- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RWD
tag
válasz WasabiTrsr #101450 üzenetére
Nagyon köszi!
-
Lacesz88
tag
A mai napig nem működik nálam sem a bankszámlára rendelkezés, csak pénzszámlát lehet kiválasztani.
Esetleg a csütörtöki karbantartás óta pénzszámláról utalt már ki valaki az zökkenőmentes?Elég hasznos funkció volt, hogy nem kellett eddig újra belépni, ha az éppen felszabaduló pénzre szükség volt, hanem automatikusan kiutalásra került, de most megoldották a technikusok ezt is
-
titán
válasz favagoJoska #101442 üzenetére
#101442favagoJoska, #101444julius666
Köszönöm a reakciókat!
Ha elolvasod a nyilvános ajánlattételeket vagy az ismertetőket, az van bennük hogy:
"A Prémium Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Magyar Állampapír névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.."
Érdekesen néz ki ez így. A kalkulátor simán számol a prémium magyar állampapírokkal akár 1-2 éves futamidőkkel is. Ennek akkor így mi értelme van?Itt például írtad is, hogy a jelenleg érvényes 1% visszaváltási levonással is jóval többet hoz majd bármelyik jelenleg forgalomban lévő állampapírhoz képest.
Ezek után nem teljesen egyértelmű, hogy vissza lehet váltani a lejárat előtt, vagy nem?
-
bigpocket
csendes újonc
Ersténél valós idejű, a devizapiacot követő, kiemelt árfolyamon válthatsz öt devizát havi keretösszegedig. 500 000 Ft Lakossági és Erste Prémium ügyfélként.
Hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között. Nem számítanak fel semmilyen díjat, jutalékot, nincs kezelési költség.
Ajánlat időtartama: 2023. 07. 03. - 12. 31.
A felajánlott árfolyam elfogadására 30 másodperc áll rendelkezésedre.
https://www.erstebank.hu/hu/ebh-nyito/mindennapi-penzugyek/elektronikus-szolgaltatasok/azonnali-aras-devizavaltas-onlineKb. középárfolyamon, amikor néztem, ellenőrizgetni kell. Limitáras megbízás nincs.
-
titán
válasz Silεncε #101456 üzenetére
Itt is megjegyzi, hogy Az idő előtti eladás díja viszont nincs kőbe vésve, a Forgalmazó elvileg bármilyen nettó vételi árfolyamot megszabhat.
A tegnapi hozzászólásom egyébként nem légből született, cikk a témában. Tulajdonképpen az állam azt csinál a befektetéseddel, amit csak akar. Akár úgy is dönthet, hogy nem váltja vissza a kötvényt.
-
Yellow73_a
tag
válasz Lauda #101454 üzenetére
Valóban vissza tudod váltani, jelenleg 1% visszaváltási díjért.
Ugyanakkor a kérdésed arra irányult, ha netán hős vezérünk és csapata úgy döntenének, hogy nem váltják vissza, csak lejáratkor, azt jogilag megtámadhatod-e.
Nem támadhatod meg, mert minden jogalapjuk megvan rá, hogy a futamidő lejárata előtt ne váltsák vissza, ld. nyilvános ajánlattételek és ismertetők.
De ennek a valószínűsége gyakorlatilag nulla. Annak nagyobb az esélye, hogy esetleg növelik a visszaváltási díjat, de ez sem túl valószínű.
Ezekre a lehetőségekre utaltam az általad hivatkozott #99829 hozzászólásomban is.[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz Yellow73_a #101458 üzenetére
Érthető, köszönöm szépen!
-
avl
senior tag
ezt valaki hasonlitotta mar Revolut es hasonlo arfolyamokhoz ? [erste-jon-az-ingyen-penzvaltas]
-
SzGee
aktív tag
Portfolió tervezési kérdés:
Mit gondoltok, hosszú távon éves hány %-os forint leértékelődéssel érdemes tervezni az EUR-hoz képest? Én 2-2,5%-ot mondanék, de 400-as bázisról, tehát jövőre nagyjából 400-410-es EUR-val számolok Ilyen ütemben 2028-ra 450-460-as EUR lehet, szerintem ez annyira nem elrugaszkodott, már a két deviza kamatkülönbözete kiadja.Szerintetek?
If you leave me, can I come, too?
-
félisten
válasz Lauda #101457 üzenetére
"Tulajdonképpen az állam azt csinál a befektetéseddel, amit csak akar. Akár úgy is dönthet, hogy nem váltja vissza a kötvényt."
Azért azt tegyük hozzá, hogy az (állam)kötvény alap feltételezése szerint a futamidő végén kapod meg a befektetett tőkédet, és a felhalmozott kamatos kamatot. Az idő előtti visszaváltás értelemszerűen nem éri meg annyira, nem erre kalkulálnak a tankönyvi szereplők, ezt a feltételek is tükrözhetik, de ez nem jelenti azt, hogy a befektetett tőkével bármit megtehetnének.
Az egy ajándék, hogy egy állami szereplő ilyen kedvező feltételekkel vásárol vissza, a lájtos 1%-os büntivel meg elkényeztették az embereket.Fel lehet hívni az emberek figyelmét a hátulütőkre, de ilyen sommás megjegyzést az éterbe kiabálni elég nagy butaság.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
aAron_
őstag
válasz SzGee #101462 üzenetére
Nem értem, hogy miért pont 400-as bázisról számolod, de egyébként egyetértek. Hosszú távon határidős árfolyamnál okosabbat nem fogunk tudni mondani. 1 év múlva 395, 2 év múlva 417, 5 év múlva 450.
Aztán majd ebbe úgy is beleszól csomó minden, de túlzottan optimista nem vagyok a hosszútávú kilátások tekintetében, pozitív meglepetésekre kevésbé számítok.
What is your ikigai?
-
SzGee
aktív tag
válasz aAron_ #101465 üzenetére
Azért, mert úgy gondolom, hogy az extrém magas kamatkörnyezet miatt most picit erősebb a forint, mint ahol a helye van... Ha viszont ezt a 375-öt tekintem bázisnak, akkor éves 2% romlást feltételezve 2028-ra még mindig csak 415 lenne az EUR
If you leave me, can I come, too?
-
titán
válasz AxBattler #101464 üzenetére
ez nem jelenti azt, hogy a befektetett tőkével bármit megtehetnének.
Mi akadályozná meg őket abban, hogy a hasukra ütnek és megteremtik a jogi feltételeit annak, hogy xy sorozatú kötvényeket nem vásárolnak vissza? Illetve ha ez megtörténne, milyen lehetőségei vannak az embernek?
Nem kötekedésből, csak szeretném körbejárni a témát.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Lauda #101467 üzenetére
Nem kell semmilyen jogi feltételeket megteremteni, leírták már párszor. Semmi nem kötelezi őket arra, hogy árat jegyezzenek futamidő lejárta előtt az értékpapírokra. A MÁP+ -nál volt ilyen csak a hirdetményben, az újab papíroknál már nem követtek el ilyen hibát. Ahogy írták is, az egy "ajándék", hogy te visszaválthatod futamidő lejárta előtt. De az is sokszor ki lett már tárgyalva, hogy miért nem valószínű, hogy ezzel keményen elkezdenének variálni. Persze, egyáltalán nem lehetetlen. Ha viszont lejáratkor nem adják vissza a pénzt, az már csődnek számít.
-
Gigicuci
senior tag
.
(törölhető)[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
válasz Lauda #101470 üzenetére
2x volt államcsőd. 1932-ben és 1941-ben. Más országok viszont beleszaladtak, így onnan vannak adatok:
pl.: Izland:
Az államcsőd után Izland egy olyat lépett, ami megosztotta a nemzetközi közösséget: úgy döntöttek, hogy a tartozásaikat csak az izlandi állampolgároknak fizetik vissza, külföldieknek nem. Vagyis a bedőlt bankok betéteseinek pénzét kifizették, és az állampapírok értékét is kamattal együtt visszafizették. A külföldi hitelezők és betétesek már nem jártak ilyen jól, őket Izland akkor sem tudta volna kifizetni, ha akarta volna.Összefoglalva:
a történelmi tapasztalatokat, államcsőd esetén az államok az alábbi lépéseket szokták megtenni, hogy az állampapír-tulajdonosokat kárpótolják:
Pénzt nyomtatnak, azaz szándékosan elinflálják a nemzeti valutát, és ebből fizetik ki a tartozást. (Nálunk a forint miatt ez teljes mértékben lehetséges.)
Felajánlják, hogy a meglévő állampapírok helyett adnak másik sorozatot, amiknek alacsonyabb a kamata és későbbi a lejárata.
Megegyeznek a magánszférával, hogy az állampapírokat gyengébb árfolyamon váltják vissza.
Adókat emelnek.
Hiteleket vesznek fel nemzetközi szervezetektől, más országoktól.
Célzottan olyan államkötvényeket bocsátanak ki, amiknek a megvásárlásával a többi ország segítheti a csődből történő kilábalást.Vagyis az állam általában megpróbálja kifizetni vagy kárpótolni a belföldi állampapír-tulajdonosokat, hiszen ez a további működésének a feltétele.
[link]
Szóval ez nem is kérdés, csak az lehet kérdés, hogy ezekkel ellentétben megengedhetjük-e magunknak, hogy több 1000%-al drágítjuk az idő előtti visszaváltást.
Szerintem nem. -
sakal83
addikt
válasz UberMutant #101476 üzenetére
Csak a kötvény ára a kérdés
Ausztriaban bocsajtottak ki 100 eves kotvenyt 2019ben.
Sikerként aposztrofálták. Ha jol tudom 50% alatt is porgott mar a masodpiacon
Egy pelda hogy a kotvenyen is lehet bukni, es az hogy a kötvény fogalma vilagos. Az ilyen olyan 1% visszaváltással nem lehet számolni felelősen.
-
Yellow73_a
tag
válasz UberMutant #101476 üzenetére
Még egy technikai kérdés:
Az államkincstárnál vezetett értékpapírszámláról hogyan lehet harmadik félnek (pl. banknak) eladni ezeket a dematerializált államkötvényeket? -
UberMutant
őstag
válasz Yellow73_a #101479 üzenetére
transzferálás a banknál vezetett értékpapírszámládra
-
Vesa
veterán
375 az EUR
A tudomány a valóság költészete!
-
Hi!King
őstag
válasz UberMutant #101478 üzenetére
Azért azt ne felejtsd el, hogy ha még jobban megszorul a magyar állam, akkor nem alacsony, hanem magas kamatkörnyezet lesz (emelnie kell, hogy valaki hajlandó legyen államkötvényt venni), illetve PMÁP kamata nem biztos hogy 2025-ben is ennyire magas lesz. Ha akkor a piaci államkötvények 10%-ot, ez meg 5%-ot fizet, nem fogja a bank jó áron megvenni. Már ha megveheti, mert az állam azt is kitalálhatja, hogy a bank nem tarthat ilyet akkor sem, ha az ügyféltől veszi meg, vegyen inkább piaci államkötvényt.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Hi!King #101485 üzenetére
Gazdaság meg a földbeáll. Azért ez nem így működik, hogy nahh szarban vagyunk, akkor magas kamat és minden megoldva. Pont az jelenleg kis hazánkkal a probléma, hogy a kormány bármelyik ujját harapja meg fáj. EU-s pénzek nélkül itt hoszzútávon leépülés van /igaz ezt mi összehoztuk EU-s pénzekkel is/
"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
.mf
veterán
Ezt csak úgy itthagyom a számlát külföldre menekítőknek.
TL;DR: a német fizetését litván Revora kapótól is levonatta a Nav az adótartozását. Amíg magyar állampolgár maradsz, messzire elér a kezük.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Stanlee
őstag
Mert alapfelvetes a penzuket revo-ra "menekitoktol", hogy azt a NAV nem fogja basztatni. Sokan ugy gondolkoznak, hogy ha van megallapitott adotartozasuk, akkor azt onnan a NAV nem fogja tudni beszedni, mert nem magyar penzintezetrol van szo.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
.mf
veterán
Ne mondd, hogy nem láttál még ide olyan embert beesni egy erősebb forint-gyengüléskor vagy valamilyen rendelet megjelenésekor, aki mostazonnal euróra akarja váltani az összes pénzét és kiutalni valamilyen külföldi számlára, hogy az állam ne tudja rátenni a kezét...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Moleman
addikt
Pedig mennyire nem éri meg.
Én megtettem, szerencsére még jóval a nagy foringyengülés előtt euróra váltottam mindent, de akkor már gondoltam, hogy mennyivel jobb lenne egyúttal külföldön is tartani a pénzt. Aztán fél év és kb 1800 euró banki költség után sikítva hoztam vissza mindent az RC-hez.És persze mindeközben a NAV ugyanúgy rálátott a külföldi számlámra is, de nem is volt rejtegetnivalóm.
Ingyenes devizaszámlának viszont hibátlan a Revolut, szerintem sokkal jobb, mint bármelyik magyar banknak fizetni érte.
-
round3r
csendes tag
Helló! Segítsetek mert nem jön ki a matek. Vásároltam a PMÁP2031/I sorozatból 3 360 177 ft névértéken, ami 15.5%-os kamat esetén 520 827 ft-ot jelentene kamatfordulókor a számításom szerint. A kincstár viszont fél százalékkal kevesebbet, 503 691 ft-ot ír. Miért?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest