Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • WN31RD

    addikt

    válasz DDL #2646 üzenetére

    "Arra is adtam már választ legalább 3x, hogy mi a baj az AB tesztekkel."
    A következőket említetted:
    - A tesztet levezető befolyásolhatja az eredményt. Ez igaz, de egy korrekt AB teszt egyben duplavak teszt is, tehát ez nem probléma.
    - A tesztben résztvevők befolyásolhatják az eredményt. Ez is igaz, de semmi nehézséget nem okoz egyetlen embert tesztelni egyszerre, tehát ez sem probléma.
    - A teszt okozta stressz csökkentheti az alany érzékenységét, stb. Ez akár igaz lehet, de ez a hatás csökkenthető, erre külön figyelni szoktak, ahogyan pl. a Matrix-Hifi-ről általam korábban belinkelt tesztekben is megtették. Továbbá nagy számú teszttel még így is lehet statisztikailag értékelhető eredményt kapni.

    Milyen egyéb gond van még?

    "Úgy érzem, hogy közel 20 év tapasztalattal (amely nagy részben készülék fejlesztés - elektronika és kábel - és tesztelésből áll) a hátam mögött nem kell minden szavamat bizonyítgatni."
    Tudod, ebben az a rendkívül különös, hogy kevesebb erőfeszítésedbe került volna megcsinálni néhány tesztet, mint ennyit magyarázgatni arról, hogy miért nem jók a tesztek szerinted, stb. Az is rendkívül különös, hogy nem te vagy az első, aki a hozzád hasonló véleményét ellenőrizni próbáló felvetésből így hátrál ki.
    Miért?

    Írtad, hogy kábeleket is tesztelsz, méghozzá régóta, tehát bizonyára nagyon benne vagy a témában. Tudsz olyan vaktesztről, amelyen az derült ki, hogy két (nem idióta kialakítású) kábelt valaki meg tudott különböztetni a hangja alapján? Mert én nem tudok ilyenről. De baromi kíváncsi lennék erre is. (Tényleg kíváncsi lennék rá, ha van ilyen!)

    "Szervezz egy hosszú tesztet legyen az akár AB-is. Csak, hogy lásd miről ugatok."
    Mint írtam korábban, ezt meg fogom tenni.

    ____

    Azért lovagolok ezeken a témákon, pl. az mp3-on, mert feltűnt, hogy egy rakás profi (fizikusok, hangmérnökök, stb.) radikálisan eltérő véleményt képvisel bizonyos kérdésekben, mint az audiofil/hifista társaság. Továbbá rengeteg olyan vaktesztet találtam, amely az előbbiek véleményét támasztja alá, míg a másik oldal vagy látványosan elbukik a vakteszteken, vagy kihátrál belőlük. Meghallgattam, kipróbáltam ezeket a dolgokat én is, amennyire a lehetőségeim engedik (és szerencsére újabban legalábbis anyagi téren viszonylag tágak a lehetőségeim), és majdnem teljes egészében a vakteszteken kapott eredményekkel egyezik meg az, amit magam hallani vélek.

    Szóval nagyon különös ez az egész, és ezért érdekel a téma. Nem állítom, hogy amit a műszereink nem tudnak mérni, az nem létezik. (Főleg azt nem állítom, hogy amit én nem hallok, az nem létezik!) De ha valaki nagyon gyakran elvéti a próbát, ha nem látja vagy tudja, hogy mit hall, az igencsak gyanús... Ennek próbálok utánajárni.

    ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

Új hozzászólás Aktív témák