Hirdetés

Xperia blog: Sony specifikus applikációk

Mivel a hardveres képességek kezdik elérni a csúcspontot, így egyelőre több gyártó is hasonló belső komponenst használ fel telefonjaiban. Innentől kezdve viszont a fő hangsúly a szoftveres kínálatra terelődik, hiszen így lehet kitűnni a konkurensek közül, nem utolsó sorban pedig így lehet megnyerni a felhasználók kegyeit is. A Sony Mobile komoly figyelmet fordít arra, hogy olyan alkalmazásokkal rukkoljon elő, melyek unikumnak számítanak, vagy ha már van is hasonló megoldás, akkor is ők kínálják a legjobb alternatívát. A manapság állandó problémaként fennálló gyenge akkumulátoros üzemidőre is odafigyelnek, és a korábbi bejegyzésben bemutatott beállítások jelentős előrelépést jelentek ezen a téren is. Most viszont érdemes egy kicsit foglalkozni azokkal az alkalmazásokkal, melyek kizárólag Sony termékekre érhetők el.

Sony alkalmazások Sony alkalmazások

A menüben bóklászva először talán a biztonsági mentés menüpontba gabalyodhatunk bele. Az okostelefonok tényleg sok mindent tudnak, viszont műszaki eszközök, így bármikor előfordulhat olyan hiba, amire nem számít az ember. Éppen ezért mindenképpen érdemes bizonyos időközönként egy olyan mentést végrehajtani, mely legalább a legfontosabb adatainkat tartalmazza. A japán gyártó külön programmal szolgál erre, amivel a belső tárhelyre (ez a legkevésbé ajánlott), microSD kártyára, vagy USB-n keresztül akár számítógépre is exportálhatjuk a telefonon tárolt tartalmakat. Természetesen külön konfigurálhatjuk azokat az appokat, melynek adatait menteni szeretnénk, hiszen van, akinek csak az üzenetek és a névjegyek a fontosak, de akadnak olyan felhasználók is, akik már az ébresztőóra időpontjait, vagy telefonra mentett zenéket sem szeretnék elveszíteni. A mentési idő a kiválasztott programok számától és az abban tárolt információk méretétől is függ, sajnos egyelőre csak manuálisan végezhetjük el ezt, automatikusan ugyanis nem képes még a szoftver erre.

Sony alkalmazások Sony alkalmazások

A frissítési központ ikonja mögött a nevéből is adódóan az aktuális szoftververziókhoz férhetünk hozzá. Itt háromfelé bontott nézetben tekinthetjük át a dolgokat, az első fülecske a kimondottan gyári alkalmazások frissítéseiről szól, a második és harmadik részben pedig magáról az Android rendszerről nyerhetünk információkat. Érdemes néhány szót ejteni a Socialife névre keresztelt applikációról is. A közösségi oldalak több felmérés szerint is életünk részévé váltak, az okostelefonokkal pedig már akár napi szinten tudjuk követni ismerőseink tevékenységét. Míg szinte mindenre van már külön app, addig egyesével elég körülményes őket megnyitogatni. Ekkor lép a képbe az említett Socialife, ahol a legfontosabb (Facebook, Twitter, YouTube) csatornákat tudjuk egy helyen összegyűjtve figyelemmel kísérni, azonnal posztolhatunk a Facebookra, de widgetként kirakva egy mozdulattal frissíthetjük a történéseket.

Sony alkalmazások Sony alkalmazások

Az Intelligens Csatlakozás (Smart Connect) már egy újabb izgalmas Sony app. Valamennyire kitalálható, hogy mit is lehet itt beállítani, ám annál jóval bővebb a szolgáltatási felhozatal, mint amire elsőre gondolnánk. Lényegében három alpont közül válogathatunk, úgy, mint az éjszaka, a zene út közben, és a zene otthon. Az éjszaka alatt a töltést tudjuk szabályozni, másik kettőnél viszont az audioeszközök működését befolyásolhatjuk. Az egész a tényleges csatlakoztatáson alapul, vagyis amikor az adott kábelt vagy tárgyat hozzákapcsoljuk a telefonhoz, akkor a megfelelő szolgáltatás elindul, ha már előtte aktiváltuk. Ahogy a program bevezetőjének indításánál is szerepel, a Smart Connect felismeri a csatlakoztatott eszközt és az időpontot is. Az éjszakánál például meg tudjuk adni, hogy mettől meddig tartson, töltés esetén milyen műveletet hajtson végre, illetve a megadott időintervallumban milyen hangprofilba kapcsoljon telefonunk. A zenés szolgáltatásoknál a headsetek hozzákapcsolása után aktiválódik a megfelelő funkció, konfigurálhatjuk, hogy a számok milyen sorrendben legyenek lejátszva, melyik zenealkalmazás fusson, és leválasztáskor mit tegyen az éppen duruzsoló muzsikával.

Sony alkalmazások Sony alkalmazások

A Sony Car, magyarosabb nevén a Sony Autó egyfajta navigáció, ám némi csalafintasággal. A japán gyártó megbolondította ugyanis a felületet, és az alkalmazás elindítása után óriási ikonokat helyez ki a képernyőre, melyeknek egyértelmű lényege, hogy autózás közben könnyedén meg lehessen nyitni a kívánt funkciót. Alapesetben négyféle gyorsikon tárul elénk, a navigáció, a média (itt ugye a Walkmant, a rádiót és a zenefelismerőt érhetjük el), a telefon (ekkor a tárcsázó gombjai is jóval nagyobbak lesznek) és a beállítások, de szerencsére a körben lévő pluszra kattintva további programok is elővarázsolhatók. Igazán hasznos dolog ez vezetés közben, hiszen az óriási kijelző miatt a nyomogatás szinte alig vonja el figyelmünket a forgalomról. A navigáció része viszont nem külön Sony program, hanem ekkor a Google navija tűnik elő, így lényegében ugyanúgy tudunk masírozni az utcákon, mintha a keresőóriás térképébe lépnénk be.

Sony alkalmazások Sony alkalmazások

A Sony Select összességében egy alkalmazásboltnak, vagyis inkább alkalmazásgyűjteménynek tekinthető. Itt kizárólag olyan appok érhetők el, melyek a japán gyártó készülékeire vagy előre telepített módon érkeznek, vagy a Sony kapcsolatban van annak fejlesztőivel, így a felhasználók ingyenesen jutnak hozzájuk. Belépéskor megadhatjuk facebookos elérhetőségeinket, így a későbbiekben javaslatokat is kaphatunk. A felület szép, átlátható, külön kategóriába rendezve találjuk a rendes programokat és a játékokat. Felül görgetve jelennek meg a legújabb és leginkább kedvelt alkalmazások, alatta pedig mindig váltakozik a felkínált appok képe. Nagyjából 30-30 darab tölthető le, egy kis kedvcsinálónak néhány példa: Sony 4 Episode II, Modern Combat 4 Zero Hour, Dungeon Hunter 4, OfficeSuite Pro 7, Paper Camera stb. Ezekre kattintva a Play Áruházba ugrunk, de ott már kizárólag a telepítésre kell rányomni, teljesen ingyenes valamennyi alkalmazás installálása.

Sony alkalmazások Sony alkalmazások

A TrackID-t aligha kell a mobilokban jártasabb olvasóinknak bemutatni, hiszen ez volt az első zenefelismerő alkalmazás, amit még a Sony Ericsson korszakában a telefonokba integráltak. Számos ember használta előszeretettel, ugyanis akkoriban még nem volt ennyire fejlett az internet sem, így egy rádióban játszott szám előadóját és címét nem lehetett csak úgy megkeresni. Jött viszont a TrackID, amivel pár másodpercet felvéve a számból szinte azonnal megtudhattuk, hogy mit is hallgattunk. A koncepció természetesen nem változott az idők során, a tudás viszont jelentősen bővült. Első körben a rögzítés folyamata történik, nagyjából 10 másodperc alatt körbefut egy karika, amit bármikor le lehet állítani, ha szerintünk  már kevesebből is felismerhető is a dal. Rövid gondolkodás után megjelennek a szükséges információk, ráadásul még az adott albumborítót is kirajzolja nekünk a szoftver. Ezután letölthetjük a muzskát akár a zenetárból, akár a 7digital boltjából, bár természetesen mindkettőt pénz fejében tehetjük meg. Ezen kívül megoszthatjuk a szám adatait emailben, vagy a közösségi oldalakon, de egy gombnyomással azonnal át is ugorhatunk a YouTube felületére. Legfontosabb persze a számok felismerésének mértéke, nos, mivel a program is meglehetősen régi, így az adatbázisban is óriási mennyiségű cím és megnevezés található, így még az ismertebb magyar számok sem okoznak gondot a TrackID-nek.

Sony alkalmazások Sony alkalmazások

A zenelejátszó a Sony telefonjaiban Walkman névre hallgat, ezzel is utalva a meglehetősen hosszú és becsülendő életútra, hiszen ki ne emlékezne még az első kazettás hordozható eszközökre, amikor még tényleg a számok közötti tekerés és a 60 perces kazetták voltak a menők. A zeneapp widgetként is kihelyezhető a főképernyőre, így onnan is vezérelhetjük az előre- és visszalépés, valamint a start/stop funkciókat. Ugyan csak 4x4 ikonnyi helyet foglal, mégis az említetteken felül képes kijelezni az album borítóját, a szám és az előadó neveit is. A fő applikációba lépve már azért egy jóval látványosabb felületet láthatunk, más-más színvilág jellemzi az alpontokat. A zenéket számok, albumok, előadók, listák, kedvencek szerint rendezhetjük, de információt nyerhetünk például az ismerőseink által hallgatott zenéről is, méghozzá a Facebook segítségével. Találunk egy bizonyos Throw névre hallgató szolgáltatást is, melynek lényege, hogy vezeték nélkül játszhatunk le tartalmat az Xperia készülékünkről más eszközön keresztül. Másik hasonló funkció a médiakiszolgáló, ahol viszont WiFi hálózatok segítségével tudjuk megosztani a zenelejátszóba mentett dalokat. A véletlen sorrend általi és az ismétléses lejátszáson kívül két szolgáltatásról kell még szót ejteni. Az egyik a ClearAudio+, ami egy egyedi hangbeállítás, célja pedig a hang tisztaságának javítása, a másik a hangkiemelés, vagyis a hangszínszabályzó, ahol akár a ClearBass technológiát is módosíthatjuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények