- Honor Magic V2 fél év után
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Elérhetők az alkatrészek és szerszámok az iPhone 16 otthoni javításához
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Google Pixel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
válasz sbi85g #100347 üzenetére
az idezeted evvel kezödik: "Ebben az esetben" kerdes: mi az eset, amire azokat irja ?
kulcskerdes, hogy mindenki a maga helyzetere szabja meg
ahogy irtam: nincs tervezett nagyobb kiadasom a következö 10 evre - ez pl. egy fontos bemeneti adat a rv. arányhoz
nyilvan, aki lakast akar venni 1-2 even belül, az egesz mas arányt tartson rv.-ben
az abszolut ertekek illetve a megtakaritas a kiadasokhoz kepest ugyszinten fontos bemeneti adat
pl. ha a portfolio nehany %-a is több evi kiadast fedez, akkor nagyobb rv. arany logikus
hasonloan fontos: mi törtenne, ha hirtelen felere esik a megtakaritas erteke ? ha kb. semmi, akkor több rv.-t lehet tartani, ha ez az eset a csalad halálához vezet, akkor meg kevesebbet
stb.
itt meg 90% rv. szerepel: [link] nekem nem emiatt van ennyi körül, de ~ passzol ez ;-)
klasszikus a 60 / 40 portfolio: 60% rv.-ben, sokat talalhatsz hozza, ha rákeresel
olyan ez, mint a: milyen autot ? nincs olyan, hogy mindig 25%-nyi / x modelt vegyük, egyik szitura ez a jobb, masikra az (hobbi Nürburgringre vs. varosi furkára vs. tanyai terepre vs. ....)
mit együnk ? nincs olyan, hogy mindig 25%-nyi / szenhidratot; attol függ mit es mennyit es milyen intenzitassal mozgunk
kulcskerdes, hogy mindenki mindent (kaja, ruha, auto, befektetesi portfolio, ...) a saját maga helyzetere szabja meg
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz sbi85g #100347 üzenetére
Az arányok mindenkinek egyediek, hogy kinek mi a megfelelő. Az én arányom még avl-énél is egyszerűbb: 100% részvény ETF
Azt kell megérteni hogy mire jó a részvény, mire jó a kötvény, (melyiknek mi az előnye és a hátránya) és hogy ezekből származó előnyökre és hátrányokra neked milyen arányban van szükséged. Nekem pl nincs szükségem a kötvénynek az előnyére (alacsonyabb volatilitás) és a hátrányát (alacsonyabb hozam) sem akarom, így nem tartok. Van aki a részvény hátrányából (nagy volatilitás) kevesebbet szeretne a kötvény előnyéből (stabilitás) pedig többet, annak magasabb kötvény arány javallott. Ez cél, élethelyzet és anyagi helyzet, kockázattűrő képesség, befektetői attitűd/ismeretek kérdése elsősorban.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #100352 üzenetére
majdnem irtam is, hogy nem en vagyok a legextremebb :-)
node: tenyleg 100% ? nulla PMAP-ban, DKJ-ben ?
Te jobban ismered: a kerdezönek ajanlhatnal alapirodalmat, az összefoglalo alja fele persze vannak
ez is ajanlott #100347sbi85g -nek: [portfolio-construction] [ben-felix-model-portfolio] [beginners-start-here]
a kerdezett rv. arányra: [asset-allocation] ....
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
Jelenleg tényleg 100%, nincs se pmáp se dkj, jelenleg még olyan élethelyzetben vagyok hogy csak egy minimál kp tartalék kell és van ami nem rv, de azt egyrészt nem tekintem a befektetési portfolio részének, másrészt a portfolio 1%-át se éri el.
Alapirodalom ajánlással én bajban vagyok mert nem tudom mi lenne az igazán jó. Advancedebb szintnek ott vannak a Ben Felixes cuccok és hasonlók. De az alapok? Hmm...
[ Szerkesztve ]
-
druzil
tag
válasz PredatorZoli #100350 üzenetére
Köszönöm, akkor jól sejtettem. Azt még meg tudod mondani, hogy hogy tudok oda forintot utalni? Mostanáig csak devizát utaltam Revolute-ról, és úgy látom akkor is eurót utalna, ha a forintot valasztok ki.
-
Dronte
aktív tag
válasz [CS]Blade2 #100343 üzenetére
Nem önmagában az üzenettel van a baj (legalábbis részemről), hanem ha kontextusba helyezed. Az orrba-szájba erőltetett, jogszabályi keretekkel kialakított versenykárosító helyzet az elmúlt hetekben mellé téve már közel sem tűnik annyira ártatlannak. Az biztos, hogy nálam ez volt az utolsó red flag, a jelenlegi PMAP marad, de többet biztosan nem veszek. Azt ne mondja nekem senki hogy az állam pl a gonosz befalapoktól akar megmenteni
-
bandus
veterán
ti láttok bármi akadályát annak, hogy külföldi (ukrán) állampolgár nyisson egy államkincstári számlát és vegyen pmáp-ot? én nem, de az ügyfélszolgálat sem volt teljesen biztos a dolgában. az állampapír.hu-n írják, hogy devizakülföldi személy is vásárolhat állampapírt tartózkodási engedély birtokában, ami nyilván adott. de nem találok se ott, se a MÁK oldalán egy ÁSZF-et.
másik kérdés, van-e bármi költség, limit kp befizetésre, ha ez a számla megnyitható?
köszike
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Sikeresen megnyitottam a számlámat a MÁK-nál.
Online csináltam végül is. Azt hiszem 4-5 nap alatt kész is volt.Az lenne a kérdésem hogy van 2 prémium magyar állampapír is. [kép]
Az egyik lejárata 2028 ami kamatozása 14,75 , a másik lejárata 2031 aminek a kamatozása 15,50.Érdemesebb akkor is a 2031-es lejáratút venni ha esetleg hamarabb veszem ki a pénzem ? Mondjuk 3 vagy 4 év múlva ?
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
aujjobba
addikt
Az AI (mest.int.) lufi kezdett fújódni, vagy ez csak egy újabb rövid bull-trap?
Mondjuk mindegy is, amíg hozamot generál. -
Ringman
nagyúr
válasz aujjobba #100362 üzenetére
az biztos, hogy vannak érdekes esetek is. [link]
ez egy eset nyilván, nem ebből kell következtetést levonni
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Gardaai
senior tag
Tapasztalatok miatt inkább itt kérdezek, mint a Google-ben, mert bármit kiköp nem tudom higyjek-e neki vagy ne.
Lényeg, hogy lenne 2-3m forintom rövidtávó befektetésekre. 3-6-12 hó max.
Ezért a DKJ-t néztem ki áldozatnak.Mit lehet tudni róla ha én beletolok 3m forintot?
Tegyük fel 10% az éves kamat (nem tudom mennyi, ebben is kérnék egy kis segítséget plusz olvasd lentebb).
Ha 3 havit választom, akkor mennyivel csökken (/4)? Ugyan ez a kérdés 6 havinál.Milyen kockázati tényezője van? Tegyük fel ez olyan pénz amit mindenképpen tudok nélkülözni olyan futamidőre amit kiválasztok. Így tehát a korai eladás nem kockázat. Mi egyéb van?
Egyelőre elméleti szinten barátkozok vele, jelenleg LY-en van parkoltatva 1-2 hónapja a pénz, előtte pedig dolgozott ebben-abban.
↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai
-
GyufTheHun
újonc
válasz Gardaai #100366 üzenetére
A diszkont kincstárjegynek nincsen kamata. Az állam olcsóbban értékesíti a papírt, amire a határidő lejártakor visszafizetési kötelezettséget vállal 100%os névértéken.
Szóval hozamod van, ami valójában árfolyamnyereség. A számítást jól végzed, mert évesített hozamok vannak feltüntetve.
Ilyen rövid távon számottevő kockázatot én nem tudnék megmelíteni, de vannak itt nálam sokkal profibb, nagyobb ismeretű emberek. Nekem fix dátumra való nagyobb kiadásaim DKJ-ben vannak. Pl tesóm esküvőjére a "vájlingba való" nászajándék összege, vagy a főiskolám féléves költsége, stb.
-
Gardaai
senior tag
Köszönöm nektek!
Igen a (/4) így értelmezendő ahogy SzGee írja.. bocsi
↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai
-
Ringman
nagyúr
válasz aujjobba #100362 üzenetére
pont mai cikk:
Új bull piac, vagy csak csapda a mesterséges intelligencia annak, aki most akar befektetni?Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
bandus
veterán
válasz SzGee #100349 üzenetére
jó kis videó, majdnem végig is néztem. aztán kicsit elgondolkodva (és a CAPE mutatót nem ismerve) arra jutottam, hogy azért olyan nagy mágia nincs ezen elemzések mögött. minél nagyobb a részvénypiac túlértékeltsége, annál valószínűbb egy ilyen-olyan mértékű korrekció. LSI esetén ebből pont teljesen kimarad a befektető, míg DCA-val jó eséllyel bele-bele vesz.
nameg a DCA definícióján is gondolkodtam. ha veszek minden hónapban ETF-et x euróért az akár DCA-nak is tűnhet, de igazából LSI, mert a befektetés pillanatában csak ennyi befektetni való pénzem volt. míg ha rendelkezésemre áll 12x euró, és ugyanúgy minden hónapban befektetek belőle x-et, mint DCA stratégia, akkor a nap végén pont ugyanott vagyok megint ezek a fránya, nem egyértelmű - legalábbis számomra - definíciók.
-
sbi85g
csendes tag
"az idezeted evvel kezödik: "Ebben az esetben" kerdes: mi az eset, amire azokat irja ?"
Bocsi itt a kontextus:
"Döntsd el, vállalható-e számodra, hogy befektetéseid értéke bizonyos időszakokban 10%-ot veszíthet az értékéből.
Például egy 10 éves időszakban lesz egy olyan 2 éves periódus, amikor nem nyersz semmit a befektetett pénzeden, hanem 10%-kal kevesebbet fog érni, mint 2 évvel előtte.
Alaposan gondold át!
Ha a fenti kérdésre IGEN a válaszod...." es innen folytatodik.Szerintem ez kicsit altalanositott egyszeru tanacs lenne.
Kozben megprobalom feldolgozni a tobbit amit irtal
-
mauimagic
senior tag
EUR váltásra (KP) mi a legjobb megoldás? A bank nagyobb összeg váltásánál jobb árfolyamot ad, vagy mindenképp valami szimpatikus arab valutaváltót kell keresnem?
Revolut-ról gondolom esélytelen KP-t felvenni...
-
Vesa
veterán
-
Csabroncka
addikt
https://hu.tradingeconomics.com/switzerland/inflation-c
Előbb utóbb ajándék lesz a 400 alatti árfolyam.mauimagic: összehasonlításnak, jó, ha az ember más kárán tanul
Vettem fel 300 eurót OTP automatából, revolut számláról, került 2,04 euróba
A hónapban úgy alakult hogy Raiffesien devizaszámláról kellett kivennem 300 eurót kártyával, ugyan úgy az OTP-s automatából, került 12,29 euróba
Folytatva a második bekezdést, az ember a saját kárán tanul igazán
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
"in medias res"
-
aujjobba
addikt
válasz adalbert1 #100384 üzenetére
Annak nincs.
A valtasnak van egy minimalis dija (0.5% talan) a havi 350ezer forintos keret tullepese utan, az ingyenes csomagban.
Szerencsere az app eleg egyertelmuen kijelzi milyen arfolyamot es milyen dijat von, a valtas/utalas intezese elott megtudod, mielott ranyomsz a gombra.
Nem napok mulva derul ki, mint a magyar bankoknal. -
Vismajor01
addikt
Sziasztok,
Új építésű környéken építettettem házat magunknak. Mellettem, előttem, építkezési vállalkozók laknak. A szomszédom 190 nm2 házat épít ide magának. A mellettem lévő telek most üres, eladó.
22 millióért adnák a telket, amire két házat lehet építeni. Értelemszerűen lenne kivel építtetni. Viszont én most építettem házat, megtakarításom nem sok maradt. Érdemes lenne vmi banki konstrukcióval megpályázni a dolgot, akár felesbe is itt valamelyik vállalkozóval, vagy ezt csak akkor lenne érdemes ha lenne 50-60 millióm?
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
Vesa
veterán
-
bandus
veterán
válasz Vismajor01 #100387 üzenetére
kozos lonak turos a hata. vedd meg a telket, aztan add el dragabban
-
veterán
Miért szállna be bárki melléd vállalkozóként, ha amúgy nincs egy fityinged se? Mi lenne a koncepció? Ki a célközönség? Biztosan van piaca annak, amit szeretnél?
Szerintem te is tudod jól, hogy ebbe neked nem szabad beleugranod.
-
Ra3
őstag
válasz Vision #100393 üzenetére
Ez bennem is felmerült, ha ez akkora üzlet lenne akkor hogyhogy nem csaptak rá az ott lakó vállalkozók?
Talán ők jobban benne vannak ezekben és belülről látják hogy merre mennek a folyamatok (ingatlanárak, építtetési költségek, eladhatóság, várható haszon stb.).''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
aujjobba
addikt
Most kaptam a KBC-tol.
A 2. pontban kimutatott összeg Ön által nem került közvetlenül megfizetésre, ez a költség az igénybe vett pénzügyi eszközre, pl. befektetési alapra lett terhelve, annak hozamát csökkenti. Ilyen költség például: a befektetési alapok kezelési/menedzsment díja, melyet az adott befektetési alap kibocsátója/kezelője vont le az alap összegéből azért, hogy fedezze a kezeléssel, befektetésekkel kapcsolatos költségeit.
Ez tetszik, hogy igy melysegeben ezt is levezetik.
Az adott ETF-ek kezeloi leriportoljak nekik a levont koltsegeket, vagy beszamolokbol mazsolazzak ki? -
julius666
addikt
Ha tudnád törleszteni akkor vedd meg hitelből a telket és tartsd meg egyszerűen. Ha feltámad az ingatlanpiac majd elgondolkozol mit lehet belőle kihozni, most lehet ráfizetés lenne, ráadásul azért, hogy a szomszédodba költözzön valaki. Miért lenne ez neked jó?
Egyébként a legrosszab szcenárió, hogy a jószomszéd vállalkozó átbasz és anyagilag pórul jársz, majd felhúz egy szemetet melléd amit elsóz/elsóztok jó áron valami baleknak aki szintén utálni fog, mert átvertétek. Utána ott kéne élned ilyen szomszédságban. Emészgesd kicsit ezt a szcenáriót, mert lényegében ezt kockáztatod.
-
bandus
veterán
válasz julius666 #100396 üzenetére
+1, após ezért vette meg az egyik háza melletti telket, hogy oda ne építkezzen senki bár az valami őrült deal volt, és talán 2-3 milló ft-ért ment el pár éve. ennyit szerintem megér. 22 misit nem biztos.
-
félisten
válasz bandus #100397 üzenetére
Vannak ilyen horror sztorik, kivitelezonk meselte, h az ezelotti ugyfeluk a II. kerben megvett egy 2000 nm-es telket a haza mellett, h ne epitkezzenek ra es amikor megkerdeztek, h milyen lepcsot szeretne, azt mondta, h pl. a Versailles-i lepcsok stilusa tetszik neki
while (!sleep) sheep++;
-
julius666
addikt
válasz bandus #100397 üzenetére
Helyfüggő mi mennyit ér. Valami frissen felparcellázott környék lehet ha új építésű minden és vannak még foghíjak. Abból ítélve hogy egymás nyakába költöznek építési vállalkozók nem lehet olyan rossz hely. Simán lehet persze hogy 22 millát nem ér jelenleg - megmagyarázná miért nem csapott le rá még senki - de hosszútávon lehet még így is jó befektetés, miközben a te idegállapotodat is erősen kíméli (pláne ha szereted a nagy kertet)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bestbuy játékok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- EA Sports WRC '23
- Autós topik
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
- Háztartási gépek
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
- Macbook Pro M1 2020 megkímélt magyar billentyűzet 12 hónap szavatosság számlával!
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest