- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Biga123
addikt
most elkezdtem kicsit félni....
akkor tulajdonképpen mennyi az a max fesz ami még adható a proccnak?
Gondolom 1.4 fölé már ne nagyon menjek...(léggel)---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
DeadMeat
nagyúr
válasz Biga123 #9552 üzenetére
Tudtam hogy ez lesz,ugyan ez volt a dolgok legelejen is.... beselnek osze visza,riogatjak a nepet.
100X lelett irva mennyit adhatsz neki max,a te dolgod,hogy szeretnel-e neki annyit adni.En nem adok neki 1,3V felett.Mert minek?Mar a jovo sem a regi; Powered by beer and crisps!
-
Larry303
addikt
válasz Beowulf_78 #9544 üzenetére
ez nem proci függő, hanem lapfüggő dolog!!!!!
mivel ezen áramkörök karakterisztikáját te nem fogod megváltoztatni, így mindig jelen lesz....(bizonyos mértékben bios szinten persze bele lehet nyúlni, de nemhinném, hogy biost fogsz írni a lapodhoz )
nyilván sok mindentől függ is a dolog, akár bios szinten, akár teljesítmény felvétel függvényében, akár különböző fesz tartományokban is máshogy viselkedhetnek ezek az áramkörök, stb...a 65nm es procik nyilván sokkal jobban bírták ezeket, vagy arányában nem voltak ekkora tüskék azon procik meghajtásánál...
ezt addig nem fogod kideríteni, míg nem ülsz le egy pár alaplappal és procival egy oscilloszkop elé...https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
Attix82
addikt
Intel homepagejkan 1,1125 - 1,3625Votlot adnak meg, ilyen tag hataron mukodnek alap beallitasnal a lapokba.....de max 1,45Voltot enged meg...persze ehhez hozzajon a kulonfele mas bealltiasok VTT PLL stb stb amivel ugyancsak tonkre lehet tenni...de fentebb linkeltem a technikai adatait a procinak a tablayatokba mindent megtalalsz.
-
Attix82
addikt
Intel homepagejkan 1,1125 - 1,3625Votlot adnak meg, ilyen tag hataron mukodnek alap beallitasnal a lapokba.....de max 1,45Voltot enged meg...persze ehhez hozzajon a kulonfele mas bealltiasok VTT PLL stb stb amivel ugyancsak tonkre lehet tenni...de fentebb linkeltem a technikai adatait a procinak a tablayatokba mindent megtalalsz.
-
kroky3
tag
Mint már előttem is írták ez(feszülts. ugrás)nem processzor hanem alaplap ill. PWM függő.(100%-ban kiküszöbölni lehetetlen, csak csökkenteni lehet.)A procihoz annyi köze van, hogy minél nagyobb telj. annál nagyobb lehet a mértéke.Azért csak most jönnek elő a problémák mert szaporodnak a tranzisztorszámok, csökken a csíkszélesség(45nm)>>jelentősen vékonyabbak a tranzisztorok zárórétegei>>sérülékenyebbek.(x fesz könyebben átüti)Ennek kiküszöbölésére aköv. architektúrákban újabb strapabírób záróréteget(hirtelen nem jut eszembe a megnev.)fog alkalmazni az intel.Ami ezt a veszélyt csökkenti.
A vid>> voltage identity code>>fesz azonosság kód ami a PWM-nél egy ált. 5-7 bit-böl álló kódszám ami alapján állítja feszültséget.A proci vidje alapján kellene a lapnak auto módban a feszt beáll.(ha jó a bios) és ezen a feszen biztonsággal kellene telj. a specifik.-ban megadott paramétereket.A régebben leírtak nem riogatások, csak figyelmeztetések amit figyelembe kell venni.Nem kell mindenkinek rögtön kétségbe esni.Ezután is fogok én is tuningolni vmoddolni,csak ha valaki biztosra akar menni be kell tartani bizonyos szabályokat.Ha valaki szereti az extrém modokat (rekordok)(néha én is)ott számítani kell esetleges káros követk. is.(valamint azt is figy. kell venni nem minden proci egyforma) Mivel látom eggyeseket érdekel a téma lehet fogok írni egy részletesebb cikket, a prociknál és vidkariknál használatos PWM-ről. ne itt töltsem a fórumot.[ Szerkesztve ]
-
Nyugdíjas
nagyúr
-
Egon
nagyúr
"Nem értem, hogy pl. 1,3V@4200MHz mire nem elég... én is annyin használom a procim. (E8200)"
LOL... Akkor örülj neki, hogy bírja (arcoskodásnak kiválóan alkalmas hozzászólás volt, gratula... ). Ahogy nézegettem a fórumokat, kb. minden ötvenedik E8200 lehet ilyen jól húzható max. Pl. az enyém 4 GHz-en (8*500) sem stabil, még 1.375V-on sem (sőt: perceken belül hibázik a Prime, tehát a stabiltól messze van), ennél feljebb meg nem megyek a vcore-ral.
7,5*500-on, 1.325V-on megy jelenleg (7 órát futott a Prime95 SmallFF tesztje mindkét magon, hiba nélkül)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Anubis_9
őstag
Sziasztok!
Jelenleg E6400-esem van, amit 400x8-ban járatok 3200 Mhz-en. A jövőben szeretnék E8400-esre váltani.
Mivel ez gyárilag 333x9-en jár, szerintetek a 400x9-et kényelmesen bírná ASUS P5B-E lappal és HyperTX hűtővel és 2x1 GB 800-as RAM-mal? Vagy érdemesebb lenne hozzá venni új lapot (pl. ASUS P5K) és 800-asnál gyorsabb RAM-okat?
Köszi!
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
SimonYana
addikt
válasz Anubis_9 #9568 üzenetére
Szia!
Haveromnak vettem egy E8200-ast és egy rági zalman hűtővel megy gyönyörűen 495×8-on.
Most postáztam neki 1066-os DDR2 Corsair dominatort,mert az 1000Mhz-n járó Black Dragon kevésnek bizonyul.Lapot nek kell cserélj szerintem.Egy jó rampárt szerezz be,hogy kitudd hajtani a procidat.® SimonYana ®
-
kroky3
tag
válasz Overlocker #9567 üzenetére
Ezzel tökéletesen egyetértek! Előző és köv. hsz.-ben én is utaltam a telj. kapcsolatos összefüggésére.Mindenesetre valószinüleg megírom a cikket,és ott alaposan ki lehet tárgyalni és talán hasznos dolgok is kiderülhetnek közösen.
-
sz.j
nagyúr
válasz DeadMeat #9578 üzenetére
Szvsz túl sokkal, 1,408V!
Jobban örülnék ha ezt kb. 1,22-1,3V között tudná.De az előző hsz-ba utólag adtam egy másik, bővebb infókat tartalmazó linket is.
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
Beowulf_78
addikt
válasz BemAnyó #9580 üzenetére
Ahogy olvastam a Yorkfield topikban SimonYana is 1,43V@3700mhz használja a Q9450-et. Mit lepődsz ezen meg? Van aki semmiből sem tanul. Max. a saját kárán...
Szakmai kérdésekkel ne pü-ben keress....használd a megfelelő topikot! A 4890 CF tesztet amit elkezdtem, nem fogom befejezni. Majd megcsinálja más. A meglévő nVidia-s cikkeimet pedig törölni fogom.
-
subaruwrc
félisten
hello lassítsunk már emberek nem vérre megy ez a nyomorék tuning Keldor nem arcoskodásból írta ezt hanem arra utalva hogy miért kéne ennél több fesszel megküldeni pár plusz mhz-ért? neked se tiltja meg senki hogy olyan fpo-s procit vegyél mint az övé. ebbe nem tudom miért kellett belekötni. de a lényeg hogy ne szívjátok már egymás vérét!
-
Beowulf_78
addikt
válasz subaruwrc #9582 üzenetére
Az irígység...tök egyértelmű a dolog. Aki irígy, az arcoskodásnak veszi a jó eredményeket.Ennyi. Keldor-t meg abszolút nem tartom arcoskodó embernek.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekkel ne pü-ben keress....használd a megfelelő topikot! A 4890 CF tesztet amit elkezdtem, nem fogom befejezni. Majd megcsinálja más. A meglévő nVidia-s cikkeimet pedig törölni fogom.
-
sz.j
nagyúr
válasz BemAnyó #9580 üzenetére
Ejnye, ejnye fiúk ...., miket feltételeztek rólam.
Mint ahogy már régebben is írtam, ill. a fentebb már linkelt oldal alján lévő képernyő fotókon is látható, a "mindennapi használatkor" 1,088V-on hajtom a procit.
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
Egon
nagyúr
válasz subaruwrc #9582 üzenetére
Lehet hogy nem jól értelmeztem a sorait, és ebből kifolyólag túlreagáltam picit.
Mindenesetre jó lenne valami kvázi általános összefoglaló (csak kvázi, mivel minden proci más és más), hogy most akkor mégis mekkora max. fesszel, milyen egyéb beállításokkal és feltételek mentén használhatók _biztonságosan_ a 45 nm-es procik.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
subaruwrc
félisten
válasz Beowulf_78 #9583 üzenetére
ne feltételezzük ezt
Egon akkor megteszem a kezdő lépést. 1.35v max load fesz és mint nemrég kiderült kikapcsolt loadline calibrationnal és lehetőleg kikapcsolt drop korrigáló funkcióval hogy csökkentsük a fesztüske esélyét. -
Beowulf_78
addikt
válasz subaruwrc #9586 üzenetére
Ezt így tartom én is , de aki biztosra akar menni 1,300-1,320V. Egy jobb proci ennyivel már viszi a 4,1ghz-et. De szvsz. a fesztüske mástól van.Nem alaplap hiba, szvsz. a 45nm procik bug-ja, már amelyik csinálja. Érdekes, hogy ez a lap már meghajtott egy E8400-et (1,42V 24/7-be) load line calibration be volt kapcsolva.Semmi baja nem volt még 2 hónap után se. Tehát mástól lehet ez a tüske.Ha egyáltalán ez a bűnös, mert azért nem egyértelmű és nem is bizonyított hogy ami degradálódik az a tüskétől.Feltételezések vannak egyenlőre, bizonyíték meg jóformán semmi.
-
Pietrosz
addikt
1,3625V
Ott van intel oldalán, elég egyértelmű azt hiszem. Ez a fesz bőven elég kell, hogy legyen 3,6 fölé jutni. Már ez az órajel is bőven elég mindenre. Csak egy példa: colin mcrae dirt 3,6-on és 4ghz-en is ugyanannyi fps-el megy egy 8800GT-vel. Másik példa: 3,6-on és 4GHz-en futtatott film kódolás között kb 10 perc különbség van max. -
sz.j
nagyúr
válasz Beowulf_78 #9581 üzenetére
"... Mit lepődsz ezen meg? Van aki semmiből sem tanul. Max. a saját kárán..."
Bocsi, hogy szóvá merem tenni, de szvsz be kellene már fejezni ezt, mert egyrészt már túl unalmas, másrészt rengeteg az off.
-
Beowulf_78
addikt
Annyi off azért nincs...hogy szóvá tedd.
A másik meg 2 napja a 45nm max. fesz a téma, be is írtam a tapasztalataimat.Erre jössz egy 1,4v feletti eredménnyel.Az enyém degradálódott az 1,4v-től is. Nem 24/7-be mert összesen 12 órát volt nálam a proci.Összesen 7-8 órát (6-7x 1-1,5 órát) futott a Prime különböző feszekkel (1,24V-1,4V-ig) és hajnalra degradálódott, úgy hogy a legkevesebbet 1,4V-n futott %-os arányban.
Ezek után arra a hsz-re csak így lehetett reagálni. Unalmas? Off-ba van téve.Nem olvasd el, és ne reagálj rá.Kb. ennyi.Szakmai kérdésekkel ne pü-ben keress....használd a megfelelő topikot! A 4890 CF tesztet amit elkezdtem, nem fogom befejezni. Majd megcsinálja más. A meglévő nVidia-s cikkeimet pedig törölni fogom.
-
Egon
nagyúr
válasz Pietrosz #9589 üzenetére
"...Csak egy példa: colin mcrae dirt 3,6-on és 4ghz-en is ugyanannyi fps-el megy egy 8800GT-vel."
LOL. Felbontás, szűrők, grafikai részletesség? 800*600-ban sztem egy 7300 GT-vel is egyforma sebességet mérnél 3,6-on és 4ghz-en is... Tudod, cpu-limit, vga-limit stb...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
subaruwrc
félisten
válasz Beowulf_78 #9588 üzenetére
jobb az óvatosság én a maxot mondtam. a hőmérsékletre nem tudok mit mondani. miért 105fok akkor a maglassulás ha alatta is károsodik? nem lenne logikusabb egy 70fokos tjunction?
-
emre33
addikt
válasz subaruwrc #9593 üzenetére
AMD 939 4400+ procimal kétszer jártam ugy hogy nem forgott a ventilátort, és a gép kikapcsolt a túlmelegedéstől, pedig zalman 9500 és nyitott ház segítette a hütést.
Zalman borda olyan forró volt, vagy fél óra kelett mire meg bírtam fogni.
De a cpu-nak semmi bajan em lett, tuning képesége 1% se esett.Remélem az intel-is ilyen jól bírja
[ Szerkesztve ]
ASUS B650E-E, AMD Ryzen 9 7900, CORSAIR 64GB DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK64GX5M2B6000Z30, ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360
-
Beowulf_78
addikt
Szvsz. nem a hőtől degradálódik. Járt nálam egy E8200 is...Infinity egyik pöcke rosszul lett bepattintva...matattam valamit a házban miközben ment a Prime....hozzáértem a hűtőhöz és kipattant a pöcök...felugrott 100-110 fokra a maghő...majd gép magától lekapcs.Vártam egy keveset, majd vissza kapcs.A procinak kutya baja se lett.nem degradálódott.
-
Shodan
addikt
válasz Beowulf_78 #9597 üzenetére
Hát ennyitől, biztos nem lesz baja. Ha tartósan a teljesítmény maximumán használod akkor lehet.Most attól hogy 2 percre kapott 110et baja nem lesz főleg hogy lekapcsol, de hamondjuk 1 hónapot használod 75-80 akkor már könnyben elképzelhető.
www.pc-style.hu - Első magyar minimal modding oldal.
-
tothl
addikt
Erre csak egy sztorim van, jopar eve videken voltam a csaladnal, viszont egy cimboram birtokolt egy kulcsot a lakasomhoz. Ugy gondolta, hogy elviszi az eppen nalam levo procihutojet mert most kell neki. Ez mind szep es jo, csak elfelejtett szolni, en meg vasarnap este 10 korul par oras kocsmazas utan beestem a haloba, es vigan el is egettem a benne levo, immaron huto nelkuli 1200-as Thunderbirdot.
Par masodpercig eltartott abban az allapotomban folfogni az a par dolgot, ami ezt a sajnalatos esemenyt kiserte. Nevezetesen, hogy : Mi'a feneer nincs ma' kep, vazze!?
Es hogy : Nini, valami fustfele van ott mi lehe' ma' !!!???? -
Anubis_9
őstag
Erre nekem is van egy sztorim: 1999-2000 körül haverom hozott 2-3 db PENTIUM II KLAMATH 450-est hozzám - megvételre ajánlotta. De megkért, dobjuk be a gépbe, csak egy pillanatra indítsuk el, hogy megbizonyosodjunk, működnek-e egyáltalán. Hűtő persze egyiken sem volt...
Bedobtuk az elsőt, bekapcsoltam a gépet és éppen hogy bekapcsolt a monitor, csattant egy nagyot a CPU és már éreztük is a füstszagot... 2-3 mp alatt leégett!
Mondanom sem kell, a másik kettőt már nem mertük így kipróbálni!
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest