Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    Sok érdekes kérdés merült fel az elmúlt órákban. :)

    A kábelek hangja...

    Itt bizony két határozott térfél van. Mindkét csapat azt gondolja, a másik erősen félre van vezetve, illetve eretnek elvek szerint éli világát. Jellemző az emberi fajra, hogy amit nem ért, azt általában eltakarja a szeme elől, durva esetben erőltetett okoskodással még meg is próbálja bizonyítani a nem létezést. Itt is valami hasonlóval van dolgunk. A történelmünk során elég sok olyan dologhoz ragaszkodtunk mereven, amik miatt ma már elpirulunk. Többek között a Föld sem lapos. Ha valaki különbségeket hall események között, akkor őt elég nehéz meggyőzni arról, hogy nincs különbség. Aki meg nem akarja/tudja hallani a differenciát, a saját véleményét tartja igazságnak. Márpedig itt igazság nincs, szubjektív vélemények és érzelmek vannak.

    MP3...

    Kezdő hifistáknál az egyik leggyakoribb csapásirány, hogy üssük az MP3-at. Itt érdemes arra is gondolni, hogy a felvételek minősége nem állandó, közöttük erős különbségek mutatkoznak az alkalmazott technika, módszer, szaktudás, szándék függvényében. Butaság azt gondolni, hogy minden jól szól, ami FLAC és minden rosszul szól, ami MP3. Egy jó felvétel minden formátumban jól szól, egy rossz felvétel minden formátumban rosszul szól. Természetesen FLAC-ben, Wave-ben jobb minőséget kapunk, mint MP3-ban, de a hallható különbség a legtöbb ember (és bocsánat, de a legtöbb hifista) számára észrevehetetlen. Hiába etetjük a lejátszónkat komolyabb minőséggel, ha a rendszer túlsó végén két műanyag tejfeles doboz szolgáltatja a hangot. Persze sokaknak szüksége van vak hitre, mint közösségformáló erőre.

    A/B tesztek...

    Érdemes próbára tenni magunkat és barátainkat, néha még az ellenségeinket is. Legtöbben néhány perces rapid összevetésben próbálnak két készülék között választani. Ilyenkor jellemzően az egyik készülék hátrányban van, mert nem kapja meg a szükséges körülményeket, mivel a tesztelők nem foglalkoznak azzal, hogy esetleg az egyik hangdoboz nem ott szól a legjobban, mint a másik. Továbbá nem adnak időt a rendszernek ahhoz, hogy összeálljon, márpedig minden lánc hangja sokat változhat az összedugást követő órákban. Az ilyen eljárásban szinte mindenki csak a két versenyző hangkaraktere közötti különbséget hallja, azaz melyiknek több, erősebb a basszusa, melyiknek érdesebb, tisztább a magasa, stb. Ezen jellemzőknek azonban kevés köze van ahhoz, hogy otthon tartós együttélés során melyik készülékkel lehet élvezetesebb a zenehallgatás. Csak az a teszt hozhat értékelhető eredményt és tanulságokat, ami megközelíti az otthoni zenehallgatás körülményeit, nyugalmát.

    Marketing...

    Elképesztő mennyiségű vállalkozás próbál a HiFi-ből megélni. Régebben a fő cél az volt, hogy jó minőségű és megbízható készülékeket gyártsanak, a vásárlók legyenek elégedettek és motiváltak ahhoz, hogy egy kerekebb összeget fizessenek ki a kasszánál. Ezek a célok megváltoztak. Ma már nem elég és nem is lehet arra törekedni, hogy elég haszon legyen a termékek árába építve, mert beindult az árverseny, a távol keleti árak mellett már nem volt tartható a korábbi színvonal. Ennek köszönhetően a HiFi készülékek ára az elmúlt 30 évben sokat csökkent. A 80-as években egy alap rendszert nagyjából 8-12 havi átlagfizetésből vásárolhattunk meg. Ma ez már jóval kevesebb. A cégek bevételét azonban tartani kell, így hát nem tehetnek mást, mint arra késztetik a vevőt, a nyomott árú termékeket rendszeresen cseréljék le. Itt kapott nagy szerepet a marketing. Havonta jönnek ki új szabványok, varázsigék, szolgáltatások, amik sok embert a boltokba vonzanak, tehát működik a folyamat. Miközben az alapelvárás nem változott: bekapcsolom a cuccot és szóljon élvezetesen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák