Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nLali

    senior tag

    Tegnap volt szerencsém meghallgatni egy elektrosztatikus hangfalat. Picike előitélettel érkeztem, mert olvastam valahol, hogy a mély hangok nem az erősségei. Ennyi volt minden, amit tudtam előre.
    Egy nagyon kellemes csalódás volt. Először egy olyan lemezt hallgattunk, ahol egyesével voltak rögzítve különböző hangszerek többféle környezetben. Az orgona hangja volt az első igazán megdöbbentő, ál-leejtős hang. Az önmagában értelmezhetetlen volt az agyamnak, hogy tényleg orgonát hallok egy nappaliban. Ami még furcsább, hogy minden felvételen lehetett érzékelni, hogy kb milyen térben vették fel, kb hol lehetnek falak.
    Eléggé irányítottak voltak a magasabb hangok, de nem kezelhetetlenül. Megnéztünk egy Zorán koncert felvételt. Szürreális volt ez is, mert a kép minősége messze elmaradt a hangtól. Minden hangszer, minden pici mozdulat hallható, érezhető volt. Amikor a dobos a cintányéron valamit végighúzott, az parádé volt. Más hangszerek, talán énekhang is volt ezzel egyidőben, de a kamera rögzítette a mozdulatot és hallani is lehetett. Olyan volt, mintha valahol a színpadon lennék. Mondtam is egy másik ottlevő srácnak, hogy olyan érzésem van, mintha ott lennék a koncerten, de nem az esetleg elcseszett hangosítást hallanám, hanem direktbe a hangszereket. A vokálosok helyét akkor is meg lehett volna mondani, ha nem látom a képet.
    Előítéleteim köddé váltak, a mély hangok is remekeltek. A nagybőgő vastag húrját pengetve szinte remegett a szoba. Ilyen nagybőgő hangot én eddig csak nagybőgőn hallottam. Ha tippelnem kéne, szerintem 100-150Hz környéke lehetett az alsó határ, de csak tippelek. Az erősítő egy Denon PMA1500RII volt talán. Eleinte úgy éreztem, hogy ha mindenképpen valamibe bele kéne kötni, akkor talán lehetne egy picit több részlet. Ez tényleg szőrszálhasogatás. Nyílván nem műszer a fülem, de úgy hallottam, hogy mindegy milyen hangszer milyen hangját kell megszólaltatni, kisujjból kirázza. Minden pici részlet akkora erővel, dinamikával szólalt meg, hogy mégse kellett több részlet. Mégsem volt tolakodó. Végül rövid kitérőt tettünk Deep Purple és Pink Floyd művekkel. Hát, ilyen rendszeren az is szívesen hallgat rock zenét, aki amúgy nem kedveli a műfajt. Kb életem végéig jólesz kategória. Nincs hatalmas tapasztalatom, de ez fényévekre volt mindentől, amit eddig hallottam. El is határoztam, hogy ha kereskedelmi forgalomba kerül, akkor úgy alakítom az életem, hogy lehessen egy ilyenem.
    A tulajdonostól kértem, hogy fényképezhessek, ezért íme egy kép is :

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák