Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • üzenabakusz

    tag

    Önkéntes nyugdíjpénztár

    A problémám a következő: senki nem tudja milyen válságok és háborúk jönnek, mikor lesz újabb nagy zuhanás a nyugdíjpénztárknál, akár több évre elhúzodva.
    Amikor nyugdíjba megy valaki és talán már beteg is, szüksége volna
    erre a pénzre és éppen kifog egy ilyen hullámvölgyet, ami akár több éves,
    akkor mi van? Majd azt mondják neki, hogy várjon pár évet, ne most
    realizálja az árfolyamveszteséget?

    Korábban azt gondoltam, hogy a nyugdíjpénztár biztonságos, mert többségében állampapírokból áll. De azt nem látom át, hogy a portfólióm mögött milyen papírok vannak és azok mikor járnak le.
    Most már azt is tudom, hogy hiába az állampapír, annak árfolyama elég alacsony lehet lejárat előtt. Ráadásul az egyes portfóliokban feltételezem különböző időpontokban lejáró papírok vannak és nemcsak állampapírok, hanem kockázatosabb kötvények, részvények stb. Szóval ezer baja van ennek a konstrukciónak, amit a belépéskor még egyáltalán nem tudtam. Most már nem lépnék be.

    Azt szokták mondani, hogy a nyugdíjpénztár hosszútávú befektetés, nem szabad megijedni egy-egy rossz évtől. Igen, csak a nyugdíjkorhatár egy adott pillanatban jön el.

    A lényeg, tehát most úgy látom, hogy amikor egy adott időpontban nyugdíjas lesz az ember, akkor vagy szerencséje van vagy pechje. De egy nyugdíjpénztár nem erre a célra való volna, hogy ezen múljon a dolog. Ráadásul szerintem a tagok többsége ezzel nincs is tisztában. Sajnálatos módon a nyugdíjban eltöltött évek is elég alacsonyak hazánkban, szóval a megtakarításra tovább várni is "kockázatos", miután betöltötte valaki a nyugdíjkorhatárt.

    Várom véleményeteket! Mit látok jól vagy rosszul?

Új hozzászólás Aktív témák