Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Paxker315

    addikt

    válasz aujjobba #100879 üzenetére

    Kellemetlen, de. Alapvetően erre hajlamosítja őket a külső környezet és körülmények. Mi történik a fejlődő aggyal, idegrendszerrel, ha, már méhen belül több stressz-hatásnak van kitéve (anyun keresztül), illetve, születés után létbizonytalanságba, nélkülözésbe kerül, szinte folyamatos "készenléti állapotban" (fokozott szimpatikus idegrendszeri aktivitás, ezen keresztül krónikusan magas glükokortikoid koncentráció, excesszív katecholaminok és soha véget nem érő stressz-válaszok?)

    Hát adaptálódik a körülményekhez. Ha a világ egy bizonytalan-veszélyes hely, és, mindig fenyegetések érkeznek a környezet felől, a holnap meg az évek múlva realizálódó dolgok nem feltétlen lesznek a prioritási lista elején. Az adaptációk hozadékaként olyan agyi \ idegrendszeri régiók „túlfejlődnek” meg „dominánsak lesznek”, amik az instant jutalmazó, rövid távú örömöt adó opciókat fogják preferálni. Olyan területek meg kevésbé fejlődnek, amik a hosszú távú tervezést, stratégiákat, „végrehajtó funkciókat” menedzselnék. És, tényleg van hatás a nyelvi feldolgozás készségeire, így némi hajlam arra, hogy „funkcionális analfabéta” legyen az emberünk. Rossz memóriával, nem acélos tanulási-elemzési készségekkel.

    Nem véletlen látsz gyakran már 5-6 éves korban „szakadékot” ezen gyerekek és a „szerencsések” közt, ami kb áthidalhatatlan-behozhatatlan. Már a neurobiológiai adaptációik az instant-pillanatnyi túlélésre és „jutalmazásra” lett kihegyezve. Mit tervezzen tizenévekre előre, ha az sem biztos, hogy holnap v jövő héten mi lesz.

    Az élettani-neuro adaptációkon felül pedig még jön a környezet. Kellene a szenzorosan pont megfelelően stimuláló környezet, a fejlesztő közeg? Igen, de, ha nincs lehetősége a családnak ezt biztosítani? Kellene az elfogadó, meleg szeretettel teljes, kötődő szülő? Igen, de mi van, ha a szülőknek is nehézsége van a létbiztonsággal, ha stresszelt-túlterhelt és kilátástalan helyzetben vannak? Remek puffer-közeg lenne a jó, ingyenes, hozzáférhető közoktatás, ami gondolkodni-együttműködni tanít és nyitott szemmel járni az Utat? Na az sem valósul meg a remekül szegregált, „problémás kölkök kollekciója” intézményekben. Gyakorlatilag a „klasszikus nincs is holnap” minták és szemlélet egy ördögi körben alakul ki, amiből elég nehézkes kimozdulni.

    Főleg, hogy társadalmi mobilitás inkább lefelé létezik, illetőleg egy modernkori pestis: a szubjektív társadalmi alávetettség érzete. Ami talán jobban korrelál bármi másnál a társadalom egészségi állapotával, társadalmi problémákkal. Nem „feltétlen” a szegénység-kevés pénz a problémás, hanem, ha az illető úgy „érzi szubjektíve”, hogy nincstelen, kilátástalan az élete, mások bezzeg mindent jobban menedzselnek, mindenkinek jobb nője, nagyobb autója, több bevétele van. Igen, ilyen egyenlőtlenségek voltak évszázadokkal ezelőtt is – gyakorlatilag a nagyobb közösségek&városok kialakulásával szinkronicitásban. DE, soha nem volt a szegény-nincstelen rétegeknek ekkora expozíciója arra, hogy élnek a felsőbb rétegek.

    Nektek is biztos van olyan ismerősötök, aki nagyon szereti szocmédián posztolgatni a rongyrázásait, a habzsidőzsit. Sőt, lehet, hogy éreztél már ritkán keserűséget és alárendeltséget azért, mert kevesebbel rendelkeztél, mint random ismerősöd. Érezhetted Magad „kudarcként”. Ezek ellen nagyon jó protektív tényező lenne a szocmédia minimalizálása, agyatlan görgetés elkerülése, azonban ezzel sem feltétlen fognak élni az érintettek. Vagy, kifakad a gyermek, hogy, neki biz kell az a cipő-ruha-okosteló, vagy apunak az az autó, amit „másoknál is lát”, mert, miért ne járna neki ez?

    Hja, szóval a környezet, társadalomban látott minták, egyenlőtlen hozzáférés a jó lakhatási körülményekhez, elfogadó-szerető családhoz, jó oktatáshoz, később jó munkalehetőségekhez és folyamatos növekedéshez egy magát újrateremtő képződmény? Én inkább így gondolom. Na meg, ha már a szükségletek szóba kerültek: Maslow hierarchiája az alapszintekre helyezi az élettani – és biztonsági alapszükségleteket (étel, fedél a fejünk fölött, létbiztonság), aztán jönnek a szociális – társas domének, és, az önmegvalósítás, fejlődés, „kitörés” igénye csak akkor jelenik meg, ha az „alsóbb szintek” rendezve vannak.

    Nyilván felszámolni a társadalmi egyenlőtlenségeket nem realizálható, de. Kicsit egyenlőbb feltételeket, kevésbé ellehetetlenítő rendszereket biztosítani nem lenne ördögtől való – a lehetőségekhez és erőforrásokhoz igazítva. Nagyon „tré”, de pl. a társadalom egészségi állapotával olyan tényezők is összefüggnek, hogy a lakosság mennyire látja korruptnak a kormányát, mennyire érzi azt, hogy beleszólása van a politikába, mennyire koncentrálódik a tőke kevesek kezében (oligarchák, autoriter kormányok, korrupció? Oh, nekünk magyaroknak ehhez semmi közünk ;] …). Oké, engem főleg az egészségi-egészségügyi visszásságai borzasztanak el ettől a trendtől, de ez a teljes kép, igazság. Nem csak a pszichés, addikciós betegségek előfordulására hajlamosítja az alsóbb rétegeket, de szív-érrendszeri, anyagcsere betegségekre, és ezen keresztül körülbelül mindenre, amiben el lehet patkolni idejekorán.

    A hosszú távú stratégiákat, gondolkodást már gyermekkorban el kellene kezdeni fejleszteni, nem csak a gyermekre izolálva, hanem szülőket is bevonva. Megteremteni a nagyobb egyenlőséget, társadalmi mobilitást, minimalizálni a létbizonytalanságot, szegregációt, törekedni a „Pygmalion hatás” féken tartására is. Mert a repedés idővel hasadék lesz, majd egyre nagyobb szakadék, átjárhatatlan. Ja, akinek van kedve, csekkolhatja Richard Wilkinson könyveit ( [link] ; [link] ) Martha Farah ténykedését, vagy Robert M Sapolsky 2017-es "epicjét" & előrendelheti az ősszel érkező könyvét.

    NB: a komment nyugodtan törölhető, csak, jó teljesebb képet kapni, mitől alakulhat ki a „nincs is holnap” meg „most, azonnal, akarom” életszemlélet és impulzivitás, amit a szegény rétegekben látunk gyakran & miért nem feltétlen kell csípőből ítélkezni. Meg a hőség miatt problémáim adódtak a kontrollal :D . De nem kalandozok tovább. :R Koszonom, ha maradhat v elolvasta bárki is.

    [ Szerkesztve ]

    https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

Új hozzászólás Aktív témák