-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Deer76
aktív tag
válasz eMPet72 #22050 üzenetére
Grózi: Nemrég cseréltem egy hangos gyári Intel processzorhűtőt Deepcool Gammaxx 200T-re, most mellette hallatszik, hogy a házban (Zalman Z3) lévő 4 rendszerhűtő (3 házzal adott meg egy Arctic F12 PWM) közül legalább 1 hangos. Most tanácsodra berendeltem 1db Be Quiet Pure Wings 2-et, ha beválik, majd cserélgetem a többit is.
[ Szerkesztve ]
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
Kinéztem egy Phanteks Eclipse P400S házat magamnak, amin elöl van állítólag egy 3 ventilátor sebességi fokozatot állítani képes kontroller. Ezzel hogy működik és milyen ventilátorokat képes szabályozni (3 pin-es, 4 pin-es PWM)? Alaplapomon [Asus P5QC] egy CPU hűtő ventilátorait szabályzó PWM csati és két CHA FAN 3 pin-es kivezetés van. Ez hogy illeszthető a ház kontrolleréhez, illetve mennyi és milyenlégkavaró szabályozható vele?
Egy off kérdés. A lapon USB 2,0 kivezetések vannak a ház tetején pedig 2 db 3.0-ás. Hogyan oldható meg a 2.0 alaplapi és a 3.0-ás "előlapi" (ház tetején lévő) csatlakozók összekötése?
Köszönettel: Dzsozi56
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Kéne a gépembe egy új 12 centis rendszerhűtő. Lakóhelyemen található boltokban 2 típus található az ajánlott darabok közül.
Coolink Swif2 120P 2357Ft és Akasa Apache 4050Ft. A kettő közül melyiket inkább? Az 1700Ft felárért jobb az Akasa?A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
dqdb
nagyúr
válasz dethroner #22054 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő M5A97 EVO R2.0-ra kötnéd, akkor egyik sem, de az Akasa határozottan nem. Egyedül a CPU_FAN csatlakozó PWM-es, a többi bár 4 pines, de nem az, feszültségalapon szabályoz (ezt a PWM-es Apache nagyon nem szereti). A 3 pines ajánlott ventilátorok közül válogassál.
Dzsozi56: ezek a szabályozók általában úgy néznek ki hogy egy molex vagy SATA csatlakozóról kapnak 12 voltot bemenetként, és kimenetként a második lábon átmenő feszültséget csökkentik 12 voltról valamennyire (ha 3 állású kapcsolóról van szó, akkor sanszos az 5-7-12 voltos szint). Emiatt PWM-es ventilátort nem ajánlott rákötni, és 3 pines kellene. Azért általában és feltételes mód, mert a ház kézikönyvéből nem derül ki erről semmi sem, és a weboldalukon sem szerepel érdemi infó szöveg, kép vagy videó formájában, azonban csodálkoznék, ha nem így lenne.
A P5QC-n a két CHA_FAN feszültségalapon szabályozható, ehhez 3 pines ventilátor kell. Egy csatlakozóra Y splitterrel 2 egyforma ventilátor kerülhet, szóval legfeljebb négyet tudsz szabályozni. Azonban mivel régi modellről van szó, ezért ennél a lapnál a szabályozási profilt nem tudod testre szabni, az előre megadott három lehetőségből (csendes, normál, turbó) tudsz csak választani (ezt 3rd party ventilátorvezérlő programmal lehet, hogy tudod finomítani, ha találsz olyat, mai támogatja a lapodat, a SpeedFan talán ilyen, több P5Q modellt képes szabályozni).
A másik kérdésedre valami ilyesmi a válasz (valószínűleg van a nagyobb magyar online boltokban is ilyen, de ötletem nincsen, milyen keresőkifejezéssel járhatnál sikerrel anélkül, hogy végignéznéd a boltokban szokásos több ezer típusból álló kábelválasztékot).
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz dethroner #22057 üzenetére
Akkor mi értelme van 4 tűt tenni a lapra
Gyártói oldalról: elég egyféle csatlakozót készletezni, az árkülönbség töredékcentekben mérhető.Felhasználói oldalról: rá lehet dugni 4 pines ventilátort is, ami jó, csak nem ajánlott, mert több PWM-es ventilátor nem szereti, ha a második lábon a szabványos 12 volt helyett kevesebbet kap. Az Apache Akasa az egyik példa az ilyen ventilátorokra: valódi PWM-es csatlakozóról tökéletesen működik, de feszültségalapon szabályozva morgó motorhangot hallat. Szóval ez olyan előny, ami nem megfelelő ventilátorral könnyen hátránnyá válhat.
Mindenesetre a felhasználó összekeverésére tökéletesen alkalmas ez a gyakorlat sajnos.
és a kézikönyvben is szerepeltetni a pwm szót az egyik tű alatt?
A PWM szó kizárólag a CPU_FAN-nél szerepel, az, ahogyan írtam, PWM-es.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
-
norbi2010
őstag
Sziasztok!
Van egy Corsair Carbide 300R házam, amelyhez járt gyárilag 2 ventilátor. Lemértem (bárcsak telefonnal), hogy messze a hátsó és az elülső venti a leghangosabb (70-80db) a gépben(nem tudom, hogy ez járhat-e a korral, 2 éves lesz lassan a ház). Ezeken tudnék javítani új ventikkel? Ha igen, milyeneket kellene hozzá vennem?
-
Cseneles
őstag
Sziasztok!
Szeretnék 7db 12-es ventilátort venni radiátorra, 3 pinről vezérelném egy Phobya Touch 530 vezérlővel Az elvárásaim maximum full fordulaton 19dB, legyen légnyomása mivel radin lesz Amit néztem az egy Lepa LPBOL12P ami 4pines, ez mennyire lehet probléma hogy 3-ról vezérelném? Ha tudtok valami jó ventit maximum 3-4000ft áron azt megköszönném. Amiket még nézegetek az a Nanoxia
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Grózi
Topikgazda
válasz norbi2010 #22063 üzenetére
Azokon a ventiken csak javítani tudsz,már újonnan is vastagon ZS kategóriások.Ha kicseréled őket mondjuk Be Quiet Pure Wings 2-re,már ég és föld lesz a különbség!
(#22064) CsenelesUgyanazt tudom itt is írni mint vízhűtés topicban-vagy elosztókábellel vezérled őket egy valódi pwm-s aljzatról vagy válassz 3 pin-s ventiket!Amúgy a Lepa-t nagyon szeretem és vékonyabb(45mm alatt) radira is kiváló választás.3 pinben az Aerocool DS-re hívnám fel a figyelmedet![ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Cseneles
őstag
Létezik ez a Lepa Bol.Quiet Tri-speed 3pines, ezt tudom vezérelni vagy ennek van a közepén egy kapcsoló amivel én állítom a sebességet?
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Dzsozi56
tag
Köszönöm és seeder fórumtársnak is. Igen úgy tűnik ez megfelelő lenne, egy kis hátránya van csak, hogy az előlapi 2 USB 3.0 kimeneten USB 2.0-ás átvitelt kapnék. Esetleg egy jóval drágább lehetőség is szóba kerülhet (ha laikusként jó az elgondolásom) egy PCI 2.0-ás csatolófelülettel rendelkező bővítőkártya beillesztésével!
Így. ha "jól tévedek" a hátoldalon kapnék 2 plusz USB 3.0 portot és egy belső alaplapi 3.0-ás csatlakozási pontot a bővítőkártya részeként, ami a ház USB 3.0-ás kábelével összekötve 3.0-ás átvitel adna az előlapi két USB porton is. Lehet, hogy nagyobb költsége ellenére mégis ez lenne a célra vezetőbb, korszerűbb megoldás?
Üdv: Dzsozi 56
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz norbi2010 #22066 üzenetére
A lapodon 2db aljzat van,a cpu_fan pwm-s,míg a sys_fan feszültségalapon szabályoz.Gondolom az előbbi foglalt,így nincs szükséged pwm-s ventire.Egy aljzatra ráköthetsz maximum, 3db EGYFORMA(azonos méret és típus) ventit elosztókábellel.Ha csak 2db-t akarsz(ekkor elég egy darab Y kábel),akkor előre és hátra tegyél 1-1 120-s BQ,ha 3-t akkor előre 2db és hátra 1 db.És hőfok fügvényében tudod őket szabályozni a sys_fan aljzatról.
(#22067) CsenelesIs-is.A te esetedben (vezérlő) hagyhatod maximumon és potival szabályzod.A kapcsoló csak akkor lényeges,ha nem tudod vezérelni és/vagy valami perverz oknál fogva fix fordulaton akarod használni.Viszont mostanában többen is jelezték,hogy hibás darabot fogtak ki a 3 pin-s Lepa-ból...+a Nanoxia is jobb kicsivel,az Aerocool meg sokkal.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
dqdb
nagyúr
válasz norbi2010 #22071 üzenetére
Különösen nem ajánlott két nem teljesen egyforma ventilátort kötni egy Y kábelre feszültségalapú szabályozás esetén. De úgy tűnik a specifikáció és a feszültség-fordulatszám grafikonok alapján (ha a Be Quiet igazat hazudott), hogy szerencséd lehet, mert a Be Quiet mindkét ventilátorban ugyanazt a motort használja, így a szabályozást tekintve egyformán fognak viselkedni:
De ismétlem, ez most speciális eset, amúgy kerülendő.
Dzsozi56: én nem költenék annyit egy USB3 vezérlőre, inkább azt a pénzt félretenném a jövőbeni platformváltásra.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Dzsozi56
tag
Megfontolandó lenne, de az adatlapomon lévő konfig még egy éves sincs. Az öreg netezős gép kapna most egy új házat 12 év után! Ez bővülhetne USB 3.0-val. Az esetleges váltásig (Haswell-ről) minimum öt év biztos, hogy eltelik majd és ha csak ez a pár ezer "úszik" el, akkor nem ez az összeg lesz annak az akadálya!
Üdv: Dzsozi56
-
bebe159
aktív tag
Sziasztok! Aerocool Shark ventilátort szét lehet szedni? A1425H12
-
-
Cseneles
őstag
Hello!
Nanoxia Deep Silence 1300 volt már nálam 2db amit Akasa piranha váltott le, szerettem a nanoxiát, csendes volt nagyon bár a teljesítménye picit gyenge de még épp megfelelő és teljes fordulaton is csak alig hallható ki a gépházból amivel szemezgetek márkán belül az a Nanoxia CoolForce 120 - 1300 mi a különbség ez és a deep silence között? értelmes tesztet leírást nem találtam bár adatokat tekintve semmi csak a színe
-
Grózi
Topikgazda
válasz Cseneles #22078 üzenetére
Egyiket se radira találták ki-eget verő teljesítményt ne várj.A kettő között csak a szín az eltérés.
Ha tényleg halk és kellő statikus nyomással rendelkező,direkt radira tervezett ventit keresel,akkor mélyebben a zsebedbe kell nyúlni-úgy hívják,hogy eLoop B12!Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
makoss
veterán
A vízhűtéses topikból átjőve....
Rendszerhűtőknek jelenleg ezeket használom:
[link]
[link]
A nagyobb elől. Egy Aeroengine II házban, de vga csere miatt váltanék NZXT s340 házra, vga régibe nem férne bele
A tápom jelenleg ENERMAX Pro82+II 525W-os ami a tápok közt a leghalkabb, legalábbis amikor vettem elsők közt volt, azért volna fontos a jó és halkság!Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
dethroner
veterán
Az normális hogy egy FX8320E procit 1,34V fesszel 4,3GHz-en hajtva egy Mugen2-vel hűtve intelburn alatt 73fokra is felmegy?
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
stoon
addikt
sziasztok fórumlakók! van egy haf922 kuckóm vizezve van a cpu és a gpu . de már elégé szolnak a venik benne mire érdemes cserélni/váltani van egy 20centis az elejében egy 12 es hátul kettő 12 es fent a radin, és kettő oldalt az "ajtón"(erre esetleg lehet egy nagyobbat is tenni ((kb 20ast))vagy két 12 es!)
szeretném ha esetleg kéken világítanának a ventik (most piros mind)
steam, origin uplay: artika78 -- Az élők, csak wickendező holtak!!!
-
T_Oroboroz
csendes tag
Sziasztok!
Hasznalt mar kozuletek valaki TT Riing RGB ventikek? Mindenhol dicserve vannak az alacsony zajszint miatt, de nekem radiator mogott es siman csak a hazba kotve is idegesito bugo hangot adnak mar 500 RPM-en. Enermax Vegasokat csereltem le veluk, azokat dupla ilyen fordulaton sem lehetett hallani.
Koszi :}
-
Grózi
Topikgazda
válasz makoss #22080 üzenetére
Kiváló választás,az S340 elejébe még vennék egy párját a 140-snek és kész is vagy(a 120 mehet hátra,a gyáriakat meg jobb ha eladod kavicsért).
(#22081) dethronerSzerintem erre megvan a megfelelő topic-ott érdeklődj!
(#22082) stoonKérdés,hogy mit tudsz vezérelni, 3 vs. 4 pin.200-ban Coolermaster Megaflow Silent vagy Thermaltake Pure 20 kék led(többen dícsérték,személyes tapasztalatom nincs).120-ban led-sben a Lepa Bol.Quiet(pwm) vagy az Aerocool DS (3 pin)-házhűtőnek kiválók és 45 mm-nél nem vastagabb radira is jók.
(#22083) T_OroborozAz RGB-shez nem volt szerencsém,csak a sima 140-s Riing-hez.Ha emeled a fordulatot 8-900 rpm-re akkor nem szűnik meg?És ugye nem feszültségalapon szabályzod a 4 pin-s változatot?Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz bebe159 #22085 üzenetére
Nem,persze szétszedhetők-neten találsz is hozzá útmutatást.Átsiklottam felette,bocsi.
(#22086) T_Oroboroz Az aranyos,főleg az ár tudatában.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
stoon
addikt
köszi! a vezérlést egy aerocool modern-vgondoskodik! meg az alaplap amit "tud/bír"
-
Grózi
Topikgazda
A Lepa kivételével mehet mind a vezérlőre,de ha a lapodon van valódi pwm-s aljzat-akkor elgondolkodnék,hogy inkább elosztókábelről vezérlem a Lepa-kat,legalább is a radin mindenképp!
(#22088) bebe159Mi velük a gond és milyen segítségre gondolsz?[ Szerkesztve ]
-
stoon
addikt
ez lesz/van új deszkának!már csak a proci kell és műkszik minden +persze a ventik cserélye
-
Grózi
Topikgazda
Van akkor 4 db aljzatod,ami hybrid szabályzásra képes-tehát mehet rá dögivel pwm-s venti.Akkor a helyedben én a Lepa Bol.Quiet Blue-kból vásárolnék be+a 200mm-s venti.Akár el is adhatod a vezérlőt,nincs rá szükség.
-
Nojbee
tag
Sziasztok
Ebben a topicban ajánlotok vezérlőket is?
Lamptron FC5 V2 helyett keresek olyan vezérlőt, amit eltudok dugni a ház hátuljában.
8db Akasa Apache Black-hez kellene.Valami ilyesmire gondolok: NZXT
Vannak alternatívák, ajánlott típusok?Köszi
-
Grózi
Topikgazda
válasz bebe159 #22093 üzenetére
Az a venti hangos is marad,feltéve ha motorhangot hallasz.Nincs benne semmi az biztos(nem tud belejutni),a kattogó-morgó hangot maga a motor adja-ezen nem tudsz változtatni.Szétszedheted,kenést adhatsz neki-attól még megmarad.
(#22094) NojbeeAz Apache különösen nem szereti a feszültségalapú vezérlést(motorhanggal díjazza),így azt javaslom,hogy vagy elosztókábellel vagy pwm-hubbal old meg a vezérlését!Ha van 2 db valóban pwm-s(attól,hogy 4 pin még nem biztos) aljzat az alaplapodon,akkor 1 db 5-s és 1 db 3-s elosztókábellel hőfok függvényében tudod szabályozni az Indiánokat!Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Aldure
csendes tag
Szia! Érdeklődnék hogy te milyen ventit ajánlanál vízhűtőradiátor hűtésére ami csendes radiban ezekben a méretekben gondolkodok. 4x140 vagy 4x120 de a 4x180 sem kizárt abban még gondolkodom és javasolták nekem a puch pull megoldást tehát a radi mindkét felére ventit az az 8db összesen. Az a lényeg hogy halk legyen mert az a sok venti eléggé el riaszt. A véleményed kérném erről.
[ Szerkesztve ]
Üdv: Attila
-
Nojbee
tag
válasz Nojbee #22097 üzenetére
Ez jó választás?
Vennék kettőt, és akkor a pumpát is rá lehetne kötni -
dqdb
nagyúr
válasz Nojbee #22098 üzenetére
Nem jó, ez ugyan PWM-et fogad, de már csak 3 pines szabályozást végez az alapján.
Úgy érted, hogy vegyek 2db 4x4-es pin elosztót és úgy menjen az alaplapi pwm-ekre?
Úgy, de háromnál többfelé csak olyan osztóval használd, aminek van külön tápellátása. Ha beírod az alaplapod típusát, akkor jobb javaslatot tudunk tenni, mit és hogyan kössél be.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Nojbee
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciós ventik / Arctic / Corsair LL 140 / Asus TUF 120mm
- 2db Noctua NF-A14 PWM ventilátor 140mm
- Csere-Beszámítás! Corsair Icue Link QX120 RGB Ventillátor szett Starter Kit.
- NZXT Hue 2 RGB Lighting Kit + NZXT Aer RGB 2 140mm + NZXT Aer RGB 2 120mm
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- 40x40mm-es 12v ventilátort keresek
- Be quiet! Pure Wings 140 MM es rendszerhűtők eladók!!!
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest