Hirdetés

Xperia Z: a hosszú akkuidő titka

Sajnos manapság a legtöbb ember negatívan áll az okostelefonok üzemidejéhez, hiszen amíg a régi szép időkben egy mobilkészülék akár az egy hétig tartó heves nyúzást is kibírta, addig a mai termékeknél örülünk, ha a nap végén nem kér még enni kedvencünk. Természetesen a tudás is rengeteget fejlődött, sőt, a mai eszközökkel szinte mindent ki lehet már váltani hosszabb-rövidebb időre, így talán kevésbé válik meglepővé a gyors merülés. Ettől függetlenül az akku technológia nem bírta követni a fejlődést, még mindig a lítium-polimer és lítium-ionos energiaforrások éltetik a telefonokat. Pár szó erejéig érdemes kitérni a kettő közötti különbségre. A lítium-polimer akkuk nagyban hasonlítanak társaikra, ám amíg a lítium ionos akksinál az ionok szerves alapú elektrolit folyadékban helyezkednek el, addig a polimereknél ezek az ionok már zselészerű polimer cellákból felépülő anyagban "úszkálnak". A lítium-polimerek kisebbek, zárt borításúak, rugalmasan méretezhetők és nem utolsó sorban biztonságosabbak, a sötét oldal viszont az, hogy igencsak magas a gyártási költségük, plusz az energiasűrűségük is kisebb, mint a lítium-ionos akkumulátoroknál. Talán pont az utolsó ok lehetett mérvadó a Sonynál, ugyanis az Xperia Z csúcstelefonjukba lítium-ionos akksit szereltek.

Sony Xperia Z STAMINA mode screen shot Sony Xperia Z STAMINA mode screen shot

A Sony Xperia Z alapesetben – mindenféle üzem- illetve készenléti optimalizáció nélkül – erősebb használat esetén maximum egy napos üzemidőt garantál. A STAMINA üzemmód használatával azonban a készenléti idő jelentősen növelhető, amiről kicsit lejjebb részletesen is tájékozódhatnak a kedves olvasók. Egy Full HD kijelzőt és egy fejlett négymagos processzort nem egyszerű megfelelő energiával ellátni, főleg nem ilyen kicsi méretben. Mivel ezt a japán gyártó is felismerte, a legmegfelelőbb és leglogikusabb megoldásnak a szoftveres rásegítés bizonyult. Ennek megfelelően az androidos verziót a saját felületen kívül ellátták néhány energiagazdálkodási üzemmóddal. Rendelkezésünkre áll egy "Merülő akku mód", ahol különböző funkciókat tudunk letiltani, ha a töltöttségi érték egy bizonyos szintre csökken. Ez szabadon állítható 1 és 100% között. Ha az adott százalékot elérjük, akkor ignorálhatjuk a rezgést, a WiFit, a GPS-t, a Bluetooth-t, az automatikus szinkronizálást, a mobiladatokat, de beállíthatjuk a fényerő mértékét és a képernyő időtúllépésének értékeit is. Ezzel egyébként könnyen elérhetjük, hogy ha például 10%-ra esik vissza a töltöttség, akkor minden akkufogyasztó tényező kikapcsol, így jóval többet tudunk még telefonálni masinánkkal.

Sony Xperia Z STAMINA mode screen shot Sony Xperia Z STAMINA mode screen shot

Az egyik legfontosabb és leginkább hangsúlyozott beállítás a STAMINA üzemmód. Ezt aktiválva a mobiladatok kerülnek automatikusan letiltásra, ha a képernyő kikapcsolásra kerül. Már a csúszka elhúzásakor is rendkívül nagy differencia figyelhető meg a becsült készenléti idő esetén, míg ezt a funkciót kikapcsolva 66%-os töltöttség esetén (a Bluetooth-on kívül minden aktív) a telefon szerint 11 óra készenlétre számíthatunk, addig bekapcsolás után már ez az érték 5 nap 8 órára ugrik fel, ami azért nagyon nem mindegy. Felvetődik persze a kérdés, hogy miként alakul így az értesítési rendszer, hiszen ha mindent deaktiválunk, akkor például az emaileket sem tudjuk fogadni. Szerencsére az almenüpontok lehetőséget biztosítanak arra, hogy milyen programokra ne vonatkozzon a mód, így egy Whatsapp üzenetküldő is vígan futni fog a háttérben úgy, hogy más szükségtelen alkalmazás nem piszkál bele az üzemidőbe.

Sony Xperia Z STAMINA mode screen shot Sony Xperia Z STAMINA mode screen shot

A harmadik funkció a "Helyalapú WiFi". Ez szintén egy nagyon hasznos dolog, hiszen ezzel a rendszer automatikusan inaktívvá teszi a WiFi chipet. Bekapcsolásra kizárólag akkor kerül, ha egy olyan WiFi hálózat vonzáskörébe érünk, amit már korábban használtunk. Ugyan a WiFi chipek már nem zabálnak annyi energiát, az állandó keresés mégis rendesen akkuéhes folyamat, így teljesen felesleges az utcán sétálgatás közben bekapcsolva hagyni ezt az adatkommunikációs eszközt. Manuálisan viszont meglehetősen fárasztó lenne erre állandóan figyelmet fordítani , ráadásul sokszor úgyis elfelejtené az ember, így a Sony Mobile ezt saját maga oldotta meg. Ha például az otthoni WiFi környezetében vagyunk, akkor WiFin keresztül történik az adatok le- és feltöltése, de ha elmegyünk és a telefon úgy érzékeli, hogy már nem állunk modemünk körzetében, akkor ripsz-ropsz kikapcsolódik a WiFi. Személyes tapasztalatom, hogy mindhárom mód együttes bekapcsolása rendkívül sokat dob az üzemidőn, érdemes elszórakozni a beállításokkal, mert pár perc alatt megoldható, mégis akár fél napos plusz üzemidőt is nyerhetünk vele.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények