
    Ha élénkebb, vidámabb színekre vágysz, akkor Infinikey Strawberry Lemonade az extrákból novemberben vagy Musubi januárban. Ezek drágábbak (kétszer), cserébe Angliában van proxy és a kompatibilitása sokkal jobb. Vagy ismét megrendeled a Dropnál ugyanazt, mert vissza-visszateszik az általad választott gyártó készleteit.

    Silent Alpaca
    Átszínezett Durock Silent Linear, azaz az L7-ed lesz egy gumikarikával a stem két oldalán. Ugyanezt megkapod a Durock boltjában, Seriko, Ghost switch néven is más színben.

    Gateron Black Ink
    Ezzel csak óvatosan. Volt az első batch, aminek a hírnevét köszönheti a kapcsoló, aztán a nyomóformák túlhasználása miatt előjött a loose leaf issue. A Gateron hosszú sírást követően lépett, új batch került piacra (egyes helyeken V2 jelzővel megy), de ez a visszajelzések alapján kegyetlenül reszelős.

    Novelkey Cream
    Helló rohadt hal :) Ezt ne azonnal ítéld meg (reszelős lesz), hanem stock állapotban történő bejáratást követően megkenve.

    Az integrated plate miatt más lesz a kapcsoló érzete kissé, mint kevésbé merev plate-tel, szerencsére a high profile ház miatt a hangja nem fog alapvetően eltérni. De ne lepődj meg, hogy a másik billentyűzetben valamilyen szinten másképpen fog viselkedni a kapcsoló.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • ilyen_85

    senior tag

    válasz kzoltann #58281 üzenetére

    Drop-os matcha-mango szett [link]

    Nem rossz és olcsóbb mint amit én vettem olcsó szettként :)
    https://kbdfans.com/products/np-pbt-keycaps-set?variant=34215153631371

    Én is az Alpaca-t és a Black Ink-et néztem ki, illetve van még egy beépítésre váró Zeal Aqua Zilent, így ezt még nem tudom mennyire fog tetszeni. Amit sajnálok, hogy a Halo True plate mounted, az eléggé tetszett pedig még meg sem volt kenve, de a kit amit választottam pcb mounted sajnos.

    (#58282) dqdb

    Átszínezett Durock Silent Linear, azaz az L7-ed lesz egy gumikarikával a stem két oldalán.

    Remek... legalább még most kiderült :) akkor ezt már le is húzhatom a listámról :)

    [ Szerkesztve ]

  • kzoltann

    aktív tag

    válasz dqdb #58282 üzenetére

    Köszi a tanácsot. Majd fejben tartom akkor szetnezek Durock boltban.
    Creamrol én is olvastam hogy kell neki egy 2-3 hét aktiv hasznalat.


    Trackinget mar a local trackign szam alapjan követem, sajnos most küldték csak be NAV-nak a nyilatkozatot. Nem fog már 1 nap alatt végigmenni. Előző csütörtökön küldtem el nekik a nyilatkozatot. :(

    Keycap: most candykeysen néztem, hogy GMK Posh set-re feliratkozok GB-re. Bejöttek a szinek.
    Amugy a matcha-mango szetet pont most tették vissza nov 9-s preorderrel, lehet ujrarendelem.

    [ Szerkesztve ]

  • dqdb

    nagyúr

    válasz kzoltann #58284 üzenetére

    most candykeysen néztem, hogy GMK Posh set-re feliratkozok GB-re. Bejöttek a szinek
    A GMK-nál (és a KAT/KAM profilt kínáló Keyreative-nél is) jelenleg 9-10 hónapos a várakozási sor, azaz abból a group buy-ból jövő nyáron foghatsz csak majd valamit a kezedben. Ha ez nem probléma, akkor persze hajrá.

    Nem fog már 1 nap alatt végigmenni. Előző csütörtökön küldtem el nekik a nyilatkozatot.
    Nem gyorsak, cserébe lassúak. A belföldi kézbesítésre továbbítva státuszt követően 2 napon belül a kezedben lesz, de 3 hétnél gyorsabb vámolásom március óta nem volt úgy sem, hogy a vámra kerülés státuszt követően 1-2 órán belül beküldtem a papírokat.

    ilyen_85: Amit sajnálok, hogy a Halo True plate mounted, az eléggé tetszett pedig még meg sem volt kenve, de a kit amit választottam pcb mounted sajnos.
    Használható 3 pines kapcsoló plateless építésnél, csak sokkal több meló. Vagy inkább sokkal-sokkal. Elsőre csak a távolabb eső lábat forrasztod be az összes kapcsolónál, majd miután kiszörnyülködted magad a nem létező egyenesen hullámvasúton, pákával hátulról felmelegíted a csálén álló kapcsolóknál forraszpontot és vízszintesbe hozod azokat a láb körül forgatással, hogy szépen álljanak. Végül jöhet a másik lábak beforrasztása. Persze én nem állnék neki, mert nem utálom magam :D, de az elvi lehetőség megvan, nem bonyolult, csak nagyon pepecselős és időigényes.

    A Kailh sajnos nem készít 5 pines BOX kapcsolót. BOX kapcsolót nem igazán lehet kenni a belső kialakítása miatt, taktilis BOX kapcsolót pedig főleg nem.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Tanisz #58279 üzenetére

    Cherry Stream 3.0: ollós, magyar, fehér (így világítás nélkül is látszódik a monitor fényénél) és bőven belefér a keretbe. Más ollós ezenkívül alig akad, magyar feliratos pedig egyáltalán nem.

    Ha mindenképpen kellenek a fények (amelyek munkára feleslegesek, hiszen munkahelyen alapvetés a megfelelő minőségű világítás), akkor bármely random membrános, ahol nem szerepelnek a félmechanikus, hibrid, memchanical, mechamembrane, slider over dome és hasonló marketing bullshit hívószavak kifejezések, mert azok nem halkabbak egy mechanikusnál, cserébe gépelési érzetre rosszabbak. És időnként cserélni, mert a membrán úgyis felkeményedik és hangos lesz.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • Tanisz

    senior tag

    válasz dqdb #58286 üzenetére

    Köszi :C :R

    Ránézek.

    Ugye főkint HO-ban dolgozom, de mivel a párom is, ő meg gyakran meetingel és ezért kellene egy olyan bill, ami halk.

    Ajánlották még a Rapoo márkát is, ami vezeték nélküli. Kollégának olyan van, igaz neki a e9270P, ami a keret felett van, viszont vannak olcsóbb variánsai is, azokról van valami infó, hogy érdemlegesek-e?

    http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

  • ilyen_85

    senior tag

    válasz dqdb #58285 üzenetére

    Használható 3 pines kapcsoló plateless építésnél, csak sokkal több meló.

    Igen olvastam, hogy hogyan érdemes csinálni, de nem kezdem el, mert nem tetszene a végeredmény :) a Descipline szetthez egyébként adtak plate-t, de nem tetszik a plate után a billentyűzet hangja, pedig csak egy plate, de mégis teljesen más. Nem ez a szép mély, hanem egy élesebb valami...

    (mondjuk azt be kell vallanom, hogy a kapcsolókat nem forrasztottam be, csak betettem a stabikat, rá a platet, a kapcsolókat a foglalatba és úgy rá a kupakot, tehát beforrasztva lehet valamivel másabb lenne a hangja, de nem volt kedvem beforrasztani, kipróbálni majd ha nem tetszik akkor plate nélkül újra.)

  • sebald

    csendes tag

    Ha meg lesz a magyar kiosztású varmilo billzetem, később van e lehetőségem hasonló minőségű kupakokra (PBT) cserélni amivel már a betűk is átvilágítanak?
    Keresgéltem de magyar kiosztásban semmit sem találtam..

  • Domonkos

    Ármester

    válasz sebald #58289 üzenetére

    magyarra eselytelen :(

    Gender of electrical connectors is defined by the pins.

  • dqdb

    nagyúr

    válasz sebald #58289 üzenetére

    Nem. És hiába keresgélsz, angol nyelven sem fogsz ilyet találni, az összes világítós doubleshot PBT kupak vékonyabb anyagú, mint egy jó minőségű dyesub technológiai okokból (hiába áttetsző a jellemzően polikarbonát réteg, de egy vastagság fölé azt sem lehet vinni, mert túl nagy lenne a fényveszteség), így a világítós doubleshot PBT kupakok inkább csak a közepes kategóriába sorolhatóak be. Magyar feliratozású pedig gazdaságossági okokból nem várható mostanában (vagy egyáltalán).

    Tanisz: passz, egyáltalán nem ismerem a kínálatukat.

    ilyen_85: mondjuk azt be kell vallanom, hogy a kapcsolókat nem forrasztottam be, csak betettem a stabikat, rá a platet, a kapcsolókat a foglalatba és úgy rá a kupakot, tehát beforrasztva lehet valamivel másabb lenne a hangja
    Nem lesz, ez a fake building tökéletes tesztmódszer, a hétvégén én is így fogom eldönteni kétféle kapcsoló és kétféle plate összepárosítását :) Ha nincsen túlméretezve a három lyuk a nyákon, akkor a plate + nyák páros úgy megfogja a kapcsolókat, hogy azok meg nem mozdulnak. Top mount házban polikarbonát plate-tel teszteltem (azt ugyebár szó szerint fel lehet tekerni henger formára, annyira rugalmas), egy filmet nézve végig nyomkodtam a billentyűzetet, aztán utána szétszedtem megnézni, mennyire lazultak ki a kapcsolók: semennyire.

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • nyunyu

    félisten

    válasz sebald #58289 üzenetére

    Szívküldi Neked Homonyik Sándor 88-as slágerét.

    Nem abban az évben jelent meg a Cherry MX 1000?

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

  • sebald

    csendes tag

    jolvan na, csak kérdeztem, hátha csak én nem találtam :)
    Kicsit hiányolni fogom mivel varmilo billzetek szép fehér fényét nem eresztik át a pbt kupakokok..
    Ma elvoltam cherry mx kapcsolókat nyomkodni, ck550 volt a gateron brown, scope volt az mx brown, red meg egy blue, így nyomkodva a barna ami taktilisebb volt, de abszolút nem volt hangos, a red sem volt sokkal hangosabb, de az mégis olyan kopogósabbnak tűnt
    Gondolom egy mx red, vagy brown sem lesz vészesebb egy varmilo házban..

  • copass

    veterán

    válasz sebald #58293 üzenetére

    brown-nál a lenyomás végén az a taktilis rész fog egy kicist a hangból, de szerintem inkább zavaró mint jó! :D
    én speciel rühellem, de ez személyes vélemény! :D

    "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

  • sebald

    csendes tag

    válasz copass #58294 üzenetére

    Igen, emiatt halkabb is. Igaz a boltban csak pár percig nyomkodtam, ez csak hosszabb gépelés után derülne ki, hogy melyik megfelelőbb a számomra.. Ez a gateron sem tűnik rossz minőségű kapcsolónak, a silent red et meg esélytelen, hogy boltban ki tudjak próbálni. Hang szempontból a ház minőség sem elhanyagolható, remélhetőleg nem csalódok a varmilo vm109m ben :)

  • tusi74

    őstag

    Ha valakit érdekel: CM SK sorozatú billentyűzetekhez INGYEN kupakszett. Tényleg ingyen küldik, cserébe küldik a hírleveleket. Amit lehet tudni, hogy US kiosztás és fekete. Magyarország választható.

    [ Szerkesztve ]

  • nyunyu

    félisten

    válasz tusi74 #58296 üzenetére

    Wow, képesek voltak egy viszonylag értelmes low profile kupakprofilt összehozni az alu ajtóékre való szigetes izé helyett?

    Ergonómialiag legalább akkora előrelépés, mint amikor az MXB2-n lecseréltem a lapos kupakokat rendes Cherry profilra...

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

  • copass

    veterán

    XDA keycap-ot keresnék amiben van iso enter.
    ez speciel jól néz ki

    "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

  • dqdb

    nagyúr

    válasz copass #58298 üzenetére

    Ez nem XDA, hanem az XDA Canvas koppintása egy lapos, XDA-ra hasonlító, de attól szemre is eltérő profillal (írják is amúgy).

    XDA-t nem lesz egyszerű találni, vagy használt piac, vagy AliExpress. Kihalt profilnak tekinthető GB vonalon, 2018 óta nem futott group buy ilyen profillal.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

  • copass

    veterán

    válasz dqdb #58299 üzenetére

    igen azt láttam, szemre nekem nagyon kicsi az eltérés. sda-xda között van magasság azt írják.
    NP láttam még, de azt írták hogy az 1:1 XDA. de abban meg nincs iso enter.

    [ Szerkesztve ]

    "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

Új hozzászólás Aktív témák