- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz AlyrArkhon #44050 üzenetére
Ugyan már! Megromlani nem fog egy újrafagyasztástól, ha csak arról van szó, hogy a hűtőben pihent egy napot és most átteszik a fagyasztóba pár órára, aztán elfogyasztják. Végig hűtve volt és be volt csomagolva (és gondolom nem napokon át állt a hűtőben, de főleg nem szobahőmérsékleten, mert abból már lehetne baj).
Viszont nem értem, hogy mi a gond azzal, ha egyszerűen hűtő-hidegen megeszik most kanállal? Jobb lesz, mint újrafagyasztva.
(Mondjuk annyi baj lehet vele, hogy eleve nem egészséges az édesség, de azon túl...)Ettem már olyan jégkrémet, hogy aki megkínált vele bedobta a mikrohullámú sütőbe, hogy közelebb hozza negatív 1-2 fokhoz a -20 helyett, és helyette véletlenül 30 fokos krém lett belőle. Még a csokoládédarabkái is elolvadtak, és talán jobb cucc lett, mint -20 fokosan lett volna. Teljesen élvezhető volt langyosan.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Cs1csó
félisten
Hivatalisan NEM szabad visszafagyasztani de nem is érdemes mivel ezeket kavargatás közben hűtik (mint a fagyit) ha jól tudom és ettől lesz krémes a textúrája.
Persze ha a hűtőben volt akkor romlani nem romlott meg hiszen hidegben volt csak nem mínusz 28 fok celsiusban hanem csak kb. 8 fokban.
-
MODERÁTOR
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz MADcat #44054 üzenetére
nem vagyok sértődős
csak elkeseredett
aki ismer, tudhatja, ahogy ma mondják (vagy már csak tegnap mondták? ) boomer vagyok. Nekünk még nem csak a fejünkbe verték, hogy semmit nem fagyasztunk vissza, de tanították többek között azt is, hogy pl. baktériumok élnek, sőt szaporodnak akár nulla fok alatt is, míg a normális hűtőben nem nagyon van 4-8 foknál kevesebb.
Ezek után a 'biztosan nem romlott meg' 'mi a gond vele' stb jellegű kommenteket látva, valóban, az ember foghatja a saját fejét. Tenyerébe temetheti arcát.
Nem. Biztosan nem romlott meg. Nem ez a probléma. Sőt, a mi gyermek/fiatal felnőtt korunkban oly 'divatos' szalmonellajárványok sem _romlott_ ételtől jöttek, azok az ételek (akkoriban főleg fagyik és sütik voltak az okozók) egyáltalán nem voltak a szó klasszikus értelmében romlottak.és végképp off: hát talán ezért is kellenének a megfizetett, képzett, és lelkiismeretes pedagógusok, akik mondjuk bioszból/kémiából nem csak kovalens kötést meg ivartalan szaporítást 'adnak le', hanem kicsit a való élethez is közel visznek...
Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10
-
donmackó
addikt
válasz AlyrArkhon #44056 üzenetére
Igen? Akkor a többi motyó miért nem romlik meg 1 éjszaka alatt a hűtőben? Nyakig vannak ezek is tartósítószerrel.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
coco2
őstag
Hát, már mindegy, elfogyott, lehet is ezeknek beszélni..
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
EmberXY
veterán
Ha szigorúan vesszük, már a gyártósoron is romlott volt, akkor meg nem mindegy?
Azt minden gyárban tudják, hogy vagy betartják a HACCP-t, vagy hatékonyan termelnek. Általában az utóbbit szokták választani, kivétel az az 1-2 nap, amikor ellenőrzés van.Up the Irons!
-
BiP
nagyúr
Pedig nekem van még egy kis mammuthúsom.
Az olvadó északi sarki jég alól került elő, párszázezer év után. De szar idő volt mostanában, nem tudtuk elgrillezni az összeset, maradt még belőle.
Visszafagyaszthatom-e vagy már romlott? -
janos666
nagyúr
A rövid időn belüli újrafagyasztás sokkal inkább minőségi, mintsem egészségügyi kérdés.
Már egyetlen lassú fagyasztás és olvasztás is káros a minőségre (próbálj meg lefagyasztani egy szelet sajtot otthon, és szinte élvezhetetlen lesz kiolvasztás után), de én még az egyszeri ipari gyorsfagyasztásért sem rajongok. Igazából minden "vacak" minőségű már, ha otthon lassan fagyasztod és olvasztod. De ettől még nem egészségügyi kockázat.
(Ugyanakkor persze a két fagyasztás közt eltelt időt se hagyjuk ki a kérdésből olyan dolgoknál, amik fagyasztás nélkül gyorsan romlanak, mert ha közben megromlik, akkor a következő fagyasztás nyilván nem teszi úja fogyaszthatóvá, mint valami sterilizálás.)
Viszont semmi egészségügyi kockázata nem lesz mondjuk egy konzerv babnak, ha egymás után egy éven át 365-ször lefagyasztod és kiolvasztod otthon. Mi lenne?
(Nem azt mondom, hogy utána finom lesz, csak hogy nem mérgez meg.)De sokszor még a mikroorganizmusok kérdése is csak minőségi probléma. Az élelmiszer környezetében lévő baktériumok nem fognak jobban embert fertőzni, ha elszaporodnak. Akkor lesz belőle egészségügyi probléma, ha ezek az organizmusok mérgeket termelnek.
Ahogy sokféle gombát, beleértve "nemes penészt" is meg lehet enni, és csak akkor van baj, ha mérgeket termel a kérdéses gomba (a penész is gomba). Ugyan így meg lehetne enni bizonyos algákat is, csak nem feltétlenül gusztusos. (És akkor ott van még pl. a "szürke zóna", mint pl. a pszilocibin gomba, hogy az méreg, vagy gyógyszer. )
Régen divat volt itthon az "aludt tej" fogyasztás is, ami lényegében romlott tej. Ma már azért sem divat, mert a tartósított tej másképp romlik meg.
(Személy szerint szinte semmi ilyesmiért nem rajongok, pl. a káposztát is nyersen szeretem, nem savanyítva. Amit szeretnék, az a penészes sajt, csak azt a tej miatt nem ehetem rendszeresen. De ez már csak ízlés kérdése.)A vízhálózatok csöveinek falát is élő hártya szövi be. Sőt, van, ahol pusztán mechanikai szűréssel (a természetesen jelenlévő homokos kavics, vagy hasonló használatával) kerül be a hálózatba ivóvízként a folyóvíz (Budapesten sokan a Dunát isszák), ami aztán vastagon tele van "mindennel" (extra poén, mikor a szennyvíz magasabban kerül be a folyóba, mint ahol lentebb kiszűrik az ivóvizet, és ne hidd, hogy űrtechnológiával szűrik). A folyóba vezetett szennyvizet is mikroorganizmusokkal szokás "rohasztani" (léteznem miniatűr membrános szűrők, de ezekre a vegyszerek miatt lehetne szükség, pl. hogy a terhességgátló gyógyszert kivizelve ne igya meg más is, ilyesmik...).
Egy jégkrémben viszont lehet annyi tartósítószer, hogy hagyományos módon meg sem képes romlani.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz janos666 #44065 üzenetére
"Ezt az anyagot egy élesztőgomba nevű aprócska teremtmény állította elő. Az élesztőgombák cukrot ettek és alkoholt ürítettek. Abba pusztultak bele, hogy ürülékükkel tönkretették saját környezetüket.
Kilgore Trout egyszer írt egy novellát, amelyben két élesztőgomba beszélget. Miközben eszik a cukrot és fuldokolnak saját ürülékükben, arról vitatkoznak, mi lehet az élet célja. Korlátolt eszükkel még csak nem is sejtik, hogy pezsgőt gyártanak" VonnegutRedmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10
-
EmberXY
veterán
válasz janos666 #44065 üzenetére
Az ipari fagyasztás (gyorsfagyasztás, sokkolás) lényege az, hogy a víznek ne legyen ideje rendesen kikristályosodni, hanem csak mikrokristályok keletkezzenek, így kevésbé károsodik a termék szerkezete azzal, hogy a víz halmazállapotváltozása következtében a megnövekedett térfogatú jég kevésbé roncsolja szét az anyagot.
Készételt ha csak simán lefagyasztunk, a felengedéskor kb olyan lesz, mintha a víz teljesen különvált volna tőle, sokszor egy kicsit főzni is kell, hogy megint olyan legyen mint volt. Ezért nem ajánlatos újrafagyasztani a már kiengedett gyorsfagyasztott dolgokat, mert nem ugyanazt érjük el vele, mint az eredeti állapota, kivétel, ha van otthon sokkolókamra, ott pikk-pakk visszafagy.
[ Szerkesztve ]
Up the Irons!
-
janos666
nagyúr
válasz EmberXY #44067 üzenetére
Tudom, ezért beszéltem eleve külön a kettőről. Csak annyit írtam, hogy "még a gyorsfagyasztásért sem rajongok" annak ellenére, hogy az közel sem okoz akkora szerkezeti pusztítást, mint a lassú.
De mindegy is, a lényeg az, hogy egyiktől sem lesz mérgező vagy fertőző az étel oda-vissza ismételgetve sem. Max kásás trutymó (de ehető, emészthető).#44066 AlyrArkhon - Lehet, hogy egyszer a Föld-et is leszüreteli majd valaki.
Volt is nemrég egy ilyen videojáték: High on Life, ahol az idegenek tudatmódosító szernek szüretelik az alsóbbrendű fajokat.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
coco2
őstag
válasz janos666 #44069 üzenetére
>De mindegy is, a lényeg az, hogy egyiktől sem lesz mérgező vagy fertőző az étel oda-vissza ismételgetve sem.
Na azért csak óvatosan! Amit lassú fagyasztás után olvasztasz ki, és szerves anyag, annak a sejt szerkezete a vízkristályok miatt már egy rakás trutymó, amiben nagyon sokkal könnyebben tudnak elszaporodni gombák és vírusok. Ha húsételről van szó, konkrétan halálos méreg tud benne elszaporodni nagyon könnyen.
A kiolvasztott dolgokról azt mondják, hogy amit egyszer kiolvasztottál, 4 órán belül edd meg. Addig még "oké". Utána már kérdéses.
Mondjuk éppen az a fagyi meggyőződésem szerint egy halom szintetikus cukor, színezék, aroma, nem szerves benne semmi, még a tojás por sem, és annyi antioxindánssal lehet tele, hogy szerencsétlen fertőzések szörnyet halnak rajta. Azért is szánják emberi fogyasztásra ( )
-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Az MVM oldalán bediktáltam a szokott módon a villanyóra állását, de azt 2023. 04. 30. dátummal mentette el a mai dátum helyett, amit eléggé furcsának tartok.
Mi lehet ennek az oka? Találkozott valaki ilyesmivel?Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
válasz Top cat #44076 üzenetére
+ pjen:
Még a mai nap állt rendelkezésre a diktáláshoz, minden hónap elején 6-án vagy 7-én szoktam diktálni, most is így tettem, de 04.30-i dátummal írta be.
Ami azért fura, mert ha valami időszakot zárnak le, vagy ilyesmi, a fogyasztás akkor is 1 hetes csúszásban van ehhez képes, hiszen 04.30-án még nem is diktálhattam volna.Up the Irons!
-
coco2
őstag
Egy régi édesség jutott eszembe: kókuszrúd. Mostanában nem láttam üzletekben (mármint hipermarketekben). Létezik még az, vagy a bounty mindenestül kiszorította?
-
EmberXY
veterán
válasz Top cat #44079 üzenetére
Közben újabb fejlemény: mai nappal kezdődött egy diktálási időszak, ami 14-ig tart, erről küldtek egy értesítést.
De bediktálni nem engedett már semmit, mert "a közelmúltban már diktáltam", így várjak türelemmel annak számlázásáig, ami egyébként nem fog megtörténni, mert a tegnapi diktálás szerint a fogyasztás nem érte el a minimum számlázási összeget.
Tehát diktáltam is meg nem is, van is diktálási időszak meg nem is, számla is lesz meg nem is.Up the Irons!
-
AlyrArkhon
senior tag
csak egy ötlet a diktálósakhoz: nem lehet, hogy akiknél 'műsoron kivüli' diktálást kért, azoknál épp évfordulós leolvasás van?
Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10
-
EmberXY
veterán
-
pjen
félisten
válasz AlyrArkhon #44087 üzenetére
Nem. Nekem például x ho ban lesz. Üfsz mondta ez nem a lakosságra vonatkozik, csak elkúrták.
-
coco2
őstag
Köszönöm mindenkinek kókuszrúd témában.
Kutakodtam kicsit, és találtam Auchan webboltban 80g / 25% kókusz / 175 huf árban ([link]). Kókuszrúd helyett "Kókuszos csemege" lett a neve, azért nem találta a kereső. Lidl, Spar, Penny - nincsen webáruházuk. Coop, Aldi, Tesco - nincs közelítőleg sem ilyen minőség ilyen áron / nem tartanak ilyesmit online kínálatban. Tudnám miért az Auchan az egyetlen Kínaiba majd személyesen mászok el mindjárt..
-
t420s
aktív tag
Üdv!
Irimiás és Petrina (Sátántangó) piti gazemberek voltak vagy meg nem értett megváltó messiások?
-
Inhouse
őstag
Van itt valaki, akinek idős, demens embert kellett gondnokság alá vennie?
Tapasztalati dolgok érdekelnének.
22-én kell mennie mamának a demencia felmérésre, de sürgősen el kell helyezzük, mert önálló életvitelre nem alkalmas. 0-24 felügyelet kell neki, mert cukros, és inkontinencia probléma is van, stb. Ha nincs felügyelet, nem veszi be a gyógyszert, nem eszik, nem iszik...
Megállapítják-e ott a vizsgálatkor a demenciát és azonnal adnak-e róla papírt? Ezzel el lehet indítani a gondnokság alá vételt? Mennyi idő, amikor az ideiglenest érvényesítik?
Sajnos hektikus a hangulata, hol menne az otthonba, hol meg nem. Most éppen nagyon menne, de ez változhat. Viszont nem tudja felmérni a körülményeket, hogy egyedül nem megy, a család pedig nem tudja megoldani a 0-24-et.Üdv Inhouse
-
Czementhy
csendes tag
A Family Frost-nál is kapható.
-
Moretimer
aktív tag
Sziasztok,
La Liga meccseit szeretném nézni a legjobb minőségben TV-n (applikáció?).
A Spíler tv-ből elegem van...
A Bein sportot próbáltam valahogy bevarázsolni, főleg a 4K miatt, de sikertelenül.
Van valakinek ötlete, tapasztalata hogyan lehet megvalósítani?
Természetesen fizetős megoldásokat néztem, a livestream nem nekem való.
Köszönöm a segítséget előre is.Moretimer
-
FattyDove
őstag
Hol érdemes olyan cipőt venni, ami 15-17 óra álló/ülő munkára lenne használva és így sem rohad bele a lábad? Annyi a lényeg, hogy tök fekete legyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Külpolitika
- Androidos tablet topic
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- További aktív témák...
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest