Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AMDFan

    addikt

    Sziasztok!

    Szobaakusztikával kapcsolatban szeretnék mutatni egy érdekességet. Ha esetleg eddig valaki alábecsülte a szoba kérdését akkor ezen lehet, hogy meg fog lepődni.
    Én nem becsültem eddig sem alá, de ezen én is meglepődtem kicsit :)

    Haveromnál csináltuk a szobakorrekciós DSP-t, amikor egyszercsak azt vettük észre, hogy nagyon más dolgokat mértünk mint előtte, viszont nem egyezett a frekvencia diagram sem a DSP-s méréssel, sem a DSP nélküli méréssel. Aztán gyorsan rájöttünk, hogy az egyetlen dolog ami változott az az, hogy kinyitotta a fürdőszoba ajtaját :)

    Ezen felbuzdulva csináltam én is most pár mérést, úgy, hogy a nappaliból nyíló hálószoba és fürdőszoba ajtót becsukva illetve nyitva hagytam.

    Ezen a képen láthatjátok a bal oldali hangfal frekigörbéjét becsukott (piros) és nyitott (zöld) ajtókkal:

    Ezen a képen a jobb hangfal látszik csukott (piros) és nyitott (ajtókkal):

    És legyen itt egy példa két nyitott ajtós mérésre is, amin látszik, hogy azért két azonos mérés között nincs túl nagy eltérés (a mikrofont nem állványon, hanem kézben tartottam, és mégis):

    Abból szempontból érdekes lehet, hogy elgondolkoztunk-e már azon, hogy mondjuk két eszköz (legyen mondjuk valamilyen kábel ;] ) meghallgatása biztosan ugyanolyan körülmények között történt-e. Ha mondjuk itt beteszek egy unikomos üveget a "rendszerbe", amiért bemegyek a gardróbba, és nyitva felejtem az ajtót, akkor hirtelen azt veszem észre, hogy azt a mindenit hogy meghozta a nagybőgőt (50Hz +5dB) az unikomos üveg (azaz a nyitott ajtó). Az unikumos üveget tetszőleges egységre lehet cserélni. Semmiképpen sem szeretnék ezotéria vs. valóság vitát ebből, egyszerűen csak ezt a (számomra azért kissé meglepő) tapasztalatot szerettem volna megosztani.

Új hozzászólás Aktív témák