Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz andorra #30982 üzenetére

    A kérdéseidre válaszok:

    1.; Saját készítésű állványok kérdése: Az gyakorlatilag erősen valószínű, hogy az az állvány, amit az egyszeri hifista (például én) a saját maga számára saját kezűleg, hályogkovács módjára készít, az nem lesz olyan jó minőségű, mint a szakemberek által hosszú időn át kikísérletezett konstrukciójú és gyártástechnológiájú gyári állványok. (Hacsak véletlenségből éppen nem egy kiemelkedően jó darab (pár) kerül ki az ember kezei közül - de ez inkább csak szerencsés véletlen.) Azért szoktam javasolni az MDF-et, illetve a tömör fát azoknak, akik nekiállnának ilyesminek, mert azok elég jó anyagok ilyen célra, és könnyebben kezelhetőek az amatőr számára, mint a fém anyagok, ráadásul alacsony, 2-3ezer forintos anyagköltséget jelentenek egy pár állványhoz. Az pedig, hogy az állvány konstrukciója milyen legyen, azazhogy milyen konstrukció lehet jó hangminőségű és házilag könnyen összeszerelhető, az nagyjából adott-behatárolt, ha van az embernek hifista tapasztalata. Mindezek alapján, ha kitalálom a konstrukciót, és méretre vágatom az asztalosnál az anyagot, akkor egy-két órás munkaráfordítással össze tudom állítani az állványt. A faanyag, a ragasztó, a készen megvásárolt tüskék vagy csavarok valamint a belefektetett munkaidőm ára összesen kb. 5-6ezer forint összköltségű állványt eredményeznek. Egy ilyen állvánnyal a tapasztalaim szerint eléggé meg tudom közelíteni a 25-30ezer forintos árkategóriájú gyári állványok hangminőségét, tehát sokkal jobb ár/érték arányt érek el, valamint így a tervezés-gyártás során foglalkozhatok is egy keveset a kedvenc hobbimmal, azaz a hifizéssel. Ez a módszer tehát azoknak lehet jó, akik sajnálnak kiadni állványra több tízezer forintot, ellenben nem sajnálnak egy kis időt a bütykörészésre. Hasonlítottam össze az MDF állványomat a Heybrook HBS1-el illetve 25-30ezres árkategóriájú Söund Arts állvánnyal, és azt mondanám, hogy a HBS1-hez képest elértem mintegy "85%-os", a Söund Artshoz képest mintegy "90%-os" hanginőséget, persze hangzásilag másfajta hangból, már csak azért is, mert fémállvány és faállvány hangja között természetszerűleg különbség van. (És persze ez a százalékos arányítás eleve hülyeség, de a kérdésfelvetésed miatt valamilyen hasonlattal ki kellett fejeznem, hogy kb. milyen szintű hangminőséget tudott az olcsó állványom.) Hasonló a helyzet a szintén saját kezűleg, 3db acél menetes szál, csavarok és alátétek valamint pozdorja lapok segítségével mintegy 5ezer Ft anyagköltségből és mintegy 2 munkaóra ráfordításával összeállított négypolcos készülékasztal/-állványommal, amellyel mondjuk "80-85 százalékát" elértem az adekvát polcszámú, MA típusjelű, 60ezer forint körüli Söund Arts készülékasztal/-állvány hangminőségének. Amikor mindezt az állványosdit kigondoltam és végrehajtottam, úgy véltem, hogy az árkülönbséget készülékbe, azaz erősítőbe, hangdobozba... fektetve jobban járok az eredő hangminőséget tekintve, és sikerült is bemesélnem magamnak, hogy igazam lett.
    2.; Fa vagy fém kérdése: Én úgy látom, hogy a drágább, "audiofil" vagy "high end" hangdobozok egyedi tervezésű állványait szinte mindig fából készítik, speciális konstrukcióban, és fémből inkább a "büdzsébb" kategóriájú állványokat. Kevés "összehasonlító tesztre" volt lehetőségem e téren, de azonos árkategóriájú állványokat tekintve nekem inkább a fa anyagú állványok szoktak jobban tetszeni a fémekkel szemben. De ez nyilván elsősorban egyéni ízlés kérdése.
    3.; Állványtömeg kérdése: Alapelvként a magam részéről inkább a nagytömegű állványokra szavaznék, adott állványok nekem inkább a homokkal/egyébbel feltötltött állapotukban szokott jobban tetszeni - de persze ezzel mindenkinek egyedileg érdemes kísérleteznie az adott rendszer és adott akusztika viszonyai között.
    4.; Utángyártott, "klónozott" (fém)állványok kérdése: Ebben végképp kevés összehasonlító tapasztalatom van. A legelső hangdobozállványom az a bizonyos Viltonstand (vagy Wiltonstand?) állvány volt, amellyel valószínűleg találkoztál annakidején (kilencvenes évek elején), ez ugyebár a Heybrook HBS1 állvány "szocialista gyártású" (magyar) klónja volt. Az ára mintegy kétharmada volt a HBS1 árának, a hangminőségére talán azt mondanám, hogy "75-80%"-os volt, ha ez a százalékosdi nem lenne eleve hülyeség. Szóval az utángyártott "klón" hangminősége biztos, hogy gyengébb volt, az ár/érték aránya talán jobb.

    Summa summárum, én is csak "elindulásként" bíztatnék bárkit a saját készítésű állványok alkalmazására, de elindulásként mindenképpen jól jöhet, mert szinte semmi pénzből elég jót gyárthat magának az ember. Saját magamra nézve pedig állványügyileg egyelőre tartósan a DIY módszer mellett kötöttem ki - mint ahogy a gyári készülékeimet is szeretem megbütykölgetni, már amennyire képes vagyok rá (és ezzel remélem szépen bevágódok lancerboy kollégánál, aki múltkor nem volt eléggé biztos abban, hogy engem mennyire sorolhat a "dájerek" vonalába :D ).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák