Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AMDFan

    addikt

    válasz Warter #20236 üzenetére

    "De azt te is láthatod, hogy amire neked van szükséged adott esetben pl egy vakteszt, azt ne a másiktól várd el, akinek tökéletesen megfelel ez az egész vakteszt nélkül is, mert ő hallja-érzi vagy bármi egyéb módon érzékeli a különbséget."

    Mondok egy példát arra, hogy miért érdemes vaktesztet csinálnia bárkinek is mielőtt okosságokat hangoztat egy fórumban. Tegnap vagy tegnap előtt kammerer fórumtársnak sikerült leírni pár hozzászóláson belül két olyan dolgot amit ő állított hogy úgy hallja. Az egyik az volt, hogy a Windows Media Player jobb minőségű mp3at csinál mint a többi kódoló, a másik meg az volt, hogy a .wma jobb minőségű veszteséges formátum mint az mp3.

    Az első állítás még nem akkora gáz, mert csak pár hete jött ki a lame 3.99 ami sokkal jobb mint a wmp kódolója, és ezt még nem próbálta, semmi gond.

    De azt kijelenteni, hogy a wma jobb mint az mp3 szerintem gáz. A wma még nagyobb bitrátával is gyengébb minőséget produkál mint az mp3 (nem az új 3.99es hanem a régebbi wma korabeli kódolású mp3ak). Erre csináltam is két vaktesztet, amit linkeltem, és igaz ami igaz, azt nem tudom bizonyítani a teszttel, hogy rosszabb a wma mint az mp3, de egyrészt látszik az, hogy ez esetben is egyértelműen hallom a különbséget a wma és a flac között, és nyugodtan mondhatom, hogy az mp3-hoz képest a wma-nak szarvashibái vannak a hangminőség tekintetében. Tehát a 390kbps körüli wma messzebb áll minőségben a losslesstől mint akár a V0 mp3.

    Én hallom amit hallok, és ezek után ha valakitől azt olvasom, hogy a wma jobb mint az mp3 és utána nem tudom komolyan venni, akkor szerintem nem az én készülékemben van a hiba. Szerintem ha megkérdezel 10 hangmérnököt abból 10 az fogja mondani, hogy a wma gyengébb mint az mp3. Ez persze csak egy példa volt arra, hogy miért nem egészséges az, ha valaki beleugat a nagyvilágba semmiféle konkrétum nélkül, majd ha számonkérik a véleményét akkor megsértődik és folyamatosan "oltja" a másikat. A másik példa 1-2 héttel ezelőtt volt, a digitális kábelek ügyében történt némi ámokfutás, aki akarja visszaolvassa.

    A másik az, hogy én bevallom ha tévedek, és vállalom amit leírok. Ha valaki megcáfol, akkor tegye, örülök neki ha valakitől tudok tanulni. Ezért örülök mindig ha Auratech hozzászól egy témához, mert mindig alátámasztja a mondanivalóját megfelelő szakmaisággal.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák