Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rosep

    senior tag

    válasz radi8tor #1234 üzenetére

    Igen, most megnéztem mérővel, 68 W volt induláskor 3 HDD-vel.

    És az alaplapra mindenképp vissza kell vezetni a jelet?
    Abban a bizonyos .pdf fájlban leírt módszert nem teljesen értem:

    1. Vágjuk el a PWM csatin lévő zöld és fekete kábeleket pár cm-re a csatlakozótól (vagy akár távolabb is vághatjuk, végtére is jó hosszú a kábel), legyen elég kábelünk arra, hogyha nem sikerülne rendesen megpucolni a kábelvégeket és vissza kell vágni. Vágjuk le a csatit a potméterünkről. Minden szabad kábelvéget pucoljunk meg.

    2. Kössük össze (csavarjuk egymáshoz a csupasz végeket) a ventinkről jövő fekete vezetéket mind a potméterünk fekete vezetékével, mind pedig a PWM csati fekete vezetékével. Így a negatív pólust el is intéztük.

    3. A potinkon lévő piros vezetéket összekötjük a ventiről jövő zöld vezetékkel. A PWM-ből kilógó zöld vezetéket akár teljesen visszavághatjuk, vagy egyszerűen leszigetelhetjük, mert erre nem lesz szükség.

    Most tehát úgy állunk, hogy a ventibe közvetlenül bemegy (ahogy eddig is) a + feszültség vezeték, a - feszültség vezeték, a sárga fordulatszám érzékelő vezetéke. A potméter pedig rá van kötve a - feszre, plusz a zöld színű fordulatszám szabályzóra. Ezzel elvileg végeztünk is. Nem tettünk mást, mint kiiktattuk a PWM automatikus megoldását és áttettük manuális szabályzásra a ventit. Most már a potival tudjuk szabályozni a ventink fordulatszámát.

    Kísérletező kedvűek azt is kipróbálhatják, mi a helyzet akkor, ha a PWM csatiról érkező zöld vezetéket is bekötik, a ventivel együtt. Ebben az esetben ugye, mivel a poti változtatható ellenállásként funkcionál, az várható, hogyha teljesen felcsavarjuk, akkor a PWM automatikus beállítása tisztán érvényesül, ha azonban lejjebb csavarjuk, akkor leszabályozza azt, de még mindig marad automatikus.

    Vágni nem akarok semmit. :)

    Vagy ehhez a hackelt BIOS kéne? Netán ki van benne iktatva ez a védelem?
    Nemsokára fel kell raknom, mert lehet az optikai meghajtó helyére beraknék egy noti vinyót.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák