Nokia 3210 - felélni az örökséget

A HMD ismét elővett egy klasszikust, hogy újra kiadják. De ismét csalódás lesz azoknak, akik az eredeti modellt is használták. És lehet, hogy másoknak is.

Bevezető

Túl öreg vagyok én már ahhoz, hogy egy 25 év távlatából feltámasztott klasszikus telefont csak önmagában ítéljek meg, pedig az új 3210 által megcélzott fogyasztói csoport a Gen Z, aminek nyilván nem vagyok a része. Velük ellentétben nekem volt 3210-esem egy évig akkor, amikor még az volt a menő. (Jó, a 6210, meg a 8210 volt a menő, nem is beszélve a 8810-ről, de a 3210 volt a megfizethető(bb) jóság.) Vagyis a HMD valószínűleg nem repes az örömtől, ha olyanok kapják kézbe az új kiadást, akiknek nem csak tapasztalati, hanem érzelmi jellegű emlékeik is vannak az eredeti gépről, mert amíg a 3210 negyed évszázaddal ezelőtt egy olyan néptelefonnak számított, mint most például egy Galaxy A52s, addig ez a mostani kiadás inkább az eldobható másodtelefon kategóriájában indul. Amely kategória 25 évvel ezelőtt még nem is létezett.


[+]

Nem létezett a HMD által zászlóra tűzött “digitális detox” szlogen sem. Ezzel ugyanis arra próbálja felhívni a figyelmet a gyártó, hogy túlságosan függünk a telefonunktól, túl sokat nyomkodjuk, túl sokat nyomkodjuk céltalanul, kvázi unalomból és túlságosan rá vagyunk feszülve arra, hogy az összes bejövő értesítésre reagáljunk — márpedig ebből akad bőven, nem csak a tényleg fontos hívások és üzenetek, hanem mindenféle közösségi médiás platform és alkalmazás állandóan traktálja a júzert. És hát régen ez nem volt így.


[+]

Mielőtt szanaszét oltjuk a friss Nokia 3210-et, mégiscsak meghinteném ezt az anyagot egy személyes élményemmel, mert a Mobilmementók csapatától kértünk erre az időre egy eredeti 3210-et is, ami még abban az érában fogant, amikor a telefonok zöme SIM nélkül semmire nem volt alkalmas. Tehát beletettem a kártyám, a Galaxy Fold pedig a táskámba került. És elmentem kutyát sétáltatni. Az első öt percben még volt némi hiányérzetem, hogy nem tudom, hogy XY mit hazudott a mostani kampányban épp, a középiskola óta nem látott évfolyamtársam pedig éppen milyen képet oszt meg a babájáról, arról sem értesültem, hogy irtó olcsó a himihumi kínai webshopban a lézergravírozó, és nem tudtam szennyezni az agyam valami kretén influenszer tiktokos baromságával sem. És aztán ez elmúlt. Csak sétáltam. A kutyával. Voltak fák, házak, emberek körülöttem. Egész elgondolkodtam. Figyeltem, hogy a kutya miket szaglászik meg, mi kelti fel a figyelmét, mire hogyan reagál. Pontosan tudtam, hogy a 3210-est akkor fogom elővenni csupán, ha a jól ismert Nokia csengőhangot meghallom (nyilván ezt állítottam be rajta), különben minek babráljam. Bevallom, ez jó élmény volt. És elvileg a HMD ugyanezt szeretné elérni az új 3210-zel is. Csak akkor azon minek van Facebook…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Előzmények

Hirdetés