Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AMDFan

    addikt

    válasz AMDFan #86072 üzenetére

    Nos, elkezdtem a digitális szobakorrekciót a hétvégén, úgy gondoltam beszámolok az első tapasztalataimról. Első körben meg kellett találni azt a hallgatási pozíciót, ahol érdemes egyáltalán foglalkozni a korrekcióval. A nappalim több pontján, és a hangfalak több pozícióban való méréséből kiderült, hogy egyes felállások olyan szinten rosszak, hogy akár 25-30dB különbség tud keletkezni 50 és 70Hz között, majd 70 és 90 között is. Végül viszonylag szerencsém volt, mert a mélyek túlzott felerősödése miatt nem igazán jó, de amúgy igen kényelmes fal előtti kanapén találtam meg mégis azt a hallgatási pozíciót, amivel úgy érzem érdemes foglalkoznom. A felső kép a DSP nélküli mérésem eredménye. Az látható, hogy finoman szólva sem lineáris a mélytartomány, 40 és 50Hz között több mint 10dB különbség van az egyik csatornán, a másikon 45-60Hz között és 60-70 között ingadozik 10dB-t a frekvenciamenet.

    Ezt egy méréssel, és egy gyors EQ beállítással pár perc alatt ilyenné lehetett varázsolni, ahogy a lenti DSP-vel való visszamérésen látszik. Itt azért látszik, hogy a 40-50Hz és 60-70Hz közötti problémát 5dB-n belülre lehetett hozni mindkét csatornán.

    A zenehallgatási élményt tekintve a javulás szerintem számottevő. Én sok rockot és metalt hallgatok, amikben ugye 2-3 hangszer is tud egyszerre szólni a mélytartományban, ráadásul széles spektrumban. Itt nagyon jelentősnek éreztem a javulást, ugyanis megjöttek bizonyos tartományok amik pl hiányoztak eddig egy basszusgitár vagy torzított gitár hangjából, illetve amiből túl sok volt eddig az most nem dübörög. Egyszóval kompaktabb, tömörebb lett a hangzás, eddig ehhez képest nagyon vékonyan testetlenül szóltak ezek a zenék.
    Ezek a nagyon első benyomásaim, de amekkora hűha érzés most zenét hallgatni ugyanazon a rendszeren, nem fogok itt megállni, és jönni fognak az akusztikai panelek is ;]

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák