-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
Köszönöm! AMS-ről meggyőztetek, azzal venném eleve. Most 750EUR akcióban (persze a bedőlt forint miatt ez most nem sokat jelent). De ezt ha jól gondolom ugyanúgy nem célszerű szobába tenni mint az A1-et? Mennyire ér bármit is a P1S zárt háza ebből a szempontból?
AMS-nél nekem az összefűzhetőség nem tényező, mert elég a 4 szín. Viszont a Lite-hoz képest az pozitív, hogy szárazon/pormentesen tartja a filamenteket és kompaktabb is az egész, cserébe a videók alapján ha dugul a rendszer a csőben, akkor nehezebb a duguláselhárítás. Egyik videóban arról is beszéltek, hogy a fej "tisztító" kevésbé hatékony, többször előfordul szálhúzás az A1-nél alkalmazott megoldáshoz képest. Ez mennyire valid? Vagy létezik hozzá utlagos upgrade esetleg?
A tudomány a valóság költészete!
-
bigrob
őstag
válasz Marci79 #9197 üzenetére
Még gondolkozom rajta megéri-e neken, legrosszabb esetben majd ketté vágom és összeragasztom ha olyat nyomtatnék.
P1s árát most nem szórnám rá... Meg kicsit egyszerűbb szerkezetű kisebb nyomit vennék ami akár elférne az asztalom sarkában is.
AMS se izgat annyira, néha jól jönne, de ennyit nem áldoznék rá..
[ Szerkesztve ]
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
Tomika75
tag
Ha hajlandó vagy kifizetni a P1S és A1 közti különbséget akkor én a helyedben inkább P1S-t vennék azzal biztos nem lősz mellé. Mindent tudsz vele nyomtatni. Tudom azt mondod, hogy most csak PLA-t nyomtatnál de ha rákapsz a nyomtatás ízére később bánni fogod, hogy nem zárt nyomtatót vettél. Én anno megvettem a Prusa Minit az MK3S+ helyett, mert nem akartam annyi pénzt kiadni és amúgy is elég a 180x180x180-as nyomtatótér. Egy év múlva eladtam és vettem egy MK3S+-t mert idegesített, hogy kicsi a nyomtatótér és nem tudok mindent nyomtatni a direkt drive miatt. Mikor bejött az A1 ezek miatt fel sem merült bennem a megvétele inkább P1S-t vettem hiába volt drágább tudtam később úgyis megbánnám.
-
Vesa
veterán
válasz Tomika75 #9206 üzenetére
Igen, igazad lehet, de egyelőre nehéz elédönteni, mennyire kell nekem P1S, mert jelen állapot szerint nem fogok PLA-n és PTEG-en kívül mást használni, azt pedig az A1 is tudja. Alapvetően ez csak egy eszköznek kéne nekem a valódi hobbimhoz, tehát nem maga a nyomtatás a hobbi. Persze lehet, hogy bedarál majd. A nyomtatótér az A1 comboval azonos, ebben nem lenne előrelépés, és ahogy elnézem a videókat a két gépről, a nyomtatás minőségében sincs szignifikáns eltérés. A P1S 15%-al gyorsabb, ez megint nem szempont nálam, de önmagában ez egyébként sem érné meg a közel dupla árat. Két dolog van, ami a P1S felé terel. Az egyik az, hogy a zárt tér miatt talán kevésbé káros az egészségre, még akkor is, ha nyilván nem zár 100%-ban és a szénszűrője sem fog meg minden VOC-ot, de a teljesen nyitottnál azért mégis csak jobb lehet. A másik, hogy a filamenteket szárazon és viszonylag pormentesen tartja, ami a garázsban elhelyezett készüléknél nem lenne mindegy. Bár láttam az AMS Light-hoz is olyan nyomtatható kiegészítőt, ami zárttá teszi, és egy hygrometer is beletehető a páratartalom ellenőrzéséhez.
Már benne van a kosárban a P1S, de még most is videókat nézek róla, hogy mennyire van ennek értelme. Elég vegyes a kép, sokan arra jutnak, hogy tényleg csak akkor éri meg, ha ABS-t vagy ASA-t akarunk nyomtatni, az A1 sokkal halkabb is, viszont sajnos az egészségügyi oldallal valamiért senki nem foglalkozik, szóval ebből az aspektusból szinte senki nem vizsgálja a kérdést.
Egy kérdés: A P1S-t AMS-el rendelve, küldenek vele 4db újrahaszálható tárcsát, vagy azt is külön meg kell venni? Mert ha küldenek, akkor filamentből is elég megvennem a refill verziót, olcsóbban.
-
ptesza
senior tag
De lehet nyomtatni is. Azok is teljesen jók. Nekem is van egy ilyen modelem. De számtalan variációt is találhatsz.
Alapból én is csak egy bizonyos dolog miatt vettem. Abban viszont szinte biztos lehet, hogy beszippant. Ha nem vagy járatos a 3D modellezésben, akkor is nagyon sok mindent találhatsz a makerworld-ön. Aztán majd belejössz hamar.
-
Vesa
veterán
+Emunem
Köszönöm, akkor megrendeltem a P1S-t, AMS-el. A másikat meg visszaküldöm ha megjött, elvileg él az elállás joga bőven. Végül a zárt tér miatt döntöttem így, nekem fontos, hogy ne szórjam még pluszban tele a környezetet VOC-al, és így mehet az egész a garázsba, ott nem zavar senkit és a filamentek is rendben lesznek.
Konkrétan a 3D nyomtatókhoz használt szoftverekben nem vagyok otthon, de évekig dolgoztam 3D Studio Max-ban, tehát a 3D modelezéssel nincs problémám. A vonatkozó specifikus dolgokat persze meg kell majd tanulni.
Nagyon köszönöm a rengeteg hasznos tanácsot és köszönöm a türelmet! Ha megjött, biztos lesz még kérdésem.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Amire neked kell a 3D nyomtató, arra bőven elég lett volna az A1 Combo is. Segítetted magad rábeszélni a drágább nyomtatóra még azelőtt, hogy egyáltalán használtad volna az A1-et. Na mind1, a P1S + AMS gyakorlatilag a BestBuy Bambu nyomtató (nekem is ez van). Hiába a zárt nyomtató, a veszélyes gázok ugyan úgy kijönnek abból is. A garázs jó lehet, de a hőmérséklet és páratartalom miatt viszont már kevésbé. Mind1, majd leteszteled.
-
Vesa
veterán
Sok választásom nem volt, mert a dolgozószobában nem szeretném ezt a cuccot eregetni -mindenhol azt olvasom, hogy ez nem szerencsés még PLA-van sem), a garázsban pedig mindkettőt érné a párásabb levegő, de a P1S AMS-e legalább zárt és páramentesíthető (tudom hogy lehet nyomtatni a Lite-hoz is házat, de nem szeretnék ezzel szórakozni, mert akkor megint a nyomtató lesz a project és nem a saját hobbim). Persze lehet, hogy később még megoldom az elszívást, ha egyáltalán szükséges lesz, az majd attól függ, mennyire fog beszívni a 3D, vagy csak tényleg kinyomtatom ami nekem kell és elengedem a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
ptesza
senior tag
Jól döntöttél és még jókor is, mert mi jóval többért vettük amúgy. Károsanyag. Ha van időd olvass vissza ebben a topikban vagy a 3D nyomtatósban, volt már róla vita/inkább csevej és volt aki rendesen kidolgozta a témát nem csak hozzászólogatott. Ha jól emlékszem az lett a konklúzió, hogy mindegyik anyag veszélyes csak a PLA és a PETG esetében nem érzékelsz belőle kb. semmit. Tulajdonképpen ezért van az, hogy zárt ajtóval nyomtatom a PLA-t és a PETG-t is. A beépített karbon szűrő elég szellőzést biztosít neki. Vagy ha többre vágysz akkor nyomtathatsz hozzá bento box-ot is. Többeknek is van itt olyan. Végül a 3DS max szuper (ha még hozzáférsz). Viszont ha ingyenes programot keresel akkor a Fusion360 lesz a barátod. Az is autodesk és van ingyenes home verzió, ezt használják többségben. De vannak egyszerű programok is, online is van néhány, meg van az OpenSCAD amit érdemes lehet megismerni mert azzal készítik a paraméteres modelleket.
Most a BambuStudio és az Orca slicer az amivel készülhetsz mire befut a nyomtatód. -
likeaRAINBOW
senior tag
ha visszaolvasol pár hszt, én szintén kb azonnal megbántam, hogy nem combo-t vettem és kerestem valakit, akinek esetleg csak gép kell én meg megveszem tőle a z AMS-t. Végül nem jelentkezett senki, így végül vettem még egy A1 mini combo-t. Úgy voltam vele, ha már kiadok majd 100-at egy AMS-re, akkor inkább kicsit megtolom és legyen A1 mini combo, A gépet meg vagy eladom, vagy második gépnek jó lesz.
Ugyanitt: A1 mini eladó
-
poli27
Topikgazda
-
Vesa
veterán
Sokat nyomott a latban, hogy most BF akcióban vannak. A filamentek viszont nem olcsók. Van Max licence a cégben, jelenleg is dolgozunk vele csak már nem én, és elvileg képes STL-be menteni. Nagyon sokat segítene, ha a Max is működne. A szeletelőt viszont meg kell tanulnom.
likeaRAINBOW
Én is megszivattam magam, most 2db gép jön, de legalább mindkettő combo. A visszaküldésnek költsége van, de itthon még akkor sem tudnám eladni gyári áron ha ki se bontom, szóval valamennyi bukó mindenképp lesz rajta, de a visszaküldéssel legalább nem kell vevőre várnom.A tudomány a valóság költészete!
-
Vesa
veterán
Még egy kérdés. Filamentből csak gyárit érdemes venni? Itt is olvastam, hogy volt probléma más gyártókkal. Néztem a listát az összefoglalóban, de nem igazán tudtam rajta kiigazodni. Nekem csak sima matt PLA kell majd. Sunlu-t lehet venni? Nézegettem az oldalukat, most ott is akciók vannak, de a legtöbb szín már nincs raktáron.
-
likeaRAINBOW
senior tag
-
ptesza
senior tag
Egy filamentről tudok amit nem sikerült normálisan felhasználni de szerintem azt másik nyomtatóval sem lehetett volna. (Ki is dobta a tulaj)
Használhatod bármelyik gyártó filamentjét ami 1.75mm vastag. Ha később át szereled a stainless steel nozzlit meg az extruderben a két kereket edzettre akkor szinte bármilyen anyagot is ki tudsz majd nyomtatni vele. Itt már csak a hőmérsékletek lehetnek az akadályok.
Annyi lesz a különbség, hogyha beteszed az AMS-be akkor nem ismeri fel mint a Bambu eredeti anyagait. Azokat többnyire kalibrálás nélkül is fel lehet használni de egy PA tesztet azokon is kell futtatni. Van aki színéként is megcsinálja de általában elég 1x. A kalibrálásokat akkor érdemes csinálni ha van valami olyan ok amiért fontos lesz. Például nem tetszenek a sarkok, nem tapad, szálaz, meg még vagy 10 hasonló dolog amit megoldhat egy kalibrálás. -
Vesa
veterán
válasz likeaRAINBOW #9221 üzenetére
"miből gondolod, hogy nem tudnád eladni teljes áron?"
Hardveraprózok már egy ideje. Ha már magánkézből jön, akkor bárkit csak olcsóbban érdekel, mert vagy jól akar járni, vagy nem bízik a gariban, vagy mert miért venné tőlem azonos áron, ha a cégtől is megveheti, vagy mert csak. Talán valami 3D csoportban lenne rá esély, de ilyenekre nem nagyon van időm.
ptesza
Köszönöm, ez sokat segített!A tudomány a valóság költészete!
-
Marci79
senior tag
válasz likeaRAINBOW #9221 üzenetére
Miért venne meg bárki is bárkitől a bolttal azonos árban lévő dolgot? Szerintem nincs olyan ember a bolygón! Ha annyi a boltban is valami, akkor inkább a boltot választom én is. De még 5-10%-al olcsóbban se kell mástól.
"Pont mint a "propaganda". Ez egy varázsszó lett, amit akkor mond valaki mikor nem tetszik neki amit hall mert kognitiv disszonanciat okoz, kimondja a P betűs szót és addig ismétli amíg megszűnik a frusztrációja."
-
ptesza
senior tag
válasz Marci79 #9224 üzenetére
Persze, hogy van, csak nem abban a cipőben jársz. Egy csomóan vannak úgy, hogy a vállalkozó, a gazda, a kft nem jelenti be csak létminimumra. A többit zsebből kp. Tulajdonképpen tízből kilenc ilyen. Nem lehet a pénzt feltölteni a bankszámlára mert azonnal átvilágít a bank és be kell fáradni személyesen magyarázkodni majd. Ezért még olyant is találhat akinek többet is megér mint a boltban. Ez visz előre...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- World of Tanks - MMO
- Milyen házat vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- LG 27QP88D-P Dual Ergo Monitor Szett!2x27"/IPS/2560x1440/HDR/Type-C/Dual Ergo Kar/
- Raspberry Pi Zero W (v1.1) + 16Gb Sandisk UHC microSD
- Latitude 5290 2-in-1 12.3" FHD IPS érintő i5-8250U 8GB 256GB ujjlolv 4G LTE gar
- X13 Gen1 27% 13.3" FHD IPS érintő Ryzen 7 PRO 4750U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest