Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    Csócsáljátok még minél konkrétabb javaslatokkal a hozzászólás-vázlat harmadik verzióját, hogy hétvégén lehetőleg létre tudjunk hozni közmegegyezéssel egy vázlatot, ami mentén meg is írhatjuk az első hozzászólást. Én legkorábban késő este leszek itt, de lehet hogy csak holnap.
    Például a jelek szerint konkrét javaslat, hogy a harmadik verzió 4. pontja kerüljön előre a bevezetés mögé, 1. pontként, és legfeljebb azután következzen az általános hifielméleti-gyakorlati gyorstalpaló. Ez a harmadik verzió szerint így nézne ki:

    HARMADIK VERZIÓ "B"

    Bevezetés: A hifi-audiofil hobbi mibenléte, értelme, szépségei és árnyoldalai, tipikus problémái. A topik nyújtotta lehetőségek kezdők és haladók számára, ezen lehetőségek hatékony kihasználási módjai (pl. hogyan kérdezzünk), a topikban elvárható viselkedési illem. (Ehhez már megírtam egy alapanyagot, nem kell majd jelentkezni rá.) Kb. 10-15 mondat.
    1.; Vásárlási tanácsadás egy-két alsóbb árkategóriában.
    "Egyáltalán nem értek hozzá, X pénzem van rá, milyen készüléket ajánlotok megvételre?" - jellegű téma. Márka- és készülékajánlatok két vagy három alsóbb árkategóriában, új- és használt készülékekre vonatkoztatva. Például rendszerépítés 50ezerből, 100ezerből, 200ezerből. Hifi készülék és hangberendezés vásárlási szempontjai. Kiválasztási és vásárlási szempontok és előfeltételek, küzdelem a kereskedőkkel és a marketinggel. Linkek, pl. a fontosabb magyarországi hifi-audiofil kereskedőkhöz, magyar fejlesztőkhöz és gyártókhoz, tuningolókhoz. Kb. 40-50 mondat.
    2.; A hifi rendszer. Minden eszköztípusnál lehetőség szerint kitérni az alábbiakra:
    a készüléktípus feladata a hangberendezésen belül, fejlődésének egy-két mondatos történeti és aktuális áttekintése, a jelenkori és a közeljövőben várható fejlesztési és használati trendek, a különféle készülékfajták tipikus előnyei-hátrányai, alapvető kiválasztási és használati szempontok, határterületek készüléktípusai, milyen főbb részekből állnak az egyes készüléktípusok, néhány utalás, hogy mik a tipikusabb modifikációs és DIY lehetőségek-irányzatok, melyek a különleges és extrém technológiák (pl. NXT hangsugárzók, frekvenciaszűrés nélküli CD-játszók.... Nem részletes kifejtés kell, csak elmondása annak, hogy mik vannak, és azok mire jók, mire nem jók. Alfejezetenként kb. 20-30 mondat. Linkek a részletesebb tárgyalásokhoz, szakcikkekhez.
    2A.; Forráskészülékek, forrásformátumok a fonográftól a tömörített hangfájlokig. Típusok, altípusok, működési elvek (például multibit vs. 1bit, túlmintavételezés, MM vs. MC, kisjelű vs. nagyjelű hangszedők stb. stb…), részegységek, előnyök, hátrányok…
    2B.; Erősítők az SE csövesektől a DAC-kal egybeépített fehallgatóerősítőkig. Típusok, altípusok, részegységek, csövek, tranzisztorok, MOS-FET-ek.., erősítőosztályok, ezek jellemző kapcsolásai, jellemző problémák, előnyök-hátrányok…
    2C.; Hangsugárzó eszközök a fonográftölcsértől a fejhallgatókig. Típusok, tervezési és gyártási szempontok, részegységek, típusok előnyei-hátrányai…
    2D.; Vezetékek. Tápkábelek, IC-k, hangszóróvezetékek, a készülékek belső vezetékezése, csatlakozók/forrasztások, anyagok, konstrukciók, működési elvek, előnyök-hátrányok…
    2E.; Kiegészítő eszközök. Céljaik, előnyeik-hátrányaik, típusaik. Állványok, asztalkák, alátétek, tápellátási és jelkondícionáló eszközök, elektromos hálózat, „ezoterikus-negyedik dimenziós” eszközök (demagnetizátorok, CD-köszörűk-csiszolók-lakkozók, mosóeszközök, „Shakti-kövek” és társaik, színes filcek, rézkarikák, párásítók, polarizálók, háromláb vs. négyláb…) Ez az alfejezet csak egy-két mondatos utalás lenne arra, hogy vannak ilyen eszközök, és emellett linkek lennének olyan anyagokhoz, ahol ezekről az eszközökről szó van.
    3.; A hangberendezések és a hifi készülékek, valamint a hangminőség tesztelési és mérési módszerei. Típusok, módszerek, korlátok, előnyök-hátrányok. Szubjektivitás-objektivitás. Kb. 15 mondat. Linkek részletesebb írásokhoz.
    4.; A lehallgató helyiség akusztikája, a hangberendezés összeállításának akusztikai szempontjai, problémái. Kb. 10 mondat. Linkek részletesebb írásokhoz.
    5.; Gyakran ismételt kérdések.
    6.; Hifi szakirodalom. Régi és jelenkori magyar és külföldi szaklapok, információszerző helyek, blogok… Egy-két bevezető mondat, egyébként pedig linkgyűjtemény.

    Csócsáljátok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák