- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android szakmai topik
- December 3-án elhagyja Kínát az iQOO 13
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Vodafone mobilszolgáltatások
- iOS alkalmazások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- iPhone topik
-
Mobilarena
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz TomMusic #210049 üzenetére
Alólam aszfalton sosem mászott ki nagyon durva kanyarokban lejtőn sem, de tény, hogy nagyon óvatos vagyok lefelé. Gumi és gumi között hatalmas is lehet a különbség.
#210046 MPowerPH: szerintem permetezővel se veresd telibe a csapágyakat, nekem egyik kerékagyban beázott anno . Persze 1000x kiméletesebb, mint a magasnyomású, egyik haverom mindíg azzal mossa, amikor szétszedtem neki a bringát, olyan helyeken volt minden rozsdás, ahol nem is gondoltam, hogy lehetséges
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Ringman
nagyúr
válasz jjeahh #210045 üzenetére
ne is mondd, állandóan le kellett állnom takarítani, aztán egy darabon inkább vittem
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
TomMusic
őstag
válasz jjeahh #210051 üzenetére
Alólam aszfalton sosem mászott ki
Most azonnal el kell árulnod milyen gumit használsz!
Én pár éve olyat estem emiatt, hogy 1 hónapig úgy jártam mint aki be van sz*rva. Pedig csak 20-al mentem.
Sőt, most ősszel majdnem összecsókolóztam szintén emiatt egy kocsival. Egy nagyon kanyargós, mindenféle szögben lejtős úton mentem lefelé, aztán elkezdett a bringa az úttest másik széle felé "mászni". Pedig direkt nem mentem gyorsan (tanulván korábbi esésemből), húztam a fékeket. De még az a sebesség is túl nagy volt hogy ellenkormányozzak, mert ha visszaakartam jönni a "sávomba", akkor kiment volna alólam az elsőkerék. Így kénytelen voltam átmenni az úttest túloldalára, ahol meg jött a kocsi szemből.
De szerencsére mindketten nagyon lassan mentünk, plusz én bementem inkább a bozótba. Pedig jópár éve járom az ilyen részeket, de sose lehet elég felkészült az ember.
Szóval lehet mégis cserélnem kéne gumit.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
Ringman
nagyúr
válasz jjeahh #210051 üzenetére
ha nem fagy, akkor én a nagyját kerti csapra kötött szórófejes slaggal szoktam leszedni (kerékcsapágyakra nem nyomom rá direkt, meg a középcsapágyra sem, de pressfitesnél nem is tudom hogy tudna beázni) , aztán felmosószeres vízzel áttörlöm száradás után még1x.
ha meg fagy, akkor műanyag szálas kefe +meleg mosószeres víz elsőre.kisebb sárral nem foglalkozom, meg az sem hat meg, ha karcos lesz a váz, az rendeltetésszerű használat.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
addikt
-
Ringman
nagyúr
válasz Dark Archon #210055 üzenetére
na akkor az meg még kevesebb lehetne
mi a pontos típus, ill. belsővel használod?Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
ZolkoW
őstag
válasz Hasaggymeg #210048 üzenetére
a görgők a szimmeringeket meg perselyeket pótolják, és nincs az a súrlódás, amit azok bevisznek a rendszerbe.
a féloldalasság mondjuk szerintem is inkább kuriózum, bár így állítólag több súlyt spórolnak azon, hogy egy láb kell egy adag tűgörgővel, mint amennyit vesztenek a szükséges túlépítés miatt. Arra kíváncsi lennék, hogy (motoroknál is, ahol ez hátul sokkal elterjedtebb) milyenre kell egy ilyet tervezni: merőleges a tengely, vagy szögben áll? mert végtelen merevségű anyag nincs, de akkor hány kilós rájder alatt megy egyenesen elengedett kormánnyal? ;)
Az lehet,h szimmering itt is van, nemtom, és tökéletlen egyenesfutásról nem leftynél olvastam, hanem valami egyedi féloldalas gépnél.[ Szerkesztve ]
Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
addikt
válasz Ringman #210056 üzenetére
Schwalbe Land Cruiser Active. 2,5-4,5 bar között írják. Csak azért, mert a Cube nem foglalkozott ilyen aprósággal, nem fogom lejjebb engedni, nem mintha segítene. Ha megnézed a honlapjukon, kb. az összes ilyen.
28 colosnak írják a külsőt, ahhoz képest 29"-os belső van benne. Meg úgy egyébként akkora, hogy a 28"-os gyári csomagtartó is kicsi volt, 29"-osra kellett cserélni. Úgy összességében nem is merem kiszámolni, mennyit buktam ezekkel, amire felhívhatta volna a Cube a figyelmem. A csomagtartót féláron számolták be, a sárvédők kuka, főleg, hogy az elsőből ki kellett vágni a teleszkópnál, hogy egyáltalán legyen valami rés a keréknél. De előtte már elfaragtam 2 másik sárvédőt, amit 28"-osra vettem. Szóval jó bringákat csinálnak úgy egyébként, de azért a f@sz ki van velük.
szerk.: ááá, és most látom a fényképen, hogy az egyik prizmámat elhagytam
[ Szerkesztve ]
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
jjeahh
nagyúr
válasz TomMusic #210053 üzenetére
Milyen gumi az? 20-al csúszkálni azért durva még vizes aszfalton is. Nekem agresszívebb gumik vannak, most télen hátul régi Rocket Ron EVO, elöl régi Nobby Nic EVO, áprilistól decemberig meg ezeket hajtom: Rekon, Forekaster. De szerintem egy gyorsabb kevésbé agresszív normális minőségű gumi sem csúszkálna 20-nál kanyarban.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
arcitec
addikt
válasz jjeahh #210031 üzenetére
Já, hogy a tiéden talán, bár sárban szerintem fröcsög az mindenhova. És ha meg van sárvédő talán egyből más a képlet. Poros úton meg mindenhol száll a por. Mondjuk én sárban
nem nagyon megyek és a tapasztalatom írtam le. Az enyémen semmi kosz, csak minimális olaj film, ami mindig le van törölve.
Szóval, e szerint mindenki (mint ahogy eddig is) ki-ki magának használ azt, ami beválik.[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
nagyúr
-
Laci779095
csendes tag
válasz MPowerPH #210046 üzenetére
Kertes házban könnyű dolgom van. Autómosóba sosem viszem a bringát. Kézi permetező nem rossz elgondolás (ha valami aktívhab oldatot csinálsz benne) , nekem is van de én nem használom bicikli takarításra. Slaggal a nagyját leveretem. Utána mosogatószeres vízzel, autómosó kefével, ronggyal lemosom. Utána a láncot, lánctányért, hátsó fogaskereket takarítom benzinnel. Utána leöblítem az egész bicajt tiszta vízzel. A vázat áttörlöm meg a láncot (külön ronggyal a láncot) és adok neki kenést.
-
bardi
aktív tag
válasz ZolkoW #210057 üzenetére
Azonos súlyban valószínű a torziós merevsége is jobb. Egy sima villánál nincsen semmi a lábon kívül, ami megakadályozza, hogy csavarodjon a villa kormányzás közben, átütős villák egész jók egy gyorszáras után mondjuk. Leftynél meg ez a fajta csavarodás nem létezik, egy sokszög csúszkál fel alá egy másik sokszögben, nem tud így tekeredni. Egy mozgásvilág tesztnapon próbáltam, még nagyon régen, és az összes fox, rs, villára, ami a többi bringában volt, köröket vert mozgásban.
'92 Honda VFR 750
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz ZolkoW #210032 üzenetére
DT is hátra teszi a hidat, ugyanakkor bár nem nagyon sarazok de nem látom azt az egetverő különbséget a becsúszóvédelemben.
LEFTY... motoroknál tényleg elterjedt a féloldalas villa, de egyrészt leginkább hátul, másrészt ez a kis aszimetria elhanyagolható a motorkerékpár összsúlyához viszonyítva, gondolom ott könnyen ki is egyensúlyozzák a sok aszimetrikusan elhelyezett egyéb alkatrésszel.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
eddie1978
senior tag
válasz Hasaggymeg #210048 üzenetére
Az összes autó/repülőgép/sok motorkerékpár futómű ilyen féloldalas. Működnek. Az, hogy hogyan milyen alakkal van összekötve a kerék tengely és a kormánycsapágy tök mindegy ha kellően merev. A súly miatt érdemes a legrövidebb úton összekötni. A lényeg, hogy a kerék talajjal érintkező felületének a geometriai középpontja rajta legyen a bringa hossztengelyén. Onnantól az egyenesen fog futni. A régi lefty becsúszó négyszög volt. Az újnál már csak három oldala van. A tűgörgőnél a gördülési súrlódás kisebb mint a perselyeknél a csúszó. A becsúszó valamivel jobb helyen van, kisebb a mozgó tömeg. A régi duplavállasok atom merevek voltak.
Ami szopás tud lenni:
tűgörgő vándorlás miatt resetelni kell a telót, hogy újra a helyükre kerüljenek a tűgörgők. Itt a rugóút csökken ha jól tudom emiatt. Egyedi a kerék, nem kompatibilis semmivel. Itt minden egy lábba van bepakolva, rugózás és a csillapítás is.
Emiatt bonyolultabb. Cannondale matrica miatti felár. Az Alu verzió nehéz.
Szerintem ez egy rohadt jó megoldás tisztán a műszaki tartalmat tekintve. Pozitív és negatív dolgait mérlegelve mindenki el tudja dönteni, hogy kell-e neki. -
TomMusic
őstag
válasz jjeahh #210059 üzenetére
[Panaracer Comet Hardpack] van most, előtte [Kenda Slant Six Pro] volt, az mondjuk elég jól bírta.
Viszont sokat megyek aszfalton is
Megnézem amiket írtál.
Szerk.: most nézem, lehet ez a baj:
the Comet will be your tyre of choice from Spring through to Autumn[ Szerkesztve ]
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
Jester01
veterán
Szóba került korábban a bryton 420-as. Azt látom, hogy tud hívásról meg smsről üzenetet írni, de messengerrel és egyéb alkalmazás értesítésekkel is működik ez?
Jester
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz eddie1978 #210066 üzenetére
Sok helyen kényszerből van féloldalt megtámasztva a kerék, hisz nem mindenhol lehet egy tengelyre tenni a 2, vagy több kereket, továbbá az aszimetrián van itt a hangsúly mely kerékpárnál szerintem továbbra sem indokolt és meggyőződésem, hogy a névjegy (branding) miatt tartanak ki mellette, csakúgy mint pl. a GT a 3 háromszög mellett. Ugyanakkor nem mondom, hogy ha sok fölösleges pénzem lenne nem próbálnék ki egy lefty specifikus Cannondale-t mert ma, mikor mindenki megcsömörlött az uniformizmustól már menő furának, rendhagyónak lenni, eltérni a normáktól.
#210069andrisbandi...pedig már régi dolog, sőt, szerintem sok felni ma is csak a szalagozással van légzáróvá téve, a futószalagról ugyanúgy jönnek le mint tyúkbeles társaik.
[ Szerkesztve ]
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
jjeahh
nagyúr
válasz TomMusic #210067 üzenetére
A panaracer nem tudom milyen, középkategóriás guminak tűnik, szal tapadnia kéne. Ha a kendához hasonlóan csúszik, vagy a kenda jobb volt, akkor én idővel cserélném, haveromnak volt slant six, nagyon elégedetlen volt vele. Nála gyorsan kopott, állandóan defektet kapott (terepen), a tapadása sem volt jó. Cserélte egy szett maxxisra és azóta elégedett.
-
MPowerPH
félisten
válasz Laci779095 #210063 üzenetére
A kertes hazban en is kiviszem a kertbe, ellenben mostanaban a lakasban vagyunk inkabb. De a problema mar akkor van, ha vegeztem, es be kell tenni az autoba, elotte le kell mosni. Meg ha kint viszem, akkor sem szeretem piszkosan az autora rakni. Kint a nagyobb bringas erdokben volt bringamoso 3 fonttert. Itt ugye nem divat.
Don't Tread On Me
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz MPowerPH #210072 üzenetére
Szerintem valami ilyesmi is megteszi, a jórészét le tudod vele biztonságosan csapatni mielőtt bepakolod autódba, vagy éppen garázsba, lakásba. Lényeg, hogy a szórófej tudjon valami koncentráltabb vízsugarat is mint finom permet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
jjeahh
nagyúr
+1 Hasaggymeg-nek, nekem 5L-es van, általában 2 mosásra elég, de 1-re akkor is, ha nagyon dzsuvás a bringa. Gyakran mondogatom haveroknak is, hogy így tekerés után le lehetne olcsóért veretni a bringát, mielőtt berakják az autóba, de valamiért nem tetszik nekük az ötlet. Az igaz, hogy nem olyan elegáns, mint egy Karcher OC3, de ki nem sz*rja le . Persze ha hajlandó vagy rá többet költeni, akkor jobbak az akkus cuccok.
[ Szerkesztve ]
-
sebgutkopf
őstag
ha vegeztem, es be kell tenni az autoba, elotte le kell mosni
A megoldást úgy hívják Karcher OC3 plus. Nekem bevált, alacsony nyomású akkus mosó.
Kocsiba már retek mentes bringa kerül be.Na jjeahh-al egyszerre
Kieg: az autó mosók kb 150 bar nyomást tolnak, némelyik akár többet. Ez az akkus kimondottan bringákhoz ajánlott mindössze 5 bar nyomás. A plus verziónak nagyobb a víztartája.
[ Szerkesztve ]
-
6030D
Ármester
válasz eddie1978 #210066 üzenetére
Alapból én is az autók futóművét hoznám fel, de azért ott vannak alsó lengőkarok, vagy stabpálcák azon túl, hogy felül a toronyba be van kötve (nyilván az csak egy pont, de így a két bekötési pont kb a két vége, leftynél meg fent támaszt a fejcsőben. Inkább az anyagban és a számításokban lesz a tudomány, ugyanúgy, ahogy a bringavázaknál is valaki kimerevíti a nyeregvázcső tetejét valaki meg nem. Ez utóbbinál sem egyértelmű, hogy törni fog.
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
ZolkoW
őstag
válasz 6030D #210077 üzenetére
engem az zavar, hogy autónál, motornál nem grammokra mennek, tehát több túlépítést (anyagot) tudnak belevinni. Akkor is van rugalmassága egy egy oldalon megtámasztott tengelynek, de autónál ez szimmetrikus, mert a jobb és bal oldalon is ugyanannyira hajlik felfelé, vagy nem hajlik, ráadásul eleve sem merőleges a talajra, lást első futómű.
Motornál inkább csak van benne anyag, mert az sem szimmetrikus.
Bicónál ne mondja nekem senki, hogy használat közben nem kóvályog az a tengelyvég pártized fokot, a kérdés inkább az, hogy jár-e ez bármilyen hátránnyal.Viszont elöl egyszerű gmit cserélni
És technikailag elég átfűzni a nem boostosat boostosraBasszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
Toobee
veterán
válasz Hasaggymeg #210073 üzenetére
HECHT 3025 - Akkus magasnyomású mosó - ez is jó cucc. Ilyen van nekem, csak Xiaomi néven. Egy 10 literes kanna azért kell mellé, cserébe bárhol lemosod vele a bringát.
-
Lacerta
aktív tag
Azért bicajon megnéznék egy függőcsapszeges első futóművet.
Megcsinálták motorra is, tehát nincs akadálya, vannak előnyei, pl. hogy fékezéskor nem térdel le, mint a teleszkóp.
( Ezt tudja az Earles-villa is, bár az alapvetően szimmetrikus kialakítású ( igaz, akár féloldalasra is meg lehet csinálni ). )
Súlyban egyikkel sem járna jól a user, de az élettartammal garantáltan nem lenne probléma. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Napfénysüti #210074 üzenetére
Amúgy azzal is simán lehet mosni, hisz a 150 bar a szórófej végén nyilvánul meg 20 cm-rre már tizede ha van, messzebb (mondjuk 50+centiröl) meg simán lehet mosni bringát vele...a veszély abban rejlik, hogy előbb utóbb tévedhetsz és egyetlen pillanatnyi figyelmetlenség is elég, hogy közelebbről adj egy adagot ami hazavághatja valamelyik csapágyat.
#210075jjeahh...mindig elámulok azon, hogy egy slagos mosás töredéke elég a jólirányzott sugárral való mosáshoz, míg tömlővel 50l vizet is elpancsolsz, addig egy ilyen kis pumpással 5 is elég lemosni a bringát.
#210078ZolkoW...nekem továbbra sem leginkább annak a rögzítésnek keménysége kérdőjeles, hisz olyant tényleg már csináltak évtizedek óta mindenhol, hanem egyáltalán annak a féloldalasságnak az értelme.
Itt van egy pro/kontra érvelés ezzel kapcsolatban melyből pl. nekem újdonság, hogy első defektet bár valóban egyszerűbb javítani, a kereket csakis a féktest leszerelése után tudod kivenni.[ Szerkesztve ]
-
Lacerta
aktív tag
válasz bardi #210064 üzenetére
Valójában semmi akadálya nem lenne, hogy hagyományos telónál ne hengeres, hanem poligon keresztmetszetet használjanak, és akkor még a leftyél is sokkal nagyobb lenne a torziós merevség, akár kisebb tömeg mellett, mivel a csavarónyomaték, mint igénybevétel eltűnik, és a hajlítás is csak egy síkban terhel.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz bardi #210064 üzenetére
Kérdés mennyi volt abban placebo, egy vakteszt irányadóbb lenne. Én is voltam néhány tesztnapon de az a kör közel sem elég kipróbálni egy ki tudja hogyan beállított villát, ki tudja hogyan felfújt gumikkal, mindenféle súlyú tesztelőnek ugyanúgy. Nekem az ott próbált a Reba-k messze alulmaradtak akkor használt Manitou Marvel-emmel szemben, ugyanakkor egy DT Swisset és még ennél is jobban egy Romet montin levő X-Fusion (!) villát éreztem a legjobbnak. ...kérdés, hogy miért ... jobban passzolt beállítása súlyomhoz, lejtőző (nyugger)tempómhoz? Talán a guminyomással volt jobban összehangolva? (egyik Chiselen kanyarokban pl. az volt az érzésem, hogy menten lefordul a gumi, lehetett benne vagy 0,8-1 bar ...ki tudja?)
#210082Lacerta...ezt kifejtenéd jobban, vagyis hogyan lehet sokszögű (pl. öszögű) becsúszót működtetni úgy, hogy az csavarodásnál, mikor az saját hosszanti tengelye körül elfordul, ne szoruljon meg a töréseknél? Szerény véleményem szerint sehogy, vagyis csak mint a Leftiék, görgőkkel, ami értelemszerűen növelné úgy a súlyt mint a szervizigényt ...aztán lehet csak én látom tévesen.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Hasaggymeg #210083 üzenetére
Jó lenne, ha ilyen tesztnapokon szigorúan ragaszkodnának a megadott értékekhez, referenciákhoz, a telót a táblázaton feltűntetett nyomásra belőni, a gumit meg vagy ahogy az user kéri, vagy kalkulátor alapján. Így sem lenne olyan tökéletes, mint amikor tapasztalat alapján még finomhangolod is a nyomásokat, arról nem is szólva, hogy van aki tokeneket, tyre inserteket használ, de azért nagyjából jó lenne... . Meséltem anno, hogy egyik haverom nem vette komolyan a megfelelő nyomás beállítását és a rendszeres szervizt, aztán hatalmasat csalódott a drága Fox telóban, hogy az milyen sz*r és semmivel nem érezte jobbnak, mint a belépő Suntour-t. Aztán amikor meggyőztem, hogy szervizelje le és vegyen egy telópumpát, rájött, hogy mégiscsak jó a Fox, egészen más világ.
[ Szerkesztve ]
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz jjeahh #210084 üzenetére
Vedd a világ legdrágább levegős villáját és én úgy beállítom neked, hogy egy kör után eladod nekem negyedáron. ...60 kilódhoz felfújom maxra és minimumra veszem a visszaút csillapítást, majd első kerekednek is adok vagy 2,5 bart és úgy fogsz pattogni a köveken, gyökereken, hogy szemeid kiesnek szemgödörjükből. ...de fordítva is jó lenne, vajpuha teló, alig fújva és jó nagy visszaút csillapítás, hogy hamar beüljön de vissza már csak a harmadik gödörnél térjen, abban sem lenne köszöneted. Amúgy meg igen, nem igazán tették oda magukat rendesen mindenhol, elsők között próbáltunk mégis az elektromos váltóm lemerült, így ötvenes (48-as? ) tányéron kényszerültem pörögni, nejem e-bikejának pedálérzékelője leesett és rásegítés nélkül nyomta le körét, vagy éppen az első gumim volt olyan puha, hogy folyton attól féltem felütöm. Nincs idő, sok a tesztelő aki aztán potenciális vevő lehet, így futószalagon ment minden, személyreszabás abból állt, hogy becsatolós/taposó és a nyeregmagasság.
[ Szerkesztve ]
-
Lacerta
aktív tag
válasz Hasaggymeg #210083 üzenetére
ezt kifejtenéd jobban, vagyis hogyan lehet sokszögű (pl. öszögű) becsúszót működtetni úgy, hogy az csavarodásnál, mikor az saját hosszanti tengelye körül elfordul, ne szoruljon meg a töréseknél?
Súrlódási kúp.
Eleve, a leftynél sokkal nagyobbak az erők, mivel egy tankönyvi forgatónyomaték is el akarja tekerni becsúszót a szárban, és ez szimmetrikus építésnél teljesen hiányzik.
Aztán, manapság már egészen agyament profilokat is meg lehet munkálni, és a megfelelő geometriával el lehet érni, hogy a maximális ( legkedvezőtlenebb ) terhelésnél se léphessen fel az érintkező felületeken akkora, és olyan irányú súrlódás, ami önzáróvá teszi a szerkezetet.
Valamikor, a diplomamunkám készítésekor ( kb. a Perm-Triász kihalási esemény idején ) számolgattam ciklois profilú menetes mozgatóorsónál ilyesmit, és nem volt lehetetlen küldetés.
Nem tartom kizártnak, hogy szimmetrikus kialakításnál is kellenek a görgők ( bár kisebb és könnyebb a szerkezet, mivel a kombinált terhelés ilyenkor nem 50% száranként, hanem lényegesen kevesebb ), de én valószínűnek tartom, hogy simán meg lehet oldani csúszósúrlódással is a dolgot. Ezt ki kellene számolni konkrét geometriákra, ami viszont elég komoly fejlesztési meló. -
jjeahh
nagyúr
válasz Hasaggymeg #210085 üzenetére
Nem lehet magaddal vinni ilyenkor egy telópumpát és egy műhelypumpát? Aztán az autó mellett állva 5 perc alatt beállítasz mindent. Vagy nincs erre idő?
-
eddie1978
senior tag
Ez is csak színesíti a kínálatot. Mindenki azt vesz amit akar. Nem zeng attól az internet, hogy sorozatban törnének a teleszkópok bármelyik gyártótól. Decemberben majdnem vettem egy lefty ocho-s bringát. Inkább nem tettem. Van hátránya az egyediségnek. Inkább olyat nézek, amiben kommersz alkatrészek vannak beépítve.
ZolkoW. Pár tized fok? Annyit tuti kóvályog. Mindegyik. Minden anyagnak van rugalmassága. Vannak illesztések. Az én szintemen mindegy.
Miért kellene bebizonyítani hogy szar? Egyedi az tény. Mindennek van előnyös és hátrányos tulajdonsága. Mérlegelni kell.
-
TomMusic
őstag
válasz jjeahh #210071 üzenetére
Akkor sikerült beleválasztanom.
A korábban általad írt gumikra azt mondják terepen nagyon jók, de aszfalton nagyon hangos, meg az ellenállása is nagyobb. Nekem olyan gumi kéne, ami mindenhol jó
Más:
Sima műhelypumpát lehet használni telólumpaként?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz jjeahh #210087 üzenetére
Lehetett volna, de...mindössze 2 alkalommal voltam, egyik kiállítási területen volt, amolyan korlátozott kipróbálási lehetőséggel (konkrétan épített mesterséges pálya a kiállítás területén, épületben, udvarán) és csak néhány stand termékeit lehetett kipróbálni, a második volt az "igazi", ahol már több kerékpárt (talán 6 különböző kerékpárt próbáltam ki), erdőben kijelölt néhány kilométeres pályán lehetett próbálni, de ott is a jobb kerékpárokat felvezető ember után tekerve lehetett próbálni ahol nem volt sem idő, sem lehetőség (szerintem ha meglátják letekerem a telószelep kupakját elhajtanak a francba ) kereket, telót állítgatni. Talán ha van idő és indulás előtt megkéred őket a gumit adott nyomásra, telót meg egy gyors nyomogatás után csak úgy érzésre beállítani. Végén, mikor már a felvezetők is ráuntak és egyre többen engedték, hogy csak úgy menj magadnak (mentem dupla köröket is, meg le is tértem a nyomvonalról próbáljak ki egy nehezen mászható dombot kíváncsiságból mert a kutyát sem érdekelte már ) talán egy hátizsákban cipelt mini pumpával és telópumpával játszadozni is lehetett volna...de akkor ki gondolta? Majd legközelebb ha lesz (Covid miatt rég nem volt) viszem a lidis szerelő állványt is a hátamra kötve.
#210089TomMusic...nem, még akkor sem ha tudja a kellő nyomást mert levételnél elmenne a belefújt levegő egy része. A telópumpákkal nemcsak finoman adagolható (oda-vissza) a levegő, hanem visszacsapó szelepet is tartalmaz tömlőjük, mely nem engedi szisszenni levételkor.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz TomMusic #210089 üzenetére
Ha elkopik, vegyél valami normálisabb márkától közép, vagy felső kategóriás gumit, valszeg jobb lesz a tapadásod. Egy belépő gumi egyik márkától sem lesz valami jó, Kendától meg főleg nem. Ha eddig a gumijaid mintázatával elégedett voltál, akkor valszeg tökéletes lenne neked egy Maxxis Ikon (nem drótos), egy jobb Race King, Racing Ray/Racing Ralph vagy Vittoria Mezcal/Barzo, ez utóbbi márkától nem próbáltam semmit, de állítólag jó cuccok.
-
bardi
aktív tag
válasz jjeahh #210087 üzenetére
Nekem a GT standnál beállították a telót, az egy Fox volt, de mondjuk a Merida adott úgy bringát, hogy 200 méter után becsúszott a nyeregcső...
Lacerta: egyetlen akadálya a koltségessége, hogy sima villa nem ilyen. Ha ez lenne az olcsóbb, ilyen lenne mind
eddie1978: ráadásul a terhelés sem szimmetrikus, amíg egyik oldalon van egy rugó, aminél az erő csak az elmozdulástól függ, csillapítás oldalon meg csak a mozgás sebességétől.
'92 Honda VFR 750
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz bardi #210094 üzenetére
Nekem a Kellys adott egy kisebb Gibon 70-t mint amit foglaltam...más nem volt, azzal mentem.🤭
ráadásul a terhelés sem szimmetrikus, amíg egyik oldalon van egy rugó, aminél az erő csak az elmozdulástól függ, csillapítás oldalon meg csak a mozgás sebességétől....tiszta Lefty, mi?!
[ Szerkesztve ]
-
Lacerta
aktív tag
válasz eddie1978 #210090 üzenetére
A becsúszó biztosan nem 0 hézaggal van benne a szárban, márpedig ha van hézag, akkor valamekkora párhuzamossági hibát elvisel. Akkor van gond, ha valahol 0-ra, majd fedésre fut a hézag a hiba miatt, olyankor feszülni fog ( nem is egyenletesen a mozgás során ), kvázi a súrlódás növekszik. Meg szorul, meg kopik. Ezt biztosan nem engedi meg a gyártó.
Lehet azzal is játszani, hogy nem hengeres a becsúszó, hanem tesznek bele egy kis hordósságot, vagy kúposságot, ( mikronokról beszélünk ), az is hibatűrőbbé teszi.
Illetve ezek azért könnyű cuccok, annyi rugalmasság simán bennük van, hogy akár néhány századot is tudjanak engedni ( "utána menni" ) működés közben.Féllábúnál tényleg nem gond a párhuzamosság, ugyanakkor sokkal merevebbre kell csinálni az egészet, és sokkal precízebben is kell illeszteni is a szárakat, ami vonatkozik mind a tűrésmezők nagyságára, mind a megengedhető hézagra.
Nem mondom, hogy egyik vagy másik jobb, mert szempontok vannak, és mindkettőt meg lehet csinálni jól is, meg sz@rul is.
-
Lacerta
aktív tag
válasz bardi #210094 üzenetére
Lacerta: egyetlen akadálya a koltségessége, hogy sima villa nem ilyen. Ha ez lenne az olcsóbb, ilyen lenne mind
Nem vagyok benne biztos, hogy drágább ( relevánsan drágább ) lenne egy leftynél, ellenben nem meg benne az az unikalitás ( hype faktor ) ami a leftynél igen. Ebben az árkategóriában már sokat számít, hogy ne csak én tudjam, hogy ez egy műszaki csemege, és senkinek nincs a környéken hasonló, hanem látszódjon is
...ki venne meg egy olyan tourbillon szerkezetes órát, aminek nem nyitott a számlapja..?
[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
Na előhozom már a lánckenés témát
Én Squirt-öt használok, de eszerint a Muc-Off jobb:
[Ultimate Bicycle Chain Lubricant Test]
Akit csak a végeredmény érdekel, az tekerjen 22:37-hez.
Amúgy most nézem, a [Muc-Off] olcsóbb is mint a [Squirt]. Na majd ha elfogy a Squirt, kipróbálom.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
jjeahh
nagyúr
válasz TomMusic #210099 üzenetére
Sokan mondják, hogy a mucoffal tisztább, én egyetlen dolog miatt nem próbáltam még ki: mindenki azt mondja, hogy egy kis vízzel is könnyen lejön, pl. esőben nem ér semmit. Na, én szeretek esőben, sárban, télen-ősszel tekerni, így valszeg nekem nem lenne ideális. Amúgy a mucoff dry is wax.
Nekem az a tervem, hogy valamikor a jövőben kipróbálom a forró waxolást, az egyetlen gondom vele, hogy nem igazán lehet kapni és én soha nem fogok nekiállni saját "vegyületet" keverni, kisérletezni . Szeretem a tiszta hajtást és az egyszerűséget is, nekem az még nem tűnik olyan bonyolult dolognak, hogy 2-3 havonta beledobok 3 láncot a forró waxba.Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +koffer +MC +extrák
- Tripltek 9 Pro masszív drónos táblagép 1300 nit tartós fényerővel!
- Újszerű Hubsan Zino Pro drón+AJÁNDÉK HORDTÁSKA
- Addiesdive AD2101 automata karóra
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest